Skocz do zawartości
IGNORED

karta dźwiękowa do komputera nie dla audiofila

Kamyk79

Rekomendowane odpowiedzi

Do 1000zł nic lepszego nie powstało od lat.

Po cyfrze i przez RCA po analogu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Karty na PCI odradzam - wymierający standard ... niebawem nie będzie w co je włożyć. Lepiej kupić coś na PCI-E.

Skoro ta karta ma wyjscie 24Bit/192KHz to czy nie ma wiec sensu zeby rippowac plyty do flaca 32Bitowego? Czy ustawic w foobarze podczas rippowania 24 Bity?

CD-Audio ripuj do 16 bit 44,1 kHz bez ditheringu czy innych filtrów. Jak chcesz to możesz sobie użyć podczas odtwarzania (w locie) upsamplera do 24 bit 96-192 kHz. Nie ma sensu ripować CD-Audio do np. 96 KHz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kyle'owi chodzi o to, że teoretycznie, podczas odtwarzania można użyć resamplera (w foobarze). Plik pozostaje oryginalny, czyli 16/44.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Aha, ale czy wtedy jakość będzie rzeczywiście lepsza? Czy ucho audiofilskie (pewnie nie należę do tych osób) jest w stanie zauważyć różnice w dźwięku na dobrym sprzęcie?

Moim zdaniem każdy plik powinien być odtwarzany z możliwie jak najmniejszą ingerencją w zawartość (idealnie byłoby w ogóle bez ingerencji), czyli jeżeli to będzie 44/16 to tak powinien być odtwarzany.

Czasami bywają takie sytuacje, że np. plik ma 192/24 a przetwornik nie ma takich technicznych możliwości przetworzenia tego, wtedy można stosować resampling np. do 96/24 albo jeszcze niżej.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

jestem bardzo zadowolony z tej karty dźwiękowej (Audiotrak HD2). Super jakość. Nie słyszę różnicy przy odtwarzaniu flaców przez kartę dźwiękową do wzmacniacza vs płyta audio odtworzona w odtwarzaczu cd Rotell podpiętym do tego samego wzmacniacza...!!! Super jakość - dzięki za pomoc.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.