Skocz do zawartości
IGNORED

Elektrostaty czyli wszystko o słuchawkach i wzmacniaczach elektrostatycznych.

johny

Rekomendowane odpowiedzi

Można zachować stare pady, jeżeli nie ma oznak porowatości i ich wysokość się nie zmieniła. Można też dokupić (drogo) same wkładki pod pady, co zastępuje dobrze rolę starej gąbki/siatki. Jeżeli lambda bardzo nam odpowiada, kupujemy od razu skórzany set, tak jak do 507 i przyklejamy do ramy w miejsce starych. Drogo, ale luxus na uszach opłaca się...

Skóra jest w bdb stanie, nawet klej dobrze trzyma... podpowiecie gdzie szukać samych wkładów do 404 ? @doctus widzę, że masz niezły bagaż doświadczeń odnośnie lambdy i jej serwisu :]

Tu jest wielu kolegów, którzy się na staxach dobrze znają.

Piszesz: "Skóra jest w bdb stanie..." - ale chyba wiesz, że to jest stosowana we wszystkich rodzajach lambdy oprócz 404LE i 507 -skóra syntetyczna (pleather).Te dwa wymienione modele otrzymały prawdziwą delikatną skórkę rodem z Hiszpanii. Też prawdziwą skórę posiadają omegi i 009.

Wkładki tekstylne (a więc pady dwuczęściowe) Stax stosuje dopiero od chyba 2010 roku (zaczął od mod. 404LE) i znajdziesz je już we wszystkich modelach linii lambd x07. Są do kupienia w Japonii, ale mają też niektóre serwisy, może polski również.

Tak wiem, że to jest skóra syntetyczna, różni się ona jednak od tej która jest w 202 i to nie tylko kolorem... Na ebay widziałem, na sprzedaż kompletne pady do 404, właśnie wysyłane z Japonii, pewnie zakupię je niebawem.

Gość brodacz

(Konto usunięte)

Witam Kolegow.

Po ostatnich odsluchach Stax 007 oraz 009 i po opadnieciu szczeny do samej piwnicy jaka to jest rownica miedzy nimi a moimi PS1000 planuje zakup 009.

Zostaje oczywiscie sprawa jak je odpowiedio zasilic odsluchu dokonywalem ze wzmakami Staxa tranzystorowym oraz lampowym.

Ludzie polecaja jeszcze Woo Audio oraz BHSE z ktorymi jest bardzo ciezko aby je u nas odsluchac.

Bardzo chwalone przez kolegow jest uzycie LRT i wzmacniacza stereo.

Tak sie zastanawiam jak by to zagralo z moim zestawem czyli Ancient Audio Lektor Air + Cary CAD 300 SEI.Jesli by sie fajnie zgralo bylo by naprawde super gdyz bardzo mi to zestawienie odpowiada.

I tu taka mala prosba do kolegow czy byl by ktos z uzytkownikow 009 i LRT tak dobry i przyjal mnie i moj zestaw na maly tescik.Byl bym bardzo wdzieczny.

Z gory dziekuje i pozdrawiam

Dużego wyboru nie masz z tymi LRT, albo Berlin lub piękna wieś Bolesławiec!

:-)

A ile ten Cary ma mocy? Do LRT trzeba małego piecyka. Pod takie wzmacniacze jest dedykowany. Min 130-150W , mówimy o tranzystorze.

U mnie Spectral ( 175W 8Ohm) z LRT prowadzi 009 bez najmniejszej zadyszki. W zasadzie każdy rodzaj muzyki brzmi co najmniej zadowalająco :-)

Mam także lampę na 320B Emmision Labs około 45W i tu było słabo, ale najlepiej spróbować z własnym wzmakiem.

Gość brodacz

(Konto usunięte)

Kurczaki pieczone, slabemu zawsze wiatr w oczy :)

Chetnie bym odsluchal, mam do Boleslawca 5,5 godziny drogi nie jest problem, wsiadam i jade.

Tylko myslisz ze jest sens jak to gra tylko z takimi mocnymi wzmacniaczami.

A wiecie cos na temat tego convertera od Woo Audio(WEE)?

jak czlowiek kupi takie 009 to chcial by w miare mozliwosci zasilic to jak najlepeij.

