Skocz do zawartości
IGNORED

Sygnał zegara na pcb czy kablem?

jar1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam dylemat i prosze o poradę. Mam zaprojektować sobie pcb, na którym bedzie wstępna część obróbki sygnału wejściowego do daca na układzie SRC1492 działającego na sygnale I2S z płyką mikrokontrolera, który ma wyprowadzenia pinów po dwóch przeciwnych stronach jego pcb.

Z tego powodu sygnały I2S i sygnał zegara podawany z mikrokontrolera są rozdzielione odległością ok. 10 cm. Pytanie jest, czy sygnał zegara puścić przez projektowane czy też puścić go kablem np. koncentrycznym w poprzek płytki. Sygnał zegara do ok. 20 mHz.

https://www.audiostereo.pl/topic/91620-sygna%C5%82-zegara-na-pcb-czy-kablem/

Zadbaj o impedancję falową ścieżki i tyle :) Nie powinno być przy tej odległości i częstotliwości problemów. Przeważnie programach do płytek jest możliwość symulacji i automatycznego kontrolowania impedancji ścieżek. A nei da się zegara dać przy dac i z stamtąd go prowadzić do scr-a ?

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Chyba sie jednak pobawię w przewodzik - jakoś nie podoba mi się koncepcja ciagnięcia ścieżki przez całą płytkę. A tak się głupio spytam, jaką impedancję ma mieć przewód?

20 MHz ? przy tej częstotliwości 10 cm to już antena, moim zdaniem cienki koncentryk (3mm) wlutowany z obu stron, odizolowane końcówki jak najkrótsze.

Ew. tak jak mówi Waldek; eleganckie złącza i po sprawie :)

Jarek, pisaliśmy równocześnie :).

szybciej chyba znajdziesz 50 ohm.

20 MHz ? przy tej częstotliwości 10 cm to już antena, moim zdaniem cienki koncentryk (3mm) wlutowany z obu stron, odizolowane końcówki jak najkrótsze.

Ew. tak jak mówi Waldek; eleganckie złącza i po sprawie :)

Jarek, pisaliśmy równocześnie :).

szybciej chyba znajdziesz 50 ohm.

Zrobię na gniazdach, elegancko :) Z pytaniem o impedancję chodziło mi o to, jaki powinien być, bo ni cholery nie wiem jaka ma wyjście na pinie w procku a w dokumentacji src nic na ten temat też nie ma.

Ale myślę, że się skończy na standardzie 50 ohm.

Dzięki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.