Skocz do zawartości
IGNORED

Policja

DeeS

Rekomendowane odpowiedzi

Może gdyby:

- nie zaniżono wymagań by każdy pajac mógł dostać się do policji

- nie skrócono kursów do względnego minimum

- poprawnie używano sprzętu pomiarowego a przede wszystkich szkolenia z jego użytkowania

- kultura była wyższa

- nie było odgórnego nakazu je*** każdego by mieć wyniki

- niewykorzystywanie policji do pałowania polaka

to było by całkiem spoko, niestety prawda jest taka że policja łamie prawo i nasz oszukuje. Skoro sąd stwierdza że sprzęt policyjny jest nielegalny to chyba daje do myślenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Nowe ręczne radary niestety też są g*** warte, jakby tego było mało to u nas w rejonie nigdy nie widziałem by policja używała go zgodnie z zaleceniami producenta.

Iskra - 1 to chyba legenda, każdy policjant wie jak ta suszarka mierzy i kiedy ma możliwość chociaż przybliżonego pomiaru. Niestety ilość wystawionych mandatów jest ważniejsza.

Jakieś dziwne czasy, instytucje które powinny pilnować prawa nagminnie je łamią.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/91689-policja/page/20/#findComment-3307096

Może gdyby:

- poprawnie używano sprzętu pomiarowego a przede wszystkich szkolenia z jego użytkowania

- kultura była wyższa

to było by całkiem spoko, niestety prawda jest taka że policja łamie prawo i nasz oszukuje. Skoro sąd stwierdza że sprzęt policyjny jest nielegalny to chyba daje do myślenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Nowe ręczne radary niestety też są g*** warte, jakby tego było mało to u nas w rejonie nigdy nie widziałem by policja używała go zgodnie z zaleceniami producenta.

Iskra - 1 to chyba legenda, każdy policjant wie jak ta suszarka mierzy i kiedy ma możliwość chociaż przybliżonego pomiaru. Niestety ilość wystawionych mandatów jest ważniejsza.

Jakieś dziwne czasy, instytucje które powinny pilnować prawa nagminnie je łamią.

Przedstaw swoje wymaganie względem kandydata do służby/pracy w Policji.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/91689-policja/page/20/#findComment-3307116

Przedstaw swoje wymaganie względem kandydata do służby/pracy w Policji.

umiejętność czytania i pisania.. i to nie jest śmieszne. Sąsiad wylatywał praktycznie z każdej roboty, czytać i pisać oczywiście umiał ale na takim poziomie że przykleiła się do niego łatka "nie czytający i nie piszący". Dostał się do policji, nie żłopie już na przystanku ale za to teraz radiowozy kręcą bączki albo idą bokiem w zakrętach... a jego żona jeszcze się tym chwali w sieci.

Znajoma przez kilka lat próbowała się dostać do policji, zawsze miała problem z etapem sprawnościowym. Zaniżono wymogi nagle się dostaje o to z bardzo wysoką notą. Jaki efekt ? 2 lata na zwolnieniu bo fizycznie nie dała rady na interwencji..jeszcze nie wiadomo kiedy wróci.

Co do kultury.. co mnie obchodzi gdzieś ty się ostatnio naj*** i z kim ? jesteś na służbie i przeprowadzasz czynności służbowe (zatrzymanie i kontrola).

https://www.audiostereo.pl/topic/91689-policja/page/20/#findComment-3307146

umiejętność czytania i pisania.. i to nie jest śmieszne. Sąsiad wylatywał praktycznie z każdej roboty, czytać i pisać oczywiście umiał ale na takim poziomie że przykleiła się do niego łatka "nie czytający i nie piszący". Dostał się do policji, nie żłopie już na przystanku ale za to teraz radiowozy kręcą bączki albo idą bokiem w zakrętach... a jego żona jeszcze się tym chwali w sieci.

Znajoma przez kilka lat próbowała się dostać do policji, zawsze miała problem z etapem sprawnościowym. Zaniżono wymogi nagle się dostaje o to z bardzo wysoką notą. Jaki efekt ? 2 lata na zwolnieniu bo fizycznie nie dała rady na interwencji..jeszcze nie wiadomo kiedy wróci.

