Skocz do zawartości
IGNORED

Zestw kina na pow. 50m2 4-5 tys pln

dabros

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. na wstępie nadmienie tylko że nie miałem jeszcze doczynienia wczesniej z zestawem za 4-5 tyś (laik)

Jestem w trakcie rozglądania się nad zakupu kina do salonu o pow. 50m2, bardzo zalezy mi na dobrej jakości nawet przy podkręceniu volume do max. czy w tym zakresie możecie coś polecić?

myśle nad onkyo , jestem również przed zakupem tv Z góry dziękuje za odp. pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/91756-zestw-kina-na-pow-50m2-4-5-tys-pln/

Witam. na wstępie nadmienie tylko że nie miałem jeszcze doczynienia wczesniej z zestawem za 4-5 tyś (laik)

Jestem w trakcie rozglądania się nad zakupu kina do salonu o pow. 50m2, bardzo zalezy mi na dobrej jakości nawet przy podkręceniu volume do max. czy w tym zakresie możecie coś polecić?

myśle nad onkyo , jestem również przed zakupem tv Z góry dziękuje za odp. pozdrawiam

Onkyo to dobry pomysł - firma przykłada się solidnie do swoich produktów - są dobrze wykonane i wręcz nieśmiertelne, ale ty masz aż 50 metrów pokoju i tylko 4-5 tys na sprzęcior, więc albo jakaś używka, albo po najniższej linii oporu: Jamo 606, Koda, Taga Harmony + TXNR609 (darek964 w tej kwocie podobnie ci zarekomenduje) - to dobry sprzęt. Weź wpłać te 2 tys. jako pierwszą wpłatę a pozostałą kwotę sobie rozłóż na jakieś dobre raty i np. Kef Q700 lub Monitor Audio RX6 + TXNR809 --- wiem, wiem nie "jedź" mnie bo kasa jest sporo większa, ale wierz mi, nie będziesz płakał za 2-3 lata, że ci nie leży, bo to nawet za 10 lat będzie ci grało dobrze.

Onkyo to dobry pomysł - firma przykłada się solidnie do swoich produktów - są dobrze wykonane i wręcz nieśmiertelne

Chyba żartujesz - takiej ilości uszkodzonym modeli jednego producenta dawno nie było. Od kilku lat w dużej części urządzeń siada płytka z sekcjami cyfrowymi.

Chyba żartujesz - takiej ilości uszkodzonym modeli jednego producenta dawno nie było. Od kilku lat w dużej części urządzeń siada płytka z sekcjami cyfrowymi.

Sprzedawałem sporo w ostatnich 4 latach, i jakoś żaden nie wrócił, ale wiesz .... może i faktycznie, bo przecież na 10 czy 20 sprzedanych - jak wszystkie hulają to jest 100% niezawodności, ale w skali powiedzmy Polski to moja sprzedaż jest niezauważalna, a może problem faktycznie istnieje. Widziałem kilka dziwnie zachowujących się amplitunerów zwłaszcza od Harmana ale też i Denona, za to nie trafił mi się żaden Onkyo ani Yamaha a Marantz'ów,Arcamów jest tak mało, że nie ma co się wypowiadać. Powiem tak -> nie chcę już wywoływać wilka z lasu ;) ale może to tanie kable HDMI uwalają te sekcje cyfrowe :D

Przeszliśmy do spraw serwisowych zamiast do meritum .

Na wielkość pomieszczenia ten sprzęt jest po prostu za słaby.

"Piardnie" tylko, bo grać raczej nie będzie .

To nie takiego sprzętu szukasz.

Napisz przynajmniej jakie masz potrzeby i czego będziesz słuchać i czy cena jest ostateczna ?

Najwiekszym problemem tych Onkyo,oraz Harmanów jest to nie szczęsne grzanie do granic przyzwoitości.Sam miałem parę Harmanów 645,745,255,460,i te dwa ostatnie ladowały w serwisie w Katowicach własnie na skutek tej przypadłości.Onkyo tez u mnie gościł ale nie długo bo po prostu się poparzyłem jak by to był wzmacniacz lampowy.Yamaha,Marantz,Cambridge,Arcam problem ten nie występuje.No i te amplitunery się nie psuja tak nagminnie,tylko sporadyczne wypadki,ja takich nie stwierdziłem.

Na wielkość pomieszczenia ten sprzęt jest po prostu za słaby.

W grudniu sprzedawałem takie kolumny AVANCE K3 z Ampem Marantz 6006 - gość na dzień dobry odkręcił na 3/4 pokrętła (aż mi się włosy zjeżyły na głowie jak to zrobił - mówie mu: wygrzej! poczekaj!) i ten Marantz ewidentnie nie dał rady na tych jego 40 metrach - mówię mu że jak chce robić koncerty to zamiast K3 i marantz'a lepiej było jakieś estradówki kupić ;D (to był żart) ale jakieś 3-4 miechy wcześniej u innego klienta instalowałem KEF'y Q900 z Onkyo 3009 i tam na +/- 40 metrach pokoju było mega głośno i mega czysto !!

