Skocz do zawartości
IGNORED

Harman Kardon HK980

venix

Rekomendowane odpowiedzi

słuchałem Magnat Quantum 655, zaraz po nich Roth Oli 40 i Paradigm 6v7 oraz 9v7 z denonem pma-1510 w mojej ocenie Magnaty wypadły mocno słabo jakoś brakowało mi sceny, głębi jakaś taka bardzo niewyraźna była muzyka. Najlepiej zdecydowanie Paradigm.

dodam jeszcze , że dzwoniłem dziś do salonu i polecono mi Paradigmy 7v 7 , tyle ,że sporo droższe , tu mogę odsłuchać ich w tym salonie i kilku modeli jbli , o magnatach mi powiedziano , że grają "mało miękko" a o Roth Oli ,że się dużo gorzej sprawdzą od Paradigm w Hip Hopie , aczkolwiek są dobre -nie mają ich w ofercie :)

no bardzo ciekawe, Paradigmy to generalnie inna szkoła brzmienia, będą grały bardziej dynamicznie i bezpośrednio, z ostrzejszą górą od Roth, te powinny być od nich bardziej przestrzenne, bardziej finezyjne bez takiej agresji na górze

nie wiem jak to się w hip hopie sprawdza ale to raczej wymagająca muzyka nie jest... jeśli zależy Ci na basie to nie ma szans aby 7v7 dorównały Roth 40, musiałbyś dołożyć do 9v7

Paradigm będą najlepsze......

Ale do hip hopu? To chyba takie same jak do "Wiadomości", "Faktów" , "Tomasza Lisa" i " Rozmowy w toku". To podobne rodzaje "muzyki".......

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

nie mówię , że tylko słucham hip hopu, lubię czasem wrzucić nawet coś poważnego , ale głównie jednak HH , porównanie hh z rozmowami w toku jest raczej kiepskie, no i chciałbym żeby jednak ta góra też ładnie grała

nie zależy mi na wielkim dudnieniu dodam , bo może to nie jest jasne :)

Też tak czytam o tych kolumnach Roth Oli 40 - większość opinii jakie znalazłem należą do don111 - na tym i jeszcze innym forum + gdzieś tam jeszcze w necie. Nie twierdzę, że próbujesz wciskać te kolumny bo jesteś przedstawicielem czy coś tylko zależałoby mi na opiniach kilku osób, a nie jednej. Chodzi mi o różne gusta dotyczące dźwięku - wiadomo, że najlepszą opcją jest odsłuch osobisty ale ja niestety nie mam tej zdolności, żeby w jednym miejscu posłuchać Roth w drugim Klipsch, a w trzecim Focal i potem umieć je porównać do tego słuchając jeszcze nie w miejscu docelowego odsłuchu. Szukam kolumn mocno uniwersalnych - takich które sprawdzają się przy słuchaniu radia i muzyki w tle, a od czasu do czasu kilku ulubionych utworów na których dopiero pokazują co potrafią.

Dlatego jeśli ktoś na posiada te Oli 40 to prosiłbym o szczerą w miarę obiektywną opinię po dłuższym użytkowaniu.

Też tak czytam o tych kolumnach Roth Oli 40 - większość opinii jakie znalazłem należą do don111 - na tym i jeszcze innym forum + gdzieś tam jeszcze w necie. Nie twierdzę, że próbujesz wciskać te kolumny bo jesteś przedstawicielem czy coś tylko zależałoby mi na opiniach kilku osób, a nie jednej.

nie jestem żadnym handlowcem, po prostu miałem przyjemność dłuższego posłuchania tych kolumn w swoim pokoju, w domowych warunkach i takiej jakości ze sporych podłogówek i cenie ~2k nie słyszałem (przynajmniej nie z nowych)

tu masz na zdjęciu - stoją obok moich BX6

20111204117.jpg

Wiem, wiem - przecież pisałem, że nie mam Cię za handlowca itd. tylko po prostu chciałbym poznać więcej opinii osób które używają tych kolumn już jakiś czas. Poza tym a propo tematu - naczytałem się trochę o H/K HK980 i pełno osób go chwali ale są też opinie, że to bardzo zawodny wzmak i że ma jakieś problemy z trafo. Pewnie to jednostkowe opinie jednak może fajnie byłoby gdyby pisały tu osoby także posiadające ten sprzęt, a nie tylko takie co raz posłuchały w markecie czy jakimś studiu. Zależy mi na takich opiniach po dłuższym użytkowaniu.

Pewnie sam w końcu zdecyduje się na Oli 40;)

przebijałem się przez podobny dylemat miesiąc temu - tutaj moje wnioski

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mnie się Magnaty kompletnie pod Denonem nie spodobały. bliżej im było do JBL niż do Monitor Audio.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

U mnie w salonie o jasnej akustyce fajnie gra HK980 z monitorami Mission i jest naprawdę fajnie. Tak więc te głośniki (jeśli więcej basu to podłogowe) polecam w tych rozważaniach, wg fajne brzmienie do swojej ceny, detaliczne, dobra barwa, wokal, i niemęczące. Okablowanie do głośniczków: wysokie van den hul, średnica/bas Ixos. W pokoju bardzo wytłumionym to się nie sprawdzi. pozdrowienia gothi

• 2 tygodnie później...

ja juz od dwoch dni slucham Oli 40 , jest calkiem fajnie, mam niestety (jak mysle) podlaczony sprzęt do dvd manty, szukam więc jakiegoś cd do 400-500 zł, póki co przynajmniej, może pozniej zamienię na lepsze, sprzęt pod hk 980 , gra super, basu przy hh za duzo, trzeba wysterowac recznie, bynajmniej u mnie, super się słucha rocka i ciężkiej gitary-moje zdanie, kable mam oehlbachy , ale tylko tyle o nich wiem ,bo napisy są na kablach, a więc pytanie brzmi jakie cd pol,ecacie do tego zestawu i ew jakie kable głośnikowe i jakie czincze, dzięki

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.