Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel między pokojami

Stef

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam nadzieje, ze to wlasciwy dzial i Lukar mnie za to nie zabije :)

Postanowilem podpiąć moj komputer stojacy w sypialni ze sprzetem audio w "salonie". Problem w tym, ze musze pociagnac ok 20m kabla video i audio (stereo). Nie wiem jaki zastosowac, aby zaklocenia byly najmniejsze. Musze prowadzic kable za listwami przysciennymi, tak wiec w sasiedztwie kabli elektrycznych. Moze macie juz wlasne doswiadczenia i doszliscie do dobrych rezultatow?

https://www.audiostereo.pl/topic/9183-kabel-mi%C4%99dzy-pokojami/

Używam czasami komputera podłączonego z wyścia karty dźwiękowej do przedwzmacniacza (próbki mp3 z sieci itp.). 7 m kabla audio, przyzwoitego. No i ten kawałek kabla zjada tak - na ucho - z połowę sygnału. Nie dość, że mp3 samo z siebie brzmi jak z pękniętego garnka, to jeszcze na drugim końcu kabla ledwie co wychodzi. Wydaje mi się więc, że jeśli w komputerze nie masz jakiejś profesjonalnej karty z wysokowydajnym wyjściem, to po 20 m kabla nic już z sygnału nie zostanie.

Na moj techniczny łeb, sa dwa czynniki majace wplyw na jakosc sygnalu: impedancja i zakłócenia zewnetrzne. O ile w pierwszym przypadku mozna to zminimalizowac dobierajac odpowiednio duzy przekroj kabla z dobrej jakosciowo miedzi, to sam ksztalt pary kabli powinien miec postac skretki, aby eliminowac indukcje. Czy dobrze kombinuje? Chce puszczac wlasnie testowo mp3 i czasem jakis film na DVD, bo stacjonarnego sie jeszcze nie dorobilem.

Kabel ekranowany dużo zakłóceń nie zbierze. Ale przy tej długości ma już dość dużą pojemność i ona zwiera sygnał. Nie przypuszczam, aby przekrój przy takich niewielkch prądach miał decydujące znaczenie, już raczej jakość wyków i połączeń z nimi.

Stef,

Twoj wypadek kwalifikuje sie jak najbardziej na lacze bezprzewodowe. Podejrzewam ze niedrogo i co najwazniejsze mobilnie. Apple ma teraz nowy Air Port Express za $129.- do Maca i do Peceta. Specjalnie uproszczona wersja i z gniazdkiem audio out wlasnie z mysla o osobach z w/w dylematem. Nie wiem czy sa dostepne w Polsce i jako wersja 230V. Wyglada jak maly zasilacz z wtyczka do zawieszenia w gniezdzie na scianie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jazz :-)

Niestety jeszcze niedostępne w Polsce ( stan sprzed dwóch tygodni).

A urządzenie i owszem, pracuje nieźle , jest wdzięczne i bezproblemowe.

Ps. Bardzo lubimy kiedy jesteś konkretny drogi jazzie ;-) i od razu robi się milej.

Ja mam 10m kabla koncentrycznego do audio i s-video do wizji ale niestety musze cie zmartwic ze jakosc dzwieku jest kiepskawa... Muzy (czyt. MP3) z kompa juz nie slucham bo ewentulanie odtwarzam na DVD ale czasem ogladam filmy w Divx-ie a tam dzwiek jest czesto kiepskiej jakosci wiec strata nie taka duza...

Jazz, fadeover>

Jesli dobrze doczytalem, to mam mozliwosc podpiecia audio, ale co z video? Pozostaje port USB - tu moglbym go wykorzystac, ale dodatkowe konwertery jeszcze bardziej popsuja jakosc obrazu, no i dochodzi jeszcze przepustowosc samego portu USB 1.1 (nic nie pisza o 2.0)

Stef>

Jak widzisz nie pisalem nic o jakosci obrazu bo zastosowany kabel S-Video swietnie sobie radzi mimo 10m wiec mysle ze jak znajdziesz lub zrobisz sobie sam kabel 20m dobrej jakosci to do obrazu nie bedziesz sie mogl przyczepic chyba ze sama karta graficzna/telewizyjna bedzie produkowac badziejny obraz.

Witam

proponuje skontaktować sie z Clubem Hi Fi w Warszawie na ul. Kopernika lub Audiopunktem na ul. Batorego tam mają doświadczenia z nietypowymi kabelkami do tego typu podłączeń , z tego co wiem kożystają z pomocy firmy Sound Project

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

W Polsce prawie 720zl, dostepne lipiec/sierpien. Strasznie to drogie. Szukam dobrej alternatywy, jakies propozycje?

Ukryta Zawartość

Moze cos takiego? Ktos probowal?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Albo to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> Stef

Jeżeli komputer nie jest Twoim podstawowym źródłem, lecz traktujesz to tylko dodatkowo, żeby czasem coś z niego włączyć dla zapoznania się z jakimiś nagraniami itp, to ja na Twoim miejscu nie inwestowałbym w żadne takie wynalazki, jak łącza bezprzewodowe... Chyba szkoda kasy. W każdym razie najpierw sprawdź, czy kabel spowoduje aż tak dużą degradację dźwięku, żebyś nie mógł tego tolerować. Koszt kabla, to jednak grosze w porównaniu z transmisją bezprzewodową, która też nie jest pozbawiona wad. Mam pewne wątpliwości, czy jakość z czegoś takiego będzie lepsza, niż po kablu. No ale ja tego nie słyszałem, więc być może...

