Skocz do zawartości
IGNORED

WZMACNIACZE LAMPOWE.

Gość rydz

Rekomendowane odpowiedzi

Szczerze mówiąc, jako miłośnik lampy a w szczególności tej firmy, śledzę każdy wątek i jakoś sie nigdzie nie doczytałem, żeby komuś Phast klęknął.

Ja czytałem o przypadku właściciela phasta, który pisał o padających kondensatorach a również o wypowiedzi McGyver'a (z 2008roku) tu cytat "a to Phast wybuchł"... :))). Podkreślam, nie ma chyba firmy bez awarii, bo to byłby chyba cud jakiś. Tak więc bądźmy nieco obiektywni a nie zaraz rasistowscy :))). Bo coś jest z danego regionu. W Chinach robią i swoje wynalazki. Jak je robią, to tak je robią. Ale i robią lepsze na czyjeś zlecenie i tu już nie zawsze szajsem się odbija. Nie należy uogólniać jak niektórzy tu próbują twierdzić.

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Gość masza1968

(Konto usunięte)

No to faktycznie jest bardzo awaryjny wzmacniacz. Jeden wybuchł w 2008 (Phase a nie Phast :) i był grzebany) a w drugim kondensator.

Wiesz ile wzmacniaczy Phast sprzedał do Polski przez ostatnie 3 lata?

Bo ja wiem. Więc proszę cię nie pisz głupot o awaryjności.

Phase to ta sama firma tylko z oryginalna wcześniejszą nazwą. Dodatkowo po opuszczeniu głównego konstruktora, który przeszedł do innej firmy, zmieniono nazwę na Phast. Chyba to wiesz. Co może sugerować nawet spadek jakości :). A co do głupot, to pisałem że piszą je ci co deprecjonują jedne firmy względem innych, tylko dlatego że są produkowane w tym a nie innym regionie. Nic nie pisano o tym, że był grzebany może inny przypadek wyczytałeś (a to zwiększa ilość przypadków awaryjności) ale to już MC powinien ewentualnie wyjaśnić skoro tak się wypowiadał. A wypowiadał się o Phaście właśnie. A kondki padały w niegrzebanym tez Phascie, to pewne. Wiem że każdy bronić stara się "swojego" Ale tu piszemy zwyczajnie o awaryjnościach a nie o wyższości jednego nad drugim. Nie wszyscy to rozumieją.

Jarkog

Posłuchaj mnie dobrze-Twój wzmak miałem u siebie na odsłuchu-wszystko było ok-konstruktor zabrał go do domu i walneło trafo-i czyja to wina?

Trafo do bani zostało wymienione na nowe i koniec tematu.

Teraz sprawa Mcgyvera monobloków-kupił je z niewiadomego zródła sciezki były popalone i sam w tym grzebał reanimując urządzenie.

Jeden monoblok mu grał ,a drugi jakos mu pierdzielnał,ale go reanimował po raz kolejny-zdarza się-tylko nie wiadomo mi o całej historii zycia tych

monobloków....chyba nawet juz pełonoletnich.

U mnie w 300B pierdyknął kondensator AN-zdążyłem wyłączyć wzmak-choć lampa mocy była juz koloru grejfruta))...prąd poszedł se na anode.

I czyja to wina jest?-......niczyja,bo nic nie jest wieczne,a kondensatory tez sie starzeją.

Teraz jesli nie wiesz o nazwie Phase to nie pisz -taka nazwa jest zastrzezona tylko dla wzmacniaczy włoskich,a Phase jest ukraiński i żaden

konstruktor nie odszedł-tez temat tutaj wyczepałem

Najgorsza jest nie nie wiedza-tylko po prostu.............babskie plotki.

pozdrawiam.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Wiem że każdy bronić stara się "swojego" Ale tu piszemy zwyczajnie o awaryjnościach a nie o wyższości jednego nad drugim.

jarkog, oczywiście, że wszystko się może popsuć. Jak widać wyżej nawet Audio Note. Wierzysz żeby MG nic nie dłubał w swoim sprzęcie? Bo ja nie :)

Przez ostatnie kilka lat mam u siebie juz trzeci zestaw Phasta i nic żadnemu nie dolegało. Poczytaj jaki procent ludziom Janków pada - wtedy można pisać o awaryjności danej marki ale znalezienie jednego padu kondensatora na ponad setkę sprzedanych zestawów to jest mniej niż 1% więc dlatego się zdziwiłem, że zaliczasz ta markę do awaryjnych.

Wielu uznanych światowych producentów czegokolwiek chciałoby mieć taki odsetek usterek.

jarkog - zgadnij jaką Phast daje gwarancję? 12m? 24m? czy LT? A jeśli LT to dlaczego i kto jeszcze taka daje?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Witam,

Kto, mógłby naprawić Audio Note Meishu Line ?

