Skocz do zawartości
IGNORED

ustawienie kolumn-poprawa akustyki?

pinio12

Rekomendowane odpowiedzi

wiam.mam problem z poprawna akustyka swojego pokoju. wymiary to 3.75m na 5.20 m.(ok.20m2)kolumny stoją na ścianie 3.75.(odsawione mogą być od ściany frontowej do ok.50 cm a między sobą 2-2.5 m))na środku tej ściany stoi szafka 2m a na niej tv wiec na kolumny z kazdej strony mam ok. 1m. kolumny to roth oli 50 2x tylni basreflex.miejce odsłuchu to przeciwległa sciana tzn przy niej kanapa.odległość od kolumn do miejca odsłuchu to ok 3.5m. lewa ściana otwarta-połaczenie na jadalnię i 10m2.(kolumny rozstawione od siebie na 2.5m)

problem polega na tym że najlepszym miescem do odsłuchu jest praktycznie środek pokoju tj.2.5m od kolumn(najlepszy bas i stereo) .wynosiłem wszystkie szafki i tv z pokoju pszestawiałem kanapę i nic sie nie zmieniało.

sofy na środku pokoju nie postawię.

mozna to jakoś poprawić?

https://www.audiostereo.pl/topic/92167-ustawienie-kolumn-poprawa-akustyki/

Kolumny i słuchacz powinny tworzyć trójkąt równoboczny, więc w tym co piszesz nie ma nic dziwnego. Skoro nie możesz przysunąć sofy, to przysuń kolumny do sofy, będzie grało jeszcze lepiej.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Poprawnie wykonana adaptacja zwiększyłaby liniowość basu w całym pomieszczeniu, ale niestety, skoro w tym miejscu jest najlepiej, to znaczy, ze najlepiej byłoby w tym miejscu pozostać.. Dźwięk nie ma poczucia estetyki i "nie interesuje go", że nie podoba Ci sie sofa na srodku pokoju.. Więc często jest to kwestia, na jaki kompromis się godzisz.

Jeszcze jeszcze inna możliwość. Czy w pomieszczeniu były wykonywane pomiary? Być może jeszcze nie poznałeś najlepszego położenia kolumn/miejsca słuchacza. Na podstawie wykresów o wiele łatwiej jest to określić, niż metodą "na ucho".

wymiary to 3.75m na 5.20 m.(ok.20m2)kolumny stoją na ścianie 3.75.(odsawione mogą być od ściany frontowej do ok.50 cm a między sobą 2-2.5 m

Zgodnie z regułą

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kolumny w takim pomieszczeniu L=520 W=375 powinny stać jak na poniższym rysunku. Oczywiście jest to ustawienie modelowe i nie zawsze możliwe do zaakceptowania z względów praktycznych. Ustawienie takie stara się "ominać" kolumnom i miejscu odsłuchu węzłów fal stojących. Niestety w pomieszczeniach łączonych potrzebny jest pomiar modów. Na większych rysunkach masz rozmieszczenie rezonansów w Twoim pomieszczeniu, ale odnoszącym się do wymiaru 5,20x3,75.

post-11945-0-46626400-1329733221_thumb.jpg

post-11945-0-68198200-1329733233_thumb.jpg

post-11945-0-00989100-1329733243_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Modelowe jest fajne ale pokój nie nadaje się już do niczego innego poza audio.

Wątpię by w takim pokoju ktoś zdecydował się na właśnie takie ustawienie kolumn i fotela.

...Imacman jak daleko u siebie siedzisz od kolumn?

bede sie powtarzal ale sadzanie kogos 1.45m od glosnikow wydaje mi sie 'letko' przesadzone. Jesli nie bedziemy przekraczac godz 9 na wzmacniaczu to moze jeszcze da sie czegos posluchac...

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

...Imacman jak daleko u siebie siedzisz od kolumn?

bede sie powtarzal ale sadzanie kogos 1.45m od glosnikow wydaje mi sie 'letko' przesadzone. Jesli nie bedziemy przekraczac godz 9 na wzmacniaczu to moze jeszcze da sie czegos posluchac...

Tu jest zasada trójkąta równobocznego - baza równa się odległości słuchacza od kolumny.

Kalkulator jest opracowany na podstawie zasady Cardasa. już pisałem o tym. Nie twierdzę, że tak trzeba siedzieć, ale jest to ustawienie na którym można się wzorować i robić eksperymenty ze zmianą.

Masz rację, że tak wąskim pokoju wychodzi bardzo mała baza stereo, ale twórca wątku, określił, że ma kolumny na krótszej ścianie. Można to ustawić na dłuższej.

Wariant na dłuższej ścianie - już lepiej?