Co do kultury.. co mnie obchodzi gdzieś ty się ostatnio naj*** i z kim ? jesteś na służbie i przeprowadzasz czynności służbowe (zatrzymanie i kontrola).

Nie moja wina, że obracasz się w takim towarzystwie i owe życiowe doświadczenia wykorzystujesz w dyskusji. Co widać. Rozmawiałem do ciebie wcześniej, ani o kontaktach, ani o kulturze. Chciałem jedynie, abyś przedstawił swój wzorzec kandydata na policjanta. Widzę, że w twoim przypadku stanowi to barierę nie do pokonania.

https://www.audiostereo.pl/topic/91689-policja/page/20/#findComment-3307187

owe życiowe doświadczenia wykorzystujesz w dyskusji.

a według Ciebie lepiej zmyślać czy powielać to co znalezione w internecie ?

Nie moja wina, że obracasz się w takim towarzystwie

ludzie którzy mimo braku predyspozycji usilnie realizują swoje marzenia są czymś złym ?

Rozmawiałem do ciebie wcześniej

WTF?!! po jakiemu to ?

Chciałem jedynie, abyś przedstawił swój wzorzec kandydata na policjanta.

nie znam potrzeb i wymogów więc nie jestem w stanie na to pytanie odpowiedzieć. Na pewno powinien strzec prawa a nie je łamać.

Widzę, że w twoim przypadku stanowi to barierę nie do pokonania.

i po co te osobiste wstawki? masz aż takie kompleksy ? pamiętaj że nie można sr** wyżej dupy bo gówno może spaść na głowę.
https://www.audiostereo.pl/topic/91689-policja/page/20/#findComment-3307225

@fetek, tak sobie czytam twoje wynurzenia i dochodzę do wniosku, że bardzo mało wiesz, żyjesz w swoim światku i oglądasz nie te co trzeba seriale paradokumentalne, m.in. o policji. Widze, że trochę jeździsz po Polsce, i albo masz pecha i trafiasz na tych samych gliniarzy, albo kiedyś dostałeś pałą po plecach i tak ci zostało.

Na temat Policji jak widzę kompletnie nie wiesz NIC. Tak więc z łaski swojej nie wypowiadaj się, bo się delikatnie mówiąc ośmieszasz.

Rzuć czytanie Faktu, nie oglądaj już Na sygnale ani nie przyglądaj się pracy gliniarzy w W11. To jest świat alternatywny, wyimaginowany, na nieszczęście stworzony dla ludzi takich jak ty.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

https://www.audiostereo.pl/topic/91689-policja/page/20/#findComment-3307239

Widze, że trochę jeździsz po Polsce

to idź do okulisty ;] fusy chyba widzisz coś "niewyraźnie".

albo kiedyś dostałeś pałą po plecach i tak ci zostało.

to dzisiaj nie musiałbym pracować :)

zuć czytanie Faktu, nie oglądaj już Na sygnale ani nie przyglądaj się pracy gliniarzy w W11

Aleś obcykany :)

Skoro się ośmieszam i głoszę nieprawdę to bądź dobry człowiek i mnie popraw. Jako źródło informacji podajesz media który w życiu nie powiedziałby tego co napisałem. Rozumiem krytykę komentarzy, mnogość filmów na YT (negujących policję) ale TVN, a zwłaszcza pseudo rozrywkę mówiącą jaka to policja jest dobra i skuteczna ? wyjaśnij bo jestem na to za głupi.

BTW: Co do ośmieszania to zdaje się że w jednym wątku moto ostro dałeś czadu.

https://www.audiostereo.pl/topic/91689-policja/page/20/#findComment-3307374

BTW: Co do ośmieszania to zdaje się że w jednym wątku moto ostro dałeś czadu.

Jak to w wątkach moto, trzeba czasami dawać czadu, szczególnie pisząc prawdę. Na marginesie, krytyka spotkała mnie ze strony osób mających w tym swój interes. Praca zawodowa i obecność na forum to niebezpieczna mieszanka, można się narazić.