Janusz z Torunia

ten sklep internetowy apple.com.pl to żdzierstwo w czystej postaci zestaw kolumienek Logitech Z-680 THX 5.1 kosztje u nich cena brutto: 3 767,62 zł, a w komputroniku to samo kosztuje ok 2 tys. zł. Za coś takiego powinni zamykać...

>stef, ja kupiłem tydzień temu takie coś jak te z allegro, tylko w mediamarkcie (thomson vs460) za 239,-. Chodziło mi o przekazywanie sygnału z dekodera cyfry na piętro, aż tak bardzo mi nie zależało na jakości ale mnie nawet pozytywnie zaskoczyła, wiadomo że jest gorzej niż na dole bezpośrednio z dekodera ale lepiej niż z anteny naziemnej, o dźwięku nie mogę się wypowiedzieć bo mam to podpięte do telewizora, ale jak Ci zależy mogę podpiąć do wzmaka i puścić na dole jakieś cd (z tym, że na dole jako źródło mam tylko combo dvd samsunga). U mnie sygnał przechodzi ok 10-11 m skosem przez strop- przy takim ukosie, nie prostopadle to tego sufitu jest ok 1m. W sumie jest to dość zgrabne i mimo wszystko wolałem trochę drożej z mediamarktu (markowy, gwarancja)

rtocki>

Czy te antenki-talerze musza byc otwarte, czy dziala to tez przy zlozonych? Druga kwestia jes taka, ze chyba wszystkie tego typu urzadzenia pracuja na 2.4GHz i korzystaja z 4 kanalow. Wydaje mi sie, ze dane nie sa kodowane i jesli sasiad bedzie mial takie same cudo, bedziemy sobie wchodzic w parade, albo co najwyzej bedzie mogl ogladac to, co sobie puszczam na monitorze. Nie fatyguj sie ze zdjeciem ekranu, bo jesli u Ciebie jest OK, to u mnie bedzie co najmniej tak samo (cienkie scianki i 7m). Dzwieku z karty dzwiekowej nawet nie porownywalbym z jakimkolwiek odtwarzaczem stacjonarnym, mam tylko SB Audigy. Jak tylko dostane jakies sensowne informacje od panow z pracowni projektowej, dam znac, moze komus tez to sie przyda.

Sprawa jest prosta- kiedyś miałem wątpliwości czy przez 3 pokoje mozna przesłać divxa (około 25m kabla po 3zł za m). Sprawę załatwił laik sąsiad, który stwierdził że na weselach często podłącza kamerę VHS nawet na ponad 30m. Sprawdziliśmy i faktycznie obraz był ok. Wtedy dokładnie przyjżałem się sterownikom, zamieniłem kabel na svideo a dźwięk na cyfrowy (chociaż po odpowiednim ustawieniu SBLive na analogu również można było uzyskać dźwięk podobny do tego z kabla 1m. Powiem więcej- straty na 30m kabla były praktycznie znikowe w porównaniu z przełączaniem między kompozyt a svideo.

tak muszą być otwarte i skierowane w miarę na siebie, ale są małe , średnica mniej niż 10 cm, no a na sąsiada niestety nie ma rady, ew. umówić się i pracować właśnie na innych kanałach z tych 4 do wyboru, no chyba że jest 4 sąsiadów i Ty piąty :)

Wybór padl jednak na kable, głównie ze względu na koszty jak i puszczanie wszystkiego "w eter". Otwory juz powiercone, ale przypomnialy mi sie wyklady ze studiow. Czy nie powinienem odseparować galwanicznie komputera i wzmacniacza, tp. jakims transformatorem? Jeśli obywda urzadzenia zasilane są z innej fazy, to moze byc bum? Nie chcialbym uszkodzic sobie ktoregos urzadzenia (jak nie obydwu).

Jak jeszcze nie zamontowałeś, to może przemyśl inne rozwiązanie - kabelek optyczny i zewnętrzny przetwornik.

Bo tak to można się bać.. Albo sprawdź chociaż jaki będzie efekt jakimkolwiek kablem.

U mnie na dawniejszym komputerze było w miarę dobrze, na obecnym (laptop) podłączenie do audio wyjściem cyfrowym elektrycznym powoduje fatalne efekty - słychać w głośnikach każdy ruch myszki, pracę dysku i ogólną masę śmieci. Nawet gdy we wzmacniacz wybrane jest inne źródło a laptop nic nie gra. Chyba śmieci przez masę? Jeśli tak to przez wejście analogowe będzie to samo

Kabel juz niestety rzucony. Szkoda mi teraz poniesionych kosztow. Nadal szukam odpowiedzi od osob, ktore maja wiedze techniczna z tego zakresu. Co z separacja galwaniczna? Mam w domu roznicowke i prawdziwe uziemienie. Zastanawiam sie jednak, czy polaczenie mas obydwu urzadzen nie spowoduje jakis problemow.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.