Skocz do zawartości
IGNORED

USA . Mocarstwo, ostoja wolności i demokracji, obrońca pokoju?

Gość dziadekwłodek

Rekomendowane odpowiedzi

USAmerykańska dzicz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W którym kryminale go tego nauczyli?

A podobno kultura idzie zawsze z Zachodu na Wschód.

Tytuł jeszcze bardziej debilny niż zachowanie na scenie. Wiadomo "GW" ma własna wykładnie wszystkiego.

Wiemy, wiemy. Nie ma to jak stara jewropa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziadekwłodek powołuje się na Lewickiego!

Jak rozumiem Szanowny Kolega przerzucił swoje sympatie z SLD na PiS.

Jestem Europejczykiem.

Stronniczość Lewickiego jest tak daleko idąca, że dziwię się, że ktoś go w ogóle zaprasza do telewizji. Ludzie słuchają i myślą sobie - no tak, powiedział to profesor, pewnie ma rację. A facet ma tak daleko idący prawicowy i proamerykański przechył, że puszczanie jego wypowiedzi jako niby obiektywnego naukowca jest po prostu niedopuszczalne. Nieraz słuszałem, jak popierając amerykańskie stanowisko de facto występowal przeciwko polskim interesom.

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Doprawdy nie rozumiem Twojego oburzenia na Lewickiego, w kontekscie wypowiedzi, którą przywołałem. Tym bardziej, że nie dostrzegam żadnej szkody dla polskich interesów z jej powodu.

I tu zaskoczenie moje ogromne - Szanowny Kolega jest jak widać za cenzurowaniem wypowiedzi. Zdaje się, że ktoś długo skarżył się na cenzurowanie na Bocznicy. Nawet miał to wypisane pod kreską.

Czy to nie Szanowny Kolega? Czasem.

Doprawdy nie rozumiem Twojego oburzenia na Lewickiego, w kontekscie wypowiedzi, którą przywołałem. Tym bardziej, że nie dostrzegam żadnej szkody dla polskich interesów z jej powodu.

I tu zaskoczenie moje ogromne - Szanowny Kolega jest jak widać za cenzurowaniem wypowiedzi.

Ależ wręcz przeciwnie!

Natomiast skandalem jest dla mnie fakt, że tzw. "niezależny ekspert", naukowiec pod pozorem obiektywnego komentarza wygłasza politycznie skrzywione poglądy i pozostaje do bez odpowiedniego komentarza rozmawiających z nim osób. Nie chodzi o cenzurę tylko o to, żeby sytuacja była jasna i przejrzysta a słuchacze mogli sobie wyrobić własny pogląd.

Jestem Europejczykiem.

A słuchałeś w ogóle tej jego wypowiedzi?

Nie, natomiast słuchałem jego wielu innych wypowiedzi. Facet za każdym - powtarzam - za każdym razem wypowiadał się jak agent wpływu amerykańskiej prawicy.

Nie wierzę, żeby po tylu latach nagle coś mu się odmieniło.

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Nie, natomiast słuchałem jego wielu innych wypowiedzi. Facet za każdym - powtarzam - za każdym razem wypowiadał się jak agent wpływu amerykańskiej prawicy.

Nie wierzę, żeby po tylu latach nagle coś mu się odmieniło.

No właśnie, nie słuchałem, ale wiem, że na pewno...

Prof. Lewickiego takim mianem bym nie określał. Ma natomiast wyraziste poglądy. Agenci obcych wpływów są bardziej wyrafinowani, robią to po cichu albo w imię tak zwanych uniwersalnych wartości.

No właśnie, nie słuchałem, ale wiem, że na pewno...

Prof. Lewickiego takim mianem bym nie określał. Ma natomiast wyraziste poglądy. Agenci obcych wpływów są bardziej wyrafinowani, robią to po cichu albo w imię tak zwanych uniwersalnych wartości.

