Skocz do zawartości
IGNORED

regulator napiecia TA7805S - wymiana na co?

zibra

Rekomendowane odpowiedzi

witam. posiadam w dacu takie oto stabilizatory napiecia dla sekcji cyfrowej - Cirrusa i PCM1794.

czy uklady dyskretne sa tutaj najlepszym rozwiazaniem? ktos testowal znane mniej lub bardziej regulatory superteddyreg, dexa, burson audio i inne? czy w obrebie rozwiazan opartych na elementach dyskretnych sa znaczne roznice?

czy taki regulator ma rownie duze znaczenie dla Cirrusa jak dla PCMa?

wszelkie wskazowki mile widziane:)

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

• 3 lata później...

ktoś to stosował u siebie? jakie efekty?

Dexa Technologies NewClassD Regulator

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja tylko chciałbym zauważyć, że mamy alternatywę z Polski. :)

Wielu forumowiczów używa, może ktoś się wypowie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pamięta jak ktoś w forum rozdawał na testy coś takiego - może Ty? Wtedy nie miałem co ulepszać a teraz pojawił się napęd a i dac, w których już trochę powymieniałem kondensatory czy rezystory ale też i stabilizatory napięcia można by ruszyć.

Ten na zdjęciu ma pięć nóżek czyli mam rozumieć zależnie od sytuacji trzy do wykorzystanie?

Tak, to byłem ja.

Zdjęcie, które wkleiłem przedstawia najnowszą odsłonę serii V3.X, czyli V3.1 na złoconych PCB.

Na PCB znajduje się 5 pinów, ale gdy zastępujemy 78XX wykorzystujemy tylko 3 środkowe (pinout jest ten sam). Dodatkowe 2 piny po bokach są powieleniem wejścia i wyjścia, dla lepszej stabilności mechanicznej - do wykorzystania gdy PCB jest zaprojektowana pod te staby. Piny nie lutuję do PCB, aby można było sobie zamemu skonfigurować czy chce się 3, czy 5. Można wlutować na wprost, a także kątowo.

Zaczynałem z czterema, a aktualnie mam 13 różnych wersji, w tym 7 autorskich topologii dyskretnych.

Mam wersję z radiatorkiem. Radiator przyklejany jest na taśmie termoprzewodzącej 3M. Jest możliwość przyklejenia do innego radiatora jak na foto (V1.0):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem o to spokojny, do tego ta taśma jest stworzona. Trzyma naprawdę mocno i bardzo dobrze przewodzi ciepło. Jest to klei podobny, jak w znaczkach do samochodu - z pozoru taśma się nie klei mocno, ale jak się przyciśnie to koniec - nie oderwie bez zniszczenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.