Skocz do zawartości
IGNORED

Multichanel SACD HIGH END

MDB

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jest coś lepszego dla konfiguracji wielokanałowej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-37094-0-52351400-1331586968_thumb.jpg

post-37094-0-07169400-1331586984_thumb.jpg

post-37094-0-79400700-1331587088_thumb.jpg

post-37094-0-90614700-1331587119_thumb.jpg

post-37094-0-37296400-1331587296_thumb.jpg

post-37094-0-90511200-1331587313_thumb.jpg

post-37094-0-68852300-1331587329_thumb.jpg

post-37094-0-21937400-1331587340_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/92814-multichanel-sacd-high-end/

A w tym wielokanałowym SACD orkiestra biega dookoła ciebie ? Czy masz wszystkie głośniki z przodu ?

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

..Martin Colloms...

"MC: Czyste DSD może być bardzo dobre, niemal tak dobre, jak taśma-matka. Niestety SACD w komercyjnym wydaniu nigdy nie osiągnęło tych standardów. Mam taki generalny problem z obróbką dźwięku o niewielu bitach i z wysoką częstotliwością próbkowania – myślę, że tego typu nagrania mają problem z rytmem i timingiem, a i dynamiką; choć lubię ich przejrzystość."

..Martin Colloms...

"MC: Czyste DSD może być bardzo dobre, niemal tak dobre, jak taśma-matka. Niestety SACD w komercyjnym wydaniu nigdy nie osiągnęło tych standardów. Mam taki generalny problem z obróbką dźwięku o niewielu bitach i z wysoką częstotliwością próbkowania – myślę, że tego typu nagrania mają problem z rytmem i timingiem, a i dynamiką; choć lubię ich przejrzystość."

A w tym wielokanałowym SACD orkiestra biega dookoła ciebie ? Czy masz wszystkie głośniki z przodu ?

Panowie Arek__45 i Lucky wasze odpowiedzi mają chyba niewiele wspólnego z moim pytaniem.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

..Martin Colloms...

"MC: Czyste DSD może być bardzo dobre, niemal tak dobre, jak taśma-matka."

A jak taśma matka była robiona na szpulaku to co wtedy?;-) Szpulak lepszy od CD? Już takie pierdoły czytałem na forum więc nic mnie nie zdziwi;-)

A jak taśma matka była robiona na szpulaku to co wtedy?;-) Szpulak lepszy od CD? Już takie pierdoły czytałem na forum więc nic mnie nie zdziwi;-)

+

0

discomaniak71

PROSZĘ CIĘ NIE UDZIELAJ SIĘ W TYM WĄTKU JAK NIE MASZ NIC SENSOWNEGO DO POWIEDZENIA !

No sory ale pierwszy raz ktoś tu na forum wciska pierdoły że CD jest lepsze od taśmy matki na magnetofonie szpulowym.

Diskomaniak- już kiedyś ośmieszyłeś się pisząc że kineskop daje lepszy obraz od FullHD- a to było dobre.

Podsumowując- z każdym Twoim wpisem ilość zwolenników 16 bitowych płyt i odtwarzaczy CD na forum spada lawinowo.

Pozdrawiam

Mam pytanie do znawców takiego wielokanałowego sprzętu - jaka jest specyfikacja podziału basu między kanałami pełnopasmowymi a więc 5, a niskotonowym .1?

Powiedzmy że pianista uderzył w klawisz E2 fortepianu o częstotliwości 82.4 Hz - jak będą wyglądały przebiegi w poszczególnych kanałach - interesują mnie proporcje sygnału między kanałami jak również przesunięcia fazowe między .1 a pozostałymi. Co będzie dla innych częstotliwości niżej oraz wyżej?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

No sory ale pierwszy raz ktoś tu na forum wciska pierdoły że CD jest lepsze od taśmy matki na magnetofonie szpulowym.

Diskomaniak- już kiedyś ośmieszyłeś się pisząc że kineskop daje lepszy obraz od FullHD- a to było dobre.

Podsumowując- z każdym Twoim wpisem ilość zwolenników 16 bitowych płyt i odtwarzaczy CD na forum spada lawinowo.