Ależ Lewicki sprytnie się maskuje. Wszystko co mówi ma pozory obiektywności i prawdy naukowej. Taki pierwszy z brzegu przykład "obiektywności" Lewickiego:

Ukryta Zawartość

I komentarze:

"O Polscce jeszcze ani słowa a już rozpoczęto akcję dyskredytacji prawdy."

"Te informacje dla przecietnego Amerykanina nie maja znaczenia:on zawsze jest przekonany o swojej wyzszosci nad innymi.Guantanamo,tortury w Abu Ghraib i Bagram,tajne katownie CIA,zabijanie ludnosci cywilnej staja sie norma.

A w kazdym kraju znajdzie sie taki Pan prof.Lewicki,ktory w sposob wywazony,rozsadny a przede wszystkim "obiektywny" to wyjasni."

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Lewicki mieszka w USA lub ma cos z tym krajem wspolnego ?

Jest amerykanistą, często wypowiada się w mediach na tematy polityczne. Mieszka tutaj, ale zachowuje się tak, jakby rzeczywiście mieszkał w USA.

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Dzisiaj po 7.20 Wróbel rozmawiał w TokFm z Grzegorzem Dziemidowiczem. Ten to dopiero wypowiadał się, jak prawdziwy lobbysta USAmeryki. Trzeba to było jednak odsłuchać, bo skrót pisany nie oddaje tego.

Ależ Lewicki sprytnie się maskuje. Wszystko co mówi ma pozory obiektywności i prawdy naukowej. Taki pierwszy z brzegu przykład "obiektywności" Lewickiego:

http://www.money.pl/archiwum/mikrofon/artykul/lewicki;przecieki;wikileaks;bez;znaczenia;to;tylko;czarny;pr,141,0,725133.html

I komentarze:

"O Polscce jeszcze ani słowa a już rozpoczęto akcję dyskredytacji prawdy."

"Te informacje dla przecietnego Amerykanina nie maja znaczenia:on zawsze jest przekonany o swojej wyzszosci nad innymi.Guantanamo,tortury w Abu Ghraib i Bagram,tajne katownie CIA,zabijanie ludnosci cywilnej staja sie norma.

A w kazdym kraju znajdzie sie taki Pan prof.Lewicki,ktory w sposob wywazony,rozsadny a przede wszystkim "obiektywny" to wyjasni."

Rzeczywiście w tym przypadku oceny prof. Lewickiego są wyjątkowo stronnicze.

Zauważ tylko, że pokrywają się one praktycznie tożsame ocenami postępowania USAmerykanów wyrażanymi od lat przez wszystkie polskie rządy, że już o wiernopoddańczej polityce tych rządów wobec tego kraju nie wspomnę. I to właśnie taka postawa polskich rządów powoduje, że polska traci wiarygodność w polityce zagranicznej.

Jest amerykanistą, często wypowiada się w mediach na tematy polityczne. Mieszka tutaj, ale zachowuje się tak, jakby rzeczywiście mieszkał w USA.

Dzieki za info...osoby z Polski nie sa wogole mi znane

my tez jestesmy amerykanistami....:)

Dzisiaj po 7.20 Wróbel rozmawiał w TokFm z Grzegorzem Dziemidowiczem. Ten to dopiero wypowiadał się, jak prawdziwy lobbysta USAmeryki. Trzeba to było jednak odsłuchać, bo skrót pisany nie oddaje tego.

Rzeczywiście w tym przypadku oceny prof. Lewickiego są wyjątkowo stronnicze.

Zauważ tylko, że pokrywają się one praktycznie tożsame ocenami postępowania USAmerykanów wyrażanymi od lat przez wszystkie polskie rządy, że już o wiernopoddańczej polityce tych rządów wobec tego kraju nie wspomnę. I to właśnie taka postawa polskich rządów powoduje, że polska traci wiarygodność w polityce zagranicznej.

Ty dziadekwłodek w ogóje rozumiesz to, co piszesz?????

Masz do mnie pretensje, że oceniam Lewickiego jako stojącego po stronie Ameryki a nie Polski.