Najwiekszym problemem tych Onkyo,oraz Harmanów jest to nie szczęsne grzanie do granic przyzwoitości

To prawda, mój 5007 jest gorący i wcześniejszy 605 też był - ale mam go tak ustawionego, że nic na nim nie stoi i nie jest w żadnym meblu tylko na nim stoi, więc jakoś się tam wachluje, aczkolwiek mam duże doświadczenie w chłodzeniu podkręcanych komputerów PC, więc jak skończy się gwarancja to coś wymyślę żeby było normalnie.

jeśli chodzi o fundusze to może i bym wyskrobał jeszcze 2 tyś ale to max . został mi jeszcze TV całkowity koszt do salonu na tv i kino to 10 tyś

myślałem ze za 4-5 już można coś wstawic na taka pow. Kino służyc będzie do czystej muzyczki, radio oraz Filmy - szukam sprzętu na lata pozdrawiam

Zależy ci na 3D.Jak tak to może ten amplituner.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak nie to ten.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"volume na max" - to nie ma takiego amplitunera który będzie grał czysto, do tego uwalisz prędzej czy później albo ampli albo kolumny, to masz jak w banku

jeśli lubisz głośno na basie to ten w/w zestaw Dali z subem będzie ok, cenowo okazja, w innym przypadku kolumny pokroju Dali Concept 6 same w sobie są zbyt słabe na 50m (z subem basu nie zabraknie)

edit:

jednak nie taka okazja, zestaw 2.1, nie 5.1 :)

Sprzęt wole nabyć nowy na gwarancji itp. bardziej zalezy mi na zestawie kinowym nizeli na tv a więc większo połowe przeznacze jeśli to konieczne na zestaw

HDM napewno, aha jak waszym zdaniem moze współpracować np. amplituner firm onkyo z odtwarzaczem blu innej marki , czy jednak lepiej dobrać coś z jednego garnka?

jeśli chodzi o oglądanie filmów to lepszym rozwiązaniem wydaj mi się chyba 5.1 ?? do tego jakiś TV 47 -55 w full HD pzdr.

Witajcie . Może i jajestem nie z tej planety , ale jak czytam , ze sprzęt ma naglosniic poprawnie 40-50 m2 i to często otwartej przestrzeni to mnie .....

Wiekrzosc sadze prubuje wcisnąć swoje udziały .

Kolego w jakich porachunki dnia i czego słuchasz ? Dzieci , jaki wiek ? Ile TV , płyta DVD , BR . CD , radio ?

Osobiście jestem za wydzieleniem konta do KD i powiedzmy osobno do stereo. Chyba , ze masz akustyke pomieszczenia doprowadzona w najlepszych lotach.

Miałem juz 3 KD , teraz lecę tylko na stereo . A pomieszcenie o polowe mniejsze , czyli łatwiejsze w utrzymaniu brzmienia . I tańsze.:)

Z całym szacunkiem do wszystkich , wybór na drży do Ciebie .

Pozdrawiam .

Maciej

Witajcie . Może i jajestem nie z tej planety , ale jak czytam , ze sprzęt ma naglosniic poprawnie 40-50 m2 i to często otwartej przestrzeni to mnie .....

Wiekrzosc sadze prubuje wcisnąć swoje udziały .

Kolego w jakich porachunki dnia i czego słuchasz ? Dzieci , jaki wiek ? Ile TV , płyta DVD , BR . CD , radio ?

Osobiście jestem za wydzieleniem konta do KD i powiedzmy osobno do stereo. Chyba , ze masz akustyke pomieszczenia doprowadzona w najlepszych lotach.

Miałem juz 3 KD , teraz lecę tylko na stereo . A pomieszcenie o polowe mniejsze , czyli łatwiejsze w utrzymaniu brzmienia . I tańsze.:)

Z całym szacunkiem do wszystkich , wybór na drży do Ciebie .

Pozdrawiam .

Maciej

No mnie czasem też wkurza jak ktoś pisze: więkrzość, prubuje, konta, w taki sposób...

A wracając do meritum, to z tym budżetem w takim pomieszczeniu dźwięku nie będzie...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

nie chce się nastawiać na coś konkretnego mam teraz na myśli rodzaj muzyki - szukam czegoś co pogodzi wszystko, oczywiście w dobrej jakości , co do zestawu kina owszem zalezy mi na efektach 3D - do filmów/ osobiscie wole stereo, ale sam nie jestem

czy z takim pomieszczeniem 50m2 jest az taki problem zeby zagospodarować ? czy z moim mizernym doświadczeniem będę widzial(słyszał) różnice pomiedzy zestawem za 4-5 tys pln a 5-7 np?

temat jest bardzo szeroki z tego co widze i czytam ,wywalając tyle kasy chciałym się z tym zapoznać

No mnie czasem też wkurza jak ktoś pisze: więkrzość, prubuje, konta, w taki sposób...

A wracając do meritum, to z tym budżetem w takim pomieszczeniu dźwięku nie będzie...

Większość , próbuje , kata to dla kolegi made in Poland . Bez urazy sam jestem made in Poland , ale po 7 klasach :)

Jak sądzisz jaki budżet dałby satysfakcjonujacy efekt przy tym pomieszczeniu ? Po mojemu te 4-5 K bedzie OK przy wydzielonych 16-20m2 . Wystarczy pomysł na aranżacje wnętrza .

Im większe pomieszczenie tym trudniej opanować nikture pasma , dynamikę i dobrać elektronikę . Następna sprawa jest rachunek , po co to ma służyć ? Dla mnie , czy znajomych , sąsiadów. Do oglądania wiadomości w pseudo 5.1 ? Stan cywilny , czas który mogę przeznaczyć na KD .

Fakt , jestem po kilku , ale może rozumiecie o co mi chodzi.

Sam szukam jakiegoś zgrabnego systemu KD all in one . Z tego względu , ze za rzadko bawie się w KD . Większa frajdę sprawia mi dobre stereo.

Temat jest dość szeroki i do poważnego przemyślenia.

Pozdrawiam . Maciej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.