Kupywac w ciemno takie Woo Audio WES troche strach a i nie tanie jak wliczyc cene clo, podatek i transport.Podobno WES brzmi lepeiej od wzmacniaczy Staxa ale bez odsluchu tak jak mowie troche starch.

Ja mam problem z głowy, bo wzmacniacz napędza mi 009 i kolumny i taki LRT ma jak najbardziej racje bytu.

Woo nie znam.

Pojawiła się alternatywa na polskim rynku dla słuchawek Staxa, a mianowicie Pan Dubiel zrobił dedykowany wzmak do elektrostatów.

Wiktor pisał o tym na sąsiednim forum. Ponoć bardzo fajne urządzenie i brzmieniowo lepsza alternatywa dla staxowskich wzmacniaczy.

Napisz do Wiktora.

W sprawie spotkania to na PW proszę

Witam Kolegow.

Po ostatnich odsluchach Stax 007 oraz 009 i po opadnieciu szczeny do samej piwnicy jaka to jest rownica miedzy nimi a moimi PS1000 planuje zakup 009.

Zostaje oczywiscie sprawa jak je odpowiedio zasilic odsluchu dokonywalem ze wzmakami Staxa tranzystorowym oraz lampowym.

Ludzie polecaja jeszcze Woo Audio oraz BHSE z ktorymi jest bardzo ciezko aby je u nas odsluchac.

Bardzo chwalone przez kolegow jest uzycie LRT i wzmacniacza stereo.

Tak sie zastanawiam jak by to zagralo z moim zestawem czyli Ancient Audio Lektor Air + Cary CAD 300 SEI.Jesli by sie fajnie zgralo bylo by naprawde super gdyz bardzo mi to zestawienie odpowiada.

I tu taka mala prosba do kolegow czy byl by ktos z uzytkownikow 009 i LRT tak dobry i przyjal mnie i moj zestaw na maly tescik.Byl bym bardzo wdzieczny.

Z gory dziekuje i pozdrawiam

Naprawdę aż taką różnicę słyszałeś? Ja pamiętam PS1000 jako cieplejsze i z trochę węższą sceną niż HD800 ale równie ciekawe. 007 to już w ogóle specyficzne granie raczej dla miłośników "jedwabiu" na pewno nie dla miłośników live music. Śmiem twierdzić że HD 800 w moim obecnym systemie zagrają na takim samym poziomie jak 009 a różnica miedzy nimi do kwestia niuansów na plus lub minus dla jednych i drugich. Podczas ostatnich moich odsłuchów 009 nie było mowy żeby grały wybitnie na tle HD800 a szczęka pozostawała na miejscu i na usta cisnął się banan :).

Gość brodacz

(Konto usunięte)

>>Mogos

Tak, jak dla mnie 007 i 009 sa swietne.

Scena,przestrzen,precyzja/szczegoly,wybrzmienie kazdego instrumentu,powietrze,i przede wszystkim wydarzenie jest wieksze oraz odsuniete jak by od glowy nie natarczywe.

To cechy ktore moim zdaniem bez konkurencyjnie 009 robia lepiej niz PS.(podkreslam moim zdaniem).Ponad to bas choc ilosciowo wydaje sie go wiecej w PS w 009 wydaje sie precyzyjniejszy,jak by lepszej jakosci nie przyslaniajacy niczego.

HD800 mialem jednoczesnie w domu z PS i nie byla to moja bajka odebralem je jako nastawione na szczegoly w niemily dla mnie sposob.

009 choc sa bardzo szczegolowe robia to jakos w tak piekny sposob ze nie czuje sie atakowany tymi szczegolami (tak jak to mialo miejsce z HD800) lecz tworza piekny spektakl razem z innymi cechami ktore wymienilem wyzej.

Jesli chodzi o live music to na koncertach na ktore ja chodze czyli rockowe/bluesowe nie klasyka brzmi to bioroc pod uwage tylko sama jakosc dzwieku delikatnie mowiac nie do konca milo.Wiec nie biore ich jako wykladnik.

Pozdrawiam

nsk i tu mnie masz bo nie wiem czy jest się czym pochwalić :)

Njalepiej byłoby dokonać oceny jak to gra na żywo niż opisywać poszczególne elementy bo to nie zawsze przekłada się na całościowe brzmienie. DAC dcs Elgar +, za którym notabene johny już nie tęskni i dobrze, to przetwornik już leciwy i nie dysponuje najnowszymi technologiami ale stanowi bardzo solidną podstawę całości.

