Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z wyborem Kina Domowego

marcinosmkp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam to jest to mój pierwszy post na tym forum zatem serdecznie witam wszystkich forumowiczów.

W najbliższym czasie(do 3 miesięcy)mam zamiar kupić cały zestaw kina domowego.Nie myślałem że to bedzie taki problem.Nie będę ukrywał że moje doświadczenie audiofilskie jest znikome choć ostatnimi czasy moja wiedza bardzo się pogłębiła.Czytałem różne fora internetowe,testy,itd.Mam nadzieję że uzyskam jakąś pomoc.

Przejdźmy do konkterów:

Pokój 20m2(4x5-może troszkę większy),kina będę używał:40%filmy,40%muzyka(Różna:rock,filmowa,radiowa-tam jest wszystko);20%ps3

Teraz może powiem jaki sprtzęt biorę pod uwagę:

Amplituner:

1.Yamaha:Rx-A810,RX-1010,RX-V1071

2.Marantz:SR5005,SR5006,SR6005,SR6006

3.Denon:AVR-2312,AVR-3312

4.Biorę inne pod uwagę

Kolumny głośnikowe(podaję tylko fronty bo reszta to do uzgodnienia):

1.Monitor Audio bx6

2.Dali Zenzor 7

3.Paradigm 9^7

4.Wharfedale 10.7

5.Biorę inne pod uwagę

6.Sub też będzie

Miałem okazję tylko zobaczyć MA bx6,Dali Zenzor7,Wharfedale 10.7 i muszę powiedzieć że jeśli chodzi o wygląd to Wharfedale wypada najlepiej.Jednak wygląd to nie wszystko i zdaję sobie z tego sprawę czytając różne wypowiedzi.

Teraz mam zamiar wziąść się za odsłuch tych kolumn.Jeśli chodzi o mnie to biorę pod uwagę MA(bx6,bx2,bxcenter,sub)vsYamaha Rx-810 lub Rx1010 ale raczej 1010.Wszystko wyjdzie w praniu.Z tego co wiem to MA fajnie graja z amplitunerem CA.Bardzo proszę o odniesienie się do mojej konfiguracji orza proszę o inne pomysły.Jestem otwary na inne konfigurację

Z góry dziękuję za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/90861-problem-z-wyborem-kina-domowego/

Witaj. W tym metrażu to powinny dobrze się spisać MA-RX8 ( jeszcze lepiej używane GS-20). Denon 3312 na pewno sobie z nimi poradzi. Ale dobrze by było, żebyś to mógł na własne uszy najpierw sprawdzić.

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Może dodam że mam do wydania ok9000zł(bez suba).Widzę że do MA proponujesz Denona.Miałeś okazję sprawdzić jak to gra? Powiem tak na denonie 2312 słyszałem jak grają jbl es,klipsch. Z mojego punktu widzenia lepiej wypadł klipsch(chyba to był 62).Słyszałem również wharfedale 10.5+yamaha(nie pamiętam modelu) które też grają przyzwoicie.Niestety to słyszałem w mediamarkt więc ciężko ocenić jak zachowa się ten sprzęt w mniejszym pomieszczeniu.Mam małe pytanie:czy moja opcja kina wydaje Ci się za słaba do mojego pomieszczenia? W pn.mam zamiar odwiedzić kilka salonów w Łodzi.Po powrocie do domu podzielę się opiniami pracowników salonów.Natomiast panowie z salonu w Katowicach zgadzali się z moim wyborem.Nie proponowali bym zmieniał konfiguracji i zaraszali na odsłuch moich wybranych modeli.Co ty na to?

A jak Ci sie wharfedale podobały?

Z mojej strony Yamaha 1010 lub Onkyo 809 (bardziej w tym kierunku)

Co do glosnikow Zestawil bym ze soba Tannot Revolution, Dali zensor, Paradigm, Monitor audio rX5,

Miałeś okazję sprawdzić jak to gra?

Ja miałem okazję sprawdzić MA-RX6 z AVR1911 więc charakterystyka podobna, bardzo pozytywnie oceniam to połączenie. Słuchałem na muzyce klasycznej (Andrea Bocelli, Sara Brightman itp) Sądzę więc że wybór Rx8 z AVR2312 to dobry krok, ale napisz coś więcej o swojej muzyce, bo nie wszędzie Denon i nie wszędzie Monitor Audio. Mam swoje sprawdzone typy powiązań konkretnych gatunków muzyki do sprzętu i najczęściej potwierdzali to odsłuchujący u mnie w studiu ludzie.

