Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy KUMISA III by pkrecz

pkrecz

Rekomendowane odpowiedzi

Tradycyjnie KOMUNIKAT :)))

Cena płyteczki 26 zł/szt. Grubość miedzi 70um, soldermaska obustronna, opis elementów.

LISTĘ ZAMYKAM w poniedziałek tj. 20.02.2012 r.

Proszę o potwierdzanie (można w każdej chwili) na adres e-mail podany w "o mnie" wg zasady

TEMAT WIADOMOśCI - "Potwierdzenie - nick forumowy"

TREść WIADOMOśCI - proszę o podanie dla pewności ilość płytek oraz ADRES DO WYSYŁKI

PROSZĘ NIE PISAĆ NA POCZTĘ FORUMOWĄ (PW) TYLKO NA ADRES @

W odpowiedzi podeślę dane do przelewu.

Na przelewy od WAS czekam do ŚRODY tj. 22 LUTEGO. Brak przelewu = Brak płytek

Aktualna lista:

1. Demasked75 - 2 szt.

2. Koluszkin - 1 szt.

3. Plastikowy - 1 szt.

4. Celdur - 1 szt.

5. miant - 1szt

6. ace99 - 2szt

7. kekon - 1 szt.

8. gaballus - 1 szt.

9. SebeQ - 1 szt.

10. dalton - 2 szt.

RAZEM - 13 szt.

PROSZĘ O KOPIOWANIE LISTY WRAZ Z INFORMACJĄ ZAMIESZCZONĄ POWYŻEJ LISTY.

Cena płyteczki 26 zł/szt. Grubość miedzi 70um, soldermaska obustronna, opis elementów. LISTĘ ZAMYKAM w poniedziałek tj. 20.02.2012 r.

Proszę o potwierdzanie (można w każdej chwili) na adres e-mail podany w "o mnie" wg zasady TEMAT WIADOMOśCI - "Potwierdzenie - nick forumowy"

TREść WIADOMOśCI - proszę o podanie dla pewności ilość płytek oraz ADRES DO WYSYŁKI PROSZĘ NIE PISAĆ NA POCZTĘ FORUMOWĄ (PW) TYLKO NA ADRES @ W odpowiedzi podeślę dane do przelewu. Na przelewy od WAS czekam do ŚRODY tj. 22 LUTEGO. Brak przelewu = Brak płytek

Aktualna lista:

1. Demasked75 - 2 szt.

2. Koluszkin - 1 szt.

3. Plastikowy - 1 szt.

4. Celdur - 1 szt.

5. miant - 1szt

6. ace99 - 2szt

7. kekon - 1 szt.

8. gaballus - 1 szt.

9. SebeQ - 1 szt.

10. dalton - 2 szt.

11.DARIUSZN - 1 szt.

RAZEM - 14 szt. PROSZĘ O KOPIOWANIE LISTY WRAZ Z INFORMACJĄ ZAMIESZCZONĄ POWYŻEJ LISTY.

Cena płyteczki 26 zł/szt. Grubość miedzi 70um, soldermaska obustronna, opis elementów. LISTĘ ZAMYKAM w poniedziałek tj. 20.02.2012 r.

Proszę o potwierdzanie (można w każdej chwili) na adres e-mail podany w "o mnie" wg zasady TEMAT WIADOMOśCI - "Potwierdzenie - nick forumowy"

TREść WIADOMOśCI - proszę o podanie dla pewności ilość płytek oraz ADRES DO WYSYŁKI PROSZĘ NIE PISAĆ NA POCZTĘ FORUMOWĄ (PW) TYLKO NA ADRES @ W odpowiedzi podeślę dane do przelewu. Na przelewy od WAS czekam do ŚRODY tj. 22 LUTEGO. Brak przelewu = Brak płytek

Aktualna lista:

1. Demasked75 - 2 szt.

2. Koluszkin - 1 szt.

3. Plastikowy - 1 szt.

4. Celdur - 1 szt.

5. miant - 1szt

6. ace99 - 2szt

7. kekon - 1 szt.

8. gaballus - 1 szt.

9. SebeQ - 1 szt.

10. dalton - 2 szt.

11.DARIUSZN - 1 szt.

12.wojkubi - 1 szt.

RAZEM - 15szt. PROSZĘ O KOPIOWANIE LISTY WRAZ Z INFORMACJĄ ZAMIESZCZONĄ POWYŻEJ LISTY.

Aktualna lista:

1. Demasked75 - 2 szt.

2. Koluszkin - 1 szt.

3. Plastikowy - 1 szt.

4. Celdur - 1 szt.

5. miant - 1szt

6. ace99 - 2szt

7. kekon - 1 szt.

8. gaballus - 1 szt.

9. SebeQ - 1 szt.

10. dalton - 2 szt.

11.DARIUSZN - 1 szt.

12.wojkubi - 1 szt.