Pozdrawiam

Idź do szkoły dzieciaku;-)

Tutaj masz parametry topowego magnetofonu szpulowego:

15 ips - 30 Hz - 20 kHz ± 1.5 dB

7.5 ips - 30 Hz - 20 kHz + 2 / - 3 dB

3.75 ips - 30 Hz - 16 kHz + 2 / - 3 dB

2-Track:

15 ips - better than 66 dB

7.5 ips - better than 66 dB

3.75 ips - better than 63 dB

4-Track:

15 ips - better than 62 dB

7.5 ips - better than 62 dB

3.75 ips - better than 59 dB

Pamiętaj tylko że pasmo mierzone jest przy -20dB z różną tolerancją (od +- 1.5 do 3dB) co daje mniej więcej 14-15kHz przy 0dB. Płyta CD ma zaś pasmo liniowe do 22.05 kHz. O dynamice nie wspomnę.

Z takimi (a nawet gorszymi - vide sprzęt marki Stephens którego używał Pink Floyd) parametrami były nagrywane te Wasze cudowne remastery SACD ze skądinąd znakomitą muzyką rockową lat 60-tych i 70-tych.

Disco, a te parametry szumowe to dla jakich warunków były zmierzone? Jaki poziom sygnału wyjsicowego? Załóżmy wspomniane -20dB, dla CD najczęściej podają przy 0dB, to wtedy można 20dB dodać do tych wyników, w przypadku pomiarów dla 1W, można dodać 28dB. Nie mniej i tak wyniki są słabsze niż większość CD.

System gra dobrze, albo nie....

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Disco, a te parametry szumowe to dla jakich warunków były zmierzone? Jaki poziom sygnału wyjsicowego? Załóżmy wspomniane -20dB, dla CD najczęściej podają przy 0dB, to wtedy można 20dB dodać do tych wyników, w przypadku pomiarów dla 1W, można dodać 28dB. Nie mniej i tak wyniki są słabsze niż większość CD.

To są parametry Revoxa A-77. Dobrej klasy szpulaka. Zmierzone na różnych prędkościach i podane tutaj: http://www.reeltoreel.de/worldwide/A77.htm

Jeśli mierzyłeś kiedyś dowolny rejestrator analogowy to wiesz jak mu jest daleko do ideału.

To są parametry Revoxa A-77. Dobrej klasy szpulaka. Zmierzone na różnych prędkościach i podane tutaj:

Ukryta Zawartość

Jeśli mierzyłeś kiedyś dowolny rejestrator analogowy to wiesz jak mu jest daleko do ideału.

discomaniac71 - jeszcze jeden twój text nie na temat i wylatujesz z tego wątku

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

discomaniac71 - jeszcze jeden twój text nie na temat i wylatujesz z tego wątku

Grozić możesz kolegom w piaskownicy. Rozumiem że idioci pokroju abandona mają wstęp wolny;-) Cóż za demokracja;-)

Widzę, że temat się rozwija.

Arton55 już jest, abandon również jeszcze tego trzeciego na A brakuje.

jak mu było ??? audioholik ??

MDB,

wyżej wymienieni "3A" założyli sobie kiedyś klub, coś o miłosnikach SACD, poszukaj, zajrzyj, prowadzą tam rozmowy we trzech, może warto dołączyć zamiast zakładać kolejny wątek skazany na porażkę.

----------------------------------------------------

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Niektórzy na czole mają napisane BARAN.

Gratuluję samokrytyki;-)

Widzę, że temat się rozwija.

Arton55 już jest, abandon również jeszcze tego trzeciego na A brakuje.

jak mu było ??? audioholik ??

MDB,

wyżej wymienieni "3A" założyli sobie kiedyś klub, coś o miłosnikach SACD, poszukaj, zajrzyj, prowadzą tam rozmowy we trzech, może warto dołączyć zamiast zakładać kolejny wątek skazany na porażkę.

Wszyscy trzej z równie śmieciowymi konfiguracjami;-)

Grozić możesz kolegom w piaskownicy. Rozumiem że idioci pokroju abandona mają wstęp wolny;-) Cóż za demokracja;-)

discomaniak71

W jakim celu wpi...... się w ten wątek ??? WYTŁUMACZ MI !

Posiadasz jakiś "uraz psychiczny" do SACD ?? Nie wiem jak to nazwać ?

Jezeli ten format CI się nie podoba, omijaj go z daleka.

Nic ale to nic sensownego do tego tematu nie wnosisz ! a non stop coś tam bełkoczesz.

Mam Ci "BUTA" :-) banerskiego wypłacić.

Nie zrobię tego z jednego powodu abyś odpowiedział na powyższe pytanie.

Do piaskownicy akurat Tobie bliżej :-) gdyż dwuletnie dziecko już dawno by zrozumiało.