Ja postawiłem na dopieszczenie każdego elementu począwszy od wyczyszczenia Windowsa 7 64 bit do stanu takiego, że na dobrą sprawę to nadaje się tylko do odtwarzania muzyki, poczytania ksiązki, ewentualnie zapuszczenia koncertu na DVD.

Zmodyfikowany program do odtwarzania Foobar z ostatnio udostępninym WASAPI event style (tyle mogę na ten temat).

Odtwarzam pkiki z RAMu. Z interfejsu USB-SPDIF (HiFace EVO z zegarem taktującym interfejs i DACa) sygnał wysyłam po kablu optycznym ST uzyskując zupełne odizolowanie DACa od zakłoceń, które może generować komp. Interfejs USB podłączony za pomoca kabla USB Wireworld Starlight (i tu może być lepiej). Cały tor jest zbalansowany. Interkonekt XLR to DIY na bazie splotu miedzianego i srebrnej taśmy w izolacji teflonowej (tyle mogę na ten temat), Wzmacniacz lampowy zbalansowany Little Dot MKVI. HD800 lekko modyfikowane (według instrukcji z Innerfidelity) na kablu zbalansowanym APS V3. Wszystkie złącza "zakonserowane" DeoxIT Gold lub SilClear w zależności od miejsca i typu połączenia. Całość zasilana z baterii UPSem w technologii VFI i podłączona sieciówkami DIY. Tak na dobrą sprawę nic specjalnego ale jak to mówią diabeł tkwi w szczegółach:).

Ostatnio jak porównywałem HD800 z 009 to korzystałem z DACa advance acoustic MDA-503 notabene bardzo przyzwoity konwerter w swojej cenie. Za interfejs robiła profesjonalna karta muzyczna FW24 Terratec. Komputer też nie był jeszcze do końca zoptymalizowany i nie korzystałem wtedy ze specjalnie optymalizowanego Foobara. 009 grały ze wzmacniaczem Staxa z tego co pamiętam 717. 009-tki w pewnych aspektach błyszczały ale o zbieraniu szczeny z podłogi nie było mowy.

>>brodacz

Z HD800 może być tak jak piszesz. Ja pamiętam PS1000 jako równie szczegółowe tylko cieplejsze z łagodniejszą górą i ogólnie bardziej dociążonym dźwiękiem.

Interfejs USB podłączony za pomoca kabla USB Wireworld Starlight (i tu może być lepiej)

Hmm rozumiem, że kabel optyczny czy nawet cyfrowy ma wpływ na jakość dźwięku ale USB ??

• Użytkownicy+

nsk i tu mnie masz bo nie wiem czy jest się czym pochwalić :)

Njalepiej byłoby dokonać oceny jak to gra na żywo niż opisywać poszczególne elementy bo to nie zawsze przekłada się na całościowe brzmienie. DAC dcs Elgar +, za którym notabene johny już nie tęskni i dobrze, to przetwornik już leciwy i nie dysponuje najnowszymi technologiami ale stanowi bardzo solidną podstawę całości.

Ja postawiłem na dopieszczenie każdego elementu począwszy od wyczyszczenia Windowsa 7 64 bit do stanu takiego, że na dobrą sprawę to nadaje się tylko do odtwarzania muzyki, poczytania ksiązki, ewentualnie zapuszczenia koncertu na DVD.

Zmodyfikowany program do odtwarzania Foobar z ostatnio udostępninym WASAPI event style (tyle mogę na ten temat).

Odtwarzam pkiki z RAMu. Z interfejsu USB-SPDIF (HiFace EVO z zegarem taktującym interfejs i DACa) sygnał wysyłam po kablu optycznym ST uzyskując zupełne odizolowanie DACa od zakłoceń, które może generować komp. Interfejs USB podłączony za pomoca kabla USB Wireworld Starlight (i tu może być lepiej). Cały tor jest zbalansowany. Interkonekt XLR to DIY na bazie splotu miedzianego i srebrnej taśmy w izolacji teflonowej (tyle mogę na ten temat), Wzmacniacz lampowy zbalansowany Little Dot MKVI. HD800 lekko modyfikowane (według instrukcji z Innerfidelity) na kablu zbalansowanym APS V3. Wszystkie złącza "zakonserowane" DeoxIT Gold lub SilClear w zależności od miejsca i typu połączenia. Całość zasilana z baterii UPSem w technologii VFI i podłączona sieciówkami DIY. Tak na dobrą sprawę nic specjalnego ale jak to mówią diabeł tkwi w szczegółach:).

