Skocz do zawartości
IGNORED

Stary wzmacniacz Grundig V1000

brewka87

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym zasięgnąć opinii na temat wzmacniacza Grundig V1000. Jest to konstrukcja z lat 70-80-tych. Z tego co wiem dysponuje mocą 2x60W. Dość ciężki. Czy któryś z kolegów słuchał tego wzmaka i może się podzielić wrażeniami?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

https://www.audiostereo.pl/topic/90202-stary-wzmacniacz-grundig-v1000/

Akurat tego konkretnie nie słyszałem . Posiadam jednak dwa stare Grundigi A9000 i V7200 z dedykowanym tunerem . Oba grają ciepło z mięsistym basiorem , brzmieniem które mi( i nie tylko ) bardzo odpowiada . Poczytaj w klubie Starych Grundigów .

Ja mam amplituner R1000.

Bardzo dobra jakość wykonania, przyjemnie się z nim obcuje. Niezły tuner.

Nie powiem Ci nic o brzmieniu, ponieważ gra w pokoju mojej córci tylko radio bajka.

Amplituner jest na wtykach DIN i na starych wtykach głośnikowych. Czyli interkonekt albo sobie przerobisz ale jakiś noname.

Z tym wzmacniaczem sprawa wygląda tak, że ja go mam u siebie. Kupiłem go wiele lat temu. Miał uszkodzony tranzystor w przedwzmacniaczu przez co szumiał jeden kanał. Ze wspomnianą usterką sobie poradziłem. Wzmacniacz grał po tym przez kilka lat. Problem w tym, że któregoś dnia po całonocnym graniu coś w nim padło. Pytam o opinie na jego temat, bo pomyślałem,że może warto go naprawić. Z wtyczkami głośnikowymi i wejściowymi DIN nie ma problemów, bo to nie pierwszy stary sprzęt jaki mi wpadł w ręce.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Może faktycznie źle to ująłem ;) Wzmacniacz grał z byle jakimi kolumnami, ustawionymi w pokoju byle jak, połączony bylejakim kabelkiem ze zintegrowaną kartą dźwiękową realteka do słuchania mp3... W dodatku w tamtych latach słuchałem tylko i wyłącznie z włączonym hebelkiem od loudness ;) Gdyby do tej pory był sprawny to bym po prostu podłączył i miał wszystko jak na widelcu. Miałem nadzieje, że ktoś słuchał tego Grundiga z lepszym sprzętem towarzyszącym. Ja z tego co pamiętam dałem za niego poniżej 100zł kupując go w ciemno. No chyba, że się pobawie w naprawę tak dla sportu ;)

Może faktycznie źle to ująłem ;) Wzmacniacz grał z byle jakimi kolumnami, ustawionymi w pokoju byle jak, połączony bylejakim kabelkiem ze zintegrowaną kartą dźwiękową realteka do słuchania mp3... W dodatku w tamtych latach słuchałem tylko i wyłącznie z włączonym hebelkiem od loudness ;) Gdyby do tej pory był sprawny to bym po prostu podłączył i miał wszystko jak na widelcu. Miałem nadzieje, że ktoś słuchał tego Grundiga z lepszym sprzętem towarzyszącym. Ja z tego co pamiętam dałem za niego poniżej 100zł kupując go w ciemno. No chyba, że się pobawie w naprawę tak dla sportu ;)

Dla sportu zawsze można :)

Wzmacniacz gra dobrze, biorąc pod uwagę, że można go kupić w cenie firmowego interkonekta.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.