Ukryta Zawartość

post-11945-0-49640400-1329763248_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam podobny pokój 4 x 5,20 i zasada Cardasa (I wariant) się nie sprawdziła. Zdecydowanie lepiej jest(w moim przypadku) przy ustawieniu na dłuższej ścianie, być może dlatego, że na krótszej za plecami miałem wejście do pokoju otwarte, bez drzwi. Generalnie akustyka mojego pokoju jest dramatyczna, trudno coś poprawić ustawieniem kolumn, jedynie zmiana ściany z kolumnami daje słyszalne pozytywne rezultaty. Niestety nadal do ogarnięcia pozostaje akustyka "sali gimnastycznej" (dziwne bo pokój nie jest pusty).

Niestety nadal do ogarnięcia pozostaje akustyka "sali gimnastycznej" (dziwne bo pokój nie jest pusty).

Jak masz duże połacie gołych ścian umieszczonych równolegle do siebie, zawsze nie będzie "dobrej" akustyki.

Czas pogłosu w pokoju mieszkalnym przeznaczonym do słuchania muzyki powinien być ok 0,4-0,5 s.

Ściany są gołe, obrazy i fotki w drodze. Czym jeszcze można sobie pomóc w pokoju dziennym? Oczywiście tak żeby żona nie wystawiła mi moich zabawek. Myślałem o podklejeniu wełny (10 cm) pod obrazami - tak żeby miało co chłonąć i bardziej łamało gładkie połacie ścian. Pomysł do zaakceptowania pod względem estetycznym - tylko czy ma sens?

Dzieki

Od, której ściany zacząć ozdabianie "salonu" :)- ta za słuchaczem jest największa i poza kanapą pusta.

Czy dla skracania czasu pogłosu, któraś ma decydujące znaczenie?

W miejscu pierwszych odbić z jednej strony spory telewizor (czasem przykrywam), z drugiej wejście do pokoju bez drzwi. Za głośnikami okno i rozpraszacz "25 żeberek". Mimo takiego ustawienia gra lepiej niż w innych pozycjach.

Cceść adamiekwiatkowski. Mój pokój to dł-5.75 szer-3.86 wys-2.48. Kolumny mam wystawione 125 cm od ściany tylnej i po około 62cm od bocznych. Przy adaptacji pokoju posłużyłem się zasadą live end, death end.

Żeby wypchnąć dźwięk jak najdalej w pokój strona za kolumnami pozostawiona została jako żywa. Nie posiada tłumienia tylko rozpraszanie. Dalej ściany boczne też nie posiadają ani tłumienia ani rozpraszania. Sciana za słuchaczem jest tłumiona i rozpraszana żeby "zabić" niepotrzebne rezonanse.

Jeszcze walczę ze ścianą tylnią aby dobrać odpowiednią ilość tłumienia do rozpraszania.

Z eksperymentów, które już przeprowadziłem wiem że rozpraszacze nie mogą wisieć blisko głowy ponieważ dezorganizują obraz przestrzenny.

Pozdrawiam

Dziękuję Mike1973 - rówieśniku:)

Ja również zajmę się głównie ściana za słuchaczem - bo tylko tam mam pole do popisu, obawiam się jednak, że to może nie wystarczyć bo akustyka mojego pokoju nie jest normalna. Nie wiem z czego to wynika (może materiały do budowy domu, rozkład otworów - okno, wejście ) ale pomieszczenie, w którym funkcjonujemy w dzień i słuchamy muzyki ma fatalną akustykę. Dochodzi do tego, że jak przyjdą znajomi i rozmawia kilka osób to tworzy się nieprzyjemny jazgot, a ja jestem zmęczony po 20 minutach dyskusji (i nie jest to wina znajomych, wiec ich wymiana nic nie pomoże :)).

Niestety przede mną najpierw praca nad zmniejszeniem pogłosu, tłumienie czym się da.

Czy do rozpraszania używasz specjalnych ustrojów, czy wykorzystujesz coś innego?

Pozdrawiam

Właśnie postawiłem pierwsze panele 1D. Pokój posiada wykładzinę na całej podłodze, papierowe tłoczone tapety i kasetony na suficie. Jeżeli dostrzegasz jak to się wyraziłeś jazgot to jest on spowodowany właśnie nazwę to-brakiem uporządkowania w zakresie tonów średnich. Ja z basem wogóle nie walczę bo nie mam z czym. Moje kolumny nie schodzą efektywnie poniżej 50Hz więc nie mam problemu. Za to ze średnicą kombinuję od września!

Pozdro

tłumiona i rozpraszana żeby "zabić" niepotrzebne rezonanse.

