Skocz do zawartości
IGNORED

Elektrostaty czyli wszystko o słuchawkach i wzmacniaczach elektrostatycznych.

johny

Rekomendowane odpowiedzi

Również życzę wesołych Świąt Bożego Narodzenia.

A tak przy okazji wrzucę link z opisem kilku wzmacniaczy do Staxów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wszystkim życzę w nowym 2013 roku przede wszystkim zdrowia oraz spełnienia marzeń.

Ukryta Zawartość

post-4738-0-62874000-1357075819_thumb.jpg

post-4738-0-28047600-1357075879_thumb.jpg

post-4738-0-18251200-1357075898_thumb.jpg

post-4738-0-82924100-1357075919_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

• 4 tygodnie później...
Gość brodacz

(Konto usunięte)

Piotr kiedy odpalieś stronę?

Będę zaglądał.

Z recenzji wnioskuję na szybko, ze Euredyka to krok w bok a nie lepsza alternatywa dla wzmaków staxa. Więc dziewiątki sporo nadal tracą z takim wzmocnieniem.

009 nie ma żadnych problemów z basem z odpowiednim wzmocnieniem. W zasadzie najlepszy dzis na globie jeżeli chodzi o słuchawki bądź inny jak w Orpheusu.

Piotr kiedy odpalieś stronę?

Będę zaglądał.

Z recenzji wnioskuję na szybko, ze Euredyka to krok w bok a nie lepsza alternatywa dla wzmaków staxa. Więc dziewiątki sporo nadal tracą z takim wzmocnieniem.

009 nie ma żadnych problemów z basem z odpowiednim wzmocnieniem. W zasadzie najlepszy dzis na globie jeżeli chodzi o słuchawki bądź inny jak w Orpheusu.

Eurydyka to nie krok w bok. Dla Omeg jest zdecydowanie lepsza. Nie napisałem, że 009 mają problemy z basem. Napisałem coś przeciwnego, choć w długim tekście można przeoczyć. Co do lepszości 009, to jak też napisałem - nie uwierzę, dopóki nie usłyszę. Usłyszenia oczywiście nie wykluczam, ale na razie nie słyszałem. Liczę na posiadaczy LTR, że się o to usłyszenie postarają, ale na razie usłyszałem jedynie od posiadaczy wzmacniacza Orfeusz, że 009 są od słuchawek Orfeusz słabsze i od Omeg też. Sytuacja jest więc pięknie zagmatwana, co w sumie mnie cieszy, bo niby dlaczego zawsze ma być prosto?

Mam też wstępnie obiecane posłuchanie tego niesamowitego rosyjskiego wzmacniacza, wykonanego bez limitów cenowych i jakościowych. Zapomniałem o nim w recenzji. Może on?

Stronę otwarłem w listopadzie. Sprawdziłem, i pierwszy wpis jest z listopada.

Wiem, wiem, Właściciel Orfiego ma bardzo ,,specyficzny,, gust :-) O lepszości orfiego to uwierzę, ale pozycjonowanie Omeg MKI wyżej niz 009 to dla mnie podejście mocno vintage. Wiesz , ja Omegę MKI męczyłem 4miesiące u siebie z trzema wzmakami Staxa i w kwestiach czysto realistycznych to ona naprawdę daleko jest za dziewiątkami. W każdym aspekcie brzmienia. Dosłownie! Niżej także cenię SR Omegę za jej bajkowosć bądź co bądź mniejszą jak w MKI, ale obecną no i spore braki w dynamice połaczone ze szczypłą prezentacją najnizszych składowych . Dla mnie spore niedociągnięcie. Niczego nie chcę udowadniać, nie muszę, nie mam do MKI specjalnego sentymentu a sprzedanie jej było przyjemnością. SR też mną nie wstrząsnęły. Po odsłuchach 009 u Wiktora decyzja o ich zakupie nstapiła po przesłuchaniu Elizabeth Karsten i Keitha Jarretta po 10 min. Napędzenie ich to wyzwanie, a znalezienie wyrafinowanego wzmaka to nie lada sztuka. Może komuś się to podobać lub nie, ale taka jest prawda.