13. Piotr 14 - 1 szt.

RAZEM - 16szt. PROSZĘ O KOPIOWANIE LISTY WRAZ Z INFORMACJĄ ZAMIESZCZONĄ POWYŻEJ LISTY.

TREść WIADOMOśCI - proszę o podanie dla pewności ilość płytek oraz ADRES DO WYSYŁKI PROSZĘ NIE PISAĆ NA POCZTĘ FORUMOWĄ (PW) TYLKO NA

ADRES @ W odpowiedzi podeślę dane do przelewu. Na przelewy od WAS czekam do ŚRODY tj. 22 LUTEGO. Brak przelewu = Brak płytek

Aktualna lista:

1. Demasked75 - 2 szt.

2. Koluszkin - 1 szt.

3. Plastikowy - 1 szt.

4. Celdur - 1 szt.

5. miant - 1szt

6. ace99 - 2szt

7. kekon - 1 szt.

8. gaballus - 1 szt.

9. SebeQ - 1 szt.

10. dalton - 2 szt.

11.DARIUSZN - 1 szt.

12.wojkubi - 1 szt.

13. Piotr 14 - 1 szt.

14. jarki59 - 2 szt.

RAZEM - 18 szt. PROSZĘ O KOPIOWANIE LISTY WRAZ Z INFORMACJĄ ZAMIESZCZONĄ POWYŻEJ LISTY

TREść WIADOMOśCI - proszę o podanie dla pewności ilość płytek oraz ADRES DO WYSYŁKI PROSZĘ NIE PISAĆ NA POCZTĘ FORUMOWĄ (PW) TYLKO NA

ADRES @ W odpowiedzi podeślę dane do przelewu. Na przelewy od WAS czekam do ŚRODY tj. 22 LUTEGO. Brak przelewu = Brak płytek

Aktualna lista:

1. Demasked75 - 2 szt.

2. Koluszkin - 1 szt.

3. Plastikowy - 1 szt.

4. Celdur - 1 szt.

5. miant - 1szt

6. ace99 - 2szt

7. kekon - 1 szt.

8. gaballus - 1 szt.

9. SebeQ - 1 szt.

10. dalton - 2 szt.

11.DARIUSZN - 1 szt.

12.wojkubi - 1 szt.

13. Piotr 14 - 1 szt.

14. jarki59 - 2 szt.

15. _krisp_ - 1szt

RAZEM - 19 szt. PROSZĘ O KOPIOWANIE LISTY WRAZ Z INFORMACJĄ ZAMIESZCZONĄ POWYŻEJ LISTY

Aktualna lista:

1. Demasked75 - 2 szt.

2. Koluszkin - 1 szt.

3. Plastikowy - 1 szt.

4. Celdur - 1 szt.

5. miant - 1szt

6. ace99 - 2szt

7. kekon - 1 szt.

8. gaballus - 1 szt.

9. SebeQ - 1 szt.

10. dalton - 2 szt.

11.DARIUSZN - 1 szt.

12.wojkubi - 1 szt.

13. Piotr 14 - 1 szt.

14. jarki59 - 2 szt.

15. _krisp_ - 1szt

16. grz_ech - 1 szt

RAZEM - 20 szt. PROSZĘ O KOPIOWANIE LISTY WRAZ Z INFORMACJĄ ZAMIESZCZONĄ POWYŻEJ LISTY

ad 16. mam nadzieję, że nie jest jeszcze za późno ?

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

>miant

Nie powodów do stresu .... Chyba masz inny kalendarz ... Jaki ??? :))) U mnie się jeszcze tydzień nie skończył :))))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zgłębiam temet parowania tranów i zastanawiam się jak to się robi w praktyce; mam sklep elektoniczny pod nosem w którym mają i 2SC3421/2SA1358 i BD139/BD140 i BC550/BC560 również.

Te pierwsze 2,5-3zł , druge ok 0,5zł ostatnie rozdają za darmo bo po 0,2zł.

Czy w rzeczywistości kupuje się to na garście czy mierzy w sklepie na ladzie pod czujnym okiem sprzedawcy ? Nie wiem jak to zrobić bo przecież to i nogi trzeba rozgiąć i istnieje ryzyko uwalenia części.

Ma ktoś jakieś doświadczenia w tej dziedzinie ?

p.s. na tą chwilę dysponuję tylko multimetrem z możliwością pomiaru tranów pnp npn - wystaczy to ?

i ostatnia kwestia co parować ? wszystkie grupy powinny mieć podobne parametry czy tylko część ?

pozdawiam!

Ja mam swoje patenty - nie wiem czy dobre - ale sprawdzam jaki mniej więcej będzie płynął prąd w układzie - robię prosty układ z 2 rezystorów + zasilacz uniwersalny - mierzę trochę przed i trochę za punktem pracy. Dobieram najbardziej zbliżone.