Czym tłumisz (jaki materiał i jak zaaplikowany)? Skąd wiesz, gdzie i jakie są rezonanse pomieszczenia? Pytam z ciekawości.

Pozdrawiam

I tu pojawia się kolejny problem.

Mam ładny bas, a najlepiej słychać go w kuchni (2 pomieszczenia dalej), niskie zakresy uciekają z pokoju jak z komory z BR.

Czy panele z PT80 Isover pomogą uporządkować bałagan w zakresie tonów średnich?

Mam zupełnie inny charakter wnętrza, nowoczesne meble z paździcha (no Pana Paździecha) - niskie, mały dywanik i kawał podłogi panelowej - czyli wszystko jak najbardziej nieaudiofiskie. Coś musi zacząć chłonąć echo - dlatego myślę o Isover. Imacman zna ten materiał może coś podpowie.

W zależności od budowy i aplikacji ustrój akustyczny oparty na wełnie mineralnej PT80 firmy Isover, może tłumić szerokopasmowo już od 50Hz wzwyż lub tylko niskie częstotliwości.

"Ubierając" z boków taki panel w płyty meblowe i stosując od czoła sklejkę lub cienką płytę hdf/mdf - robimy z takiego ustrojstwa typowy basstrap (pułapka basowa). Dodatkowo stosując pustkę powietrzną między wełną a ścianą zwiększamy skuteczność pochłaniania niskich częstotliwości przez taki panel.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ok rozumiem. Aczkolwiek nie uważam że środkowa część mieszkania robi najwięcej hałasu. Chyba to Ken Ishiwata wybudował pokój odsłuchowy w kształcie łodzi gdzie jakgdyby dziób i rufa były najbardziej poddane adaptacji akustycznej. Wtedy fala docierająca do słuchacza nie jest obarczona rezonansami które sama generuje. Jest jeszcze tylko kwestja ściany tylnej która musi wchłonąć resztę niepotrzebnych odbić od niej samej aby nie zaburzać miejsca do słuchania. Co do PT80 owszem wchłania ale proszę pamiętać że nie robi tego wybiórczo więc wchłania wszystko-tka naprawdę robi na wykresie dziurę w paśmie

Pozdrawiam

Dziękuję bardzo.

Czyli wariant pierwszy bez poduszki powietrznej powinien sięgnąć swoją skutecznością średnicy i zniwelować w niej bałagan?

Sklejkę nawiercamy czy stanowi jednolitą powierzchnię?

Czy robiąc odpowiednie otwory można stroić taki ustrój?

Sklejkę nawiercamy czy stanowi jednolitą powierzchnię?

Sklejki nie wiercimy, chyba, że mamy specjalną siatkę binarną firmy RPG i wg niej wiercimy otwory - wtedy otrzymujemy ustój hybrydowy łączący pochłanianie z rozpraszaniem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba rzeczywiście czas przenieść do tego pokoju książki - to zawsze działa i obsypywać żonę kwiatami doniczkowymi, wtedy zgodzi się na panele na ścianach :)

Sklejki nie wiercimy, chyba, że mamy specjalną siatkę binarną firmy RPG i wg niej wiercimy otwory - wtedy otrzymujemy ustój hybrydowy łączący pochłanianie z rozpraszaniem.

Dlaczego twierdzisz, że sklejki się nie perforuje?

Czy to nie jest ustrój akustyczny?

pochlaniacz-strojony.jpg

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Dlaczego twierdzisz, że sklejki się nie perforuje?

Nie jest to wymagane, sklejka może być w całości. Podałeś przykład ustroju w którym wełna jest zapewne na spodzie pudła, ja pisałem o ustroju, w którym wełna jest przy samej sklejce.

Czy to nie jest ustrój akustyczny?

Tak, to jest ustrój akustyczny.

Oczywiście można perforować płytę czołową, ale trzeba wiedzieć w jaki sposób - nie robi się tego na pałę.

Wariant na dłuższej ścianie - już lepiej?

...na akustyce to ja sie nie znam ani ani ale jasno wychodzi ze zasada Mr Cardasa ma wady (lub ow kalkulator)praktyczne...

P.S oczywiscie ze lepiej ;-) i zaloze sie ze slychac lepiej...

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

Z tą dłuższą ścianą to nie zawsze lepiej. Po pierwsze najczęściej na dłuższych ścianach w pokoju są okna a po drugiej stronie drzwi. Po drugie bardzo ciężko jest wtedy posiłkować się ścianami bocznymi do pierwszych odbić. Po trzecie baza musiałaby być nienaturalnie duża. Plusem jest tylko to że po skróceniu odległości łatwiej jest panować nad basem

Pozdro

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.