Kogo możecie polecić ?

tissot

Florek? :))

A tak na serio to może A.Witek z SO. Albo pogadaj ze Starym Audiofilem to pewnie poleci kogoś kto tego nie spierdzieli.

Teraz sprawa Mcgyvera monobloków-kupił je z niewiadomego zródła sciezki były popalone i sam w tym grzebał reanimując urządzenie.

o ile mam jakiekolwiek pojęcie jak wyglądają Phasty to Mc. ma Phase

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (zdjatko z wątku 2)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Teraz jesli nie wiesz o nazwie Phase to nie pisz -taka nazwa jest zastrzezona tylko dla wzmacniaczy włoskich,a Phase jest ukraiński...

No to który w końcu jest czyj? Bo powyższe zdanie niczego nie wyjaśnia a wręcz sobie zaprzecza.

Teraz jesli nie wiesz o nazwie Phase to nie pisz -taka nazwa jest zastrzezona tylko dla wzmacniaczy włoskich,a Phase jest ukraiński i żaden

konstruktor nie odszedł-tez temat tutaj wyczepałem

Najgorsza jest nie nie wiedza-tylko po prostu.............babskie plotki.

pozdrawiam.

Bardzo przepraszam że na stronie Phasta napisali same babskie plotki... że firma na Ukrainie powstała jako Phase (Ltd.) w 1988 roku :). A po 10 latach Phase to przeorganizowanie firmy i zmiana nazwy na "Phase Style Ltd." (z produktami o nazwie skrótowej PhaSt). Czytałem gdzieś, że również a może głównie z powodów odejścia jednego z głównych konstruktorów do BAT.

Dziwne, że nie znasz historii swojej ulubionej firmy a innym starasz się plotki zarzucać. Nieładnie.

Tak więc należy wiedzieć, że nazwa firmy to Phase Style Ltd a produkty to PhaSt'y.

Wcześniej produkty nosiły nazwę Phase.

:))))

Pozdrawiam

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Czytałem gdzieś, że również a może głównie z powodów odejścia jednego z głównych konstruktorów do BAT.

Hehehe... No chyba w "Pani domu" albo "Wysokich obcasach" :)

Włodek sie uśmieje.

Znaczy się, że co? Victor Khomenko odszedł z Phasta i założył BATa?

Khomenko jest (był) Rosjaninem a nie Ukraińcem.

Dobrze byłoby popytać to fakt. Ja czytałem o tym dość dawno jak zastanawiałem się nad phastami czy polskimi monoblokami. Nie było to na naszych stronach pisane. Pojawiła sie możliwość to kupiłem polskie. Tak czy inaczej nazwa Phase nadal jest w oficjalnej nazwie obecnej firmy z Ukrainy a Włosi jakoś nie zapraszają jej z tego powodu do sądu :). Tak więc przynajmniej ze strony oficjalnej wiemy, że Phastów nie robi firma Phast ale Phase Style Ltd. Dziwne, że na forum tego nie wiadomo.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

jarkog, nie chodzi o to czy polskie czy ukraińskie. MPW to kapitalny wzmacniacz i nie jest gorszy od Phasta. Niektórzy twierdzą, że jest lepszy.

Niepotrzebnie tylko wyjechałeś z tą awaryjnością bo to (uwierz mi) nie jest prawdą.

jarkog, nie chodzi o to czy polskie czy ukraińskie. MPW to kapitalny wzmacniacz i nie jest gorszy od Phasta. Niektórzy twierdzą, że jest lepszy.

Niepotrzebnie tylko wyjechałeś z tą awaryjnością bo to (uwierz mi) nie jest prawdą.

Zgoda pełna. Phasty mają po prostu małą awaryjność ale jednak mają. I ludzie w tym wątku tego mają się chyba dowiedzieć. Sam pisałem wcześniej, że raczej nie ma firmy bezawaryjnej. Czy może uważasz że w tym wątku to tylko o chińskich można pisać?

Jak poczytasz uważnie moje wypowiedzi, to zobaczysz, że zareagowałem tylko na deprecjonowanie pewnych produktów tylko z powodu, że są produkowane na pewnej szerokości geograficznej bez podania przykładów o ich awarii. A to nie jest uczciwe podejście tak rzucać nazwami ale bez konkretnych przykładów. Ale jak podać, że awarii uległ hołubiony tu ukraiński wzmak, to zaraz szable idą w ruch :))). Trochę to takie lansowne za bardzo :))). NIe uważacie?