O tym wzmaku z Rosji nasz kolega wspominał. To moze być coś wyjatkowego, niepowtarzalnego i wybitnego brzmieniowo, Sam bym z chęcią posłuchał.

Nie chcę się bawić w przerzucanie piłeczki - te lepsze, a nie, bo te. Mogę tylko napisać, że znam dwóch posiadaczy Orfeusza, według których Omega II MK1 jest lepsza od SR-009, a jak dodać mnie z synem, to jest nas już czterech. Ale przecież nie o liczenie tu idzie.

Nie chcesz się bawić ale się bawisz.

Napisze tylko że ja znam dwie osoby co maja MKI i 009 i napedzają je i firmowym wzmakiem i lrt w połaczeniu z innym niefirmowym wzmakiem i maja inne zdanie jak własciciele Orfiego. Znam też kilka osób co są posiadaczmi MKI i słuchali dziewiątek i uznają bezprzecznie wyzszość 009. Ja słuchałem też orfiego i uważam że to wybitne urzadzenie, lecz w dobrym zestawieniu 009 są inne, nie gorsze, grające ineczej, realniej pod pewnymi wzgledami. Orfi to klasa sama w sobie, grający także troche bajkowo i ma dedykowany wzmak a 009 niestety jest wtym przypadku na straconej pozycji. Brak mu dedykacji. Ponoć ma powstać do nich firmowy wzmak, ale jescze dużo wody w rzece pewnie upłynie. Zanim to nastapi to wiekszość właścicieli flagowca poskłada sobie juz alternatywne wzmocnienia.

Piotr gwoli ścisłości słuchałeś 009 na 2 wzmakach staxa, które wiadomo odstają jakościowo do oferowanego modelu, ostatni egzotyczna Eurydyke, która według Ciebie się nie spasowała z dziewiątkami, czy coś jescze ?

Jako recenzent i wytrawny, wnikliwy audiofan powinieneś uzbroić sie w cierpliwosć i dalej szukać :-)

Ja przebadałem rynek bardziej wnikliwie po po przesłuchaniu około 9-10 wzmaków znalazłem ten właściwy. Nie tani fakt, ale o zgrozo gra .

O właściwym napedzeniu słuchawek powinieneś Ty wiedźieć najlepiej. Przecież masz także wymagajace AKG 1000 i sam wiesz ile uczyniłeś starań i upgrejdów wzmaka aby słuchawki sie otworzyły.

Jaka była historia z HD-800? Pamiętasz ? Wszyscy jechali po nich jak pies po suce. Suma sumarum sam napisałeś, ze potrzebują wybitnego toru, tylko w tamtym czasie Ty je chwaliłeś po którymś tam podejściu, Mogos i ja. Ale zagrały jak należy.

Nie chcesz się bawić ale się bawisz.

Napisze tylko że ja znam dwie osoby co maja MKI i 009 i napedzają je i firmowym wzmakiem i lrt w połaczeniu z innym niefirmowym wzmakiem i maja inne zdanie jak własciciele Orfiego. Znam też kilka osób co są posiadaczmi MKI i słuchali dziewiątek i uznają bezprzecznie wyzszość 009. Ja słuchałem też orfiego i uważam że to wybitne urzadzenie, lecz w dobrym zestawieniu 009 są inne, nie gorsze, grające ineczej, realniej pod pewnymi wzgledami. Orfi to klasa sama w sobie, grający także troche bajkowo i ma dedykowany wzmak a 009 niestety jest wtym przypadku na straconej pozycji. Brak mu dedykacji. Ponoć ma powstać do nich firmowy wzmak, ale jescze dużo wody w rzece pewnie upłynie. Zanim to nastapi to wiekszość właścicieli flagowca poskłada sobie juz alternatywne wzmocnienia.

Piotr gwoli ścisłości słuchałeś 009 na 2 wzmakach staxa, które wiadomo odstają jakościowo do oferowanego modelu, ostatni egzotyczna Eurydyke, która według Ciebie się nie spasowała z dziewiątkami, czy coś jescze ?

Jako recenzent i wytrawny, wnikliwy audiofan powinieneś uzbroić sie w cierpliwosć i dalej szukać :-)

Ja przebadałem rynek bardziej wnikliwie po po przesłuchaniu około 9-10 wzmaków znalazłem ten właściwy. Nie tani fakt, ale o zgrozo gra .

