Skocz do zawartości
IGNORED

Magnat Quantum i kłopot z wyborem amplitunera

szela00

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów (i od razu przepraszam za ew. błędy).

Zakupiłam kolumny Magnat Quantum 655.Na razie grają i to z całkiem niezłym skutkiem(przynajmniej w porównaniu do głośników z Diory) na amplitunerze Technics SA-EX 510.Ale niestety...technologia idzie do przodu i brakuje mi w nim HDMI,wyjść,wejść optycznych no i kino domowe też słabiutkie-tylko pro logic...(do kina mam głośniki JAMO PJ HCS-5000 PD 5.1, do słuchania w stereo fatalne,do kina wystarczające).

Czas więc przyszedł na wymianę również amplitunera...i mam mętlik.Cena jaką mogę wydać to do 4.500zł max ale cieszyć się będę jak wydam mniej, słucham w 90 % stereo (pop,dance,rock),10% k.d.

Nie wiem już sama co mam wybrać.Na początku była opcja Harman Kardon(avr 365) ,potem Denon(avr 3312) a potem...potem już nic nie wiem.

Zależy mi na tym aby dźwięk był czysty i przyjemny dla ucha a sprzęt niezawodny...a te modele jak i inne to Made In China...Harman ma opinię wysokiej zawodności(a może się mylę?),Denon znów jakościowo przegrywa z Hk(chodź dałam do porównania modele z róznych pólek cenowych).

Nie wiem już jaki sprzęt mam wybrać do zakupionych kolumn...

No i raczej napewno to będzie amplituner.

Proszę o pomoc.:)

Powiem tak najlepiej wypada Marantz 6006 i Onkyo 809 to z tych nowych modeli. Marantz niestety plastikowy z ubogim wyświetlaczem. Jednak jeśli chodzi o dźwięk w Stereo na bardzo dobrym poziomie. Miedzy tymi 2 amplitunerami była już tutaj dyskusja burzliwa. Gdzie nieco lepiej wypada jednak 809. Koledzy porównywali też odsłuch ja także między innymi z Denonem i Harmanem. Te 2 pierwsze Marantz i Onkyo wypadają lepiej. Jeśli w gre wchodzi towar z drugiej ręki za dobre pieniądze wyrwierz wspomniany przez Ciebie 806. Lub bezkonkurencyjny Onkyo 905. W tych nie mamy obsługi 3D nie wiem czy jest konieczna. Ze względu ze 90% przeznaczasz na muzyke. Powiedz czy w gre wchodziło by takie połączenie:

Prosty amplituner + Wzmacniacz stereo zasilający 2 przednie kolumny?

Witam koleżanke w klubie .Ja radziłbym nie wydawać sporej gotówki za te nowe Marantz SR-6006 czy Onkyo 809,Harman Kardon.Przepłaci koleżanka ,i nic dobrego nie osiągnie.Na allegro jest Marantz SE-6004 nowy za dobrą cene ma wszystko ,oprócz 3D które w amplitunerze nie jest potrzebne,a gra lepiej od nowszych modeli i masz jeszcze nie mała sumke w kieszeni.Sprzedawce znam osobiście i nie jest to oszust tylko uczciwy człowiek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam koleżanke w klubie .Ja radziłbym nie wydawać sporej gotówki za te nowe Marantz SR-6006 czy Onkyo 809,Harman Kardon.Przepłaci koleżanka ,i nic dobrego nie osiągnie.Na allegro jest Marantz SE-6004 nowy za dobrą cene ma wszystko ,oprócz 3D które w amplitunerze nie jest potrzebne,a gra lepiej od nowszych modeli i masz jeszcze nie mała sumke w kieszeni.Sprzedawce znam osobiście i nie jest to oszust tylko uczciwy człowiek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lub coś taniego na początek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lub coś taniego na początek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziekuję Wam za odpowiedzi.Naprawdę jestem w kropce i coraz bardziej myślę też nad kupnem wzmacniacza stereo + amplituner-ale koniecznie z 3D(chodzi o kanał zwrotny audio?).

Tutaj pole manewru zostawiam kolegom.