Ostatnio jak porównywałem HD800 z 009 to korzystałem z DACa advance acoustic MDA-503 notabene bardzo przyzwoity konwerter w swojej cenie. Za interfejs robiła profesjonalna karta muzyczna FW24 Terratec. Komputer też nie był jeszcze do końca zoptymalizowany i nie korzystałem wtedy ze specjalnie optymalizowanego Foobara. 009 grały ze wzmacniaczem Staxa z tego co pamiętam 717. 009-tki w pewnych aspektach błyszczały ale o zbieraniu szczeny z podłogi nie było mowy.

>>brodacz

Z HD800 może być tak jak piszesz. Ja pamiętam PS1000 jako równie szczegółowe tylko cieplejsze z łagodniejszą górą i ogólnie bardziej dociążonym dźwiękiem.

Dałbyś jakieś zdjęcia systemu.

Dałbyś jakieś zdjęcia systemu.

Ja już tu walnąłem niezłego offtopa wywołany do tablicy. Kolegę johnego bardzo lubię i szanuję i nie będę zaśmiecał jego wątku nawet jak mi na to pozwoli :).

Jakby co to już wiesz jak to wygląda.

• 2 tygodnie później...

Hmm rozumiem, że kabel optyczny czy nawet cyfrowy ma wpływ na jakość dźwięku ale USB ??

Moim zdaniem i kolegi ma > słuchajac Wavelenght PROTON DAC USB

@

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dzwięk w 009 " zmienia" się z czasem ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja kupiłem 009 z lekkim, dwumiesięcznym przebiegiem. Miały na liczniku kilka h. Z upływem czasu grały raczej jednakowo. Wymiany poszczególnych wzmacniaczy zmieniały wiele, lecz one same są neutralne z lekką nutą ocieplenia i zmiękczania przekazu.

Testuje dziewiątki ostatnio na zmianę z kolumnami na przetwornikach Accutona ( które są według mnie jedne z najwierniejszych) w identycznym systemie i wiem jak różne postrzeganie prezentacji dźwięków przedstawiają obydwie firmy.

• 3 tygodnie później...

Słuchałem Orfeusza , 007 mk1 ,Omega SR , 009 , 507,404 , 407, i napiszę że najlepiej słuchało mi się Orfeusza i 007 mk1 , Orfeusza nie kupię bo musiałby stać w gablocie , jest to sprzęt już vintage i kolekcjonerski i słuchać na nim raczej na co dzień niewykonalne.

Zapytajcie Wiktora ile z tym ceregieli.

Hm, to nie wystarczy włączyć, chwilę pogrzać lampy i już? Wiktorze, MAGu, napiszcie o tym kilka słów, proszę.

• 2 miesiące później...

Spotkanie u Stefana: Poszukiwania wśród elektrostatów ciąg dalszy.

Wstęp:

Chopin napisał kiedyś: ludzie myślą, że dany utwór napisałem z miłości do tej czy innej kobiety. A ja po prostu się nudziłem bo deszcz padał przez cały dzień, siedziałem w domu i napisałem kilka stron nut. Ta historia też zaczęła się jak u Chopina - z nudów. Nie miałem co robić (tzn. uczyłem się i nudziłem jednocześnie) więc napisałem do Stefana czy może Peter zgodził by się zrobić dla mnie LRT. W efekcie kilka miesięcy później doszło do spotkania, które opisuję poniżej.

Największa jednak wartość z tego meetingu to możliwość poznania Stefana. W zasadzie bawiliśmy się cały dzień w niesamowitej atmosferze.

Reszta to tylko zabawki. Ale dla audiofili mamy mały raport merytoryczny.

Uzasadnienie podjęcia tematu to próby poszukiwania idealnego zestawu słuchawkowego. Nie ma żadnego kryterium doboru sprzętu. Nie jestem ostatecznym zwolennikiem elektrostatów, dynamików czy innych rodzajów słuchawek. Podobnie ze źródłami i wzmacniaczami. Słucham wszystkim opinii. Lubię organizować odsłuchy, mimo, że są absorbujące to zawsze można się dowiedzieć czegoś ciekawego, niekoniecznie o słuchawkach.