Skoro się ośmieszam i głoszę nieprawdę to bądź dobry człowiek i mnie popraw.

Jeszcze raz powtórzę: masz marną wiedzę na temat tej formacji. Pracuje tam około 100.000 gliniarzy, ilu z nich spotkałeś na swojej drodze jadąc autem ze słoikami? Nie każdego należy szanować, tylko ferowanie opinii, że wszyscy to idioci zalatuje tanim populizmem.

https://www.audiostereo.pl/topic/91689-policja/page/20/#findComment-3307504

Na marginesie, krytyka spotkała mnie ze strony osób mających w tym swój interes. Praca zawodowa i obecność na forum to niebezpieczna mieszanka, można się narazić.

a konkretniej co masz na myśli ? bo takie masło maślane.

Jak to w wątkach moto, trzeba czasami dawać czadu, szczególnie pisząc prawdę.

tia, zwłaszcza że według niektórych (dokładniej Ciebie) gdyby nie zaawansowana elektronika to auta 4x4 nie byłby w stanie jechać prosto. Nie śledziłem całej dyskusji ale jestem ciekaw jak to było w czasach gdy nie było elektroniki.. rozpracowałeś to ?

jak stanowczo PRAWDĘ, szkoda że swoją.

Jeszcze raz powtórzę: masz marną wiedzę na temat tej formacji.

A czy ja gdzieś napisałem że pozjadałem wszystkie rozumy ?.

Pracuje tam około 100.000 gliniarzy, ilu z nich spotkałeś na swojej drodze jadąc autem ze słoikami? Nie każdego należy szanować, tylko ferowanie opinii, że wszyscy to idioci zalatuje tanim populizmem.

Na temat źle wykonanych pomiarów prędkości można pisać książki. Skoro rzecznik policji w TV mówi że iskra 1 nie nadaje się do pomiaru prędkości wielu aut i policjant nie powinien karać tak zatrzymanego kierowcy to czemu to robi ? inna sprawa że zgodnie z rozporządzeniem (i wyrokiem sądu) iskra-1 nie spełnia wymogów prawnych, jeśli jest nielegalna to na jakiej postawie są wystawiane mandaty karne ?

A ilu... 3 razy w tygodniu po 40 chłopa i kila kobit (treningi). W weekendy różnie zależy jak zjadą znajomi.

Nie każdego należy szanować, tylko ferowanie opinii, że wszyscy to idioci zalatuje tanim populizmem.

nie formuje opinii że wszyscy to idioci, opisałem 2 konkretne przypadki (czyli 3 osoby) a nawet w nich nie nazwałem tych ludzi idiotami, to są Twoje słowa. Znam wielu policjantów, szanuje ich i często się z nimi spotykam więc nie wciskaj mi czegoś czego nie powiedziałem!

Ty widzisz tylko krytykę policjanta, szkoda bo krytykuje system a nie jego tryby (policjantów).

https://www.audiostereo.pl/topic/91689-policja/page/20/#findComment-3307631

tia, zwłaszcza że według niektórych (dokładniej Ciebie) gdyby nie zaawansowana elektronika to auta 4x4 nie byłby w stanie jechać prosto. Nie śledziłem całej dyskusji ale jestem ciekaw jak to było w czasach gdy nie było elektroniki.. rozpracowałeś to ?

Widzę, że mądrze i logicznie piszesz w tym temacie, ale nic, ale to nic, kompletnie nie zrozumiałeś z tego o czym pisałem wówczas. I ciekawi mnie dlaczego akurat to utkwiło ci w pamięci? Czyżby nowa tożsamość od sierpnia ? Koniec OT w tym wątku.

Jaki dokładnie sąd? Sąd Najwyższy czy raczej jakiś sędzia sądu rejonowego? To nie policja stanowi prawo, to politycy i wszelakiej maści parlamentarzyści są za to odpowiedzialni. Skoro dopuszczają do takiego burdelu zastrzeżenia należy kierować chyba gdzie indziej. To nie policja zatwierdza procedury legalizacji. Łapiesz różnicę? Jesteś ekspertem Inspekcji Transportu Drogowego czy może Głównego Urzędu Miar?

