Skocz do zawartości
IGNORED

karta dźwiękowa do komputera nie dla audiofila

Kamyk79

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Prosze Was o pomoc.

Mam bardzo dobry komputer 6 rdzeniowy z procesorem Sandy Bridge E.

Muzyki najczęściej słucham na komputerze. Kupuję oryginalne płyty i je rippuje do mp3 z utrzymaniem jak największego bitrate`u.

Wiem, wiem, pewnie każdy z Was się wzburzy, że to profanacja jakości dźwięku, ale ja tego nie zmienie.

Mam sprzęt Rotel RA-05 SE (wzmacniacz) + głośniki Bowers & Wilkins CM1.

Sprzęt gra dobrze, ale pojawia się pewien niedosyt. Odtwarzam dźwięk przy użyciu karty dźwiekowej wbudowanej do płyty głównej.

Chciałbym kupić jakąś dobrą, czy w miarę dobrą kartę dźwiękową do komputera. Jeśli byłaby to zewnętrzna karta dźwiękowa byłoby jeszcze lepiej

bo mam ograniczone miejsce w komputerze i obawiam się, że może już więcej nic nie wejść, bo radiator do procesora jest po prostu ogromny.

Proszę nie denerwujcie się na mnie, bo ja wiem, że to nie będzie idealny dźwięk jeśli odtwarzam materiał zrippowany z moich oryginalnych płyt, ale

ja chciałbym sobie trochę polepszyć jakość jeśli jest wogóle taka możliwość.

Prosze Was o pomoc

K.

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 16 Marca 2012 - wulgaryzmy, obelgi
Ukryte przez misiomor, 16 Marca 2012 - wulgaryzmy, obelgi

Dzizes żal ci miejsca na WAVy ?? w dobie obecnej KWOTA za miejsce miejsce na dysku na zgranie płyty 1:1 w WAVach w porównaniu do KWOTY jaką trzeba dać za ORG CD jest symboliczna a ty się za przeproszeniem pier**lisz w MP3 ?? sorry ale tu nie chodzi o profanacje a o zwykła głupotę.

pzdr. Łukasz

Jeśli ma być lepiej to nie z mp3. Szkoda pieniędzy i czasu. Polecam e-mu 0404, foobar z wtyczką ASIO i flac-i. Dlaczego nie zmienić własnych nastawień? Zwłaszcza ,że w dżwięku odczuwasz potrzebę zmian na lepsze. Powodzenia.

Bonaventura -> przekonałeś mnie do flaców. Zrippuje sobie całą kolekcję swoich płyt do flaców, tylko proszę powiedz mi jaki jest przelicznik mp3 do flaca jeśli chodzi o wielkość pliku. Ile razy większy jest flac od mp3 przyjmując jakąś średnią?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Ok dzieki za info. Mam jeszcze jedno pytanko dot. podłączenia e-mu 404 z moim Rotel`em. Czy mozecie mi fanowi muzyki, ale laikowi jesli chodzi o sprzet napisac w jaki sposób podłączyć e-mu 404 z moim rotel`em po Auxie, bo ja uzywam w obecnej mojej konfiguracji połączenia czincz-pojedynczy jack. A jak podlaczyc moj wzmacniacz z e-mu 404, po którym gnieździe najlepiej. Przesyłam Wam widok mojego rotel`a z tyłu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kamyk79, nie napisałeś ile możesz wydać pieniążków :)

Jedne z tańszych i dobre

Audiotrak Prodigy HD2 (PCI)

E-mu 0204 USB

Ok dzieki za info. Mam jeszcze jedno pytanko dot. podłączenia e-mu 404 z moim Rotel`em. Czy mozecie mi fanowi muzyki, ale laikowi jesli chodzi o sprzet napisac w jaki sposób podłączyć e-mu 404 z moim rotel`em po Auxie, bo ja uzywam w obecnej mojej konfiguracji połączenia czincz-pojedynczy jack. A jak podlaczyc moj wzmacniacz z e-mu 404, po którym gnieździe najlepiej. Przesyłam Wam widok mojego rotel`a z tyłu:

Ukryta Zawartość

Np. takimi przewodami

Ukryta Zawartość

Bonaventura -> przekonałeś mnie do flaców. Zrippuje sobie całą kolekcję swoich płyt do flaców, tylko proszę powiedz mi jaki jest przelicznik mp3 do flaca jeśli chodzi o wielkość pliku. Ile razy większy jest flac od mp3 przyjmując jakąś średnią?

Flac to mniej więcej średnio około ;) 62% wielkości pliku wav.

PS. Jest mnóstwo DACów jeżeli to ma być tylko do słuchania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Do 1000zł nic lepszego nie powstało od lat.