Koncepcja - główny cel spotkania:

1. Odpowiedź na pytanie: czy energizer LRT + końcówka mocy Accuphase napędza równie dobrze lub lepiej/gorzej słuchawki 009 w porównaniu do firmowego wzmacniacza Staxa 717 ?

Cele dodatkowe - odpowiedzi na następujące pytania:

2.Czy wygrzany LRT różni się od nowego LRT w swoim wpływie na brzmienie ?

3. Co lepiej napędza słuchawki 009 przez energizer LRT: Accuphase P-500 czy monobloki Cary 300B ?

4. Co lepiej napędza słuchawki AKG K-1000 - końcówka mocy Accuphase P-500 czy monobloki Cary 300B ?

5. Które słuchawki grają ciekawiej/wierniej/przyjemniej: Stax 009 czy AKG K-1000 (napędzane zarówno przez Accu jak i Cary) ?

6. Czy integra Accuphase E-560 gra tak samo dobrze, lepiej lub gorzej jak pre i końcówka mocy Accu napędzając słuchawki 009 ?

7. Czy wzmacniacz/DAC/pre Grace Design jest w stanie nawiązać równorzędną walkę z monoblokami Cary w napędzaniu słuchawek K-1000 ?

Sprzęt:

- źródło: Accuphase DP-500 (rok produkcji 2010).

- przedwzmacniacz: Accuphase C-260

- magic box Stefana (na japońskich audiofilskich relais) dający możliwości wielokrotnych wejść i wyjść audio (po RCA)

- końcówka mocy Accuphase P-500

- integra Accuphase E-560

- energizery LRT na Lundahlach 9202 AM (wygrzany Stefana i nowy mój)

- wzmacniacz Stax 717

- DAC/przedwzm. Grace Design m903

- kable RCA Stefana

- kabel RCA Audioquest King Cobra

- mnóstwo naszych kabelków budżetowych (RCA, łączące wzmacniacze ze słuchawkami)

- słuchawki elektrostatyczne: 2 pary Stax 009 (różnica numerów o ok. 300)

- słuchawki dynamiczne: 2 pary AKG K-1000

Materiał: CD

1. płyta testowa czy też ulubiona Stefana - świetne próbki muzyki w małych składach, z fortepianiem lub wokalem (bardzo dobrze nagrane)

2. moje płyty z głosami ludzkimi (+ 1 x Metallica)

3. Szostakowicz 4 Symfonia

Wyniki odsłuchów - odpowiedzi na pytania zawarte w celach spotkania:

1. Różnica na korzyść zestawu LRT+Accu jest bezsprzeczna, potwierdzona przez wszystkich uczestników spotkania.

Dotyczy głównie następujących aspektów - szersza, głębsza scena, zdecydowanie więcej szczegółów, brzmienie z blaskiem, dużo powietrza wokół instrumentów

717 (co wydaje się nieprawdopodobne) brzmi w tym porównaniu jak zamulony. Co do barwy to nie słychać dramatycznych różnic (wg mnie).

2. Energizer LRT nowy vs. wygrzany

Wg mnie bez różnic. Świetny dźwięk w obu przypadkach. Stefan słyszy niewielkie różnice.

3. Porównanie końcówki mocy Accu P-500 z monoblokami Cary, słuchawki 009.

Stefan i ja wolimy Accu, jest jaśniejsze, scena wydaje się większa, słychać więcej szczegółów nagrania.

Trzeci kolega wybierał zawsze Cary (ciemniejsze, bardziej zwarta scena, bez jasnej góry, przepiękna barwa).

4. Który wzmacniacz lepiej napędza K-1000 ?

Dla mnie i Stefana lepsze jest Accu (podobnie jak w 009 - scena, dużo szczegółów), trzeci kolega woli Cary (ponownie wypadają ciemniej niż Accu, co pozostaje w sprzeczności z tym co zwykle pisze się o Accuphase). Jak zapewne czytaliście wcześniej wybrałem monobloki Cary do moich K-1000 właśnie z uwagi na genialną barwę, mając jednocześnie świadomość ciemniejszego grania tych wzmacniaczy. Natomiast inne wzmaki grały mniej atrakcyjnie (jak dla mnie). W tej chwili wydaje mi się, że Accu jest lepszy od Cary w odniesieniu do AKG. Ale nie mam go w domu na co dzień.

