Skocz do zawartości
IGNORED

Zewnętrzny DAC / karta dźwiękowa do Dynaudio MC15

Traum7tanzer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Ostatnio co raz więcej czasu spędzam przed komputerem przy pracy, w związku z tym poszukuje rozwiązania, które umożliwi komfortowe słuchanie muzyki w czasie pracy. Z racji tego że jestem zwolennikiem Dynaudio zdecydowałem się na zakup multimedialnych aktywnych głośników Dynaudio MC15. Bardzo proszę o poradę w kwestii wyboru zewnętrznego DAC'a lub jakieś karty dźwiękowej w rozsądnej cenie (do 2 tys. zł), która pozwoli w pełni wykorzystać te głośniki. Zależy mi na regulowaniu głośności z poziomu urządzenia (przedwzmacniacz analogowy) aby nie ingerować w dźwięk na poziomie systemu operacyjnego czy programowo.

Priorytetem jest odtworzenie muzyki z PC w stereo przede wszystkim, gry mają drugorzędne znaczenie, a filmów na komputerze nie oglądam... więc dane urządzenie powinno grać muzykę, a przy okazji umożliwić dźwięk w grach na PC. Będę wdzięczny na propozycje rozwiązań wraz z podaniem namiarów gdzie można to nabyć ;]

aha... jeszcze jedna informacja: nie zależy mi specjalnie na wzmacniaczu słuchawkowym. Może równie dobrze go nie być...

Na Amazon kosztują one 1300$ czyli lekko 3 tys. zł. ... i nawet nie maja wejść XLR. Już bym wolał w ich cenie APS IO (niemęczący dźwięk, przedni bassreflex, XLR), a jak się upierasz przy Dynaudio to model BM5A. Do tego sugerowałbym DAC z dobrą regulacją głośności (by nie rozjeżdżał się balans po ściszaniu) ... Matrix mini-I (chyba każdy PC ma wyjście SPDIF) ?

Na forach jest niezły lans na usb ale produkty półprofesjonalne z firewire, z mojego doświadczenia, grają lepiej niż produkty z USB w zbliżonej cenie.

Nie jest to może jakaś reguła, bardziej subiektywne uogólnienie, ale z najpopularniejszymi urządzeniami za 1000~3000zł miałem styczność i USB jest ich najsłabszą funkcją. Zasilane bezpośrednio z płyty czy z płyty USB na szynie PCI.

Skoro FW mozesz załatwić, to jak mniemam szyną na PCI dysponujesz..?

Gdybyś dysponował SPDIF to poleciałbym przyjrzeć się Styleaudio Sapphire. Ale jak rozumiem nie posiadasz takowego?

P.S. To jest "czysty" DAC więc nie płacisz za wzmaka słuchawkowego i USB.

Gdybyś dysponował SPDIF to poleciałbym przyjrzeć się Styleaudio Sapphire. Ale jak rozumiem nie posiadasz takowego?

To nawet nie ma regulacji głośności.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rozejrzał bym się za tego typu urządzeniami.

Masę rzeczy nie bedziesz w nim używał ale to są bardzo fajnie grające jako DAC urządzenia, mimo "nieaudiofilskiego" wyjśca sygnałowego na duże Jacki.

Miałem jakiś deko starszy model. Przychodzili znajomi z V-Dacami DACmagicami i to grało na lepszym wtedy poziomie to raz, a dwa że FW jest samo w sobie PRO, a nie jak USB do drukarki i skanera, i nie ma limitów typu 16/44.1.

Edit. Najtańszy model ma USB :) Wyższe modele już nie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miałem jakiś deko starszy model. Przychodzili znajomi z V-Dacami DACmagicami i to grało na lepszym wtedy poziomie to raz, a dwa że FW jest samo w sobie PRO, a nie jak USB do drukarki i skanera, i nie ma limitów typu 16/44.1.

W USB nie ma "limitów 16/44.1" czego dowodem jest choćby E-MU 0404 USB.

FW jest samo w sobie PRO, a nie jak USB do drukarki i skanera, i nie ma limitów typu 16/44.1.

To się Pan teraz popisał przed milionami czytelników. Skąd ten pomysł na limit 16/44.1?

apisano wczoraj, 15:22

Wyświetl postUżytkownik Cooger dnia 08.02.2012 - 15:08 napisał

To nawet nie ma regulacji głośności.

Nie masz na tych monitorach regulacji głośności? Część DAC-ów która nawet ma pokrętło głośności ma nieregulowane wyjścia liniowe a regulacja dotyczy wyjścia słuchawkowego - zwróć na to uwagę.

Kolego Coogar, to że do USB dołożono z czasem 24/96 nic wybitnego o nim dalej nie świadczy.

Inne łącza PROFESJONALNE miały to od początku plus transfer o niebo lepszy i lepsze czasy.

Mało tego FW nie wymaga nadrzędnego kontrolera, pozwala zasilać jednym kablem urządzenia do ponad 20 razy większą mocą niż skromne USB i nie obciąża w żadnym stopniu procka.

Wymień proszę zalety jakieś może USB nad FW

Kolego Coogar, to że do USB dołożono z czasem 24/96 nic wybitnego o nim dalej nie świadczy.

Inne łącza PROFESJONALNE miały to od początku plus transfer o niebo lepszy i lepsze czasy.

USB nigdy nie miało ograniczenia do 44,1 przy 16 bit ... tylko określone kontrolery dźwięku miały takie ograniczenie (można po USB przesyłać 24 bit 192khz bez problemu). A teraz co do transferów ... USB3 (4800 Mbit/s) ma większy transfer od Firewire w najszybszej wersji (3200 Mbit/s).

Mało tego FW pozwala zasilać jednym kablem urządzenia do ponad 20 razy większą mocą niż skromne USB

W porównaniu do USB3 ta różnica została zredukowana do 6 i 2/3x

Kolego Coogar, Wymień proszę zalety jakieś może USB nad FW

Kolega Kyle już odpowiedział, nie będę po nim powtarzał. Dodałbym tylko do tego, że FW nie jest standardowym interfejsem dostępnym w PC-ach (w odróżnieniu od USB) i dostępność DAC-ów z tym złączem jest bardzo niska.

Podzieliłem się swoim doświadczeniem i podałem konkrety.

To jest już "OT" do tematu wątku.

Nie bedę nikogo nawiedzał w nocy i przekonywał że błądzi.

Z mojej strony "EOT"

odpowiadając na pytania:

- złącze SPDIF posiadam na płycie głownej PC, tak samo jak USB 3.0

- co do zasady nie przywiązywałbym się do konkretnego interfejsu... każde złącze można w sumie zamontować dodatkowo...

- głośniki nie mają pokrętła głośności, które zatem powinno być na DAC'u (regulowane wyjście na głośniki)

może taki NuForce Icon HDP?

może taki NuForce Icon HDP?

Zależy jaką ma regulację. Tradycyjny ślizgowy (zawodny) potencjometr? Jest to też mniej przyszłościowe rozwiązanie (brak XLR).

ps. dla czego skreśliłeś Matrix mini-i który poleciłem kilkanaście postów wcześniej? ;)

Zależy jaką ma regulację. Tradycyjny ślizgowy (zawodny) potencjometr? Jest to też mniej przyszłościowe rozwiązanie (brak XLR).

ps. dla czego skreśliłeś Matrix mini-i który poleciłem kilkanaście postów wcześniej? ;)

nie skreśliłem wcale... po prostu muszę jeszcze poszukać coś na jego temat i poukładać to w głowie ;] dzięki za porady!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.