Ty piszesz, że tak nie jest i Lewicki ma rację.

Za chwilę piszesz, że wszystkie polskie rządy bardziej dbają o interesy Ameryki niż własnego kraju.

Tyle, że Lewicki nie raz i nie dwa krytykowa polskie rządy, że sa niewystarczajaco proamerykańskie.

Jestem Europejczykiem.

Lubię złote myśli Dżamba. Daje do myślenia.

Nie każdemu. Tu akurat żadnej złotej myśli nie widzę poza zasadą, żeby nie traktować wszystkiego co słyszymy i widzimy w telewizji jak prawdy objawionej. Choćby myśl prezentował nobliwie prezentujacy się Pan Profesor.

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Ty dziadekwłodek w ogóje rozumiesz to, co piszesz?????

Masz do mnie pretensje, że oceniam Lewickiego jako stojącego po stronie Ameryki a nie Polski.

Ty piszesz, że tak nie jest i Lewicki ma rację.

Za chwilę piszesz, że wszystkie polskie rządy bardziej dbają o interesy Ameryki niż własnego kraju.

Tyle, że Lewicki nie raz i nie dwa krytykowa polskie rządy, że sa niewystarczajaco proamerykańskie.

Doskonale rozumiem co piszę i o Lewickim, i polskich rządach.

Oceniałem dwie konkretne wypowiedzi prof. Lewickiego, a nie całokształt jego pro USAmerykańskiej optyki.

Natomiast polskie rządy oceniłem całościowo - tu nie ma żadnych różnic, niezależnie od opcji politycznej. Za najważniejszy problem wszystkie uważają zniesienie wiz i przyniesienie tarczy.

Bezkrytycznie wspierają każde posuniecie USAmeryki i bezmyślnie angażują się w jej wojny najeźdźcze. Etc.

Nie każdemu. Tu akurat żadnej złotej myśli nie widzę poza zasadą, żeby nie traktować wszystkiego co słyszymy i widzimy w telewizji jak prawdy objawionej. Choćby myśl prezentował nobliwie prezentujacy się Pan Profesor.

Widzę, że przybył kolejny profesor na Bocznicy. Od interpretacji przekazów medialnych.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

"Mija pięć lat od podpisania z rządem USA umowy w sprawie tarczy antyrakietowej. Podpisywane w blasku fleszy porozumienie miało dać Polsce między innymi amerykańską bazę w Redzikowie. I oczywiście silny sojusz polityczno-militarny ze Stanami Zjednoczonymi." http://wiadomosci.onet.pl/swiat/umowa-o-tarczy-antyrakietowej-niespelnione-obietnice/pkyjm

"Dziś już wiadomo, że większość zapisanych w umowie deklaracji była pusta - ocenia Wojciech Łuczak, wydawca miesięcznika o tematyce militarnej "Raport". Kilka miesięcy po podpisaniu porozumienia okazało się bowiem, że amerykańskie rakiety mają chronić wschodnie wybrzeże USA, a nasze terytorum w żaden sposób na tej ochronie nie skorzysta.(...)

Polsko-amerykańskie porozumienie przewidywało również rotacyjny pobyt w naszym kraju rakiet Patriot. Tu również - jak mówi ekspert - Amerykanie dali obietnice bez pokrycia. Szybko okazało się, że do Polski przyjedzie tylko szkolna bateria tych rakiet, bez uzbrojenia niezbędnego do ewentualnego odparcia ataku z powietrza."

"Z kolei wieloletni publicysta i znawca tematyki wojskowej Andrzej Walentek zwraca uwagę, że o wymiernych korzyściach z podpisanej w 2008 roku umowy, nie było mowy od samego początku negocjacji z Amerykanami.(...)

- Niewiele też znaczy to, że od ubiegłego roku w bazach lotniczych w Polsce pojawiają się amerykańscy żołnierze - uważa Walentek. Jego zdaniem więcej w tym politycznej propagandy niż korzyści dla naszych żołnierzy ich szkolenia."