Może gdyby:

(jakie obecnie są wymagania i co pominięto w systemie kwalifikacyjnym?)

(jak długo obecnie trwają kursy przygotowawcze i jakiego są typu?)

(wyjaśnienie powyżej)

- kultura była wyższa

( a jaka jest teraz wśród wszystkich policjantów, jest teraz niższa?)

( zgoda, ale kłania się tutaj współczesny model managerskiego zarządzania zasobami ludzkimi, i nie dotyczy to tylko policji)

( znaczy się obcokrajowców można już pałować? znasz zasady stosowania środków przymusu bezpośredniego stosowane przez wszystkie policje świata?)

-

https://www.audiostereo.pl/topic/91689-policja/page/20/#findComment-3307745

Widzę, że mądrze i logicznie piszesz w tym temacie, ale nic, ale to nic, kompletnie nie zrozumiałeś z tego o czym pisałem wówczas. I ciekawi mnie dlaczego akurat to utkwiło ci w pamięci? Czyżby nowa tożsamość od sierpnia ? Koniec OT w tym wątku.

bo pierwszy raz słyszałem taką bzdurę, tak też się w ten sposób tłumaczyłeś a jak poproszono o wyjaśnienie to jak kamień w wodę.

Jaki dokładnie sąd? Sąd Najwyższy czy raczej jakiś sędzia sądu rejonowego? To nie policja stanowi prawo, to politycy i wszelakiej maści parlamentarzyści są za to odpowiedzialni. Skoro dopuszczają do takiego burdelu zastrzeżenia należy kierować chyba gdzie indziej. To nie policja zatwierdza procedury legalizacji. Łapiesz różnicę? Jesteś ekspertem Inspekcji Transportu Drogowego czy może Głównego Urzędu Miar?

zdaje się że rejonówka, zaraz potem na stronie policji zamieszczono oświadczanie a raczej litanie że iskra jest legalna, kilka razy powołano się na rozporządzanie ale pominięto punkt na którym oparł się sędzia. Była tam też informacja że policja nie dostała z żadnej instytucji wytycznych by urządzenia wycofać. Mimo wszystko sędziowie anulują mandaty a jeden poszedł dalej i pokusił się o podważanie legalności urządzenia. Nie wnikam w jakość pomiaru, ale w podważanie wizerunku instytucji której powinniśmy ufać a na pewno nie powinniśmy kwestionować jej działań. Jak przyciśnięto rzecznika to też trochę posypał.. i nie tylko odnośnie iskry.

Inna sprawa, skąd ja mam mieć pewność że akurat mają wyłączony nawiew i klimatyzacje ? jak na dworze 40C w cieniu.

Dlatego jak pisałem winny jest system a nie funkcjonariusze, chociaż nie tłumaczy to zachowania policji. Niestety w internecie nagrań jak policja jedzie pod prąd (nie wykonuje czynności tylko jedzie na obiad), staje w misjach niedozwolonych pojazdem nieoznakowanym (nie wykonuje czynności), pomijam skrajne sytuacje w których wyrywają telefony i usiłują skasować nagrania. Osobiście łapałem ich na podobnych przewinieniach, a ojciec nie raz zapukał w szybkę i wskazał palcem znak....

Dzisiaj widziałem jak policjant fotografował sobie dowód kontrolowanego (telefonem), jest to dozwolone ? nie weźmie potem na mnie kredytu :P ?? Branie telefonów do kontroli też jest dość kontrowersyjne (co innego poproszenie o wstukanie kodu)

Oczywiście internet robi swoje.... niestety a 80% jak nie więcej komentarzy czy pseudo artykułów jest bezpodstawna.

( znaczy się obcokrajowców można już pałować? znasz zasady stosowania środków przymusu bezpośredniego stosowane przez wszystkie policje świata?)

tak tak znam aż za dobrze, zwłaszcza z warszawy i okresu listopada. Ale wytłumacz mi czemu policjant zaatakował dziennikarza z taką wściekłością że ściągnął kominiarkę a koledzy musli go siłą odciągnąć ? (i to nie w listopadzie).

