Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o sprawdzenie ustawienia

gałąż

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich na forum i będę wdzięczny za pomoc. sprawa wygląda następująco jest to poddasze 88m skosy od 120cm wysokość 320cm od dłuższego czasu mierzę i ważę to pomieszczenie było już wiele opcji ustawień ale za każdym razem inny problem. ostatnie ustawienie wygląda tak jak na rysunku ale nie jestem pewny czy jest ok. dodam że dom jest w budowie muszę wszystko ustalić już teraz wyprowadzić przewody itd. bardzo proszę o ocenę a może sprawdzenie jakimś kalkulatorem za co będę wdzięczny i z góry dziękuję.

stereo/kino 70/30

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/90516-pro%C5%9Bba-o-sprawdzenie-ustawienia/

Piękny pokój!! Gratuluje. Ja mam coś podobnego ale boki mam wyższe bo od 230cm do ok 330cm na środku ale ty masz 88m2 a ja "tylko" 55m2.

Widać że masz wszędzie w około kolumn frontowych piękny oddech i przestrzeń i to jest bardzo dobre.

Ale widzę że to jest system 5.1 i wtedy nie wiem czy boczne i tylne kolumny nie powinny być jednak bliżej ścian.

System do kina działa trochę inaczej. Tam jest wszystko przepuszczane przez cyfrowy procesor wg wcześniejszej kalibracji akustyki danego pokoju.

Z reguły te procesory zakładają że kolumny tylne i boczne masz przy lub nawet na ścianach.

Ale fronty jeśli mają też czasem grać tylko jako stereo to już inna sprawa i tu ich ustawienie wydaje się bardzo dobre.

Och sorki, ty masz 7.1 a nie 5.1 i bardzo dobrze bo na tak wielki pokój to 7.1 to jest minimum a nawet można dać większy system.

Teraz 9.3 to ma każdy przyzwoity procesor kina a są teź 11.3 a nawet bedzie 12.4 od wiosny - Lexicon MP-20.

Witam dzięki kolego za dobre słowo. a ten pokój był brany pod uwagę już na etapie wybierania projektu bo w bloku w dużym pokoju 22m były niestety tylko moje meble z głośnikami. co do tych bocznych to będą pod skosami na wysokości 110cm i cały czas zastanawiam się nad tyłami które bardzo by pasowały na wysokości 180cm tylko czy to nie za wysoko? a co do systemu to mam od trzech lat pionka sc-lx81 czyli tylko 7.1 co i tak jest na wyrost biorąc pod uwagę ilość filmów w 7.1

Witam dzięki kolego za dobre słowo. a ten pokój był brany pod uwagę już na etapie wybierania projektu bo w bloku w dużym pokoju 22m były niestety tylko moje meble z głośnikami. co do tych bocznych to będą pod skosami na wysokości 110cm i cały czas zastanawiam się nad tyłami które bardzo by pasowały na wysokości 180cm tylko czy to nie za wysoko? a co do systemu to mam od trzech lat pionka sc-lx81 czyli tylko 7.1 co i tak jest na wyrost biorąc pod uwagę ilość filmów w 7.1

Nie chodzi o ilość filmów 7.1 bo i tak większość jest 5.1 ale dobry procesor matrycuje system 5.1 na 9.3 czy nawet na 11.3 i efekty są super, zapełnienie dzwiękiem większej powierzchni łatwiejsze i bardziej spektakularne!

a co myślisz o wysokości 180cm na tył nie za wysoko?

Myślę że jest ok 180 cm jeśli będzie większa odległość od głowy słuchacza. Pamiętaj że procesor kina ma cyfrowy korektor akustyki i robi automatyczny pomiar z mikrofonem jaki ma dołączany.Nie wiem jak robi to twój sprzęt ale tak to się robi.

Tym samym procesor robi sobie mapę pokoju ale uwzględnia w niej wysokości, odległości o kierunek ustawień kolumn.

Myślę że 180cm na tył jest ok tym bardziej że przecież na czymś musisz siedzieć i to coś ma plecy czyli dźwięk musi dojść ponad plecami fotela czy kanapy.

Pytanie co ty rozumiesz przez 180cm? Bo jeśli to będzie dolna krawędź kolumny a górna np na 240cm to musisz wtedy ustawić je pod kątem na słuchacza.

oczywiście że 180 to góra i tak myślę o pochyleniu do dołu odległości ustaliłem tak jak na rysunku wszystkie kolumny po okręgu w odległości 315cm. a co do kalibracji to Pioneer sc-lx81 świetnie to ustawia. a jak u ciebie akustyka przy skosach? bo zdania są podzielone ludzie różnie mówią, trochę się tego obawiam nigdy nie słuchałem w takim pomieszczeniu ale już się nie mogę doczekać. ale gdzie moje skosy do twoich u mnie 230cm nad frontami.

oczywiście że 180 to góra i tak myślę o pochyleniu do dołu odległości ustaliłem tak jak na rysunku wszystkie kolumny po okręgu w odległości 315cm. a co do kalibracji to Pioneer sc-lx81 świetnie to ustawia. a jak u ciebie akustyka przy skosach? bo zdania są podzielone ludzie różnie mówią, trochę się tego obawiam nigdy nie słuchałem w takim pomieszczeniu ale już się nie mogę doczekać. ale gdzie moje skosy do twoich u mnie 230cm nad frontami.

Jesli dobrze pamiętam to ja mam mniejsze skosy bo w najniższym miejscu mam ok 230cm i to są boczne ściany i potem sufit idzie w górę do ok 330cm .

U mnie akustyka jest ok, nic nie dudni, oczywiście są węzły i strzałki basowe ale mam juź sporo zrobione z adaptacji akustycznej i jeszcze kilka rzeczy dojdzie.

Upewniłeś mnie że dobrze to ustawiłem więc już wiem gdzie wyprowadzić przewody mam nadzieje że będzie dobrze i szczęka mi opadnie.

Wielkie dzięki kolego za pomoc. pozdrawiam

Upewniłeś mnie że dobrze to ustawiłem więc już wiem gdzie wyprowadzić przewody mam nadzieje że będzie dobrze i szczęka mi opadnie.

Wielkie dzięki kolego za pomoc. pozdrawiam

Byłoby jeszcze lepiej gdybyś zrobił choć trochę adaptacji akustycznej a szczególnie w kwestii basów.

Dobre pułapki basowe w narożnikach dużo by poprawiły akustkę całego pokoju a masz wielki pokój i bedą tam problemy akustyczne.

Jeśli pokój jest trudny akustycznie a bez adaptacji przy takim metrażu zapewne jest to procesor kina bedzie miał cieżko to ustawić i jakoś to zrobi ale owe jakoś moźe być

nie tak super jak mogłoby by być!

I tak masz fart że masz duży pokój bo jest w nim miejsce na adaptację akustyczną a w małym pokoju jest dramat i brak miejsca!

z czasem na pewno o tym pomyśle, mogę bo ustalone w domu że poddasze jest tylko moje a na razie wszystko planuje ustawiam ile ja tam czasu poświęciłem na te ustawienia mierzenie kątów. a jak się tylko ta jesień skończy to się biorę za pchanie wełny profile gk itd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.