Skocz do zawartości
IGNORED

Faza a sprawa polska

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

W instalacji w bloku, która nie jest trójprzewodowa (nie ma PE), nawet jak sobie zrobisz w mieszkaniu trójprzewodową, to i tak ci podłączą PE do neutrala w skrzynce wejściowej ;)

Oczywiście! jar1 ma w pełni rację. Na każdym podstawowym kursie na SEP uczą takich oczywistości.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak nie ma przewodu PE to się wykorzystuje przewód N do ochrony i jest to wtedy układ TN-C bądź TN-C-S.

I w układzie TN-C nie stosuje się wyłącznika różnicowo-prądowego.

Jak ma się instalacje 2 przewodową to trzeba robić tzw "zerowanie" w gniazdku. Bo inaczej nie ma ochrony. Napięcie które może wystąpić na obudowie może dojść do pełnego napiecia sieciowego.

Przykład przebicia na obudowę. I takie są obecnie obowiązujące przepisy no chyba, że się zmieniły przez ostatnie pół roku.

Jeszcze jedno wpływ na dźwięk pomijam w zależności czy mam to zerowanie czy nie. To akurat inny temat. Czasami to co niebezpieczne bywa lepsze ;)

Ukryta Zawartość

Nie za brdzo wiem o co w tym watku chodzi ?

Bijecie pianę w dosć ciemno

Po pierwsze z tym odwracaniem wtyczek to ni mniej ni wiecej voodoo Audio i nic wiecej

Poprawnie zaprojektowany sprze w żaden sposób nie powinien być wrażliwy na zmianę (odwracanie wtyczki) - zasadniczo choć jest w gniazdach IEC standart (ba wystarczyć popatrzeć na wtyczkę :)

Tak czy siak jak macie 2 czy 3 przewodową instalację i tak to P E N to i tam EN gdzieś jest połączone i nigdy nie macie pewności czy ktoś gdzieś podrodze przewodu nie po chrzani (a tak się czasmi zdarza) no z oczywistych względów częściej w instalacji 2 przewodowej.

Jako że jestem elektronikiem - chyba ? (a co oznacza że również elektrykiem) - bo nie można być elektronikiem nie będąc elektrykiem :)

Nie za brdzo wiem o co w tym watku chodzi ?

Nie tylko w tym wątku, ale w wielu innych zauważyłem coś takiego, że kiedy ja lub ktoś inny napiszę że coś można zrobić tak lub tak, zaraz pojawiają się jak z pod ziemi zwolennicy katastroficznych wizji, w których przedstawiają sugestywnie jak to cośtam może się spalić, wybuchnąć, zabić, chociaż sami pewnie nie chodzą całe życie w kaskach pomimo tego że niemożna całkowicie wykluczyć że nie spadnie im na głowę doniczka, którą wiatr przypadkowo może zrzucić z okna pod którym właśnie przechodzą:)

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Nie tylko w tym wątku, ale w wielu innych zauważyłem coś takiego, że kiedy ja lub ktoś inny napiszę że coś można zrobić tak lub tak, zaraz pojawiają się jak z pod ziemi zwolennicy katastroficznych wizji, w których przedstawiają sugestywnie jak to cośtam może się spalić, wybuchnąć, zabić, chociaż sami pewnie nie chodzą całe życie w kaskach pomimo tego że niemożna całkowicie wykluczyć że nie spadnie im na głowę doniczka, którą wiatr przypadkowo może zrzucić z okna pod którym właśnie przechodzą:)

To się nazywa misja. Niektórzy nawet mają chyba taką potrzebę fizjologiczną, bo tak co jakiś czas wychodzą sobie na "spacerek", pooglądają sobie co nieco, obsikają kilka watków, po czym spokojnie wracają do "domciu" :).

To jakaś plaga nie tylko na tym forum. Zamieściłem kiedyś na triodzie wzmacniacz gitarowy który zrobiłem dla kolegi, w którym podłączyłem przewód ochronny nie bezpośrednio do obudowy, tylko do słupka który jednocześnie trzyma płytkę. Nie jest to zbyt poprawne ale spełnia swoją funkcję tak czy inaczej. Ponad połowa wpisów to właśnie katastroficzne wizje na ten temat.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Można użyć przeowdu Uziemiajacego w urzadzeniu oczywiscie ale trzeba umiejetnie go zastosować bo jesli zrobimy to żle to po prostu bedzie buczeć ot i tyle :)

Zresztą do wszystkiego trzeba mieć wiedzę i dystans.