Te amplitunery ktore maja 3d maja takze kanal zwrotny. Jesli to jest koniecznosc to zostaje wybor jednak nowego i w miare wysokiego modelu ktory ma wyjscie pre out. Moze Marantz 5006/ Onkyo 708 + Nad 316/ Nad 326

A słuchałas czegos? Moze ampli 809/6006 wystracza Ci do stereo. Ogolnie polecam wybranie sie na odsluch. Niech podepna twoje glosniki do amplitunera a pozniej do wzmaka. Zobaczysz czy roznica jest i warto to brac pod uwage czy jej nie ma, dla Ciebie.

Widzisz gdzieś pre-out.Marantz SR-5006 to ta sama kiszka co Denon 2312.Ma tylko pre na front to i tak lepiej.

Widzisz gdzieś pre-out.Marantz SR-5006 to ta sama kiszka co Denon 2312.Ma tylko pre na front to i tak lepiej.

Poniżej SR-6004 prosze zobaczyć jak powinien być wyposażony amplituner.

Ukryta Zawartość

post-12811-0-39424400-1326539035_thumb.jpg

post-12811-0-84900700-1326539262_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziekuję Wam za odpowiedzi.Naprawdę jestem w kropce i coraz bardziej myślę też nad kupnem wzmacniacza stereo + amplituner-ale koniecznie z 3D(chodzi o kanał zwrotny audio?).

Tutaj pole manewru zostawiam kolegom.

Jeśli ma to byc do muzyki to polecam zakup amplitunera+wzmacniacza stereo. Jestem świeżo po świadomym zakupie amplitunera yamaha rx-v677.Kupiłem go dlatego że jest to chyba aktualnie najtańszy amplituner z wyjściami z przedwzmacniacza, w miarę rozsądną konstrukcją i 3 letnią gwarancją. Cena jest dobra bo są już nowe modele z 3D i funkcjami sieciowymi a to wszystko mam w odtwarzaczu BD.Mimo braku 3D jest kanał zwrotny ARC HDMI. Kupiłem ten ampli TYLKO do kina i była to świetna decyzja bo do muzyki się to nie nadaje. Naprawdę zastanawiam się jak ten sprzęt jest robiony że tak dziwnie brzmi. Moich przed kolumn słuchałem w salonie audio z amplitunerem DENONA - odsłuch wypadł średnio, ale dźwięk był na tyle dziwny że wolałem zabrać kolumny do domu i odsłuchać na innej elektronice. Zapiąłem kolumny po wzmacniacz rotela i to było to czego brakowało. Teraz kupiłem tą yamahę gra tak samo dziwnie ja ten denon - niby jest bas itd. ale dźwięk jest bez życia - taki do poduchy, spać się chce jak się tego słucha. Z każdym pasmem jest coś nie tak - góra przygaszona, środek wycofany, dół ze słabą kontrolą (oczywiście odsłuch na pure direct). Wzmacniacz stereo rotela który ma moc na kanał o połowę mniejszą od tej yamahy robi z niej wiatrak pod każdym względem. Teraz ciesze się że nie poszedłem w temat amplitunerów do odsłuchu muzyki bo za yamahe dałem niecałe 1600 zł , wzmacniacz stereo używany to koszt do 1000 zł - za 2600 zł nie sądze żeby jakikolwiek apmli zagrał lepiej.

Polecam odsłuchy na wzmacniaczu stereo bo nie ma chyba nic gorszego jak kupić amplituner i męczyć się z tym dźwiękiem nie wiedząc jak pięknie mogą zagrać nasze kolumny.

Kupiłem ten ampli TYLKO do kina i była to świetna decyzja bo do muzyki się to nie nadaje. Naprawdę zastanawiam się jak ten sprzęt jest robiony że tak dziwnie brzmi. Moich przed kolumn słuchałem w salonie audio z amplitunerem DENONA - odsłuch wypadł średnio, ale dźwięk był na tyle dziwny że wolałem zabrać kolumny do domu i odsłuchać na innej elektronice. Zapiąłem kolumny po wzmacniacz rotela i to było to czego brakowało. Teraz kupiłem tą yamahę gra tak samo dziwnie ja ten denon - niby jest bas itd. ale dźwięk jest bez życia - taki do poduchy, spać się chce jak się tego słucha. Z każdym pasmem jest coś nie tak - góra przygaszona, środek wycofany, dół ze słabą kontrolą (oczywiście odsłuch na pure direct).