Jeśli chodzi o moje preferencje muzyczne to ciężko określić.

Słuchamy z żoną od(hey,metalica,jamiroquai,celine dion,muzyka filmowa) po(muzykę która jest ogólnie dostępna w radiu czy eskatv-ale to w mniejszym stopniu).Dla mnie bardziej istotna jest jakość dżwięku niż potężny bas.Oczywiście musi on być słyszalny ale nie w takim stopnu jak np w tonsilach altusach 140 które miałem.Powiem z własnego doświadczenia porównując altusy z zestawem komputerowym creativa gigaworks 7.1 że zestaw komputerowy grał bardzo ładnie.Nie wiem nawet czy lepiej.

Jeśli chodzi o MA RX6 to raczej nie zmieszczę się w budżecie który chcę przeznaczyć na cały zestaw ale zawsze można się dogadać w salonach co do kwoty.Mam teraz kilka pytań co do amplitunera.MA zamykacie w szufladce z denonem bo twierdzicie że tak jest najrozsądniej? Nie bierzecie innej marki pod uwagę np marantz,yamaha,...? Jekie amplitunery proponujecie do moich wybranych typów(dali,paradigm,wharfedale,MA,lub inne wasze)?

Witam to jest to mój pierwszy post na tym forum zatem serdecznie witam wszystkich forumowiczów.

W najbliższym czasie(do 3 miesięcy)mam zamiar kupić cały zestaw kina domowego.Nie myślałem że to bedzie taki problem.Nie będę ukrywał że moje doświadczenie audiofilskie jest znikome choć ostatnimi czasy moja wiedza bardzo się pogłębiła.Czytałem różne fora internetowe,testy,itd.Mam nadzieję że uzyskam jakąś pomoc.

Przejdźmy do konkterów:

Pokój 20m2(4x5-może troszkę większy),kina będę używał:40%filmy,40%muzyka(Różna:rock,filmowa,radiowa-tam jest wszystko);20%ps3

Teraz może powiem jaki sprtzęt biorę pod uwagę:

Amplituner:

1.Yamaha:Rx-A810,RX-1010,RX-V1071

2.Marantz:SR5005,SR5006,SR6005,SR6006

3.Denon:AVR-2312,AVR-3312

4.Biorę inne pod uwagę

Kolumny głośnikowe(podaję tylko fronty bo reszta to do uzgodnienia):

1.Monitor Audio bx6

2.Dali Zenzor 7

3.Paradigm 9^7

4.Wharfedale 10.7

5.Biorę inne pod uwagę

6.Sub też będzie

Miałem okazję tylko zobaczyć MA bx6,Dali Zenzor7,Wharfedale 10.7 i muszę powiedzieć że jeśli chodzi o wygląd to Wharfedale wypada najlepiej.Jednak wygląd to nie wszystko i zdaję sobie z tego sprawę czytając różne wypowiedzi.

Teraz mam zamiar wziąść się za odsłuch tych kolumn.Jeśli chodzi o mnie to biorę pod uwagę MA(bx6,bx2,bxcenter,sub)vsYamaha Rx-810 lub Rx1010 ale raczej 1010.Wszystko wyjdzie w praniu.Z tego co wiem to MA fajnie graja z amplitunerem CA.Bardzo proszę o odniesienie się do mojej konfiguracji orza proszę o inne pomysły.Jestem otwary na inne konfigurację

Z góry dziękuję za pomoc.

Je kupiłem Denona 1912 to mogę ci coś na temat Denonów powiedzieć. Wprawdzie wymieniłeś inne modele ale końcówki mocy są we wszystkich takie same i różnią się jedynie napięciem zasilającym to coś na temat brzmienia tych amplitunerów mogę coś powiedzieć.

A więc do kina naprawdę dobry amplituner. Bardzo precyzyjnie buduje scenę i ma dosyć dobrą głębię. Do filmów w zasadzie nic lepszego w tej cenie się nie dostanie i naprawdę trudno znaleźć coś do czego można się przyczepić.

Z muzykę jest już trochę inaczej. Od razu zaznaczę że miałem w sumie trzy amplitunery do kina domowego HK AVR 45, Onkyo 608 i Denona 1912 i żaden nie miał w muzyce takiej jakości do jakiej jestem przyzwyczajony.