Bo jak się nie ma albo ... to się to konczy jak w czarnobylu.

Jak to usłyszałem w jedym programie TV "idiota chciał zobaczyć jak wylatuje reaktor w powietrze to zobaczył" i to świete słowa.

Oczywiście zawsze to błąd człowieka skutki różne....

To jakaś plaga nie tylko na tym forum. Zamieściłem kiedyś na triodzie wzmacniacz gitarowy który zrobiłem dla kolegi, w którym podłączyłem przewód ochronny nie bezpośrednio do obudowy, tylko do słupka który jednocześnie trzyma płytkę. Nie jest to zbyt poprawne ale spełnia swoją funkcję tak czy inaczej. Ponad połowa wpisów to właśnie katastroficzne wizje na ten temat.

Ukryta Zawartość

To że tobie brakuje wiedzy i wyobraźni to nie jest moja ani niczyja wina. Wielu takich przed tobą było. Było bo już ich niestety nie ma.

Więc jak Ci ktoś zwraca uwagę na potencjalnie śmiertelne błędy konstrukcyjne twoich wynalazków to powinieneś się chociaż zastanowić, przeczytać normę i zrobić zgodnie ze sztuką albo nie robić wcale.

Jak Ciebie zabije czy porazi to twoja strata a jak kolegę ?

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Wyobraźni mi nie brakuje, nie zapycham jej jednak katastrofami.

śmiertelne błędy konstrukcyjne

Tak, umarło od nich wielu ludzi, ale tylko w czyjejś wyobraźni :) Dobrze że nie ma paragrafu za spowodowanie śmierci w wyobraźni:)

Koledzy, NIE WOLNO łączyć przewodu N z PE w gniazdku, ponieważ w przypadku awarii przewodu N pojawi się napięcie 230V na obudowach i bolcach uziemiających wszystkich gniazdek w obwodzie, przeanalizujcie sobie schemat:

Ukryta Zawartość

Więc jak nie chcecie iść do pudła to nie bawcie się w domowych elektryków, pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Może się tak zdarzyć, ale może być też tak, że przewód N nie ulegnie uszkodzeniu, tylko wystąpi przebicie na obudowę np. w pralce. Bolec podłączony do zera chroni przed tym, ale nie chroni przy uszkodzonym N. Bolec niepodłączony chroni w przypadku uszkodzenia N ale nie przed przebiciem na obudowę. I co ja mam teraz zrobić? Skąd mam wiedzieć, czy uszkodzi mi się przewód N, czy urządzenie? :):)

PE to osobny obwód który idzie w ziemię,obecnie PE łączone jest do wszystkiego,kranów kaloryferów,wszelkich rur. Ostatnio mi to mówił człowiek robiący instalacje w publicznym budynku. Przez kombinacje faza pojawiła by sie nie tylko na bolcach uziemienia skoro wszystko jest uziemione.

PE to osobny obwód który idzie w ziemię,obecnie PE łączone jest do wszystkiego,kranów kaloryferów,wszelkich rur.

Masz rację, miałem na myśli połączenie w samym gniazdku bolca uziemiającego z przewodem N.

Gość

(Konto usunięte)

Panowie pytanie było proste i nie spodziewałem sie takiego odzewu w większości nie na temat.

Więc jeszcze raz konkretnie naświetlę sprawę:

Jest urządzenie, powiedzmy DAC z zasilaniem salasa: dwa trafa, 4 odczepy na 4 gałęzie zasilania (po jednym na gałąź).

Jak sprawdzić fazę w uzwojeniu wtórnym na każdym odczepie i czy to jest to wogóle możliwe.

Od razu mówię, że wtyczka ma tylko dwa bolce N i L.

Jest urządzenie, powiedzmy DAC z zasilaniem salasa: dwa trafa, 4 odczepy na 4 gałęzie zasilania (po jednym na gałąź).

A mógłbyś wkleić schemat zasilacza? Nie bardzo rozumiem ten opis.

Przepisy unijne nakładają obowiązek na dostarczycieli energii, aby sieć elektryczna doprowadzona do mieszkania była trój-przewodowa.

U mnie już kują w wieżowcu 8 miesiąc, i końca nie widać.

Czyli w mieszkaniu ma być P, N, PE.

Jeśli doprowadzenie sieci do odbiorcy jest w dalszym ciągu dwu-przewodowe to można zastosować wyłącznik różnicowo-prądowy, który odpowiednio podłączony w instalacji sieciowej zapewni całkowita ochronę przed porażeniem.