I chcesz powiedzieć po tym opisie, że ten amplituner w kinie jest dobry? Jakim cudem. Przepraszam ale, albo nie słuchaliście w miarę dobrego kina albo ja czegoś nie rozumiem. Powiem więcej wolał bym oglądać kino na stereo niż na tych amplitunerach z zerową dynamiką i rozciągniętym basem. Gdzie moc wybuchów, strzałów, warkotu silników, efektu pocisków latających koło ucha. Naprawdę skończmy z teorią tani amplituner i wzmacniacz stereo. Jeśli kogoś nie stać na dobry amplituner to niech lepiej sobie kupi zestaw stereo i nie pcha kasy w badziewie za 1500zł (a nawet i więcej) bo tu nie ma ani stereofonii ani efektu kinowego.

Kolezanka potrzebuje do stereo wiec frotny wystarczyly by jako pre oyt. Uwazam ze 5006 jest nieco lepszy od 2312. Najlepeij bedzie jesli kolezanka uda sie na odsluch 809 i powie nam pozniej czy odpowiada jej dzwiek stereo czy cos by zmienila. Wtedy da nam to kwestie do zastanawiania sie

I chcesz powiedzieć po tym opisie, że ten amplituner w kinie jest dobry? Jakim cudem. Przepraszam ale, albo nie słuchaliście w miarę dobrego kina albo ja czegoś nie rozumiem. Powiem więcej wolał bym oglądać kino na stereo niż na tych amplitunerach z zerową dynamiką i rozciągniętym basem. Gdzie moc wybuchów, strzałów, warkotu silników, efektu pocisków latających koło ucha. Naprawdę skończmy z teorią tani amplituner i wzmacniacz stereo. Jeśli kogoś nie stać na dobry amplituner to niech lepiej sobie kupi zestaw stereo i nie pcha kasy w badziewie za 1500zł (a nawet i więcej) bo tu nie ma ani stereofonii ani efektu kinowego.

Tak w tandemie z wzmacniaczem stereo jest wystarczająco dobry do moich potrzeb. Stać mnie było na zakup dużo droższego urządzenia ale nie mam zamiaru wydać 5-7 tyś zł na skrzyneczkę pełną płytek drukowanych która albo padnie pół roku po zakończeniu gwarancji albo będzie warta 1/5 ceny wyjściowej bo wejdzie nowy standard kodowania.

Piszesz o ścieżce dźwiękowej filmu jakby to było jakieś arcydzieło a tak naprawdę to sztucznie spreparowany efekciarski dźwięk nie mający nic wspólnego z rzeczywistością - ten kto miał okazje słyszeć na żywo serie z karabinu maszynowego może sobie porównać to z tym co serwują nam dźwiękowcy w filmach .Przyjemnie się to ogląda (dlatego mam 5.1) ale mega inwestycja w sprzęt żeby odtworzyć całkowicie sztuczne i nienaturalne dzieło akustyczne inżynierów z Hollywood nie miała dla mnie sensu.Dobre zestrojenie całości i w kinie ta yamaha spokojnie daje sobie radę a muzyki naturalnej, instrumentalnej posłucham z 10 letniego wzmacniacza a nie z peceta udającego wzmacniacz nawet za kilka tyś zł.

Tak w tandemie z wzmacniaczem stereo jest wystarczająco dobry do moich potrzeb.

Chcesz powiedzieć, że wzmacniacz podpiąłeś pod pre-out tego amplitunera? Genialne posunięcie. Na pewno wzbogaciło to dźwięk o który tak walczysz w stereo.

Stać mnie było na zakup dużo droższego urządzenia ale nie mam zamiaru wydać 5-7 tyś zł na skrzyneczkę pełną płytek drukowanych która albo padnie pół roku po zakończeniu gwarancji albo będzie warta 1/5 ceny wyjściowej bo wejdzie nowy standard kodowania.

