Skocz do zawartości
IGNORED

Lampa 6N1 - odpowiedniki

zildjian

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

A oto lista:

6N1P

6N1P-EW

6N1 -W

6N1P-WI

a może jeszcze 6B2P-EW lub 6N3P?

Mam pytanie co chcesz usłyszeć w tym wątku? Sprecyzuj czego oczekujesz ? Bo ogólnie temat już walcowany na forum np. tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Ojcze, od jednego ze sprzedawcow dostalem wlasnie informacje,ze lampy z grupy 6n1p- moga spokojnie zagrac Osobiscie zamienialem 6n1 na 6n1p-ew.roznia sie nieco brzmieniem.

No tak, bo jedne są chińskie a drugie ruskie, więc coś tam się różnią, ale już wersja impulsowa nie jest zamiennikiem, bo ma inne parametry. Wszystkie możliwe zamienniki sobie wypisałeś i ja, tak jak kolega Ziemniak, nie kumam, po co założyłeś ten wątek.

• Moderatorzy

No tak, bo jedne są chińskie a drugie ruskie, więc coś tam się różnią, ale już wersja impulsowa nie jest zamiennikiem, bo ma inne parametry. Wszystkie możliwe zamienniki sobie wypisałeś i ja, tak jak kolega Ziemniak, nie kumam, po co założyłeś ten wątek.

Jeszcze z tego co pamiętam jest jeszcze Radziecka lampa 6N1 ale jest to lampa prostownicza, a inne 6N1 to są po prostu Chińskie odpowiedniki Ruskich 6N1P, ale rzeczywiście na forum temat ten był poruszany kilka razy, więc jak poszukasz dokładnie dowiesz się wszystkiego o taj lampie ;-)

-----------------

Jeszcze z tego co pamiętam jest jeszcze Radziecka lampa 6N1 ale jest to lampa prostownicza

Nie ma takiej lampy prostowniczej. Rosyjska literka H ma brzmienie takie jak polskie N, rosyjska X brzmi jak polska H. Symbol duotriody pisany po rosyjsku to 6H1 a pisany tak aby brzmiał po polsku to 6N1. Jeżeli ktoś napisał symbol rosyjskiej lampy prostowniczej 6X1 analogicznie do poprzedniego to zapisze ją tak 6H1. Jeżeli teraz ktoś inny pomyśli że to rosyjski symbol i przerobi go ponownie w analogiczny sposób to zapisze ją tak 6N1 i dojdzie do wniosku że rosjanie produkowali dwie różne lampy z tym samym symbolem:)

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Taaa, z cyrylicą nie obtrzaskani ludzie zawsze mieli problemy. Pamiętam jakie raz były jaja na diyaudio, jak się ktoś chciał dopytać o ruski prostownik 6C5S. Biednym jankesom wyszło, że 6C5S, 6S5C, 6S5S i 6C5C to to samo :-)

Biję się w pierś,gonię ludków do wyszukiwarki,a sam nie sprawdziłem.I już wszystko wiem w temacie. Mam kolejne pytanie:czy wymiana transformatorów w Chińczyku na np Ogonowski.eu skutkować będzie lepszym brzmieniem?

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Zależy jakiego masz chinola, ale strzelam, że ewentualna poprawa będzie nie warta ceny. Chinole ostatnimi czasy nieźle motają, sam sobie jakiś czas temu kupiłem skośny wzmacniacz do zabawy i jestem pod wrażeniem beznadziejnej farby, beznadziejnie cienkiej blachy, beznadziejnego układu audio i bardzo dobrych, solidnych, ładnych i co najważniejsze - parametrycznie dobrych traf.

Póki co jestem pod wrażeniem "mocarności" wykonania.Musiałem wymienić kondensatory,bo jeden wylał a drugi prawie(spęczniał mocno).Wymieniłem także potencjometr na Alpsa-piec leży na podłodze i przydeptałem chiński.Co do transformatorów - pomierzyć?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.