( a jaka jest teraz wśród wszystkich policjantów, jest teraz niższa?)
kiedyś nie spotkałem się by policjant podczas wykonywania swoich obowiązków żoł gumę, rozmawiał "ze szwagrem" przez telefon czy zwierzał się z weekendowej imprezy. Czasy się zmieniają wiem...tak mam wrażenie że jest niższa.

(jak długo obecnie trwają kursy przygotowawcze i jakiego są typu?)

kurs podstawowy z tego co pamiętam (czyli chyba) niecałe 6 mieszka, teoria + sprawność.

(jakie obecnie są wymagania i co pominięto w systemie kwalifikacyjnym?)

nie pominięto tylko obniżono. Dalej rzucasz lekarza, biegasz i klepiesz pompki.
https://www.audiostereo.pl/topic/91689-policja/page/20/#findComment-3307847

Dzisiaj widziałem jak policjant fotografował sobie dowód kontrolowanego (telefonem), jest to dozwolone ? nie weźmie potem na mnie kredytu :P ??

A gdy cię legitymował i spisywał dane z dokumentu, pytając dokładniej niż to co było w dokumencie, to już kredytu nie mógł wziąć ? :-) Tak więc bez przesady.

Branie telefonów do kontroli też jest dość kontrowersyjne (co innego poproszenie o wstukanie kodu)

Czynność ta wynika z przepisów (art.15 ust. 1 pkt 5 Ustawy o Policji oraz § 16 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 26 lipca 2005 r. w sprawie sposobu postępowania przy wykonywaniu niektórych uprawnień policjantów).

A dokładnie:

Art. 15. 1. UoP

Policjanci wykonując czynności, o których mowa w art. 14, mają prawo: (…)

5) dokonywania kontroli osobistej, a także przeglądania zawartości bagaży i sprawdzania ładunku w portach i na dworcach oraz w środkach transportu lądowego, powietrznego i wodnego, w razie istnienia uzasadnionego podejrzenia popełnienia czynu zabronionego pod groźbą kary.

§ 16. 1. RRM

Policjant przy przeprowadzaniu kontroli osobistej wykonuje kolejno następujące czynności:

.....

2) sprawdza zawartość odzieży osoby kontrolowanej i przedmioty, które znajdują się na jej ciele, nie odsłaniając przykrytej odzieżą powierzchni ciała;

3) sprawdza zawartość podręcznego bagażu oraz innych przedmiotów, które posiada przy sobie osoba kontrolowana;

Tak więc wszystko jest zgodne z prawem i jeżeli policjant wyda takie polecenie ( nie jest to prośba) należy się bezwzględnie podporządkować.

Jeżeli sprzęt masz legal to nie ma żadnych obaw, na Baleary ani do wróżbity Macieja z twojego telefonu nie zadzwoni.

Ale wytłumacz mi czemu policjant zaatakował dziennikarza z taką wściekłością że ściągnął kominiarkę a koledzy musli go siłą odciągnąć ? (i to nie w listopadzie).

A kto to chodzi w kominiarce, i to nie w listopadzie? Taka moda na bandziora czy obawa aby nie zostać rozpoznanym? Miał kamizelkę PRESS? To po co kominiarka? Nasuwa się pytanie dlaczego? Więcej pytań nie mam. Reasumując: nie podporządkował się do poleceń policjanta to spotkały go konsekwencje. Zauważam też, że w obecnych czasach wielu młodych ludzi ma wielkie problemy i nie potrafi odróżnić funkcjonariusza od ziomka z dzielni. A potem następuje zdziwienie i szok. A to wynika raczej z niedouczenia, braku rozumowania i zwykłej głupoty pomieszanej z nonszalancją. W innych krajach za takie zachowanie można dostać kulkę, więc kumpel niech się cieszy, że urodził się w Polsce.