Po tym wpisie to się mogę tylko uśmiechnąć. Najlepiej nic nie kupuj nowego, bo zaraz ci się zepsuje, a co gorsza stracisz na tym pieniądze.

Piszesz o ścieżce dźwiękowej filmu jakby to było jakieś arcydzieło a tak naprawdę to sztucznie spreparowany efekciarski dźwięk nie mający nic wspólnego z rzeczywistością - ten kto miał okazje słyszeć na żywo serie z karabinu maszynowego może sobie porównać to z tym co serwują nam dźwiękowcy w filmach.

Słyszałeś gitarę na żywo. Bo ona też ma mało wspólnego z tą na nagraniach, a często jak się jej słucha to człowiek jest w niebo wzięty. Nie pisz takich bzdur (masteringu w audio jest więcej niż w filmach). Tak samo jak są dobre nagrania muzyczne tak samo są dobre nagrania kinowe. Słuchając ich włosy dęba stają.

Przyjemnie się to ogląda (dlatego mam 5.1) ale mega inwestycja w sprzęt żeby odtworzyć całkowicie sztuczne i nienaturalne dzieło akustyczne inżynierów z Hollywood nie miała dla mnie sensu.

Po co kino domowe jak to ma się tylko przyjemnie słuchać. Tak jak w stereo, to ma wciągać, ma ci podskoczyć adrenalina od strzału z broni. Ale jak ma podskoczyć u ciebie, jak dynamika jest zerowa i wystrzał brzmi jak pierdnięcie.

Dobre zestrojenie całości i w kinie ta yamaha spokojnie daje sobie radę a muzyki naturalnej, instrumentalnej posłucham z 10 letniego wzmacniacza a nie z peceta udającego wzmacniacz nawet za kilka tyś zł.

Posłuchaj dobrego zestawu kinowego i wtedy powiesz czy daje sobie rade, bo nie daje. PC nie ma nic wspólnego ze wzmacniaczem. PC jest źródłem dźwięku. Chyba rozumiesz różnicę?

Kolezanka potrzebuje do stereo wiec frotny wystarczyly by jako pre oyt. Uwazam ze 5006 jest nieco lepszy od 2312. Najlepeij bedzie jesli kolezanka uda sie na odsluch 809 i powie nam pozniej czy odpowiada jej dzwiek stereo czy cos by zmienila. Wtedy da nam to kwestie do zastanawiania sie

5006 jest lepsza od Denona 2312 masz racje zresztą napisałem o tym.Tylko wszystkie te 5006,6006,są gorsze od sterszych 50036003 i to sporo i nie rozumiem co kieruje ludzmi że dopłacają ponad 1500 pln do tych gównianych 3D.Wiem odtwarzaczy z dwoma hdmi jest jak na lekarstwo.Ale będą .Lepiej kupić dobry amp bez3D niż te nowe zabaweczki.

No oki ale jesli ktos ma potrzebe i chce 3d to nie rozumiem czemu mamy mu (jej) to odradzac. Ustosunkujmy sie do potrzeb danej osoby. W tym przypadku jesli kolezanka stwierdzi ze nie potrzebuje 3d to mozemy dzialac w tym kierunku. Jesli natomiast TV jest kupiony 3d to szkoda to tracic.

Chcesz powiedzieć, że wzmacniacz podpiąłeś pod pre-out tego amplitunera? Genialne posunięcie. Na pewno wzbogaciło to dźwięk o który tak walczysz w stereo.

Tak podpiąłem pod pre out apmlitunera ale czy to znaczy że używam tego połączenia w odsłuchu stereo???