Aby oddać sprawiedliwość to, co do mojego wzmaka, to też byłoby co napisać. Ale to wątek o seryjnych produktach a on niestety nie jest z seryjnych za to serwis blisko i na 6+.

a lodówki i pralki Wam się nie psuja, żarówki nie przepalają, tranzystora nikt nie uwalił?

nie szkoda pary na takie wydumane pierdoły?

oszczędzajcie siły, do wakacji jeszcze trochę

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

No właśnie, niektórzy starają się stworzyć obraz pralek nie psujących się w ogóle :).

Każdy puszcza parę kiedy i z jakiego powodu chce :). Podobnie z oszczędzaniem sił :). Każdy sam o sobie stanowi. Nie starasz się chyba robić za niańkę?

Patrzenie nic nie kosztuje.

Zgadza się. Wpadają i nie ruszając du..ą obwiniają Bogu ducha winne wzmaki tylko dlatego, że region produkcji im się nie podoba :). Może twoje motto do nich przemówi :).

• 2 miesiące później...

Mam "Espressivo" i "Arioso" rodzimej produkcji. Jak imprezka kończy się o 6 rano to można na nich zrobić sobie spokojnie śniadanko z dziesieciu jaj i nic się nie psuje. No ale produkcja seryjna z wykorzystaniem dzieci rządzi się innymi prawami i przynajmniej jest o czym na forum pisać.

• 1 miesiąc później...

Witam

Kupując wzmacniacz Xindak MT-3 myślałem, że nie jest "typowym" chińskim wyrobem. Jednak ostatnio spaliło się w nim trafo zasilające. Jest po gwarancji więc cena wymiany w serwisie jest znaczna. Szukając schematu i danych trafa natknąlem się w necie na opis podobnej awarii tego wzmacniacza. Poza tym po otwarciu obudowy okazało się że przewód koloru żółto zielonego wychodzący z okolic uzwojenia pierwotnego nie był z niczym połączony. Jego koniec znajdował się przy punkcie lutowania do obudowy. Myślę, że gdyby był przylutowany nie doszło by do spalenia trafa. Przy okazji - gdyby ktoś miał schemat xindaka mt-3 lub podobnego, prosiłbym o info bo nie wiem jakie są obciążenia uzwojeń - na transformatorze podane są tylko napięcia.

Pozdrawiam

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

... Poza tym po otwarciu obudowy okazało się że przewód koloru żółto zielonego wychodzący z okolic uzwojenia pierwotnego nie był z niczym połączony. Jego koniec znajdował się przy punkcie lutowania do obudowy. Myślę, że gdyby był przylutowany nie doszło by do spalenia trafa. ...

Obawiam się, że by jednak doszło. Jeśli producent przeznaczył ten przewód zgodnie z jego kolorem, to jest to przewód łączący uzwojenie ekranujące transformatora z obudową wzmacniacza. Podłączenie tego przewodu, lub brak jego podłączenia do obudowy wzmacniacza, nie ma nic wspólnego z uszkodzeniem transformatora na skutek jego przeciążenia.

GM

• 4 tygodnie później...
Gość rydz

(Konto usunięte)

Obawiam się, że by jednak doszło. Jeśli producent przeznaczył ten przewód zgodnie z jego kolorem, to jest to przewód łączący uzwojenie ekranujące transformatora z obudową wzmacniacza. Podłączenie tego przewodu, lub brak jego podłączenia do obudowy wzmacniacza, nie ma nic wspólnego z uszkodzeniem transformatora na skutek jego przeciążenia.

GM

• 1 rok później...

Witam

Kupując wzmacniacz Xindak MT-3 myślałem, że nie jest "typowym" chińskim wyrobem. Jednak ostatnio spaliło się w nim trafo zasilające. Jest po gwarancji więc cena wymiany w serwisie jest znaczna. Szukając schematu i danych trafa natknąlem się w necie na opis podobnej awarii tego wzmacniacza. Poza tym po otwarciu obudowy okazało się że przewód koloru żółto zielonego wychodzący z okolic uzwojenia pierwotnego nie był z niczym połączony. Jego koniec znajdował się przy punkcie lutowania do obudowy. Myślę, że gdyby był przylutowany nie doszło by do spalenia trafa. Przy okazji - gdyby ktoś miał schemat xindaka mt-3 lub podobnego, prosiłbym o info bo nie wiem jakie są obciążenia uzwojeń - na transformatorze podane są tylko napięcia.

Pozdrawiam

Znam 2 przypadki gdzie w chińskich wzmakach właśnie spaliło się trafo zasilające. Pewnie zdarza się to nagminnie. Małe trafo kosztuje mniej i mniej waży a jak się spali to audiofil kupi nowy i da znowu zarobić na ryż.

Poza chinami inni robią lepsze ale droższe wzmacniacze lampowe. Warto przemyśleć decyzje zakupu i dać zarobić rodakowi czy sąsiadowi innej niż chińska narodowość.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.