Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner 2500-3500 zl

MateuszBrzezinski

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w opisie poszukuje ampli do zestawu Klipsch rf82II , Rf52 , RC 62II oraz rw 12 pomieszczenie 35m

Ampli ma posiadac Pre out oraz mozliwosc strumieniowania muzyki z dysku siecowego lub dysku bezposrednio wpietego w usb

Zastanawiam sie nad kupieniem wzmacniacza do frontow i podpiecia go pod preout , czy przejscie dzwieku przez amplituner nie bedzie powodowalo obnizenia jakosci na wzmacniaczu stereo?

https://www.audiostereo.pl/topic/92613-amplituner-2500-3500-zl/

Jeśli nie musi być nowy to kupiłbym Denon 3808, 4308 i np. Onkyo 905. Jakość pre out jest uzależniona od klasy amplitunera. W w/w powinna być dobra. Mam Marantza serii 5 z podpiętym wzmacniaczem NAD i jakość odsłuchu stereo przy włączonym amplitunerze ejst pogorszona.

Podobno Onkyo bardzo dobrze zgrywa się z Klipsch'ami.

Jeśli nie musi być nowy to kupiłbym Denon 3808, 4308 i np. Onkyo 905. Jakość pre out jest uzależniona od klasy amplitunera. W w/w powinna być dobra. Mam Marantza serii 5 z podpiętym wzmacniaczem NAD i jakość odsłuchu stereo przy włączonym amplitunerze ejst pogorszona.

Podobno Onkyo bardzo dobrze zgrywa się z Klipsch'ami.

No myslalem nad marantzem sr5006 chetnie bym tego posluchal o czym mowisz ale napewno mieszkasz daleko od Bydgoszczy

Połączenie wzmacniacza z amplitunerem jest kompromisem w jakości. Sam amplituner nie zagra dobrze w stero (chyba że mówimy o takim powyżej 10 000 zł), a wzmacniaczem który nie ma funkcjonalności amplitunera. Łącząc je mamy dobre stereo i dobre kino za w miarę niewielkie pieniądze. Najlepiej kupić najtańszy amplituner który bedzie miał pre out oraz wzmacniacz w granicach 1000 - 1500 zł. Do tego rewelacyjny odtwarzacz Oppo 93 i mamy system który sprawdzi się znakomicie w kinie i stereo.

polaczenie ampli + wzmak (integra) nie jest zadnym kompromisem w jakosci bo przy odsluchu stereo nawet nie wlaczamy amplitunera wiec nie ma najmniejszego znaczenia jakiej klasy jest tam przedwzmacniacz.

polaczenie ampli + wzmak (integra) nie jest zadnym kompromisem w jakosci bo przy odsluchu stereo nawet nie wlaczamy amplitunera wiec nie ma najmniejszego znaczenia jakiej klasy jest tam przedwzmacniacz.

Troszke odbieglismy od tematu.

Nadal nie mam odpowiedzi jakie modele polecacie w tym przedziale cenowym, oczywiscie nie zamierzam sie sugerowac tylko tym co tu przeczytam , zamierzam modele zaproponowane posluchac :)

Mam denona 3802, w kinie domowym wymiata, stereo też w miare dobre, ale w porównaniu nawet z najtanszym wzmacniaczem sony z lat 80-tych, denon wymieka. Sprawdzałem i niestety taka jest prawda. Amplituner nie pogorszy ci odsłuchu stereo bo wzmaka podłączasz pod preout,, DVD do amplitunera i fronty ida przez preout do wzmaka. A CD względnie gramofon podłączasz bezposrednio do wzmacniacza i nie włączasz wogóle amplitunera podczas odsłuchu audio.

Denona 3802 dostaniesz za mniej niz 1000pln do tego jakis Marantz PM-75, czy PM-7000 (mam zamiar taki sobie kupic) i za 2 koła masz dobry system kina domowego i stereo.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Mam denona 3802, w kinie domowym wymiata, stereo też w miare dobre, ale w porównaniu nawet z najtanszym wzmacniaczem sony z lat 80-tych, denon wymieka. Sprawdzałem i niestety taka jest prawda. Amplituner nie pogorszy ci odsłuchu stereo bo wzmaka podłączasz pod preout,, DVD do amplitunera i fronty ida przez preout do wzmaka. A CD względnie gramofon podłączasz bezposrednio do wzmacniacza i nie włączasz wogóle amplitunera podczas odsłuchu audio.

Denona 3802 dostaniesz za mniej niz 1000pln do tego jakis Marantz PM-75, czy PM-7000 (mam zamiar taki sobie kupic) i za 2 koła masz dobry system kina domowego i stereo.