O właściwym napedzeniu słuchawek powinieneś Ty wiedźieć najlepiej. Przecież masz także wymagajace AKG 1000 i sam wiesz ile uczyniłeś starań i upgrejdów wzmaka aby słuchawki sie otworzyły.

Jaka była historia z HD-800? Pamiętasz ? Wszyscy jechali po nich jak pies po suce. Suma sumarum sam napisałeś, ze potrzebują wybitnego toru, tylko w tamtym czasie Ty je chwaliłeś po którymś tam podejściu, Mogos i ja. Ale zagrały jak należy.

Nie bawię się, bo nie usiłuję niczego wmawiać. Bez szemrania przyjmuję do wiadomości, że ktoś woli 009 od wszystkiego. Sam napisałem, że mają czar. Słuchałem ich z trzema wzmacniaczami Staksa: SRM-t1, SRM-tII i SRM-717. No i z Eurydyką. Najbardziej podobały mi się z tym pierwszym. Zdecydowanie najbardziej. Jednak uważam, że Eurydyka jest technicznie od tego wzmacniacza lepsza i dlatego 009 postrzegam jako problematyczne. W dalszej kolejności zamierzam ich słuchać na T2, Orfeuszu i tym rusku. A potem się zobaczy.

Nie bawię się, bo nie usiłuję niczego wmawiać. Bez szemrania przyjmuję do wiadomości, że ktoś woli 009 od wszystkiego. Sam napisałem, że mają czar. Słuchałem ich z trzema wzmacniaczami Staksa: SRM-t1, SRM-tII i SRM-717. No i z Eurydyką. Najbardziej podobały mi się z tym pierwszym. Zdecydowanie najbardziej. Jednak uważam, że Eurydyka jest technicznie od tego wzmacniacza lepsza i dlatego 009 postrzegam jako problematyczne. W dalszej kolejności zamierzam ich słuchać na T2, Orfeuszu i tym rusku. A potem się zobaczy.

Eurydyka może i jest technicznie lepsza od T1 na Ei lampach, spróbuj T1 na lepszych lampach, to jest moim zdaniem najlepszy wzmak Staxa! (oprócz T2, którego nie słyszałem).

Robeert: Miałem T2 długo, jednak porównanie do mojego 007t II z RCA wypadło na korzyść tego ostatniego. T2 jako symetryczny i z takim to sym. połączeniem daje może milimetr więcej z siebie jak T1. T2 grał u mnie świetnie z lambdami; to wzm który daje radość, bo czaruje wybornie z dobrą lampą. Jednak z omegą było już nie tak dobrze. Poza tym w aspekcie dynamiki i basu wydaje mi się t-siódemka lepsza (na omedze szczególnie odczuwalne). Pamiętajmy, że słuchamy różnych źródeł i różnej muzyki, nie wspominając o kablach i innych drobiazgach więc poglądy mogą być różne.

Johny: LRT był właściwie konstruowany pod olbrzymie zapotrzebowanie 007. Dziewiątka jako łatwiejsza, korzysta z tej wysoko ustawionej wówczas poprzeczki. Jak nadal, twierdzę (z poparciem wielu kolegów muzyków), że omega rozwija się dopiero z LRT i dobrym wzmacniaczem. Lub z dedykowanym typu BHSE, czy może z tym rosyjskim wynalazkiem.

Porównując w terminologii zawodów konnych, SR007 z LRT dostały dobrze ostrogami i wzięły się ostro do galopu. To co robią na wzm Staxa to zaledwie trucht... Poza tym: HEV90 optymalny z Orfeuszem, nie jest dedykowany do omeg i mnie nie przekonał z nimi.

Kończąc: Na dziś nie powiem jednoznacznie, że preferuję jedynie 009. Bo 007 Mk1 mają z pewnymi rodzajami muzyki (np. pewne nagrania klasyki) swój niepowtarzalny urok. Ale nie są optymalne ze wzm Staxa...

Stefanie,

007tII dla mnie gra monotonnie nawet z dobrymi lampami, za równo.

Myślę, że najważniejsza jest tu synergia. (posiadamy inne źródła, okablowanie, inaczej brzmiące słuchawki itd...)

