Skocz do zawartości
IGNORED

Ulepszyc system z Daniela na ProJecta RPM 1.3?

intruso

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o porade specjalistów, ostatnio postanowiłem wrócic do vinyli po wielu latach. Troche ich mam ale vinyl nie jest głównym punktem systemu.

Mianowicie posiadam Daniela z wkładką Sumiko Pearl, wszystko podpięte do CA640P a w dalszej kolejności do Amplitunera(bo mam kino domowe) Marantz'a z systemem Monitor Audio RX6. Wszystko ładnie gra, ale zastanawiam się nad zmianą Daniela (z racji niepełnej sprawności i kołysania obrotów) na ProJecta RMP 1.3.

Czy to jest słuszne rozwiązanie, dodam ze wkładkę oczywiście przełożę do nowego gramofonu. Jest sens????

W zasadzie jestem estetą i zalezy mi aby gramofon nie tylko grał ale pasował wizualnie do reszty systemu, daniel jest poobijany i podniszczony.

Zależy mi aby zamiana nie grała gorzej a wygladała zdecydowanie ladniej jesli chodzi o estetykę.

1400zł to jest max co moge wydać na tego Projecta.

Doradzcie mi czy bedzie to grało lepiej czy zostawic Daniela bo nie warto.

Pozdr

Arek

A nie wolisz pójść w używane gramofony, tylko oczywiście nie polaskie? W sumie masz niezły przedwzmacniacz, niezłą wkładke, nie jesteś nowicjuszem. Taka moja opinia. RPM oczywiście zagra lepiej niż daniel, ale pytanie czy to warte az takich pieniędzy.

Słuchałem w sumie lepszego gramofonu Projecta był to Xpression III i zupełnie mi nie pasował, zbyt jasna góra az w uszy szło, ale na standardowej wkładce. Dlatego postanowiłem trochę podrasować Daniela, ale zupełnie nie pasuje mi do wnętrza, co więcej nie trzyma obrotów tak jakbym tego chciał.

Co więcej na wszystkich płytach mam straszne trzaski w prawym kanale. przepiąłem kable na zmiane i były w lewym. Zatem domyślam sie ze cos jest z Danielem.

Sam nie wiem. Nie widyiaem RPM 1.3 jak jest wykonany i nie wiem tez jak gra, Stąd moje pytanie do Was.

PS. jestem z pod Katowic.

RPM 1.3 to bardzo lekki gramofon. Standardowa wkładka w Xpression czyli ortofon 2m red?

Mi też nie odpowiadała góra w pro-jecie debut III, teraz mam gramofon ze znacznie cięższym talerzem i zawieszeniem i jest idealnie. Kupując nowy gramofon płacisz za pudełko i 2 letnią gwarancje, a w gramofonie nie ma wiele rzeczy które mogłyby się zepsuć.

Tak dokładnie włozona była RED'ka. Tylko po usłyszeniu zaraz odstawiłem go na bok, dla mnie za ostro.

Szukałem czegoś miękkiego w brzmieniu. Tym bardziej, że juz reszta mojego systemu jest analityczna.

Nasuwa mi się pytanie, czy Project z wkładką Pearl będzie tez grał miekko i przyjemnie?

Największy wpływ na brzmienie ma wkładka, reszta ma nie przeszkadzać:) i ma być dopasowana do ramienia. Sumiko pearl raczej pasuje do lekkich ramion PJ ale nigdy nie miałem wielkiej styczności z tą wkładką. Sprawdź stare gramofony z zawieszeniem, np.thorensa 318/320, spokojnie w budzecie się zmieści, ten rodzaj konstrukcji generuje bardziej miękkie brzmienie, regi i PJ grają dosyć wyraźiście, fajnie do rocka, do jazzu nie koniecznie.

Compliance 15mm/N

pozwala na użycie jej w szerokiej gamie ramion

a tak swoją drogą to wg mnie pearl gra nijak, tzn. ani nie czaruje w jazzie ani nie ma pierdolnięcia

w rocku

audiokarma.org

Słuchałem w sumie lepszego gramofonu Projecta był to Xpression III i zupełnie mi nie pasował, zbyt jasna góra az w uszy szło, ale na standardowej wkładce. Dlatego postanowiłem trochę podrasować Daniela, ale zupełnie nie pasuje mi do wnętrza, co więcej nie trzyma obrotów tak jakbym tego chciał.

Co więcej na wszystkich płytach mam straszne trzaski w prawym kanale. przepiąłem kable na zmiane i były w lewym. Zatem domyślam sie ze cos jest z Danielem.

Sam nie wiem. Nie widyiaem RPM 1.3 jak jest wykonany i nie wiem tez jak gra, Stąd moje pytanie do Was.

PS. jestem z pod Katowic.

Katowice, hmm...niby jest RCM, ale tam niczego tańszego nie posłuchasz. No to może do Bielska-Białej (Hi-Fi Studio, ul. Orkana, tuż obok tzw. zamku), no albo Cieszyn (Voice, ul. Moniuszki). Jeśli Ci odpowiada wkładka Shure Pearl, to się nie dziwię że masz wrażenie, że Ortofon RED daje "po uszach". On ma ponad 11 mV poziomu wyjściowego, co wskazuje na to, że został zaprojektowany właśnie do tego aby "po uszach" solidnie dawać. Dlatego zawsze doradzam zmienić tę wkładkę do ramion tańszych Pro-Jectów na np. Ortofona 510 Mk II, Ortofona "Alpha", albo najtańszego Ortofona Vinyl Master. Nie wyobrażam sobie aby jakikolwiek gramofon zagrał z Sumiko Pearl ostro - raczej zawsze jest moim zdaniem "kapeć". Ale jak ktoś lubi mniejszą dynamikę i ściętą górę to o.k.

Pozdro,

Yul

Tu masz niezły gramofon z bardzo dobrym ramieniem - samo ramie to koszt około 1000zł (sme 3009 III). Na Twoim miejscu próbowałbym licytować, rzadko trafiają się takie ciekaostki w Polsce. To gramofon o kilka klas wyżej niż RPM 1 i Xpression, chociaż potrzebuje dobrego podłoża, bo nie zawieszenia ja linn LP12.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tu masz niezły gramofon z bardzo dobrym ramieniem - samo ramie to koszt około 1000zł (sme 3009 III). Na Twoim miejscu próbowałbym licytować, rzadko trafiają się takie ciekaostki w Polsce. To gramofon o kilka klas wyżej niż RPM 1 i Xpression, chociaż potrzebuje dobrego podłoża, bo nie zawieszenia ja linn LP12.

Ukryta Zawartość

Sam pomysł dobry, choć ramię wyjątkowo lekkie, a przez to mało uniwersalne, no i z tymi kilkoma klasami to przesadziłeś. Napisz od razu, że kilkanaście lub kilkaset:))) Niepokojący jest ten narożnik lewy tylny (ostanie zdjęcie) - uszkodzenie jest dość poważne (zmiażdżona płyta paździeżowa), nie powstało na pewno podczas odkurzania gramofonu na półce. Rzecz wymaga dopytania się z jakiej wysokości ten gramofon spadł i jego osobistego sprawdzenia. Może warto podrążyć temat.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

3009III rzeczywiście jest bardzo lekkie - 5g - i nie jest uniwersalne dla wkładek ale AT-OC9III załatwia sprawę nawet najbardziej wysublimowanych gustów i uszu.

Co do samego stanu tego gramofonu to jako Yul rzecze - gruntowne sprawdzenie łącznie z SME, które jest baaardzo delikatne i przy złym jego traktowaniu ew uszkodzenia mogą być nieodwracalne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.