HK w stereo był po prostu przeciętny ale we wszystkich aspektach prawidłowy brzmiał chyba najbardziej normalnie ze wszystkich, Onkyo ma całkiem przyzwoitą barwę gdyby nie podbarwione wysokie tony ale w przyjemny sposób ale zupełnie nie radzi sobie z budowaniem sceny która jest rozmazana z nieprecyzyjną lokalizacją i Denon który jest dosyć precyzyjny ale za to ma mniej przyjemną barwę wysokich tonów niż Onkyo przy czym w kinie nie przeszkadza to w ogóle i ale za to bardziej konturowy bas.

W sumie jeżeli chodzi o Stereo to wybrałem z tych wszystkich Denona być może dlatego że radzi on sobie o wiele lepiej z zestawem Subwoofer-stelity niż Onkyo. W ogóle nie można na słuch rozpoznać że bas jest z subwoofera i więcej mocy zostaje dla satelitów.

Jeżeli chodzi o kino to zdecydowanie wolę Denona.

Jeszcze jedna rzecz jeżeli chodzi o Onkyo i Denon. Na Onkyo wszystkie formaty brzmiały tak samo. Na Denonie DTS brzmi wyraźnie lepiej od reszty formatów.

Jeżeli chodzi o modele Denona które wymieniłeś to ja osobiście wybrał bym 3312.

Może uzasadnię dlaczego. Przede wszystkim model ten ma wyjście preout przez co możesz podłączyć jakieś dobre końcówki mocy i po drugie 3312 ma filtr cyfrowy AL24 Processing Plus który 16 bitowy sygnał filtruje do 24 bitów zanim go poda na przetwornik. Zmniejsza to znacznie szum kwantyzacji dla najniższego bitu.

Jeżeli miał bym wybrać między 2312 a 1912 to zdecydowanie wybrałbym 1912 z powodu ceny. W 2312 dla mnie nie ma nic na tyle atrakcyjnego żebym wybrał ten droższy model. Gdybym mógł przeznaczyć więcej pieniędzy na amplituner i nie miał żadnego wzmacniacza stereo to wybrałbym 3312 i do tego kupił jakąś rasową końcówkę mocy.

ok dzięki za informację.To wydaje mi się że temat denona jest już bardzo naświetlony.Z tego co się oriętuję to do denona proponują z wharfedale.A co myślicie w temecie marantza i yamahy?Który z modeli brać pod uwagę? Oczywiście biorąc pod uwagę moje wymienione kolumny chyba że są inne pomysły.

Z tego co widzę to yamaha 810 vs1010 "prawie"niczym się nie różnią.Wiec pytanie czy warto inwestować.Oczywiście mam zamiar sprawdzić na obu w salonie więc chcę wybrać ze 3 amplitunery i sprawdzić jak to gra w różnych konfiguracjach.Jestem ciekaw jak to wszystko wyjdzie.

jak sam powiedziales 3312 i 1912 ta sama kncowka mocy a 809 i 608 to 2 rozne amplitunery

Pewny jesteś? Widziałeś serwisówki z obu Onkyo. Ja już niczemu się więcej nie zdziwię

A więc ściągnąłem serwisówki do obu.

Wklejam schematy prawego kanału.

A tu jakby ktoś był zainteresowany servisówką. Można pobrać dwie na dzień.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

post-13669-0-17959400-1327071078_thumb.jpg

post-13669-0-50223900-1327071089_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego co się oriętuję to do denona proponują z wharfedale

Bo dystrybutor Denona ma w swojej ofercie też Wharfedale'a, Dali i Cantona więc z takimi kolumnami i w takich konfiguracjach najczęściej w sklepach dla idiotów to stoi na półkach - oni nie próbują łączyć tego z KEFami czy Monitor Audio bo te firmy nie "sprzedają się" tym sklepom. Oczywiście wiesz - wszystko zależy od budżetu, a możliwości jest mnóstwo - jeśli chodzi o twoją muzykę to posłuchałbym tutaj tego co napisał wcześniej krzysiekA bo mniej więcej pokrywa się z moimi obserwacjami Denon z Monitor Audio - nawet tańsze BX (swoją drogą to nie wiem czy BXy nie grają lepiej od RXów - ale to moje zdanie i nie jedźcie mnie za nie :D )Fajnie też mieć Onkyo 809 i Paradigmy Monitor 11v7 i moim zdaniem w tym kierunku powinieneś pójść ew jeszcze KEFów Q700 - są drogie, ale idealne i do Denona i do Onkyo. Tutaj kolega napisał i wręcz udowodnił różnice lub ich brak w przypadku Onkyo, ale nie zapominajmy, że nie tylko końcówka odpowiada za dźwięk - jest też transformator, kondensatory (a własciwie ich pojemność) zastosowane technologie lub ich brak w przypadku tańszych modeli.