T1 ma coś czego nie mają inne wazmacnicze Staxa i to właśnie decyduje o moim wyborze, a mianowicie, znakomicie oddzielają się od siebie źródła dźwięków w muzyce poważnej (tylko na dobrych lampach) ii ten prawdziwy lampowy czar!

007tII ma więcej "audiofilskiego powietrza, przestrzeni", wszystko gra gdzieś w oddali, ale to jednak nie moja bajka.

Panowie, nie jestem użytkownikiem elektrostatów, aczkolwiek czasami korzystam ze słuchawek. Często tu wchodzę poczytać, czy jest coś nowego i widzę, że rozmawiacie o Staxach.

Jakiś czas temu miałem okazję posłuchać 009 na Woo Audio WES. Wiem, że to trochę egzotyk, a już w Polsce to pewnie nierealne, ale kto będzie miał okazję posłuchać, to polecam. Wydaje mi się to idealnym połączeniem, szczególnie do muzyki poważnej, jazzu. Tam gdzie jest dużo instrumentów, wokali, ogólnie wiele źródeł dźwięku. Są doprawdy doskonałe z tym wzmacniaczem i gdybym miał wydać większą kwotę na system słuchawkowy, nie zastanawiałbym się ani chwili. Cena jednak taka sobie, coś w okolicy 5000$.

Pomijając różnice w barwie, różnice pomiędzy SRM-717,SRM-007tII (dobre lampy) i SRM-T1 (dobre lampy) mogę przedstawić w następujący sposób:

Koncert symfoniczny na żywo:

SRM-T1 - siedzimy w 4 rzędzie (wszystkie instrumenty bardzo wyraźnie słyszymy, najlepsza rozdzielczość)

SRM-717 - siedzimy w 8 rzędzie (scena jest oddalona, słychać bardziej pomieszczenie, więcej powietrza, ale instrumenty zaczynają zlewać się)

SRM-007tII - siedzimy w 12-15 rzędzie (najlepiej słychać echo pomieszczenia, orkiestra najdalej z naszej trójki wzmacniaczy od słuchacza, grupy instrumentów zlane, przekaz nudny, monotonny)

Takie są moje odczucia, Ciekawy jestem co ma T2 w tej kwestii do powiedzenia

Gość brodacz

(Konto usunięte)

Poszukiwalem MK1 dla siebie korzystajac z okazji ,ze jestem na urlopie w Polsce i wzialem ze soba Eurydice.

Sluchalem w zeszlym tyg. MK1 w trzech roznych konfiguracjach.

007t2 + Denon2000ae

7272 + Naim CDX2

Eurydice + Naim CDX2

Eurydice + dvd Manta (smieszne ,wiem ale jestem na urlopie u rodzicow i to jedyne zrodlo z jakiego moge tu korzystac).

Zdecydowanie najslabiej ,wrecz koszmarnie,dzwiekiem ociezalym ,bez polotu i elektrostatycznej delikatnosci.Z koszmarnym, rozwleklym i dociazajacym reszte pasma basem zagral zestaw pierwszy.Jakie tam lampy byly w tym wzmacniaczu nie mam pojecia ale przypuszczam,ze podstawowe.

Na tak niezadowalajacy dla mnie efekt musiala sie zgrac chyba sygnatura wzmacniacza i odtwarzacza gdyz bylem tak przerazony tym co uslyszalem, ze wypozyczylem sluchawki za kaucja od sprzedajacego i pojechalem z powrotem do Warszawy do Gwosa gdzie dwa dni wczesniej odsluchiwalem po raz pierwszy MK1 Wlodka z systeme Gwosa oraz moja Eurydice.Odsluchalem te MK1 tez domu rodzicow gdzie stacjonuje Eurydice podczas moje urlopu.Wszystko to aby upewnic sie czy to czasem te MK1 sie az tak nie roznia od tych Wlodka ktore zagraly bardzo fajnie.

Okazalo sie ze sluchawki graja podobnie do sluchawek Wlodka a odpowiedzialna za to,ze dzwiek mi akurat sie nie spodobal byla reszta toru.

A jakie Panowie macie doswiadczenia z roznicowaniem zrodel przez wasze 009 oraz MK1.

