Skocz do zawartości
IGNORED

schemat ostinato

endriu

Rekomendowane odpowiedzi

do filtra tweetera można zastosować cewkę o większej rezystancji tylko trzeba ją uwzględnić przy projektowaniu tłumika L-pad ale na bas polecałbym jak największy przekrój drutu bo w ten sposób zmniejsza się imp. wyj. wzmacniacza widzianą z zacisków głośnika ( większy wsp. tłumienia - przeważnie lepsza kontrola basu, a w tym temacie senicz króluje ;)) hehe...

W torze woofera - cewka tasmowa AWG 12 Alpha Core lub Jantzen ( 1,5mH oczywiście )

W filtrze wysokotonowego - cewka z drutu 0,7mm Jantzen ( 0,47 mH oczywiście )

I nie oszczędzaj na kablach wewnątrz kolumny. To czasem ma wiekszy wpływ na dźwięk niż zastosowanie drogich cewek czy kondensatorów .

...there is no spoon...

>arturp

to żeby postawić kropkę nad i to podpowiedz jakie kable polecasz, które będą odpowiednie do takiej zwrotki i głośników. Problem nie nowy a ja tak przy okazji tego tematu pytam, bo mam taki problem z wyborem w swoich kolumnach, obecnie wymieniam cewkę szeregową do średniotonowego na taśmową i chciałbym zastosować bardziej szczegółowy kabelek, terez jest Cordial 2,5mm2 CLS225 a do tweetera AST75.

Wszystko zalezy od tego co chcesz uzyskać i ile masz na to pieniędzy . Cordial 225 ma (moim zkromnym zdaniem ) Dobry , mięsisty bas ale nieco poluzowany natomiast średnica jest zamglona i płaska. Tu polecam DNM Reson , Audioquest 6+, Bedrock lub AST 300 Sonic Link .

AST 75 czy 200 są ocieplone i powodują lekkie osłabienie i zmatowienie góry . Natomiast srebrzone (np. Qued silver unniversary ) dodadza blasku ale góra może się stać natarczywa- szczególnie , że Kisiel lubi dac duzo góry w swoich konstrukcjach a ta kopułka Vify nie jest delikatna . Tu zastosowałbym solidną plecionkę z czystej miedzi- np niedrogie IXOS'y lub żyły dedykowane od Audioquesta Bedrocka jeśli go wybierzesz poniewaz to jest kabel zrobiony do podwójnego okablowania . W sumie dzisiaj wybrałbym Bedrocka- 200 PLN za metr ale masz kable na dół i góre . Dobra kontrola basu, niebywała klarownośc średnich tonów i piękne barwy, dużo góry ale wysokiej klasy . Przestrzen tez jest dobra ale to nie ,,hektary ".Problem- bardzo sztywny , podobnie jak AST 300 , który na tej liscie byłby na drugim miejscu.

Wszystkie wymienione kable miałem kiedys lub posiadam obecnie więc nie sa to rady o walorach zasłyszanych tylko moje doświadczenia - ale szczerze powiedziawszy nie weim do konca co ci sugerować ponieważ nie wiem co lubisz.

...there is no spoon...

> arturp

dzięki za te wskazania, Bedrock jest możliwy finansowo, co prawda na wysokich to mam SEAS No Ferro 650 a średni to audax HM130, ale rzeczywiście i na tych głośnikach i kablach te wysokie i średnie są zamglone, ale ponieważ głośnikowe (2 x 4,5m) mam też Cordial 225, to raczej w nich bym dopatrywał się przyczyny matowych średnich i wysokich, bas w niektórych nagraniach, np Ch. Haden, gdzie jest nagrany "obficie" jest zbyt wydłużony i obfity, ale w dobrze zrealizowanych nagraniach jest poprawny. Ale na poczatek chcę uporządkować okablowanie wenątrz kolumn, potem kupić głośnikowe, tyle że 9 m trochę kosztuje. Radi gra ciagle, lubię słuchać jazz, prog-rock, śpiewające panie (teraz przy tych kablach brzmią te wokale niezwylke ciepło), klasykę symfoniczną; przede wszystkim średnica klarowna;

Audax HM 130 ! Do dzisiaj żałuję ,że go sprzedałem ... Co za dynamika i detaliczność. Nie wiem czy nie bardziej mi się podobał niz magnezowe seasy , które mam obecnie .

No w tym przypadku wymiana okablowana przyniesie bardzo wyraźna zmianę . Usłyszysz smaczki, detaliki i wybrzmienia , których do tej pory nie zauważałeś.

Kolumnowe kable mają 9 metrów ? Nie za daleko te kolumny od siebie ?

...there is no spoon...

mają 2 x 4,5m, ale kupię nowe gdy zmienię położenie klocków i wystarczy 2x2,5m. Średnica z tych audaxów jest rzeczywiście b. dobra, grałem głośno smyczki, klawisze a i wokal - brzmią OK, wcale nie chłodno jak piszą, ale detaliczniej dod celulozy. Pozdrawiam

• 2 miesiące później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.