5. Porównanie K-1000 - z 009.

Tu bardzo dużo zależy od materiału dźwiękowego. W głosach ludzkich (szczególnie takich jak lubię w ariach operowych lub z niewielkim składem instrumentów) K-1000 grają przepięknie. Szeroka scena, wg mnie szersza niż w 009, cudowna barwa, bardzo dużo szczegółów nagrania. Jeśli gra cała orkiestra, albo jest sporo basu to Staxy 009 zdecydowanie wygrywają. W każdym razie, nie można powiedzieć, że K-1000 wypadają słabiej w tym porównaniu. Grają naprawdę interesująco. Wniosek dla mnie i dla drugiego właściciela K-1000 - nie warto ich sprzedawać. Po raz kolejny przekonujemy się, że precyzja w oddawaniu szczegółów nagrania jest zawsze lepsza na 009.

6. Integra Accu E-560 vs. pre C-260 + końcówka mocy P-500.

Tu odgrywa rolę wyłącznie preferencja słuchającego. Różnice są minimalne. Ja, przyparty do muru, w ślepym teście, wybrałem integrę. Stefan - podobnie.

Po odkryciu który wzmacniacz gra wolałem chyba pre+końcówka mocy. Bo są ładniejsze :)

7. Grace Design vs. monobloki Cary

W ślepym teście dwie osoby wybrały Grace'a jako fajniej grający system (w tym ja). Po odkryciu wzmacniaczy i dłuższym posłuchaniu wydaje się, że jest to spowodowane jaśniejszym brzmieniem Grace'a. Barwa na Cary jest nieco inna. Z pewnością właściciel Grace Design może spać spokojnie.

Na koniec spotkania Stefan puścił nam kilka fragmentów plików z dysku twardego przez streamer Cambridge Audio. Było OK. Nie porównywaliśmy plików z oryginałem CD.

Post scriptum czyli po powrocie do domu:

Wzmacniacz Denon 1500 AE - u mnie w domu, bez dwóch par słuchawek 009. Bez różnic w stosunku do 717, ale trudno to oceniać na jednej parze słuchawek.

Różnice pomiędzy 717 a Cary u siebie są minimalne. Tu jednak warunki są zupełnie różne (XLRy vs. RCA, przedwzmacniacz wbudowany z Black Pearl).

Wnioski dla mnie: Accu nie tylko dobrze wygląda, ale też świetnie gra.

Muszę się zastanowić, czy nie zmienić całego systemu na Accu. Tak po prostu, dla przyjemności.

Mam też jednocześnie pytania do czytających:

1. czy jest inna firma, która robi dobrze grające i pięknie wyglądające systemy (CD+pre+końcówka mocy), którą warto przetestować. Zakładamy, że powinno być tego sporo na polskim/niemieckim rynku wtórnym.

McIntosh odpada bo wg mnie jest brzydki :)

2. Lepiej pre + końcowka mocy czy integra ?

Pozdrawiam wszystkich gorąco, dziękuję Stefanowi za zorganizowanie budowy LRT, zaproszenie, opiekę i poświęcony czas, dziękuję czytającym za zapoznaniem się z powyższym tekstem i proszę o komentarze zarówno Stefana, Gwosa jak i innych zainteresowanych :)

Włodek

Ukryta Zawartość

post-15502-0-39265300-1355912824_thumb.jpg

post-15502-0-32994700-1355912829_thumb.jpg

post-15502-0-40939000-1355912834_thumb.jpg

post-15502-0-33357200-1355912839_thumb.jpg

post-15502-0-44811700-1355912844_thumb.jpg

post-15502-0-75958300-1355912851_thumb.jpg

post-15502-0-27991800-1355912859_thumb.jpg

post-15502-0-80383100-1355912864_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hej Włodku, świetne podsumowanie! Dodam tylko, że

- testy 3, 4, 6 i 7 były robione na ślepo przez całą naszą trójkę;

- LRT+P500 znokautował dedykowany wzmak Staksa 717, co mi się wciąż w głowie nie mieści;

- Cary wybrałem nie tyle z powodu ciemniejszej barwy, co cieplejszej średnicy; Accuphase wydał mi się schłodzony; skrzypce solo nie powinny szczypać w uszy a w orkiestrze lubię słyszeć altówki (z którymi zawsze, nawet na żywo, jest problem); jednocześnie dźwięk Cary wydał mi się na tyle zaokrąglony, że nie wiem co by było po godzinie spokojnego słuchania...