Z MK1 jeszcze za bardzo nic nie testowalem w odpowiedznich warunkach zeby wypowiadac sie na forum ale 009 i owszem.

Z PS1000 roznicowanie nie bylo az tak dobitne ale z 009 jest fantastyczne (dla nie dabajacych o ta czesc toru koszmarne ) roznice w zrodlach sluchac fantastycznie.

Testowalem z moim Lektor Air ,Meridian G08.2 oraz Naim CDX2 +PSU i roznice byly ogromne.

Meridian vs Lektor Air odrazu slychac 3 klasy nizszy poziom Meridiana a z Naimem scena sklada sie jak harmonija do tak malych rozmiarow wzgedem mistrza w tej dziedzinie jakim jest wlasnie AIR.

Dziwi mnie wpis w recenzji 009 z Audio gdzie recenzent pisze ,ze 009 nie wymagaja dobrego zrodla.

Z takim podstawowym odtwarzaczem otrzymujemy namiastke mozliwosci 009.

Okazalo sie ze sluchawki graja podobnie do sluchawek Wlodka a odpowiedzialna za to,ze dzwiek mi akurat sie nie spodobal byla reszta toru.

To jest klucz... tor jest kluczową sprawą..

U znajomego w Norwegii. Szajbus na punkcie słuchawek :) Ma ich kilkanaście par.

Nie chciałbym dopuszczać się porównań do systemów głośnikowych, ale jak dla mnie grało to na poziomie niektórych zestawów za ~300kzł. Nie wiedziałem, że słuchawki mogą grać w taki sposób. Fakt, nie mam dużego doświadczenia ze słuchawkami, ale to mi się na prawdę podobało. Np. fortepian widziałem kilka metrów przed sobą :) Niesłychany poziom realizmu, a jednocześnie przekaz bardzo wciągający, przyjemny, magiczny.

Gość brodacz

(Konto usunięte)

LUKASIQ

To jest wlasnie plus sluchawek,jesli sie do nich przekonasz nie masz problemow z transportem na odsluchy i porownania,co nawazniejsze z akustyka ktora jest jednym w wazniejszych aspektow i tak samo wazna jak kazdy z klockow.

Jak powiedzmy kupisz sluchawki z pozimu cenowego 5 tys.zl. to kolumny z tego przedzialu w porownaniu do tych sluchawek beda prezentowaly bardzo mizerny poziom.

Kwestia przekonania sie i pokochania sluchawek.Niektorzy ich nienawidza a niektorzy kochaja ,jak wlasnie ja.

Tez mam kilka par i na rozne nastroje ,rozna muzyke itp.

Wyobraz sobie trzymac np.8 par glosnikow w pokoju :)

I rzecz najwspanialsza ,moge sluchac nawet cala noc na poziomie glosnosci jaki chce nie przeszkadzajac domownikom i sasiadom.

Nie sposób się nie zgodzić z tymi argumentami, dlatego właśnie używam czasami najczęściej w nocy, choć też nie zawsze (jestem szczęśliwym kawalerem :) ). Teraz jednak będę miał wydzielone pomieszczenie, a właściwie zaadoptowany salon i raczej nikomu nie będę przeszkadzał nawet o 3 w nocy :) Słuchawek już pewnie używać nie będę, ale mam jakiś sentyment sprzed paru lat, kiedy drogie audio nie wchodziło w grę w moim przypadku.

Jednak jeśli miałbym załóżmy 50-60kzł na audio, takie sobie warunki i chciałbym najlepszy możliwy dźwięk, to opcja stax 009 + WES byłaby w mojej pierwszej trójce opcji do rozważenia i pewnie był ją wybrał. Słuchawki + wzmacniacz ~35kzł + dobre źródło i kable.

A jakie Panowie macie doswiadczenia z roznicowaniem zrodel przez wasze 009 oraz MK1.

Im wierniejsze i bardziej rozdzielcze tym lepiej. 009 lubią to co dobre :-)

Panowie jakby ktoś szukał wzmaka i źródła do 009+ LRT to polecam Devialeta :-)))

Ostatnio miałem go u siebie i zajeżdżałem dziewiątki i swoje kolumny.