Multimetr z pomiarem h(fe) służy tylko do eliminacji bardzo odbiegających. Bardzo dużo pracy, ale nie szaleję z ilością projektów więc zawsze wykroję te 2-3h. na dobranie.

PS. Tak swoją drogą to na tym forum co rusz jest potrzeba parowania i doboru tranzystorów, a jakoś nikt nie wpadł na pomysł zrobienia prostego charakterografu do pomiaru i zebrania danych. Robiłem kiedyś takie urządzenie jako pracę dyplomową - uniwersalny charakterograf do elementów półprzewodnikowych - 2 źródła prądowe, 2 źródła napięciowe + przetworniki A/C i C/A - kilka przystawek do pomiaru różnych elementów. Dane zbierał niezniszczalny ZX Spectrum. Robiłem to z kolegą - on cześć cyfrową, a ja analogową. To był schyłek PRL, na uczelni nie było zbyt wiele możliwości - szczególnie finansowych więc było trochę kombinowania, ale na koniec w niewielkiej rozdzielczości (takie były czasy) wychodziły na telewizorze (robiącym z monitor) Neptun 150 charakterystyki diod i tranzystorów. Przy dzisiejszych możliwościach obliczeniowych i dostępu do technologii - jakiś mały mikroprocesor jedno-układowy obudowany analogiem - i jest. A teraz jak widać na zdjęciu - 20 lat później - ołóweczek i karteczka :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam,

Mam już wszystko wlutowane w płytkę i prawie gotowe do odpalenia;

zastanawia mnie jaką wartość początkową powinien mieć potencjometr P1 i P2,

póki co oba są w połowie zakresu regulacji tak jak było ustawione fabrycznie.

Co powinienem mierzyć w trakcie uruchomienia i do czego służą owe potencjometry w układzie ?

pozdrawiam!

Sposób regulacji

1. Ustawiamy PR-kę w górne położenie suwaka (patrząc na schemat), czyli na wypadkową max. wartość.

2. Załączamy napięcie zasilania

3. Regulujemy PR-ką aby uzyskać odpowiedni prąd spoczynkowy. Prąd spoczynkowy można wyznaczyć mierząc spadek napięcia na jednym z rezystorów wyjściowych czyli na złączce J. Wymagana znajomość prawa Ohma.

Myślę, że tak do 20mA prądu spoczynkowego nie trzeba stosować żadnych radiatorków na BD.

Okazało się, że potrzebuję jeszcze tranzystorów wejściowych 2SK170/2SJ74 czy ktoś byłby w stanie odsprzedać po 2 sztuki w mierę możliwości sparowane ?

Pozdrawiam serdecznie.

Cześć, złożyłem wzmacniacz ;-)

W uruchomieniu pomocna okazała się strona

Ukryta Zawartość

Offset na poziomie 0,6mA. Nie obyło się bez przydźwięku i pomogło odseparowanie trafa EI do drugiej obudowy.

Dodałem również Zobla na wyjściu. W plastikowej obudowie nadal mam lekki przydźwięk na godzinie 2 potencjometra.

Póki co mam zwykłe kondensatory ,rezystory Vitrohm, wszystkie części wedle schematu Pkrecza tylko trany wyjściowe 2SC3421/2SA1358.

Po uruchomieniu na zimno brzmiał bardzo ostro w miarę wygrzewania co raz przyjemniej.

Zaczynam dopiero przygodę z słuchawkami i póki co mam tylko Senki hd 205, ale na nich nie da rady niczego słuchać, więc się nie wypowiadam na

temat brzmienia póki co, lecz niebawem będę miał okazję testować wyższy model.

pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w święta !

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Korzystając z ostatnich dni urlopu zdołałem niemal ukończyć mą Kumisę. Po kilku godzinach grania jestem bardzo zadowolony z efektu, choć więcej używałem wzmacniacza jako pre niż słuchawkowca.

Jedyny problem jaki się pojawił, to brumienie po nagrzaniu się tranzystorów wyjściowych. Początkowo bias ustawiłem na 30mA i brumienie pojawiało się po około 20 minutach, następnie zmniejszyłem do 20mA i mogę spokojnie słuchać godzinę. Docelowo zamontuję radiatory, ale akurat nie miałem ich pod ręką.

• 4 tygodnie później...

A jednak to nie grzanie się było powodem brumienia - trafo okazało się za słabe. Założyłem teraz 50VA i mam spokój. A tak wygląda moja kumisa w pełnej krasie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obudowę kupowałem od tego sprzedawcy:

Ukryta Zawartość

W rzeczywistości jest jeszcze ładniejsza niż na zdjęciach.

A tu wnętrze:

20120908inorockkumisa45.jpg

Na tylnym panelu czekają jeszcze dwa otwory i przełącznik - zamierzam tego używać także jako pre.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Link z ebaya do kitu.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.