Nie chcę bronić wszystkich, bo w każdym zawodzie znajdzie się prostak, cwaniak czy zwykła menda. W policji też. Po kilku latach z policji część się sama wykrusza, jedni podpadają, inni sami rezygnują. Jak trzeba to takich trzeba eliminować jak najszybciej. Niestety testy psychologiczne nie wszystko wychwycą, weryfikuje często życie.

https://www.audiostereo.pl/topic/91689-policja/page/20/#findComment-3308546

A gdy cię legitymował i spisywał dane z dokumentu, pytając dokładniej niż to co było w dokumencie, to już kredytu nie mógł wziąć ? :-) Tak więc bez przesady.

nie, po za tym spisywanie to druk "firmowy", a telefon ?

Tak więc wszystko jest zgodne z prawem i jeżeli policjant wyda takie polecenie ( nie jest to prośba) należy się bezwzględnie podporządkować.

Jeżeli sprzęt masz legal to nie ma żadnych obaw, na Baleary ani do wróżbity Macieja z twojego telefonu nie zadzwoni.

no nie do końca, to co zacytowałeś zgoda ale pod warunkiem że policjant ma uzasadnione podejrzenie dokonania przestępstwa etc, czyli w przypadku rutynowej kontroli kierowcy nie jest to już ot tak oczywiste. Jeśli ten nie wzbudza żadnych podejrzeń to funkcjonariusz nie ma prawa tykać jego rzeczy, dlatego zawsze jest "proszę" a operację wyświetlenia IMEI przeprowadza kontrolowany a nie policjant. Chociaż wiomo jak jest, jak trzeba to się zawsze znajdzie powód ;]

A kto to chodzi w kominiarce, i to nie w listopadzie? Taka moda na bandziora czy obawa aby nie zostać rozpoznanym?

gkSw1_Vb-0GQA7155qGidwXV77zVOSQMyCpgFJa-KY5A.jpg

0.jpg

1bEVH.jpg

cudowne-rozmnozenie-01.jpg

itd

Miał kamizelkę PRESS? To po co kominiarka? Nasuwa się pytanie dlaczego?

to policjant się zdemaskował ściągając swoją kominiarkę i rzucając ją na ziemie.

Reasumując: nie podporządkował się do poleceń policjanta to spotkały go konsekwencje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a to takie uderzenie pałką w punkt witalny na przyszłość by pamiętał ?

Miał kamizelkę PRESS? To po co kominiarka? Nasuwa się pytanie dlaczego? Więcej pytań nie mam

bo Ty nigdy nie masz pytań i nigdy nic nie wiesz, problemu tez nie rozumiesz, NIC nie upoważnia funkcjonariusza policji do brutalnego pałowania, NIC. Nawet jak zamaskowany osobnik zaatakuje to powinien zostać obezwładniony a nie brutalnie pobity.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/91689-policja/page/20/#findComment-3308700

absolutnie pobity... z uwagi na prace sadów.

<br />Nawet jak zamaskowany osobnik zaatakuje to powinien zostać obezwładniony a nie brutalnie pobity<br />

Najlepiej przez niewiadomo kogo.Jesli tam był tzn ze wiedzial co go spotka.

a wiec łomot do nieprzytomnosci.

https://www.audiostereo.pl/topic/91689-policja/page/20/#findComment-3308722

Ukryta Zawartość

to też jest piękne, o takiej wściekłości (i kominiarce) pisałem. Niestety film który to lepiej pokazywał został usunięty.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/91689-policja/page/20/#findComment-3308750

Fetek pamiętaj, że rozmawiasz o zorganizowanej grupie przestępczej. Pan Ci tu ładnie zacytował artykuły, paragrafy tylko zapomniał,że jesteś obywatelem, człowiekiem, masz prawa... Zapomniał o zdrowym rozsądku, ludzkim podejściu...

Kim my jesteśmy dla milicji? Cyferkami, cyferkami paragrafów, cyferkami na mandatach, cyferkami w statystykach i w normach do wykonania? Chyba nawet gorzej...

https://www.audiostereo.pl/topic/91689-policja/page/20/#findComment-3308839

no nie do końca, to co zacytowałeś zgoda ale pod warunkiem że policjant ma uzasadnione podejrzenie dokonania przestępstwa etc, czyli w przypadku rutynowej kontroli kierowcy nie jest to już ot tak oczywiste.