- Grace Design m903 jest zupełnie przyzwoitym wzmakiem dla K1000;

- wyniki wszystkich testów poza 2 i 6 wydały nam się ewidentne, więc nie mówimy tu o minimalnych różnicach w brzmieniu; wskazania konkretnych osób były w 100% spójne z poprzednimi wskazaniami, co przy ślepym teście ma chyba dość dużą wartość poznawczą dla czytelników.

Stefanie, Włodku - wielkie dzięki za zaproszenie!

Włodku bardzo fajny opis. Ja po wizycie u Stefana nie spałem dwa dni:-) Po odebraniu swojego LRT zaczęła się dopiero zabawa w poszukiwaniu wzmocnienia, Dziewiątki to bardzo wymagające słuchawki.

Przeleciało kilka konstrukcji przez moje ręce i jednoznacznie bez żadnych ale... wybrałem:

Ukryta Zawartość

Ostatnio Kulpa testował o oczko wyższy model DMA260S . Poczytaj. W większości jego opisu się zgodzę.

Dla mnie jest to najwierniejsze granie jakie dane było mi słyszeć w moim systemie. Do tego kapitalna przeźroczystość połączona z gładkością. Super ceny używek. Wykonanie w środku mistrzostwo świata.

Czy Twój nowy LRT jest także na amorfikach Lundahla tak jak model Stefana?

PS. Daleko miałeś od granicy, aby zawinąć banana do wsi Bolesławiec?

Ukryta Zawartość

Johny

Mój nowy LRT jest na amorfikach Lundahla tak jak wersja Stefana. Oczywiście, że poważnie myślę o wproszeniu się do Ciebie, sprawa jasna.

Natomiast prawda jest taka, że Accu po prostu jest śliczne. I to bez wyjątku, może te modele z lat 80tych są jeszcze ładniejsze niż te obecnie produkowane (mam na myśli niższe). Chyba znowu wybiorę oczami, ale spokojnie :)

Wesołych Świąt

Włodku zrób kilka fotek LRT 9202AM w środku. Bardzo mnie ciekawi jaki postęp dały te trafa w stosunku do moich 1630?

Może będziesz chętny zrobić takie porównanie?

Jak bardzo spodobał Ci się Accu ( sonicznie i wizualnie) to idź tą drogą i się nie zastanawiaj.

Peter ostatnio przysłał mi przełącznik do zmiany biasu. Standartowo miałem 580V a teraz mogę wskoczyć na 620V. Powinienem był od razu się na to zdecydować.

Zamontowałem na tylnej ściance tak więc przedni panel nadal jest ,,czysty,,

Tu wklejam po spotkaniu moją wypowiedź z sąsiedniego forum:

To było i dla mnie bardzo ciekawe spotkanie, dziękuję za nie obu kolegom, Włodkowi i Przemkowi. Wysnułem po nim parę wniosków, które są niewątpliwie bardzo subiektywne i niekoniecznie muszą się zgadzać z panującymi poglądami.

Przypomnę: LRT jako szlachetny nowoczesny następca starego małego SRD sam nie "gra", jedynie wiernie przenosi to, co tor umie i podaje. Jego konstrukcja polega na dwu sekcjach:

1/Prowadzenie sygnału przez przekaźniki wysokiej jakości (zamykające, otwierające i kontrolujące połączenie) do transformatorów firmy Lundahl, które bezpośrednio podają przerobiony sygnał na gniazdo/gniazda Staxa.

2/Sterowanie przekaźnikami, dostarczenie napięcia polaryzacji (BIAS), zabezpieczenie układu, oświetlenie itp. na specjalnie do tego celu zaprojektowanej płycie pcb.

W przypadku LL-9202AM mamy do czynienia z transformatorami o rdzeniu amorficznym, w systemie push-pull, występujących w układach lampowych na końcu jako "przekładnia" dostosowująca do wymogów głośników dynamicznych.

