Skocz do zawartości
IGNORED

ustawienie kolumn-poprawa akustyki?

pinio12

Rekomendowane odpowiedzi

wychodzi ze zasada Mr Cardasa ma wady

Masz rację, przy małych pomieszczeniach ustawianie na krótszej ścinie czasami mija się z sensem, bo baza wychodzi 1,5m. Pewnie Cardas, nie wiedział, że w Polsce są bardzo małe pokoje w blokach :)

W zależności od budowy i aplikacji ustrój akustyczny oparty na wełnie mineralnej PT80 firmy Isover, może tłumić szerokopasmowo już od 50Hz wzwyż lub tylko niskie częstotliwości.

"Ubierając" z boków taki panel w płyty meblowe i stosując od czoła sklejkę lub cienką płytę hdf/mdf - robimy z takiego ustrojstwa typowy basstrap (pułapka basowa). Dodatkowo stosując pustkę powietrzną między wełną a ścianą zwiększamy skuteczność pochłaniania niskich częstotliwości przez taki panel.

W tym przypadku ta sklejka działa tak, że odbija góre i średnice i pochłania tylko niskie tony, prawda?

Bo żeby działało to jak panel membranowy to sklejka niemogłaby dotykać wełny mineralnej. Tak?

W tym przypadku ta sklejka działa tak, że odbija góre i średnice i pochłania tylko niskie tony, prawda?

Bo żeby działało to jak panel membranowy to sklejka niemogłaby dotykać wełny mineralnej. Tak?

Tak sklejka ograniczy absorpcję dla średnich i wysokich częstotliwości.

Jako ustrój membranowy - tak.

Jako panel z wełną mineralną - może dotykać wełny.

Jako wypełnienie panelowego wielootworowego rezonatora Helmholtza - wełna powinna być na przeciwległej ścianie do otworów i nie powinna dotykać panela z otworami.

Trzeba pamiętać, że "dźwięk" to nie podmuch powietrza, ale oscylacje ciśnienia.

Załączone miniatury

Dołączam moje pytanie, bo i temat zachacza... Czy mogę sobie takie coś zbudować , wstawić za kolumnami ? Mam beznadziejną sytuację i niema jak na razie innej możliwości ustawienia tych kolumn.

Czy taka konstrukcja ograniczyłaby dudnienie, basy.... swoiste łubudubu... ?

Ewentualnie proszę o jakaś inna równie tania metoda likwidacji mojej uciążliwości?

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dołączam moje pytanie, bo i temat zachacza... Czy mogę sobie takie coś zbudować , wstawić za kolumnami ? Mam beznadziejną sytuację i niema jak na razie innej możliwości ustawienia tych kolumn.

Czy taka konstrukcja ograniczyłaby dudnienie, basy.... swoiste łubudubu... ?

Ewentualnie proszę o jakaś inna równie tania metoda likwidacji mojej uciążliwości?

Można spróbować - koszt paczki Isover PT80 (2m2) - 4 panele 100x50x10cm - to koszt ok 65zł. Proponowałbym na początku wstawić same gołe panele i posłuchać zmian - później można ewentualnie "ubrać" to w odpowiednie ramy z drewna/płyty meblowej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam. co do ustawienie kolumn to w sumie już jest ok. baza to 250 cmm odległość do odsłuchu to 370.kolumny mają po bokach 55 cm a z tyłu 60 cm. sofa ok 25 cm od ściany głowa 50cm.jest dobra stereofonia i bdb scena.żeby nie było tak kolorowo to mam poważny problem z basem. na tak mocne kolumny jak roth oli 50 jest go zamało. nie wiem co może być grane. nawet meble powynosiłem z pokoju a znaczącej różnicy nie było.kolumny stoją na płytkach ceramicznych a sufit jest w całośći podwieszany z regipsu(265cm)-czy to może miec wpływ na bas czy może inna kwestia? proszę o pomoc

poniżej przedstawiam szkic pokoju-kolor czarny to sciany nośne z lewa ściana otwarta na jadalnię.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam poważny problem z basem.

Poszukaj sobie wątków, gdzie podawałem linki do kalkulatorów, które obliczają mody pomieszczenia i graficznie je obrazują. Może być tak, że siedzisz w węźle fali stojącej i nie słychać tam basu.

Podawałem też link do dźwięków testowych basowych, aby sprawdzić na własne uszy jak ten bas się "rozkłada" po pomieszczeniu.

Mała uwaga, odległość kolumny od bocznej ścianie musi się różnić od odległości od ściany tylnej. U Ciebie jest to różnica 5 cm, to za mało.

Gdy mamy w miarę duży pokój można spróbować aby ten stosunek odległości był zbliżony do liczby 1,618.

Ja u siebie zauważyłem że również wysokość miejsca odsłuchowego ma bardzo duże znaczenie. Siedząc u siebie na sofie basu jest mniej , kiedy usiądę nieco wyżej bas się pojawia, także jak pisze Imacman na własne uszy można naprawdę dużo wybadać.

Nie chce zakładać nowego tematu, tutaj wszystko idzie w dobrym kierunku. Jest taka sprawa. Mój pokój ma 17m2, sprzęt mam na dłuższej ścianie (pomieszczenie podchodzi pod kwadrat). Po drugiej stronie ściany jest mocny spad dachu. Gdybym skasował ściankę (k-g przytwierdzony do belek) uwolniłbym ok 2m2 powierzchni. Spad dachu zaizoluję Isoverem 10cm 80kg/m3 (albo i grubszym) + jakieś ustroje. I teraz pytanie: Czy jeśli sprzęt pozostawię w obecnym miejscu i uwolnię nieco przestrzeni w głąb, to ten mocny spad przyczyni się do polepszenia czy pogorszenia brzmienia? Na pewno zniknie równoległość długich ścian co wydaje się dobre. Właściwie całą uwolnioną przestrzeń i narożniki mógłbym wykorzystać na elementy akustyczne, pułapki, pochłaniacze. Niech mądrzejsi doradzą (Iceman, liczę na Ciebie :) )

.

Czy jeśli sprzęt pozostawię w obecnym miejscu i uwolnię nieco przestrzeni w głąb

Skosy są wskazane, ale tylko za kolumnami. Oczywiście "oddalenie" ściany od kolumn, wpłynie korzystnie na kreowanie przestrzenności przez system. Wpłynie też pozytywnie na stosunek odległości głośników od ściany tylnej w stosunku do bocznych. W/g teorii Cardasa ów stosunek powinien być równy liczbie 1,618. Współczynnik ten otrzymał nazwę Golden Ratio i podobno gwarantuje maksymalne rozproszenie modów pomieszczenia. Chodzi o to, aby w jak najmniejszym stopniu występowało niekorzystne zjawisko nakładania się sąsiednich modów drgań własnych pomieszczenia. Dodatkowo odpowiednie oddalenie kolumn od tylnej ściany może zminimalizować efekt SBIR.

P.S. Proszę nie mylić mojego nicka :) - bo Iceman też jest na Forum, ale to inna osoba - mój nick to Imacman od iMac'a

Przepraszam za nicka, jakoś tak mi sie zerknęło za szybko :)

A więc sytuacja jest dobra. Skos będzie za kolumnami. Na wysokości tweetera odległość od ściany bocznej 80cm, odległość od ściany tylnej wyniesie około 120cm-130cm (współczynnik 1.5 - 1.625 ) Okey, jest motywacja do działania :)

.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.