Skocz do zawartości
IGNORED

Bardzo nieudane porównanie ALC892, Xonara D2 i integry z netbooka

lapsio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przepraszam, że problem taki prawdopodobnie ze skrajnej głupoty, ale cóż poradzić. Problem jest taki, że jestem świeżym posiadaczem Xonara D2 i chciałem porównać jakość generowanego przezń dźwięku z tym z integry. Różnica pomiędzy Xonarem i integrą na tylnym wyjściu jest absolutnie niepodważalna, ale na frontpanelu integra (konkretnie Realtek ALC892) gra prawie tak samo jak Xonar na tylnym wyjsciu. Niestety nie chciało mi się sprawdzać tego na Solo 6c, gdyż byłoby to dla mnie nieco problemowe, ale sprawdzałem na słuchawkach Sennheiser HD205. Choć wytężałem swój marny słuch jak tylko mogłem różnica była widoczna tylko przy NAPRAWDĘ nisko schodzących kawalkach electro (a nie slucham tak mocnych kawalkow zbyt często), bo tam na Xonarze czuć było, że Senki schodziły już chyba poniżej 20Hz bo jakoś tak mnie jakby przygłuszało, a na integrze nie, ale tak normalnie to różnica jest prawie niewykrywalna (przypominam, że na frontpanelu). Dodatkowo, Słyszałem że ALC892 to bardzo dobra integra, więc przyrównałem z integrą w laptopie i znowu zonk bo nie odczulem zadnej roznicy miedzy lapcem (samsung NC10 nie wiem jaką ma kartę) a ALC892. Czy możliwe, że to przez brak sterowników do Xonara? Czy może HD205 to nie jest sprzęt na którym odczuwa się niuansalne różnice między kartami dźwiękowymi, albo ja jestem gluchy? Xonar chodzi na ALSIe, tak samo jak obie integry, bo korzystam z niego pod linuxem. Wydaje mi się, że to, że na frontpanelu jest lepszy sygnał niż z tyłu też jest troche dziwne, ale moze się mylę.

O ALSA krąży wiele negatywnych opinii jeśli chodzi o jakość dźwięku, być może to powoduje zatarcie różnic między kartami. Polecam wypróbowanie OSS4, sam go używam i jestem bardzo zadowolony.

@Railarian

Ale ty masz Xonara D2? bo właśnie czytam instrukcję instalacji OSS4 i na liście obsługiwanych układów nie ma autorskiego AV200 obecnego na Xonarze D2, więc trochę się obawiam, czy będzie działać :(

wielkie dzięki :D widać, że OSS miażdży alse pod względem obsługi Xonara, poczynając od tego, że działają wszystkie kanały a nie tylko stereo, i można wybrać próbkowanie, kończąc na tym, że moc sygnału jest taka jak na sterownikach asusa na windowsa, a pod alsą musiałem mieć głośność 100% i i tak było bardzo cicho. OSS4 jest ekstra, szkoda, że trochę upierdliwe w instalacji na systemach z pulseaudio, bo trzeba je usuwać i Kmix slabo ogarnia, ale myślę że skoro ktoś kupuje kartę dźwiękową na jakimś wyższym poziomie, to naprawdę warto się pomęczyć żeby ją wykorzystać

Mam Xonara D1 i nie używam pulseaudio ;) z tego co wiem to dodaje ono tylko niepotrzebne opóźnienia nie dając nic w zamian. Dźwięk mam jednocześnie z Clementine, Kadu, VLC i flasha, więc i sensu stosowania pulseaudio nie widzę. Co do sterowania oss4 zawsze jest bardzo rozbudowany ossxmix (też mam KDE, ale kmix nawet nie instalowałem, podobno pracują nad obsługą oss4, ale póki co chyba jest z tym kiepsko), a do bardziej zaawansowanej konfiguracji polecam rewelacyjną dokumentację na wiki Arch'a (wydaje mi się, że w większej części będzie pasowała też do innych dystrybucji).

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.