Skocz do zawartości
IGNORED

Przewód uziemiający gramofonu.

markam

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzieś były posty gdzie stwierdzono, że wpływ fluktuacji częstości sieci w tej chwili i jej wpływ na ustawienie obrotów gramofonu jest poza percepcją ludzką. Poza tym na bezrybiu i rak ryba. Będę miał trochę czasu to to sprawdzę jak zmienia sie częstotliwość sieci bo sam byłem ciekawy.

wpływ fluktuacji częstości sieci w tej chwili i jej wpływ na ustawienie obrotów gramofonu jest poza percepcją ludzką.

Tak i silnik też ma to w d... Jednak jarzeniówka i tarcza strobo, nie. Tego nie słychac, tylko wk....a oko. Uwierz, w kilku moich Dual'ach, tych bez stabilizacji Quartz, raz ustawione obroty trzymają bardzo długo.

Spokojnie, to tylko rady. Niech autor wątku poczyta i wyrobi swoje zdanie. Moje stwierdzenia nie sa kategoryczne, przecież napisałem, że to sprawdzę wtedy bedę miał przesłanki aby coś stwierdzić. Co Duala, to nie muszę wierzyć, właśnie go słucham i rzeczywiście stabilizacja obrotów jest wyśmienita.

Markam, dalej jedziesz tym RPM-em 9 z Ortofonem MC-15 na zwykłym PhonoBox'ie?

Tak Yul, nadal jadę na tym badziewiu, bo szczerze Ci napiszę, że boję się wywalić kilka tys. na nowe pre, które cholera wie, co dobrego wniesie. Co do wkładki, to szykuję się do zakupu Ortofona 2M Black. To MM, ale chyba warto? Niedawno kupiłem za 300 zł stary amplituner Pioneera SX-550 w stanie fabrycznym do alternatywnego zestawu, w którym gra Altus. Jego preamp gramofonowy i w ogóle całokształt brzmienia mnie bardzo pozytywnie zaskoczył :)

• 2 tygodnie później...

Prace nad usprawnieniami skończone. Założyłem nowy pasek i wymieniłem wszystkie elektrolity. Nierównomierność obrotów ustąpiła. Minimalne zmiany prędkości w czasie występują, ale naprawdę tak małe, że nawet nie trzeba tego korygować potencjometrem. W nowym egzemplarzu chyba były większe.

Zauważyłem, że dużo zależy od miejsca przeprowadzenia kabla sygnałowego. Gdy schowałem go z tyłu szafki wraz z innymi kablami, to jednak po odkręceniu głośności na godzinę 14 było słychać pewne zakłócenia od sieci. Już miałem zmieniać kabel na jakiś specjalny, drogi, przeznaczony do gramofonów, ale wpadłem na prosty sposób, aby zjawisko wyeliminować. Istniejący przewód owinąłem ciasno jednym kawałkiem folii aluminiowej, przyciętym w kształt pasa. Przed owinięciem na przewód w pobliżu wtyków nawinąłem luźno 20 cm odcinek gołego drutu, uprzednio ocynowanego. Z drugiej strony tego drutu jest zamocowany typowy wtyk, przy czym drut jest przylutowany tylko do jego styku masowego. Gdy podłączyłem tak usprawniony kabel, a wtyk od dorobionego ekranu wpiąłem do wolnego gniazda wzmacniacza, uzyskałem absolutny brak zakłóceń, nawet przy głośności odkręconej na max i ułożeniu kabla bezpośrednio przy innych, także sieciowych. Ekran z folii dodatkowo wzmocniłem poprzez okręcenie go mocną nicią.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.