Co do reszty nie będę polemizował bo widzę jesteś zafascynowany kinem wybuchami, wystrzałami - nie pisz mi o masteringu bo to czego słuchasz jest w większości sztuczne już od początku jak dźwięk z syntezatora (gorzej bo syntezator to dźwięk elektroniczny który jest jaki jest natomiast w kinie słuchamy sztucznie generowanych efektów które mają udawać naturalne odgłosy - myślisz że wybuch np samochodu jest zgrywany z planu zdjęciowego takim jaki jest?) i nie porównuj tego do zarejestrowanej muzyki instrumentalnej bo tu nikt nie gra na klawiszach udając że to gitara .Sztuczność tych dźwięków, ich przerysowanie i nienaturalne skoki dynamiki powodują że nawet na tańszym amplitunerze dźwięk kinowy jest i tak "przepompowany" to ma robić wrażenie dlatego jest tak przekolorowane. Jeśli chodzi o porównanie do peceta chodziło mi o ilość scalaczków , płytek za którą płacisz bo sekcja wzmacniacza w takim amplitunerze to i tak najwyżej średniak.

Z resztą nie ma o czym mówić ty proponujesz opcje drogiego ampli ja zaproponowałem tańszy ampli + wzmacniacz stereo , koleżanka powinna posłuchać i wybrać to co jej odpowiada , nasze opinie to tylko sugestie.

No oki ale jesli ktos ma potrzebe i chce 3d to nie rozumiem czemu mamy mu (jej) to odradzac. Ustosunkujmy sie do potrzeb danej osoby. W tym przypadku jesli kolezanka stwierdzi ze nie potrzebuje 3d to mozemy dzialac w tym kierunku. Jesli natomiast TV jest kupiony 3d to szkoda to tracic.

Jak ktoś chce 3D amplituner nie musi taki być ,wystarczy telewizor 3d,oraz blu-ray 3D.Jaki to problem trzeba tylko odpowiedni odtwarzacz z dwoma hdmi ,jednym podpinasz tylko dzwięk hd do amplitunera,a drugim pod telewizor.Obraz jest 3D jak komuś nie szkoda wzroku.

Tak podpiąłem pod pre out apmlitunera ale czy to znaczy że używam tego połączenia w odsłuchu stereo???

Przepraszam troszkę się rozpędziłem, oczywiście że można (kwestia źródła)

Sztuczność tych dźwięków, ich przerysowanie i nienaturalne skoki dynamiki powodują że nawet na tańszym amplitunerze dźwięk kinowy jest i tak "przepompowany" to ma robić wrażenie dlatego jest tak przekolorowane.

Właśnie chodzi o to, że na słabym amplitunerze nie ma żadnego wrażenia. Nawet jeśli wybuch jest zmasterowany, to w dobrym kinie pójdą ci ciarki po plecach gdy go usłyszysz. W słabym kinie równie dobrze można by było film oglądać na TV. Zero sceny, zero dynamiki i wrażeń. Raz słychać coś z jednego głośnika raz z innego, a nie tak powinno być. Głośniki powinny zniknąć a pojawić się tzw scena dźwiękowa.

PS. To nie fascynacja. Tak jak w muzyce, tak i w kinie chcę żeby odsłuch sprawiał mi przyjemność, a nie podniecać się tym że mam 5 głośników wokół siebie. Tanie kina mogą co najwyżej dodać wrażeń estetycznych, czyli jakoś wyglądać. Oczywiście każdy ma swoje potrzeby, i nimi trzeba się kierować. Podsumowując słabe kino jest jak słabe stereo, jednym starcza innym nie, ale jest słabe.

Przepraszam troszkę się rozpędziłem, oczywiście że można (kwestia źródła)

Właśnie chodzi o to, że na słabym amplitunerze nie ma żadnego wrażenia. Nawet jeśli wybuch jest zmasterowany, to w dobrym kinie pójdą ci ciarki po plecach gdy go usłyszysz. W słabym kinie równie dobrze można by było film oglądać na TV. Zero sceny, zero dynamiki i wrażeń. Raz słychać coś z jednego głośnika raz z innego, a nie tak powinno być. Głośniki powinny zniknąć a pojawić się tzw scena dźwiękowa.