Zobacz również do słownika kto to jest idiota a pózniej publicznie kogoś oskarżaj.

NIC do Ciebie nie mam kolego a raczej Mr.Discomaniak71 ale jak już się udzielasz w tym wątku to PISZ cokolwiek na temat. ZLITUJ SIĘ ! Daj sobie na wstrzymanie.

squad05

Może pozwól abym sam decydował za siebie :-)

Cały czas jedna i ta sama grupa walczy i walczy z SACD.

Przeszkadza wam to że ktoś chce mieć system inny niż stereo, a niech że mają.

Po co Panowie udzielacie się w tym wątku ? Po kolei oprócz Artona kompletnie nic ale to nic nie wnieśliście do tematu.

Tak się składa że posiadam dwa bardzo dobre niezależne systemy (stereo i multihannel) i jakoś jedno z drugim nie koliduje.

Powoli każdy temat to śmietnik.

A w tym wątku nawet i sam moderator dołożył się do tego śmietnika :-( od czego panowie moderatorzy jesteście ?

Może zacznijcie dawać czerwone kartki na miesiąc to co po niektórzy przestaną wpieprzać się w każdy wątek.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

discomaniak71

W jakim celu wpi...... się w ten wątek ??? WYTŁUMACZ MI !

Posiadasz jakiś "uraz psychiczny" do SACD ?? Nie wiem jak to nazwać ?

Jezeli ten format CI się nie podoba, omijaj go z daleka.

Nic ale to nic sensownego do tego tematu nie wnosisz ! a non stop coś tam bełkoczesz.

Mam Ci "BUTA" :-) banerskiego wypłacić.

Nie zrobię tego z jednego powodu abyś odpowiedział na powyższe pytanie.

Do piaskownicy akurat Tobie bliżej :-) gdyż dwuletnie dziecko już dawno by zrozumiało.

Zobacz również do słownika kto to jest idiota a pózniej publicznie kogoś oskarżaj.

NIC do Ciebie nie mam kolego a raczej Mr.Discomaniak71 ale jak już się udzielasz w tym wątku to PISZ cokolwiek na temat. ZLITUJ SIĘ ! Daj sobie na wstrzymanie.

squad05

Cały czas jedna i ta sama grupa walczy i walczy z SACD.

Przeszkadza wam to że ktoś chce mieć system inny niż stereo, a niech że mają.

Po co Panowie udzielacie się w tym wątku ? Po kolei oprócz Artona kompletnie nic ale to nic nie wnieśliście do tematu.

Tak się składa że posiadam dwa bardzo dobre niezależne systemy (stereo i multihannel) i jakoś jedno z drugim nie koliduje.

Powoli każdy temat to śmietnik.

A w tym wątku nawet i sam moderator dołożył się do tego śmietnika :-( od czego panowie moderatorzy jesteście ?

Może zacznijcie dawać czerwone kartki na miesiąc to co po niektórzy przestaną wpieprzać się w każdy wątek.

9 postów i już próbuje moderatorów pouczać - nieźle się zaczyna;-)

Na początek Mr MDB naucz się pisać poprawnie nicki interlokutorów. Przyda Ci się też słownik polsko-angielski.

Nie przeszkadza nam to że ktoś chce mieć system inny niż stereo ale przeszkadza nam głupota. Agresja i buta bez jakiegokolwiek uzasadnienia merytorycznego. Dlaczego nam przeszkadza? Bo potem młokos jeden z drugim przeczyta że wystarczy tanie byle jakie dvd (abandon), podstawowy model dużego koncernu za trzy tysie (audioholik) czy śmieciowe Sony (Arton55) i można delektować się dźwiękiem lepszym niż odtwarzacze CD za dziesiątki tysięcy złotych. Albo że magnetofon szpulowy jest lepszy niż rejestrator CD (sic!). To są idiotyzmy na poziomie audio przedszkola.

squad05

Bardzo proszę, to była sugestia aby najpierw użyć opcji "szukaj" a dopiero później zakładać kolejny wątek, na dodatek wątek z tych, które zawsze kończą się tak samo.

Zauważ, minęło już dwa tygodnie i jak wygląda ten wątek ???

Wkleiłeś kilka fotek pytając czy jest coś lepszego, na co jeden z "3A" odpisał w stylu podobnym - wkleił kolejnych kilka fotek.

Żadnych konkretów, własnych doświadczeń - chcesz aby traktować poważnie wątek to podejdź poważnie do tematu.

----------------------------------------------------

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.