Po cyfrze i przez RCA po analogu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rambo54 - czy mógłbyś mi wkleić linki do tych konkretnych kabli o których piszesz? Będę wdzięczny. Kompletnie nie wiem co masz na myśli pisząc RCA i po cyfrze jak jak nie mam w Rotelu cyfrowego wyjścia/wejścia. Znalazłem pod hasłem RCA w internecie różne rodzaje kabli i nie wiem dokładnie którego miałeś na myśli. Proszę o wyrozumiałość za laickie jak na to forum pytanie... Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam

neofozzie - chciałbym wydać max. 600 zł

RCA to chinch :) A kabli znajdziesz tysiące. Osobiście wybrałbym własnoręcznie robione na kablach Klotza i wtykach Amphenola. Jak nie masz umiejętności lutowniczych to pewnie kupisz już gotowe na allegro bez problemu. Jeśli nie jesteś kablofilem (a jak wnoszę po pierwszym wpisie nie jesteś) to będą akuratne.

Z kart warto rozważyć Audiotrack-a HD2

RCA to chinch :) A kabli znajdziesz tysiące. Osobiście wybrałbym własnoręcznie robione na kablach Klotza i wtykach Amphenola. Jak nie masz umiejętności lutowniczych to pewnie kupisz już gotowe na allegro bez problemu. Jeśli nie jesteś kablofilem (a jak wnoszę po pierwszym wpisie nie jesteś) to będą akuratne.

Z kart warto rozważyć Audiotrack-a HD2

Witam! Dołączam do grona zwolenników Audiotraka HD 2. Na takiej właśnie teraz gram.Słuchaj Cooger.Wybierz kartę z wyjściem RCA(cinch).Takie same wejścia masz we wzmacniaczu.Możesz połączyć bezpośrednio wyjścia RCA(cinch) z karty(np.w/w Audiotrak HD 2) do wejścia RCA(cinch) we wzmacniaczu i gra muzyka. Jaki rodzaj kabla? W układzie 2x RCA + 2xRCATak jak koledzy piszą wybierz na początek kabel nie za drogi a później spróbujesz lepszy.Ta choroba wymiany elementów audio kończy się dopiero po utracie słuchu.Wiem co mówię,bo choruję na nią już ok. 40 lat. Szukaj kabla na allegrogo ,można też rozważyć zakup w RMS.pl.A pliki tylko flac.Pozdrawiam.

Cooger dzieki za info. Rozumiem juz jak z tym połączeniem kabli:) Czytalem opinie na temat Audiotrack`a HD2 i ludzie sobie bardzo zachwalaja. Mam do Was jeszcze jedno pytanko. Komputer skladano mi w sklepie.

Czy ten slot do Audiotracka to ten niebieski slot czy ten szary? O ile wogole to sa te sloty?

komputer_6rdzeni_IMG_0003.JPG

komputer_6rdzeni_IMG_0002.JPG

komputer_6rdzeni_IMG_0001.JPG

tylko ja czegos nie rozumiem. skoro to jest ten blekitny to dlaczego Audiotrak Prodigy HD2 Advance DE ma slot podzielony na 3 czesci: 1-sza odcinek jest taki krotki, pozniej 2-gi odcinek jest dluzszy i 3-ci odcinek jest mysle takiej samej dlugosci jak ten 1-szy czyli jest krotki, a to gniazdo blekitne ma jak by przelozyc to na sloty Audiotraka tylko 1-sza czesc i te 2-gą i nie ma czesci 3-ciej?

Od tych przerw zależy napięcie zasilania karty. Nie ma to w sumie większego znaczenia w tym przypadku.

Skoro ta karta ma wyjscie 24Bit/192KHz to czy nie ma wiec sensu zeby rippowac plyty do flaca 32Bitowego? Czy ustawic w foobarze podczas rippowania 24 Bity?

neofozzie - to jak to poznales? prosze, zdradz mi te tajemnice:)

EAC może zgrać płytę tylko do 16 bit/44,1 kHz, bo taka jest specyfikacja CD-Audio.

Foobar chyba też tylko tak potrafi (chociaż nie próbowałem :) ).

Nie ma sensu konwertować zapisu 16 bit/44,1 kHz na jakikolwiek inny, bo to nic nie da.

Przy konwersji działa dither, to co innego, ale jak się konwertuje z 16 bit na 16 bit to po co dither?

nie, ja mam te opcje w oknie "Converter setup", gdzie moge ustalic Output bit depth: 16-bit i obok tego jest Dither: domyslnie ustawiony na "never"

Nie ma sensu używac ditheringu. Zgrywaj do natywnego formatu.

ok dzieki za info. chyba wyczerpalem juz temat. Dzieki wielkie za info. Jestescie wielcy. W pazdzierniku przeprowadzam sie do nowego mieszkania i bede mial troche wiekszy pokoj i bede mogl sluchac muzyki w lepszej jakosci niz teraz. Super ciesze sie bardzo, ze mi wszyscy tak pomogliscie!!! Pozdrawiam milego wieczornego odsluchu zycze Wam...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.