PS. To nie fascynacja. Tak jak w muzyce, tak i w kinie chcę żeby odsłuch sprawiał mi przyjemność, a nie podniecać się tym że mam 5 głośników wokół siebie. Tanie kina mogą co najwyżej dodać wrażeń estetycznych, czyli jakoś wyglądać. Oczywiście każdy ma swoje potrzeby, i nimi trzeba się kierować. Podsumowując słabe kino jest jak słabe stereo, jednym starcza innym nie, ale jest słabe.

Kolego masz rację w 100 proc.Zapanowała jakaś straszna moda na kino,ale w każdym poscie jest 50 proc,60proc,70 procent stereo.Po co ludzie kupują więc kina.

Ok tylko pytanie czy Onkyo 809 i Marantz 6005 to wedlug WAS "slabe" amplitunery?

ariusz 964 powiem ci czemu. Ani raz nie pytamy jak sluchasz muzyki. Daje glowe ze wyglada to w ten sposob: Radio. Muzyka z kompa, Robieie cos w tle. Konczy sie na tym ze ampli do muzyki jest wlaczany na 8 godzin w tygodniu. Teraz juz malo kto jak kiedys siada w fotelu i "MA CZAS" na sluchanie muzyki.

A kolezanka to sie juz chyba wypisala z jej temtu

Jestem,jestem i czytam co też koledzy mają do "powiedzenia".Czytałam,że do stereo Marantz jest przez Was polecany.Pójdę go odsłuchać(jednak nie uda mi się to na moich kolumnach bo takich chyba nie mają...) i zobaczę jak to wygląda.Szkoda,że nowa linia tych amplitunerów ma tak mały wyświetlacz...

Porownaj go z Onkyo 809. na tych samych glosnikach. Nie sluchaj porad sprzedajacego. Tylko ustal sobie jakas opinie o obu modelach ktora pozniej podziel sie znami.

Ok tylko pytanie czy Onkyo 809 i Marantz 6005 to wedlug WAS "slabe" amplitunery?

ariusz 964 powiem ci czemu. Ani raz nie pytamy jak sluchasz muzyki. Daje glowe ze wyglada to w ten sposob: Radio. Muzyka z kompa, Robieie cos w tle. Konczy sie na tym ze ampli do muzyki jest wlaczany na 8 godzin w tygodniu. Teraz juz malo kto jak kiedys siada w fotelu i "MA CZAS" na sluchanie muzyki.

A kolezanka to sie juz chyba wypisala z jej temtu

Co do mnie to amplituner słucham tylko do kina .Koncerty Blu-ray dd masters,lub dts masters.Czasami też jak leci jakiś film z cyfry w 5,1,no i oczywiście do sacd,ale wspomagam się wzmacniaczem.Stereo to tylko wzmacniacz Sansui i głównie płyty winylowe.Muzyki słucham min 2 godz dziennie w Soboty ile się da.Po to kupuje w miare przyzwoite systemy aby z nich korzystać,nie są dla ozdoby.Radio nie gra wcale.

Po co ludzie kupują więc kina.

Po to, żeby oprócz filmów od czasu do czasu posłuchać sobie koncertów, które nagrywane są w np. DTS HDMA,Dolby TrueHD, albo płyt audio (bez wizji) nagranych w 5.1 np. J.M.Jarre Aero czy Dire Straits - Brother in Arms. Mam co najmniej 15 takich płyt bez wizji - samo audio w 5.1 DTS HDMA i to jest to czego na stereo nie uzyskamy i chociażby po to warto mieć system wielogłośnikowy, nie mniej jednak nie na sprzęcie typu Onkyo 309 z M-Audio. Wtedy możemy mówić co najwyżej o kąciku do oglądania filmów a nie o kinie domowym. Jednak Przy budżecie 2500 - 3500 w życiu nie kupiłbym kina domowego - tylko stereo, jeśli więc taki był twój zamysł to się zgadzam.

Porownaj go z Onkyo 809. na tych samych glosnikach. Nie sluchaj porad sprzedajacego. Tylko ustal sobie jakas opinie o obu modelach ktora pozniej podziel sie znami.

Mam nadzieję,że w najbliższą sobotą uda mi się odsłuchać Onkyo 809 i Marantz 6006.Maż usilnie nalega na DENONa AVR-3312,ponieważ podoba mu się wygląd,więc jeśli będzie w sklepie,to też go sprawdzę.