Własnie zastanawiam sie nad Marantz Sr5006 za 2999 zl nowy (piec do stereo to akurat wydatek za jakies 2-3 miesiace wiec nrazie interesuje mnie tylko dobry preout , stereo rownież chciałem strumieniowac do ampli i z ampli do pieca wiec chyba jakas strata bedzie ale moze uda mi sie posluchac tego w ciagu kilku dni .

Strumieniowanie wyklucza straty nosnika tak mi sie wydaje. Pozdrawiam

A mam jeszcze pytanie, czy wyjście Preout w amplitunerach denon jest regulowane czy stałe?

Jest to dla mnie wazne przy wyborze wzmacniacza z pilotem czy bez.

Gdyby było regulowane to na wzmacniaczu ustawiam recznie głosność na danym poziomie a całość reguluję pilotem od amplitunera. Gdyby wyjscie było stałe musiałbym pomyslec o wzmaku z pilotem aby głosność sterować z pilota osobno fronty i osobno reszta.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Mam denona 3802, w kinie domowym wymiata, stereo też w miare dobre, ale w porównaniu nawet z najtanszym wzmacniaczem sony z lat 80-tych, denon wymieka

No to ten Denon musi być naprawdę kiepski,ja u siebie również robiłem takie testy właśnie z tanim starym Sony nie pamiętam modelu i moje Onkyo 609 grało wcale nie gorzej.

3802 jest chwalony na forum wiec taki kupiłem. Napewno gra lepiej niż najtansze yamahy,pioneery a na równym poziomie co amplituner H/K AVR-135. Onkyo 609 to o ile się nie myle ma THX i byc może gra lepiej.Nie narzekam na 3802 i nie mam zamiaru go sprzedawac, ale gwarantuję ze wzmacniacze takie jak Sony z serii ES czy marantze pm-68,pm-7000 itd rozwalą brzmieniem kazdy amplituner powiedzmy do 5 tys.pln

Nie wiem też jak słuchałeś, czy w amplitunerze miałeś włączoną funkcję DIRECT tak samo jak w wzmacniaczu? Bo jesli nie, to takie porównanie to żadne porównanie. Ja mówie tutaj o jakości tonów wysokich, średnich i niskich a nie ilości podbitej przez regulatory barwy dźwięku.Nie było tu wielkiej przepasci, ale skoro była jakas róznica na korzyść taniego sony to co dopiero przy wzmacniaczach w cenie ok. 800pln? Bo za tyle kupiłem amplituner.

Sony z serii ES czy marantze pm-68,pm-7000

Teraz już dobrze mówisz.Seria ES to nie jest jakiś najtańszy Soniak.

Wiele osób powtarza jak mantra że natańszy wzmacniacz stereo zagra dużo lepiej jak pożądny amplituner.Nie to nie prawda.

Ale pożądny wzmacniacz już zagra o wiele lepiej niż pożądny ampli.

• 11 miesięcy później...

Witam,

Posiadam zestaw klipsch RF 62, RB 61, sub RW12d i centralny firmy energy cc 10 jak dobrze pamietam. Jako odtwarzacz mam bezglosny komputerek HTPC

Pare dni temu przyszedl zamowiony za 2,7 tys zl (w sumie niecale 3k z dodatkowa gwarancja i przesylka) Marantz sr 6006. Kolega ma zestwa MA serii RX z marantz 5005 i gra mu to bardzo ladnie. Dodatkowo wyglad "klockow" marantza bardzo mi odpowiada. Tez slyszalem ze do klipsch podobno najlepszy Onkyo (mialem kiedys okazje posluchac RF 82 z onkyo w MM i bylem pod wrazeniem). Wczesniej zestwa gral na starszym modelu HK 2xx. Zmienilem ze wzgledu na system audyssey (ktory mozna takze znalezc w produktach onkyo)

Narazie zrobilem wstepna kalibracje. Brakuje mi kilku kabli aby to porzadnie zrobic.

Gdybym mogl jakos pomoc podam kontakt

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (woj Opolskie)

P.S. poszukuje kolumny centralnej klipsch ze starszej serii RC 62 w kolorze czarnym (nie mylic z nowym RC 62 II)

Pozdrawiam

Jaro

//edit chyba przeoczylem rok watku ;p

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No odkopałeś niezle:-) Przy okazji przeczytałem sobie i nie moge zgodzic się z tym

W kinie lepeij sprawdzi sie Onkyo 709 Marantz ma mniej ustawien zwiazanych z kinem, nie ma chociazby zadnego equalizera. Za dobra kase mozna dostac teraz 708 i kupic lepszy wzmak

Ma equalizer i to bardzo rozbudowany, na każdy glośnik z osobna;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.