Mogą grzebać tylko Ci co maja uprawnienia SEP, reszta na własną odpowiedzialność - do niczego nie namawiam jakby cóś.

W każdym kartoniku z takim wyłącznikiem (róznicowo-prądowym) powinna znajdować się ulotka/schemat takiego połączenia z siecią elektryczną aby z "niego" wychodziły już 3 przewody.

Ten wyłącznik MUSI być zainstalowany na stałe, bez możliwości zamiany (wtyczka sieciowa) polaryzacji połączenia z siecią.

Jeśli doprowadzenie sieci do odbiorcy jest w dalszym ciągu dwu-przewodowe to można zastosować wyłącznik różnicowo-prądowy, który odpowiednio podłączony w instalacji sieciowej zapewni całkowita ochronę przed porażeniem.

Wyłącznik różnicowo prądowy zgodnie z Polskimi Normami nie jest zalecany do instalacji dwuprzewodowych, ponieważ nie zapewnia całkowitej ochrony. Można go oczywiście zainstalować, nie jest to zabronione.

Gość

(Konto usunięte)

A mógłbyś wkleić schemat zasilacza? Nie bardzo rozumiem ten opis.

Nie wiem czy to pomoże ale znany zasilacz omówiony w wątku:

http://www.audiostereo.pl/zasilacz-symetryczny-by-salas-pcb_84324.html

http://www.audiostereo.pl/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_id=178645

z tym ze w dacu mam 4 takie zasilacze 1xminus, 3xplus

Wyłącznik różnicowo prądowy zgodnie z Polskimi Normami nie jest zalecany do instalacji dwuprzewodowych, ponieważ nie zapewnia całkowitej ochrony. Można go oczywiście zainstalować, nie jest to zabronione.

To chyba tak z przekory piszesz, bo lubisz tak pisać ;-)

Nie jest zalecany przez kogo ? przykłady ? a może prze Ciebie nie jest zalecany ?

Bo lepiej może podłączyć bolec gniazdka do rury w instalacji, do kranu, aby w razie uszkodzenia tej instalacji przy okazji kogoś zabiło ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To chyba tak z przekory piszesz, bo lubisz tak pisać ;-)

Nie, wynika to z tego że na kursie SEP była o tym mowa.

Panowie pytanie było proste i nie spodziewałem sie takiego odzewu w większości nie na temat.

Więc jeszcze raz konkretnie naświetlę sprawę:

Jak sprawdzić fazę w uzwojeniu wtórnym na każdym odczepie i czy to jest to wogóle możliwe.

Od razu mówię, że wtyczka ma tylko dwa bolce N i L.

Oscyloskop

Nie jest zalecany przez kogo ?

Napisałem przecież Polskie Normy inaczej PN nie wiesz co to takiego?

"Pobyt" na kursie nie jest jednoznaczny ze zdaniem egzaminu, i posiadaniem ważnych dokumentów SEP ;-)

No Ty może nie zdałeś, ale nie jest to sensowną podstawą do twierdzenia tak o kimś innym.

Nie wiem czy to pomoże ale znany zasilacz omówiony w wątku:

Z tego wynika że powinieneś mieć 4 oddzielne uzwojenia, czy tak jest?

Jeśli już to PN/E xxxx-xxxx ;-) bo chyba nie PN/B ? hahahaha

Bądź zdrów.

Oto cytat ze strony Polskiego Komitetu Normalizacyjnego:

Polska Norma jest normą krajową, przyjętą w drodze konsensu i zatwierdzoną przez krajową jednostkę normalizacyjną; powszechnie dostępną, stosowaną dobrowolnie, oznaczoną – na zasadzie wyłączności - symbolem PN. Może być także wprowadzeniem normy europejskiej lub międzynarodowej. Wprowadzenie to może nastąpić w języku oryginału.

Bądź zdrów również:)

Afiszować się swoimi nie zamierzam, choć i Ty piszesz o mnie podobnie.

Jedynie jako reakcja na Twoje insynuacje nie mające żadnych rzeczywistych podstaw.

tak, 4 odzielne uzwojenia jedno na każdy zasilacz salasa.

W jakim celu chcesz ustalać ich faze? Normalnie zasilacze będą pracować poprawnie bez względu na sposób kierunek podłączenia uzwojeń ponieważ napięcie jest prostowane za pomocą mostków graetza.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.