Skocz do zawartości
IGNORED

Komentatorzy TVP w ME w Portugalii

tomecz

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekaw jestem waszego zdania na ich temat.

Ten pan co komentuje wczesniejsze mecze, chyba jakis Maciej, w moim mniemaniu lekko minął sie z powołaniem. Szpakowski zawsze byl moim ulubionym komentatorem w TVP. Slucha sie przyjemnie.

Aha, ta czesc po wieczornym meczu ze studia w W-wie - lubie tego trenera Mocha. Slyszeliscie jak nawymyslał na pilkarza, ktory odwrocil sie na lecącą pilke? to bylo dobre

Generalnie oglada mi sie dobrze. Reklamy nie za dlugie i nie ma proszkow do prania.

Dobrze ze Polszmat nie wykupil licencji. Ostatnio jak wykupil mecze oglądałem na Pepikach z włączonym radiem

https://www.audiostereo.pl/topic/9201-komentatorzy-tvp-w-me-w-portugalii/

Witam

Mi również ogląda i słucha się raczej przyjemnie ale Pan (chyba Maciej - komentował mecz Czechy - Łotwa) powinien raczej zapowiadać walki bokserskie niż komentować mecze. Przepraszam go za tą uwagę, może zagląda na to forum ale jego komentarz wydaje mi się nienaturalny, a momentami wręcz irytujący. Chyba wszystkiemu winna intonacja i tembr głosu bo błędów raczej nie popełnia, przynajmniej ja nie zauważyłem jakichś rażących pomyłek z jego strony.

Pana Szpakowskiego bardzo szanuję i lubię gdy on komentuje mecze. Wychowałem się na jego komentarzach i wg mnie jest w tej chwili najlepszy na "rynku", mimo drobnych gaf i pomyłek. Po prostu bardzo przyjemnie mi się go słucha.

Lubiłem też Pana Zydorowicza. Z nim podczas meczu nie sposób było się nudzić :). Pamiętam jak komentował kiedyś jakiś mecz Holandii, utkwiło mi w pamięci jedno zdanie (pisownia fonetyczna): "...Ronald de Bur brat Franka de Bera" - do tego momentu myślałem, że Panowie de Boer to bliźniacy :)

Pan Borek z Polsatu jest moim zdaniem bardzo przyzwoitym komentatorem i jak każdy ma swoje "znaki" firmowe:

- "przebłysk geniuszu" - nie każde ładniejsze zagranie musi być od razy owym "przebłyskiem"

- "strącił piłkę głową" - osobiście wolę: strzelił, podał, zgrał, zagrał, uderzył, w zależności od sytuacji oczywiście.

Pozdrawiam

o matko jedyna - to sa jacys fani Szpakowskiego???!!! hihi - nie wpadlbym na to - choc w zasadzie powininem byc wdzieczny bo od czasu jak go przywrocili do tv ogladam mecze bez dzwieku czyli slucham wiecej muzyki :))

:):) no cóż chyba można mnie uznać za fana Pana Darka. Jakoś nie widzę dla niego konkurencji w TVP no i już dawno nie słyszałem "sagi o Maldinich" - "...jego ojciec Cesare..." :). Może dlatego, że nie komentował meczy Milanu?

Z całym szacunkiem, ale Szpakowski popełnia błąd za błędem: myli zawodników (potrafi obrońcę pomylić z napastnikiem), myli się co do decyzji sędziego, swobodnie interpretuje zdarzenia na boisku i generalnie opowiada głupoty. Poprostu widać że się facet nie interesuje tym sportem tylko odwala pańszczyznę. Ja wychowywałem się na Ciszewskim: też potrafił opowiadać głupoty, ale zawsze była w tym emocja. Szpak opowiada głupoty beznamiętnie. Jak komentator w sowieckiej telewizji. ... Szengelija.... Szengelija.... Wot zabili mjac'... wszystko tym samym tonem. Ja już wolę duety komentatorów z Canal +.

Pzdr.

Ja jestem teraz przyzwyczajony do wysokiego poziomu komentowania w canal+ (a pamietam czasy Ciszewskiego w TVP, moim zdaniem w dzisiejszych czasach nie miałby szans). Komentatorzy C+: Smokowski, Laskowski, Twarowski i inni to w porównaniu z komentatoramu innych stacji mistrzostwo świata. Osoby które zachwycaja sie Szpakiem, powinni ich posłuchać to jest pełen profesjonalizm na najwyższym poziomie...

pal55

Magazynierem mam zostac 29 czerwca - w moje imieniny w dodatku. Postaram sie wyrwac piatke na "ladne oczy":) Piec lat sie udawalo, mam nadzieje ze i teraz tak bedzie...

Ostatnio na forum grasuje bardziej oczami, bardziej sie skupiam na moich uszach. Elaci powedrowaly na fotel, a na podstawkach jest teraz takie bydle co ma ponad 30cm szer, magnes jak dwie, zlaczone piesci Leszka, a brzmienie...prawdziwe.

Postaram Ci sie wyslac zdjecie na maila. Postaram, bo ostatnio tez sie staralem, ale mi wrocilo.

Witam

Przyznam szczerze, że nie miałem okazji słuchać Panów z Canal + ale wierzę, że jest tak jak piszecie. Laskowskiego pamiętam jeszcze z TVP kiedy komentował piłkę nożną i chyba siatkówkę. Bardzo dobrze oglądało mi się mecze z jego komentarzem.

