Skocz do zawartości
IGNORED

Kable do kolumn aktywnych

13gusia

Rekomendowane odpowiedzi

Jakimi kablami podłączyć kolumny aktywne z przedwzmacniaczem? Są to coś a la interkonekty, czy raczej jak kable głośnikowe? Pytam, ponieważ cały czas słucham na starych kablach z wtykami DIN, a chętnie bym popełnił coś ciekawszego i wolę się upewnić, wśród jakiego typu kabli szukać... I tak na marginesie - czym się różnią interkonekty do subwoofera od tych zwyczajnych? Jakieś inne cechy/właściwości? Pytam serio.

Z góry dzięki za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/91157-kable-do-kolumn-aktywnych/

Współczesne kolumny aktywne najlepiej łączyć symetrycznymi XLR (nawet czasem nie ma wyboru)

A 30-letnie kolumny? ;) Pytam, ponieważ chcę samemu zrobić kable do nich... muszę więc kupić solidne wtyki DIN i kabel... tylko jaki???

Ja do moich aktywnych zrobiłem na szybko chinch-DIN z jakiegoś tam Alphard MV-96 DaVinci mikrofonowy, akurat tylko taki miałem pod ręka. Powiem tylko tyle, że gra.

Też zastanawiam się jaki to właściwie powinien być przewód.

Do aktywnych kolumn podłączamy przewody sygnałowe (interkonekty - tylko dłuższe w zależności od potrzeb).

Mając taką wiedzę, zadam pytanie następującej treści - czy interkonekt do subwoofera będzie odpowiednim kablem?

Mając taką wiedzę, zadam pytanie następującej treści - czy interkonekt do subwoofera będzie odpowiednim kablem?

Do aktywnego suba będzie odpowiedni (bo taki sub ma swój wzmacniacz i wystarczy mu dostarczyć sygnał właśnie kablem sygnałowym). Czasem wystarczy pojedynczy kabel (czyli mono) jeżeli masz wyjście monofoniczne we wzmacniaczu (pojedyncze). Jest ono zazwyczaj oznaczone jako wyjście SUB. W instrukcji dla głośnika basowego musisz doczytać, w którą dziurkę trzeba wsadzić ten kabel (chociaż z tyłu głośnika powinno być wejście mono oznaczone), bo jak masz dwa wejścia to wcale nie musi oznaczać, że jest obojętne do którego podłączysz. Subwoofer można też połączyć kablami głośnikowymi jeżeli ma stosowne wejścia w tymże. Jeżeli nie masz wyjścia mono to szukasz wyjścia w przedwzmacniaczu (wyjście oznaczone jako pre - tym razem stereo, czyli dwa gniazdka i wtedy potrzebujesz dwóch kabli sygnałowych czyli pary interkonektów).

Do aktywnego suba będzie odpowiedni

Miałem na myśli, czy interkonekt przeznaczony do subwoofera będzie się nadawał na kabel sygnałowy między przedzwmacniaczem a kolumnami aktywnymi...

• 3 miesiące później...

Planuje zmajstrować sobie kabelki IC do połączenia moich aktywnych kolumn z przedwzmacniaczem. Jaki przewód solid core będzie lepszy - 1x0,5mm czy 2x0,5mm? Ma to w ogóle jakieś znaczenie?

Planuje zmajstrować sobie kabelki IC do połączenia moich aktywnych kolumn z przedwzmacniaczem. Jaki przewód solid core będzie lepszy - 1x0,5mm czy 2x0,5mm? Ma to w ogóle jakieś znaczenie?

Daj sobie spokój z solid corami i innym marketingowym złomem, który poza pogorszeniem właściwości mechanicznych NIC NIE DAJE. Oczywiście voodoofile mogą być innego zdania :] Po prostu kup porządny, dobrze ekranowany IC ... w końcu będą nim przekazywane bardzo słabe sygnały (sterowanie głośnością przed kolumnami, więc sygnał obniżony jeśli nie słuchasz na max głośności) = większa podatność na zakłócenia/zniekształcenia.

Nikt z Was nie ma takiego doświadczenia? Na chłopski rozum powinna być różnica między kablem o żyle 1x0,5mm a takim z dwoma żyłami o tej samej średnicy, stąd moje pytanie. To jak, pomożecie?

Musisz sam sprawdzić na krótkich odcinkach, bo jeśli nie ma różnic pomiędzy kablem od suba i np. solidem 2 X 0,5 mm, to po co się męczyć. Może być też tak, że różnicy nie usłyszysz, bo kable wewnątrz, łączące wyjście wzmacniacza z głośnikiem wysokim są mało przejrzyste i cała robota na nic. Ale i tak musisz wiedzieć, czego szukasz w dźwięku, to jest najważniejsze.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Musisz sam sprawdzić na krótkich odcinkach, bo jeśli nie ma różnic pomiędzy kablem od suba i np. solidem 2 X 0,5 mm, to po co się męczyć. Może być też tak, że różnicy nie usłyszysz, bo kable wewnątrz, łączące wyjście wzmacniacza z głośnikiem wysokim są mało przejrzyste i cała robota na nic. Ale i tak musisz wiedzieć, czego szukasz w dźwięku, to jest najważniejsze.

Dzięki, audioburak. Zdecydowałem się na kabel jednożyłowy. Jeśli wyjdzie z tego cokolwiek zadowalającego, to następny IC zrobię z dwużyłowego (i tak mam 2 zestawy z kolumnami aktywnymi) i w ten sposób porównam. Miałem jednak nadzieję, że ktoś już wcześniej robił takie porównania i może coś w tym temacie podpowiedzieć... Cóż, zdaje się, że będę prekursorem ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.