Trzeba przyznać, że obaj eksperci przedstawiają trzeźwą ocenę polsko-amerykańskiego sojuszu i korzyści, jakie ma z niego Polska. Oczywiście oceny POlskiego rządu są zdecydowanie lepsze.

dziadek wlodek

no nie mow ze Amerykanie robia w balona Polakow ??

Moze nasi politycy za slabo sie staraja o dobre stosunki z USA ?

Moze powinnismy im sie wiecej przypodobac ??

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

USAmerykańskie służby wywiadowcze miały już wielkie sukcesy - jak na przykład zdobycie pewnych informacji o co najmniej broni chemicznej Husajna. Ta hipoteza przebija jednak wszystko - sugeruje bowiem, że Tito mógł być Ruskiem albo i Polakiem.

"(...)wywiad USA, którzy przeprowadził analizę fonetyczną jednego z przemówień dyktatora(...)

Jugosłowiański przywódca na co dzień posługiwał się językiem serbsko-chorwackim, jednak uwagę analityków przykuł charakterystyczny, obcy akcent z jakim się wysławiał. Według Amerykanów wskazuje on, że ojczystym językiem Tity nie był serbsko-chorwacki, lecz raczej rosyjski lub polski.

Autorzy analizy konkludują, że w świetle tego logiczne jest przyjąć, że Tito nie pochodził z Bałkanów, ale był Rosjaninem lub Polakiem. Idąc dalej tym tropem, jugosłowiański dyktator musiał sfałszować swój życiorys, aby być wiarygodnym w oczach rodaków.

Amerykanie podkreślają, że choć rozważania na temat prawdziwej tożsamości dyktatora mają charakter hipotetyczny, to "z pewnością nie był on Jugosłowianinem". Niemniej dalsze prace nad tą sprawą mają służyć tylko celom naukowym."

http://konflikty.wp.pl/kat,1020223,title,Dyktator-Jugoslawii-Josip-Broz-Tito-byl-Polakiem-Kontrowersyjna-hipoteza-wywiadu-USA,wid,15913855,wiadomosc.html

Uważam, że może to być prawda. Przecież już stwierdzono, że Hitler był Austriakiem, von Bismarck Prusakiem, Stalin Gruzinem, a kopernik Kobietą.

dziadek wlodek

no nie mow ze Amerykanie robia w balona Polakow ??

Moze nasi politycy za slabo sie staraja o dobre stosunki z USA ?

Moze powinnismy im sie wiecej przypodobac ??

Też tak uważam, tym bardziej, że pozycja łokciowo-kolanowa, w jakiej prowadzona jest polityka wobec USAmeryki, daje wiele możliwości. USAmeryce.

"Mija pięć lat od podpisania z rządem USA umowy w sprawie tarczy antyrakietowej. Podpisywane w blasku fleszy porozumienie miało dać Polsce między innymi amerykańską bazę w Redzikowie. I oczywiście silny sojusz polityczno-militarny ze Stanami Zjednoczonymi."

Ukryta Zawartość

(..)

Trzeba przyznać, że obaj eksperci przedstawiają trzeźwą ocenę polsko-amerykańskiego sojuszu i korzyści, jakie ma z niego Polska. Oczywiście oceny POlskiego rządu są zdecydowanie lepsze.

Onet po tylu latach zorientował sie w sytuacji która była jasna praktycznie od samego początku czy zmieniła sie linia oficjalna?

Obstawiam raczej to drugie składając do kupy kilka rzeczy, jak np. ostatnie wypowiedzi Komorowskiego.

Teraz pora na zmiane polityki zakupowej i odstawienie Amerykanów od naszych pieniędzy.

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Onet po tylu latach zorientował sie w sytuacji która była jasna praktycznie od samego początku czy zmieniła sie linia oficjalna?

Obstawiam raczej to drugie składając do kupy kilka rzeczy, jak np. ostatnie wypowiedzi Komorowskiego.

(...)

