Skocz do zawartości
IGNORED

Sugden Optima 80 i 4 ohm-owe Dynaudio Audience 52

yarson

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów. Proszę pomóżcie :-)

Porzebuję wiedzieć czy wzmacniacz Sugden Optima 80 "pociągnie" bezpiecznie 4 ohm-owe głośniki Dynaudio Audience 52?

Ciężko znaleźć informacje na temat tego wzmacniacza na Internecie. Jedyne co znalazłem to, że 80-tka ma 40W / kanał przy 8 ohm-ach.

Co to znaczy: "właściwie wysteruje"?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

pociagnac bezpiecznie tak ale czy właciwie wysteruje, watpie

Dzięki za odpwiedź Czadboy. Trochę wpadłem w pomieszanie czytając różne wypowiedzi na sieci. Ktoś twierdził na przykład, że Sugdeny są "mocne prądowo" i dobrze sobie radzą z głośnikami 4 ohm-owymi a w innym z kolei miejscu przeczytałem, że podłączenie 4 ohm-owych głośników do 8 ohm-owego wzmacniacza może sprawić, że wzmak się spali.

Widziałem też Twój wpis na forum, gdzie pisałeś o miłych wrażeniach z odsłuchu Sugdena A21A, który ma 25W / kanał przy 8 ohm-ach z Dynaudio Audience 52 i Focus 110.

Zamówiłem już głośniki Dynaudio Audience 62 za radą dobrego kolegi - to to samo co 52 tylko w obudowie małej podłogówki ale trochę się bałem po przeczytaniu paru forów, że będzie problem.

Sam jestem początkujący w tej kwestii i oczywiście chcę się jak najwięcej dowiedzieć.

Już po założeniu wątku znalazłem taki wpis na stronie Dynaudio:

Can I connect my Dynaudio speakers without problems at

4 Ohms / 8 Ohms with my amplifier?

Yes. Many loudspeakers available on the market are designated as 4 or 8 Ohms, but most exhibit a fluctuating impedance curve that swings from very high to very low levels - often dipping below Ohms.

These fluctuations and the low impedance dips burden the amplifier as it is faced with a very difficult, resistive load, which degrades the sound quality.

The impedance of a Dynaudio loudspeaker is perfectly linear, which means that the speaker provides a stable load for the amplifier to drive, while never reaching to low impedance levels. The value, for example, of a 4 Ohm impedance rating on a Dynaudio speaker is to be considered a minimum value, and one that will not swing lower.

Thus, the amplifier sees a very easy to drive, stable load, which allows the full potential of power delivery and sound quality of the amp to be realized.

Jeżeli macie jakieś bardziej szczegółowe informacje albo jeszcze lepiej doświadczenia to proszę podzielcie się :-)

to tak jakby posadzic Małysza i Hołka do tego samego auta i mierzyc czas na mecie, rozumiesz?:)

Kurka, dalej nie! :)

Może powiedzmy tak: jakie konkretnie parametry wzmacniacza masz na myśli?

I jakiego z tych parametrów brakuje Twoim zdaniem Optimie, by "prawidłowo wysterować" (cokolwiek to oznacza, mam nadzieję, że do tego dojdziemy) rzeczone Dynki?

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

to dokladnie był był mocniejszy Sugden A21A SE. Osobiscie byłem uzytkownikiem A21a V2 i z Dynkami Focus 140, potem X16 bylo to srednie polaczenie, zmeczylo mnie szybko to granie, w kazdym razie nie to czego szukałem

Rzeczywiscie wydajnosc pradowa jest zadawalajaca Sugdenów jednak Dynki maja niski spadek impedancji co przeklada sie na kiespka kontrole basu, taki Krell KAV300i łoił A21A w tym aspekcie pod kazdym wzgledem

to dokladnie był był mocniejszy Sugden A21A SE. Osobiscie byłem uzytkownikiem A21a V2 i z Dynkami Focus 140, potem X16 bylo to srednie polaczenie, zmeczylo mnie szybko to granie, w kazdym razie nie to czego szukałem

Rzeczywiscie wydajnosc pradowa jest zadawalajaca Sugdenów jednak Dynki maja niski spadek impedancji co przeklada sie na kiespka kontrole basu, taki Krell KAV300i łoił A21A w tym aspekcie pod kazdym wzgledem

No nic, posłucham i zobaczę jak to będzie grało. Ważne, że wzmak mi się nie spali :) Podejrzewam, że różnica pomiędzy moimi Mission 700 a Dynaudio będzie i tak na tyle duża, że przez jakiś czas będę zadowolony.

Jak będzie źle grało to się zastanowię czy wymienić kolumny czy wzmacniacz. Na jakie kolumny waszym zdaniem warto zwrócić uwagę do Optimy?

Słucham różnej muzyki od Melody Gardot, przez Rihannę, Moloko do Rammsteina.

Spendor może spróbuj...

No nie wiem... Sugden na wystawach podłącza zwykle Spendory do swoich klocków... Może dlatego, że Spendor to jedna z nielicznych dziś firm, która nie leci sobie w... kulki z przebiegiem impedancji.

Niektórzy lubią jak im słodko pierdzi i nazywają to brytyjską szkołą dźwięku. :)

Wystarczy jak pierdzi słodko piec ;) Po co dowalać do pieca kolumnami? Chyba że słucha się głównie pierdziawek stylu Krall itp.

U mnie rzeczona Optima nieżle dawała czadu z Electrami. Czad Blue Matter Scofielda dawał dużo radości ze słucahnia ;)U mojej bratowej grają z Tannoy M1 lub M2 nie pamiętam i dość fajnie to pierdzi;) Gorąco polecam Focale i jak napisałem sprawdziłbym nowe Triangle-nie słuchałem ich kolumn z 10 lat

Rozumiem doskonale o co Ci chodzi. Tylko tak się droczę... :)

Kolumny przyszły wczoraj i zdążyłem trochę posłuchać. Nie brzmią jakoś przeraźliwie słodko z Sugdenem. W porównaniu do Mission-ów dźwięk jest dużo lepszy - więcej przestrzeni, dużo szersza scena.

Kable jakimi mam podłączone kolumny to Kimber 4pr.

Melody Gardot i Moloko brzmi super, 4 Pory Roku Vivaldiego też bardzo ładnie. Przy Rammstenie czuć trochę brak kontroli nad basem. Efekt clippingu zaczyna się przy pokrętle na godzinie 11.

To oczywiście moja subiektywna opinia. Nie mam porównania bo nie słyszałem zbyt wielu klocków.

Umówię się ze znajomym, który ma przedwzmacniacz i końcówkę mocy Hafflera (nie pamiętam modelu), żeby zobaczyć co potrafią głośniki.

Dzięki za wsze komentarze!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.