Bo dystrybutor Denona ma w swojej ofercie też Wharfedale'a, Dali i Cantona więc z takimi kolumnami i w takich konfiguracjach najczęściej w sklepach dla idiotów to stoi na półkach - oni nie próbują łączyć tego z KEFami czy Monitor Audio bo te firmy nie "sprzedają się" tym sklepom. Oczywiście wiesz - wszystko zależy od budżetu, a możliwości jest mnóstwo - jeśli chodzi o twoją muzykę to posłuchałbym tutaj tego co napisał wcześniej krzysiekA bo mniej więcej pokrywa się z moimi obserwacjami Denon z Monitor Audio - nawet tańsze BX (swoją drogą to nie wiem czy BXy nie grają lepiej od RXów - ale to moje zdanie i nie jedźcie mnie za nie :D )Fajnie też mieć Onkyo 809 i Paradigmy Monitor 11v7 i moim zdaniem w tym kierunku powinieneś pójść ew jeszcze KEFów Q700 - są drogie, ale idealne i do Denona i do Onkyo. Tutaj kolega napisał i wręcz udowodnił różnice lub ich brak w przypadku Onkyo, ale nie zapominajmy, że nie tylko końcówka odpowiada za dźwięk - jest też transformator, kondensatory (a własciwie ich pojemność) zastosowane technologie lub ich brak w przypadku tańszych modeli.

Moje zdanie jest takie że jeżeli ktoś stosuje subwoofer to powinien brać przynajmniej coś z multEQ. W moim Denonie jest multEQ XT i muszę powiedzieć że jestem pod wrażeniem jak dobrze Audyssey skleja subwoofer z satelitami i do tego poprawia bas.

W Onkyo 608 był tylko 2EQ i efekt z subwooferem był taki sobie. W takim wypadku warto się zastanowić nad Equalizerem do subwoofera ale ten to będzie kosztował tyle co cały amplituner to już lepiej kupić droższy model.

W moim Denonie jest multEQ XT

Ja mam Onkyo 5007 i tam jest MultiEQ XT w 807-ce też było, ale nie dam sobie obciąć za to ręki - co do działania - potwierdzam przedmówce, choć mam wrażenie że Audyssey wycisza fronty.

Ja mam Onkyo 5007 i tam jest MultiEQ XT w 807-ce też było, ale nie dam sobie obciąć za to ręki - co do działania - potwierdzam przedmówce, choć mam wrażenie że Audyssey wycisza fronty.

Wycisza zgadza sie.

Może dodam że mam do wydania ok9000zł(bez suba).Widzę że do MA proponujesz Denona.Miałeś okazję sprawdzić jak to gra? Powiem tak na denonie 2312 słyszałem jak grają jbl es,klipsch. Z mojego punktu widzenia lepiej wypadł klipsch(chyba to był 62).Słyszałem również wharfedale 10.5+yamaha(nie pamiętam modelu) które też grają przyzwoicie.Niestety to słyszałem w mediamarkt więc ciężko ocenić jak zachowa się ten sprzęt w mniejszym pomieszczeniu.Mam małe pytanie:czy moja opcja kina wydaje Ci się za słaba do mojego pomieszczenia? W pn.mam zamiar odwiedzić kilka salonów w Łodzi.Po powrocie do domu podzielę się opiniami pracowników salonów.Natomiast panowie z salonu w Katowicach zgadzali się z moim wyborem.Nie proponowali bym zmieniał konfiguracji i zaraszali na odsłuch moich wybranych modeli.Co ty na to?