Aby dokonać kontroli osobistej policjant nie musi mieć uzasadnionego podejrzenia popełnienia przestępstwa. Coś ci się pomyliło. Przecież w czasie kontroli drogowej lub legitymowania osób na ulicy kontrolowane osoby nie są w żądnym przypadku podejrzewane o popełnienia przestępstwa. Kontrolę osobistą regulują przepisy o których wspomniałem. O przestępstwie nie ma mowy.

Kim my jesteśmy dla milicji? Cyferkami, cyferkami paragrafów, cyferkami na mandatach, cyferkami w statystykach i w normach do wykonania? Chyba nawet gorzej...

Ciekawe dlaczego normalni, uczciwi ludzie nie mają zazwyczaj z policją żadnych problemów i nie wysnuwają takich wniosków? Dlaczego zawsze nad swoim biednym losem płaczą zadymiarze, kibole, bandziory czy zwykli chuligani?

Zapomniał o zdrowym rozsądku, ludzkim podejściu...

A nie powinno tyczyć to obu stron?

Jeśli ten nie wzbudza żadnych podejrzeń to funkcjonariusz nie ma prawa tykać jego rzeczy, dlatego zawsze jest "proszę" a operację wyświetlenia IMEI przeprowadza kontrolowany a nie policjant. Chociaż wiomo jak jest, jak trzeba to się zawsze znajdzie powód ;]

Nie masz racji. Kontrolowany na wyraźne polecenie ma właśnie obowiązek wydania rzeczy policjantowi. Nie znasz prawa, nie twórz domysłów i własnej wykładni, bo kiedyś się na tym przejedziesz.

Jeżeli masz wątpliwości zakup sobie w księgarni albo wypożycz w bibliotece kodeks karny, kodeks postępowania karnego, kodeks wykroczeń czy też kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia. najlepiej z komentarzem.Dla dorosłego człowieka powinna być to obowiązkowa lektura, aby potem nie zadawać durnych pytań na forach lub walić głupot w czasie spotkania z gliniarzami.

Właśnie w ramach kontroli osobistej policjant ma takie prawo i nie musi być wyłącznie podejrzenia popełnienia przestępstwa. Są jeszcze inne czyny karalne. Stosowne przepisy przedstawiłem.

https://www.audiostereo.pl/topic/91689-policja/page/20/#findComment-3308893

Nie masz racji. Kontrolowany na wyraźne polecenie ma właśnie obowiązek wydania rzeczy policjantowi. Nie znasz prawa, nie twórz domysłów i własnej wykładni, bo kiedyś się na tym przejedziesz.

Sam napisałeś obywatel ma obowiązek wykonać polecanie ! (czyli to samo co ja) natomiast ja piszę o "wyrwaniu" telefonu przez policjanta ! I nagle cała kontrola oboista ogranicza się tylko do kontroli telefonu ?

Ciekawe dlaczego normalni, uczciwi ludzie nie mają zazwyczaj z policją żadnych problemów i nie wysnuwają takich wniosków? Dlaczego zawsze nad swoim biednym losem płaczą zadymiarze, kibole, bandziory czy zwykli chuligani?

masz 3 filmy, 3 różne sytuacje, udowodnij mi że którykolwiek z zaatakowanych jest chuliganem, kibolem etc. Napisz mi też podstawę prawną która daje policjantowi możliwość atakowania jako pierwszemu, bez podstaw i nie przerywania ataku mimo że zaatakowany nie stawia żadnego oporu.

Dzieci z plecakami, osoby starsze, dziennikarze to też zadymiarze, kibole, bandziory czy zwykli chuligani ?

Jeżeli masz wątpliwości zakup sobie w księgarni albo wypożycz w bibliotece kodeks karny, kodeks postępowania karnego, kodeks wykroczeń czy też kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia. najlepiej z komentarzem.Dla dorosłego człowieka powinna być to obowiązkowa lektura, aby potem nie zadawać durnych pytań na forach lub walić głupot w czasie spotkania z gliniarzami.

to nie jest obowiązek, gdyby każdy obywatel ją znał to policja miałby poważny problem, nie wiesz jak wyglądają moje spotkania z policjantami więc swoje opinie wsadź sobie w galoty i włóż na pusty czajnik.