Niezależności polskich mediów jest od dawna powszechnie znana - tak samo, jak większości polskich ekspertów wojskowych. I ich fachowość też.

(...)

Teraz pora na zmiane polityki zakupowej i odstawienie Amerykanów od naszych pieniędzy.

Życie nie znosi próżni. Na polskie pieniądze przeznaczone na cele zbrojeniowe szykuje się już kilka krajów UE. Przykładem jest kontrakt na nowe śmigłowce, któremu grozi blokada przez KE. To jest też skutkiem tego, że obecnie jest przemysł lotniczy w Polsce, a nie jak kiedyś polski przemysł lotniczy.

No to teraz nasz noblista od pokojowej nagrody prawdopodobnie niedlugo podejmnie decyzje o kolejnej wojnie.....wysle pare lotniskowcow i amerykancy w krotkim czasie zbombarduja i zamorduja wiecej cywili niz zginelo ich tam przez ostatnie 2 lata

Doswiadczenia im nie brakuje....Afganistan, Irak, Kuwejt , Vietnam itd.

Życie nie znosi próżni. Na polskie pieniądze przeznaczone na cele zbrojeniowe szykuje się już kilka krajów UE. Przykładem jest kontrakt na nowe śmigłowce, któremu grozi blokada przez KE. To jest też skutkiem tego, że obecnie jest przemysł lotniczy w Polsce, a nie jak kiedyś polski przemysł lotniczy.

Nie mozna stawiać znaku równości pomiedzy współpraca Świdnika z Agustą-Westland a działaniami byłego PZL Mielec. Wystarczy troche poczytać żeby wychwycić zależność pomiedzy przetargiem na śmigowce a nagłą miłością Sikorskiego do Polski..

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Nie mozna stawiać znaku równości pomiedzy współpraca Świdnika z Agustą-Westland a działaniami byłego PZL Mielec. Wystarczy troche poczytać żeby wychwycić zależność pomiedzy przetargiem na śmigowce a nagłą miłością Sikorskiego do Polski..

Nie można? SW-4 mam być podobno produkowany w wersji bezzałogowej przez AW. Uważasz, że będzie wówczas będzie dalej polska konstrukcja i nosił polskie oznaczenia, a jeśli będzie dobrze sprzedawał się, to zysk kto zgarnie?

Wystarczy trochę poczytać, żeby przekonać KE ma wyjątkowo czyste i prawe intencje.

Powtarzam raz jeszcze. Bez własnego przemysłu lotniczego jesteśmy tylko malutkim petentem, a nie poważnym klientem dla wielkich koncernów.

USA szpiegowały ONZ donosi Der Spiegel. Afery ciąg dalszy. "A wszystko będzie tak jak jest" - czyli święte oburzenie na złamanie traktatów międzynarodowych i zamiecienie pod dywan, względnie udawanie przez USA, że nic się nie stało, że błąd systemu, załatwią wszystko za kulisami i będzie cacy...

Tak naprawdę powinniśmy zaśpiewać "Nic się nie stało, naprawdę nic się nie stało..."

W sumie może nie powinienem tego pisać, bo za miesiąc lecę do US - wizę mam, ale co jak mnie na granicy cofną...? ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

tak wiec jak widac.... usa nie sa o wiele lepsze od swoich konkurentow Rosji i Chin....

politycy zawsze spotykaja sie przy jednym stole i wzajemnie sobie w oczy klamia !! a jedni i drudzy posluguja sie klamstwami, matactwami itd..

Tak naprawdę powinniśmy zaśpiewać "Nic się nie stało, naprawdę nic się nie stało..."

W sumie może nie powinienem tego pisać, bo za miesiąc lecę do US - wizę mam, ale co jak mnie na granicy cofną...? ;)

Romek nic już nie pisz bo skończysz w Guantanamo.

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Romek nic już nie pisz bo skończysz w Guantanamo.

haha

pewno go juz NSA namierzylo i jest na czarnej liscie wrogow demokracji made in usa.

to pomalu przypomina mi stare czasy z ZSSR :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.