Panem Szpakowskim się nie zachwycam uważam jedynie, że jest najlepszy (moja subiektywna ocena) z TVP. Błędy błędami grunt, że jego głos nie działa na mnie jak płachta na byka:)

Powrót Szpakowskiego to najgorsze co mogło spotkać fanów kopanej w Polsce.Niekompetencja oraz wynalazkowa polszczyzna to cechy ,które powinne na stałe odsunąć tego komentatora w spikerski niebyt.

sam slyszalem wiele niedobrego o szpakowskim, miedzy innymi to, ze zdarzylo mu sie komentowac podczas odgrywania narodowego hymnu jakiegos zawodnika/druzyny.

Wyczuwam też, ze nie grzeszy sporą wiedzą o piłce nożnej, gdyż komentuje praktycznie każdą relacje sportową z każdej dyscypliny. Wiec trudno go posądzać o jakiąs specjalizacje.

Nie mam też odniesienia do owczesniejszych komentatorow ze wzgledu na wiek, oraz do komentatorow z Canal + ze względu na brak satelitarnej. Moze dlatego nie jestem wybredny i szpakowskiego lubie.

Moj ojciec a ja z nim sluchalismy kiedys relacji w ten sposob, ze wizja z TV a audio z radia. Nie pamietam nazwiska tego spikera radiowego. Dalo sie zniesc sekundowe przesuniecie wizjafonia.

W radiu mecze komentował Marcin "prawie goool!" Zimoch. Radiowiec z krwi i kości, nadawał cały czas głosem rozedrganym z emocji (komentarz radiowy ma swoje prawa - nic przecież nie widać, więc trzeba opowiadać). Kiedyś wykorzystywaliśmy z kolegami sposób, o którym mówi tomecz. Problemem było tylko to, że przekaz radiowy był nieco szybszy niż TV, i w związku z refleksem i tempem komentatora już w momencie gdy bramkarz wyciągał się do dramatycznej parady słyszeliśmy "goool" i wiedzieliśmy, że tym razem mu się nie udało.

Kiedyś krążyło po internecie nagranie komentarza końcówki meczu Broendby - Widzew w pucharze UEFA, które Widzew zwycięsko przegrał 2:3 na wyjeździe (strzelił dwie bramki w końcówce meczu, które w bilansie spotkań dały mu awans). Komentator wołał wtedy w amoku do tureckiego sędziego między innymi "panie Turek, kończ pan ten mecz". Ale to chyba akurat nie był Zimoch.

Jarzabek:

to byl na 100% Zimoch, znany milośnik piłki łódzkiej. Oj tekstów tam było mase np. "...piekne panie w swych kreacjach...", najpierw "Panie Turku..." im blizej końca "Kończ turku..." niezła jazda z tym komentarzem była...

Pal55

o matko jedyna - to sa jacys fani Szpakowskiego???!!! hihi - nie wpadlbym na to - choc w zasadzie powininem byc wdzieczny bo od czasu jak go przywrocili do tv ogladam mecze bez dzwieku czyli slucham wiecej muzyki :))

Mam dokladnie to samo. Komentarz Szpakowskiego to irytujaca mieszanka niekompetencji, mędrkowania, gadania komunałów, kolesiostwa (ze wszystkimi jest po imieniu), kaleczenia jezykow obcych (sili sie na wymawianie nazwisk w orginalnym brzmieniu co wypada wrecz zalosnie). Jego komentarz jest prosty do bolu. Poniewaz nie ma pojecia o pilce ciagle podaje nazwiska zawodnikow, jak na ekranie pojawia sie smutna twarz kibica – mowi ze widzimy smutna twarz kibica :) (jakbym nie wiedzial), debilne ciagle podawanie dluuugich nazw stadionow (najlepiej w jezyku tubylcow), psudopsychologiczne pierniczenie, zoro poczucia humoru (slyszeliscie jakis zart w jego wykonaniu?), zero analizy (rzeczywistej) sytuacji na boisku.

Reasumujac: mialem nadzieje ze juz go nie odkopią. Ale istotnie dzieki niemu slucham muzyki w czasie meczu :)

Dla porownania prosze posluchac ciekawego inteligentnego komentarza Eurosportu np w czasie Tour de France.

bodaj Mr Zydorowicz: "strzał z odłegłości ok. 13 i pół metra" albo "odbicie głową górą głowy"; był jeszcze jeden gent, który mecz bodaj Niemcy - Gruzja komentował pomyliwszy drużyny przez całą 1-szą połowę

Pamiętam jak kiedyś Pan Zydorowicz w ciągu 90 min. przedstawił 101 sposobów na wypowiedzenie (odczytanie) nazwiska Hakana Sukura. Nie potrafię przytoczyć choćby kilku jego interpretacji ale ubaw podczas tego meczu mieliśmy świetny. Był to jakiś mecz Interu Mediolan, Hakan był ich zawodnikiem.

Jednak bez względu na to bardzo lubię Pana Zydorowicza i zdecydowanie brakuje mi jego komentarza :)

no dzis podczas meczu francja-chorwacja fajny text puscil komentator (szpakowski chyba) - gdy mowil o mlodosci zidana, m.in. powiedzial cos takiego: "gdy zidane byl mlody, mial klopoty z glowa" lol, wiadomo co autor mial na mysli oczywiscie :)

mnie oprócz kiksów i wpadek (te zawsze mogą się zdarzyć, ale ich liczba nie powinna przekraczać pewnej normy) najbardziej irytuje niekompetencja oraz ubóstwo językowo-stylistyczne. Zwróćcie uwagę, jak często (DSz w tym akurat celuje) w określonych sytuacjach polscy komentatorzy stosują zawsze identyczne zwroty - np. "jeden jedyny błąd" albo "ruchliwy, często zmieniający pozycje" itd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.