KK to może i znasz ale konstytucji to już ni w ząb.

Bo łazi w koniniarce na Marsze Niepodległości.

nie jestem policjantem by chodzić w kominiarce i prowokować zadymy.

634882489649600000.jpg

To nie polska w stanie wojennym, to polska dzisiejsza. Dali im się wyżyć to pałowali każdego.

Was to może nie rusza, ale jak dostaniecie pała w potylice albo inny punkt witalny to mi nie szlochać i nie narzekać. Skoro dla was wszystko jest ok to chyba nie mamy o czym rozmawiać.

https://www.audiostereo.pl/topic/91689-policja/page/20/#findComment-3309203

Sam napisałeś obywatel ma obowiązek wykonać polecanie ! (czyli to samo co ja) natomiast ja piszę o "wyrwaniu" telefonu przez policjanta ! I nagle cała kontrola oboista ogranicza się tylko do kontroli telefonu ?

To policjant decyduje co ma poddać kontroli osobistej, nie osoba kontrolowana.

masz 3 filmy, 3 różne sytuacje, udowodnij mi że którykolwiek z zaatakowanych jest chuliganem, kibolem etc. Napisz mi też podstawę prawną która daje policjantowi możliwość atakowania jako pierwszy, bez podstaw i nie przerywania ataku mimo że zaatakowany nie stawia żadnego oporu.

I sytuację chcesz oceniać na podstawie jakiegoś kawałka filmu wyrwanego z kontekstu umieszczonego w necie? Nie wiesz co się działo wcześniej, a zachowanie gliniarzy może być tego konsekwencją. Oczywiście, że policjant ma podstawę użycia siły fizycznej jako pierwszy. To takie dziwne? Przepisy? Proszę bardzo: art. 16 ust 1 Ustawy o Policji (+ Ustawa z dnia 26 czerwca 2014 r. o zmianie ustawy o Policji oraz niektórych innych ustaw) oraz Ustawa z dnia 24 maja 2013 roku o środkach przymusu bezpośredniego i broni palnej.

Dzieci z plecakami, osoby starsze, dziennikarze to też zadymiarze, kibole, bandziory czy zwykli chuligani ?

Wiedząc, że będą tam zadymy kto normalny tam łazi? Trochę wyobraźni a nie będzie kłopotów. Osoby te idą tam na własną odpowiedzialność. Kto chodzi z małymi dziećmi lub które to starsze osoby idą ma mecze ligowe, gdzie jest mnóstwo przemocy i huligaństwa, wiadomo, że tacy jak ty będą prać się po pyskach i będzie zadyma? I w związku z tym pretensje do policji?

No daruj sobie. Idziesz świadomie na zadymę, sam tworzysz chaos, zakładasz kominiarę, bo boisz się ujawnić swoją twarz, to licz się z tym że oberwiesz, nie narzekaj wówczas, że boli, nie zrzucaj odpowiedzialności na innych. Bądź mężczyzną. Nie płacz.

KK to może i znasz ale konstytucji to już ni w ząb.

Uważasz, że znasz ustawę zasadniczą? Chcesz się przekonać, że nie wiesz co z nią tak naprawdę zrobić i jak ją wykorzystywać? Konstytucja RP to zbiór pobożnych życzeń. Zapisane jest tam, że wszyscy obywatele RP są równi według prawa. Wskazać ci setki przykładów (oczywiście zgodnych z prawem), że jest to tylko pusty slogan?

to nie jest obowiązek, gdyby każdy obywatel ją znał to policja miałby poważny problem

Jaki problem? Ja widzę, że to ty masz problem. Uważasz, że wiesz wszystko, żądasz swoich praw, ale nawet sam nie wiesz co możesz i przede wszystkim jakie masz obowiązki jako pełnoletni obywatel.

https://www.audiostereo.pl/topic/91689-policja/page/20/#findComment-3309242
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.