To co robi ten francuski naleśnik, to przechodzi ludzkie pojęcie. Hybryda o mocy 2x240W wraz z doskonałym przetwornkiem C/A budzi szacunek,

Było wszystko co lubię w tym urządzeniu, piękna zróznicowana barwa, delikatnosć i brutalnosć jednoczesnie, mnóstwo nienachalnych detali połączonych z piękna finezją, naturalność i wierność, bardzo fajne wejście w nagranie Grała muzyka przez duże M

[Jak żabojadom udało się coś takiego zrobić w tak małym, płaskim pudełku?

Gość brodacz

(Konto usunięte)

Poprzez LRT.Niekomercyjny konwerter do sluchawek Stax.Sa takie 4 na swiecie ,4 w europie z czego 2 w polsce z czego jeden z nich ma Johny.

Gwoli ścisłości dodam: dwa LRT 1630 oraz dwa LRT 9202AM, z czego po jednym w kraju.

Muszę przyznać johny zadziwiasz chyba nie tylko mnie - masz świetnego Spectrala i dalej szukasz? Ciekawość prowadzi do... jeszcze lepszych rezultatów? Będę musiał gdzieś wypożyczyć tego francuskiego raroga, jako hybryd musi być obiecujący...

Z drugiej strony mając E-560 na trzy dni u siebie, stwierdziłem, że to niesamowity (może z powodu podawanej małej mocy niedoceniany- hehe) odrzutowiec na polu dźwiękowym. Powietrza, transparencji, sceny barw i wierności - oczywiście minimalnie więcej ale to już inne piętro. Tego może mu pozazdrościć mój porównywany P-500. Wydaje się więc, że następna półka to jakiś accu A-50V czy A-60 (65). Tak, tak - wariactwa nigdy nie koniec...

Stefanie nie szukam już wzmocnienia:-) Spectral mi odpowiada i jest to bardzo dobry wzmak. Devialeta przywiózł do mnie znajomy więc była okazja do zapoznania sie z tym urządzeniem, z czego jestem zadowolony. Czysta ciekawość. Jak miabym na nowo dziś budować system to naleśnika wciągnąłbym na listę najlepszych rzeczy jakie słyszałem ( wrozpatrywanym budżecie) Ile mniej kabli i ciężkich, sporych rozmiarów klocków. Jedna rzecz mnie w nim ujęła na maxa - a mianowicie pilot a dokładniej regulacja głośności na nim poprzez spory krążek. Nigdy lepszej rzeczy w łapce nie miałem. Płynność i delikatność tego pokrętła to sama roskosz:-)

Jak ktoś ma ochotę więcej poczytać o Devialecie to proponuje zapoznać się zaudiovideo luty.

Panowie co myślicie o Marantzu PM 14 - jest dość mocny kiedyś słyszałem z głośnikami Cabasse Iroise 500 - grało fajnie, Na zagranicznych forach czytałem ze pare osób łaczy marantza z Loganami i dźwięk sie podoba.

Accuphase E211 - mocowo słabszy ale ma takie fajne wskaźniki wychyłowe... :) nie wiem jak gra...

Myslałem jeszcze o NAD S300 i Krell KAV300i

Co powiecie o tych wzmakach - przerabialiście któryś z nich z elektrostatami?

Panowie co myślicie o Marantzu PM 14 - jest dość mocny kiedyś słyszałem z głośnikami Cabasse Iroise 500 - grało fajnie, Na zagranicznych forach czytałem ze pare osób łaczy marantza z Loganami i dźwięk sie podoba.

Accuphase E211 - mocowo słabszy ale ma takie fajne wskaźniki wychyłowe... :) nie wiem jak gra...

Myslałem jeszcze o NAD S300 i Krell KAV300i

Co powiecie o tych wzmakach - przerabialiście któryś z nich z elektrostatami?

Sorry , pomyliły mi sie wątki... pardon

Sorry , pomyliły mi sie wątki... pardon

Nieszkodzi :-)

Słuchałem E211, nada nie, Krella tak, Ja bym brał krella. Ale jak wiadomo gra cały system no i odwieczny problem audiafanów- własne oczekiwania, osłuchanie i preferencje.

Zagrał lepiej niż Spectral? Inaczej?

Nie powiem :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.