Oczywiście, że miałem okazję sprawdzić jak grają GS-20 z Denonem, bo do niedawna miałem te kolumny (przez ponad rok u mnie pięknie brzmiały). Ale apetyt rośnie w miarę jedzenia i teraz zastąpiły je MA Platinum...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Jutro mam zamiar odwiedzić kilka salonów audio i zobaczymy.We wt.opowiem co i jak.Mam pytanie co do rozmiarów mojego pomieszczenia(ok20m2)bo różnie piszą.Czy aby dźwięk był w miarę dobry to rozglądać się bardziej w kolumnach klasy bx,10.7,zenzor7 czy klasy wyższej kefq700. Wydaje mi się że Bx-y powinny wystarczyć.

Ja mam wrażenie że przy włączonym Dynamic EQ jest za dużo basu.

Dynamic EQ podpija tyly aby byly slyszalne przy chichym sluchaniu. Oraz nieco uwydatnia basy. Skoro to slyszysz to musisz miec glosniki o brdzo wysokiej skutecznosci

Witam.Po odwiedzinach w kilku salonach(4) teraz mogę podzielić czego się dowiedziałem.Z 4 salonów wziąłem 2 pod uwagę z uwagi na wiedzę konsultantów,wygląd salonu,obecny asortyment,itd.

A więc salon nr1:

Podając moje typy jeśli chodzi o kolumny konsultant sklasyfikował je następująco:

1.MA

2.Paradigm

3.Dali

4.Wharfedale-powiedzieli że niższa półka

To jednak nic nie znaczy jeśli się nie słyszało jak to gra.

Biorąc pod uwagę amplituner zaproponowano mi Denona2312 do MA i Paradigm.Pytałem o inne konfiguracje np z yamahą i marantzem.Odradzili jednak zapraszali do odsłuchu bo mogę mieć inne zdanie.

Teraz salon nr2:

Kolumny sklasyfikowano:

1.MA,Paradigm

2.Dali,Wharfedale

Amplituner również denon2312

W tym salonie miałem okazję sprawdzić jak grają MA i Paradigm ale na

NAD-dzie. MA i Paradigm grają bardzo ładnie.Paradigm ma troszkę głębszy dźwięk od MA.Wydaje mi się że przy częstym słuchaniu muzyki i nie po 15min tylko do 1h-3h może być troszkę męczący dla uszu.Idealny zestaw dla ludzi lubiących częsio robić imprezy w domu.Bas jest o ton mocniejszy od MA jednak nie jest to aż taka różnica chodź wyczuwalna.Jeśli chodzi o MA to wysoke tony są bardziej odczuwalne niż w Paradigm-ach.Nie oznacza to że kiepsko wypadają.Wydaje mi się że jest to spowodowane o ton mocniejszym basem który nieco tłumi wysokie tony.W mojej ocenie lepiej wypada MA.Teraz pozostaje mi odsluchać jeszcze dali.Po tym zobaczymy jaki amplituner.Pytając o ewentualnym zdecydowaniu się na MA o kolumy bx1 i bx2.Powiedziano mi że na to pomieszczenie spokojnie brać bx1.Jak myślicie?

Jesli bedziesz mial okazje to zachecam do posluchania Fiest (dawniej Siest). Nawet jesli nie bedziesz chcial ich kupic (bo polskie) to zdecydowanie fajne doswiadczenie i mozesz sie nie lada zdziwic jak one graja. Sam posiadam Siesty ale graja z Onkyo 806 wiec na temat ampli wymienionych przez ciebie sie nie wypowiem

I find your lack of faith disturbing...

3 z salonów bardziej przypominał komis.Miejsce od odsłuchu miało 3mx3m więc nie będę komentował.A jeszcze ceny mięli z kosmosu.O 1/4 większe od największych cen rynkowych.Jak wspomniałem o interesujących mnie kolumnach to z miejsca zaproponował mi amplituner HK i odradzał brać inne.

4 z salonów był nastawiony by wcisnąć mi już w drzwiach to co mnie interesuje.Miejsce odsłuchowe bardzo fajne.Pytając o amplituner powiedziano że do wszystkich tych zestawów najlepiej wybrać onkyo.Pewnie mięli umowę z nimi.Z tego powodu zostali skreśleni.

Salony 1 i 2 były uczciwe.Salon nr2 pomimo że nie miał umowy z marantzem i tym samym nie miał ich na stanie był w stanie go sprowadzić na cele odsłuchowe.

Jeśli chodzi o BXFX to muszę go zobaczyć.Pewnie będzie lepiej go słychać niż BX1.Sam jestem ciekaw co wybiore.

Pozostaje mi do odsluchu jeszcze dali. Miał ktoś okazję porównać je do czegoś?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.