W LRT te dwa Lundahle LL-9202AM zostały "obrócone" tzn. wejście jest wyjściem i odwrotnie. Przez co dostajemy możliwość nominalnych 88V na każdym trafie, a więc po przełożeniu 1.232V rms na Staxach! Ale spokojnie, to tylko wartość max, którą może przerobić Lundahl. Wzmacniacz napędzający musiałby w porywach mieć wtedy moc 2.000 W w stosunku do 3,6 Ohm które "widzi" na jałowym biegu od strony LRT... Ale o ten zapas właśnie chodzi - i w LRT i w podającej końcówce (czy integrze), żeby był na tyle duży, aby nie obcinać dynamiki i pasma. Przy błyskawicznym zapotrzebowaniu na napięcie a więc i moc, w stosunku do dramatycznych zmian oporności, które musi dany amp przerobić. Wyobraźmy sobie ferrari, który jedzie spokojnie 100/godz czasem szybciej, czasem wolniej - to spokojnie płynąca muzyka bez większych gwałtowniejszych impulsów. Ale nagle musi przyspieszyć do 200 i to w jak najkrótszym czasie, inaczej wypadek...

Tak mamy tu wniosek nr.1, że standardowy budżetowy amp/tor nie ma tu czego szukać w tym towarzystwie. LRT potrzebuje wszystkich partnerów w torze na bardzo wysokim poziomie. Ciekawym przypadkiem był odsłuch na Accu E-560/LRT, który w klasie A wyrabia akurat 30W/8 ohm na kanał, ale jego możliwości "przyspieszeń" są wspaniałe, czyste, skuteczne i o to tu chodzi. Na wskaźnikach Akku przy dużych impulsach (kotły, trąby, uderzenia orkiestry symf.) zaobserwowałem chwilowe wychylenia do ok. 180 W/kanał (Accu potrafi więcej) przy moim raczej cichym wysterowaniu potencjometru...

Wniosek 2: Monobloki Włodka, jeśli nie pogonione ekstremalną muzyką czy głośnością, potrafią razem z Accu/LRT/Stax dawać bardzo ładną "zamszową" barwę i rozwijają się niemal do poziomu Accu. Pomimo swojej małej nominalnej mocy mają też niezły zapas (co jest trochę inaczej odbierane jak z tranzystorem).

Właściwym blaskiem świecą jednak dopiero oba Accu (P-500 i E-560), które w żadnym przypadku nie obcinają pasma. A ciekawe, że wzmacniacze mają zazwczaj kłopot z sopranami przy elektrostatach, nie z basem!

K-1000 podpięte bezpośrednio pod Accu P-500 zagrały dobrze i z pewnością w niektórych typach muzyki i nagrań sprawdzają się dobrze. Jednak, mimo olbrzymiej rozdzielczości podawanego sygnału nie radziły sobie (wg mnie) z dużym tutti orkiestrowym, mgliły przy szybkich zmasowanych atakach grup instrumentów i gubiły szczegóły po drodze. Poza tym, co zawsze już mówię, porównania do Staxów czy innych słuchawek nie mają specjalnie sensu, bo K-1k to nie słuchawki, tylko małe głośniki je udające lub na odwrót. Sposób grania, który można bardzo lubić (rozumiem kolegów) lub też nie. Uważam więc te testy, też te wraz z Grace m903, jako odrębną poboczną ścieżkę nie należącą do głównego tematu.

Wniosek końcowy: Aby uzyskać oddanie niezwykłej aury nagrania, niesamowitej autentyczności instrumentów, wierności akustyki pomieszczenia, każdego najmniejszego szczegółu, wszystkiego we właściwych proporcjach - czyli uogólniając - niezwykłości - potrzeba lepszych możliwości, niż te, które mamy ze wzmacniaczami Staxa. Nie mówię, że musi to koniecznie być perfekcyjny tor i LRT. Bo może to być zamiast końcówki+LRT równie dobrze super-wzmacniacz elektrostatyczny: lampa, hybryd czy tranzystor.

SRM-Staxy grają dobrze, ale nie powodują jeszcze tych emocji niezwykłości...

Johny, cieszę się, że Cię nadal pasjonuje temat wzmacniacza. Wydaje się, że Spectral też by mi się bardzo podobał. Mógłbym nawet go podpiąć pod pre Accu C-260. LRT-1630 jeżeli chodzi o "cywilne" poziomy głośności, właściwie dźwiękowo bardzo minimalnie jest "inny". W ślepym teście pomyliłbyś się pewnikiem. Kiedyś odwiedzę cię na pewno - to taka groźba z mojej strony... Nastaw się już na to.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.