Mam nadzieję,że w najbliższą sobotą uda mi się odsłuchać Onkyo 809 i Marantz 6006.Maż usilnie nalega na DENONa AVR-3312,ponieważ podoba mu się wygląd,więc jeśli będzie w sklepie,to też go sprawdzę.

Marantza i Denona to właściwie na obecną chwilę można rozpatrywać tylko pod kątem wyglądu - bo dźwięk nie jest jakiś "bardzo" inny. Inżynierowie z holdingu D&M stwierdzili, że nieco inaczej (niekoniecznie lepiej) zestroją Denona albo Marantza żeby jednego z nich ulokować w tzw. sektorze "premium". Chociaż akurat w przypadku 6006 i 3312 cena o 500 zł niższa jest w Marantz'u (może za brak tej końcówki do Front Wide). Ale z tych trzech amplitunerów wybrałbym 809-tkę od Onkyo - posłuchasz, usłyszysz. Spróbuj posłuchać trochę głośniej - wtedy najbardziej słychać.

No tutaj bylbym ostrozny z tym stwierdzeniem. Ruszylismy ostatnio temat gdzie okazalo sie ze wielce prawdopodobne jest ze Denon 3312 2312 i 1912 maja te same koncowki mocy. Mezaowi sie podoba bo jest napis "DENON" ;) a nie z wykladu. Odsluch tych 3 jak najbardziej wskazany :)

No tutaj bylbym ostrozny z tym stwierdzeniem. Ruszylismy ostatnio temat gdzie okazalo sie ze wielce prawdopodobne jest ze Denon 3312 2312 i 1912 maja te same koncowki mocy. Mezaowi sie podoba bo jest napis "DENON" ;) a nie z wykladu. Odsluch tych 3 jak najbardziej wskazany :)

Na obecną chwilę nie ma co bić piany - poszczególne modele Denona i Marantza właściwie niewiele się różnią - a że napis się podoba - no cóż - ;) . Onkyo jest już całkiem inne, nieco inaczej wykonane, droższe od konkurencji w tej samej klasie. Kwestia końcówek to jeszcze nie wszystko, wszak nie tylko one decydują o mocy piecyka, bo są jeszcze trafa i kondensatory - skoro ma być mocniejszy to musi też więcej "wciągnąć" z sieci. Jak czytam, że amplituner pobór mocy ma 460W i 7*125W no to jest to perpetum mobile, owszem stosuje się takie wybiegi podając moc np nie w pełnym paśmie (20Hz-20kHz) tylko dla 1 kHz czy dla 4 lub 6 Ohm. Faktyczna moc wzmacniacza podawana powinna być w DIN dla 8 Ohm w pełnym paśmie.

Na obecną chwilę nie ma co bić piany - poszczególne modele Denona i Marantza właściwie niewiele się różnią - a że napis się podoba - no cóż - ;) . Onkyo jest już całkiem inne, nieco inaczej wykonane, droższe od konkurencji w tej samej klasie. Kwestia końcówek to jeszcze nie wszystko, wszak nie tylko one decydują o mocy piecyka, bo są jeszcze trafa i kondensatory - skoro ma być mocniejszy to musi też więcej "wciągnąć" z sieci. Jak czytam, że amplituner pobór mocy ma 460W i 7*125W no to jest to perpetum mobile, owszem stosuje się takie wybiegi podając moc np nie w pełnym paśmie (20Hz-20kHz) tylko dla 1 kHz czy dla 4 lub 6 Ohm. Faktyczna moc wzmacniacza podawana powinna być w DIN dla 8 Ohm w pełnym paśmie.

Drozszy? Model 3312 jest drozszy od Onkyo 809 wiec raczej na odwrot podobna sytuacja ma sie z Marantzem 6006.

7x125W oznacza ze przy wysterowaniu jednej koncowki mocy potrafi ona bez znieksztalcen podac napiecie znamionowe 125W. Kazda z końcówek. Przy wysterowaniu wszystkich 5 bądź 7 kanalow moc spada.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.