Skocz do zawartości
IGNORED

Naprawa głośnika "ala wstęgowego"

Zdzislav

Rekomendowane odpowiedzi

Wpadły mi w ręce dwa głośniki wysokotonowe technics eas-10th400b leaf tweeter. Po pierwszym przesłuchaniu okazało sie, ze jedna z wysokotonówek gra troszczę ciszej oraz brakuje jej niższej góry/wyższej średnicy. Zajżałem do środka( widać, że był juz rozkręcany) i mym oczom ukazała się foliowa membranka z dziurą/przerwaniem. Ścieżka na szczęście nie jest przerwana. Będzie to widać na foto, tak mniej więcej.

Oczywiście wpadłem na pomysł, żeby zapytać sie na forum, czy jest możliwość naprawy takiej membrany? Jakieś sklejenie? Może wymiana całej folii? Ktoś się spotkał z zestawem naprawczym? Ma ktoś jakiś pomysł ??:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15620-0-03668800-1332148532_thumb.jpg

post-15620-0-40816500-1332148542_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hmm, może je podkleić jakąś cieniusieńką taśmą?? A może samym klejem liznąć?? Tak, żeby grało " jako tako na razie". Może poziomy sie wyrównają, a górna częstotliwość troche opadnie? Producent deklaruje pasmo do 125kHz przy 10dB spadku... jak będe miał spadek przy 25kHz to przeżyję:P

generalnie załatanie dziury w czymś takim jest oprócz tego że dość trudne to jeszcze waga układu drgającego się zmieni i spadnie skuteczność, bo jest to bardzo cienka folia mylarowa, możesz zadzwonić do serwisu panasonica(technics to też matsushita) czy nie są wstanie sprowadzić jakiegoś zamiennika, choćby samą folijkę, pozatykam zajrzyj do wątku o naprawie wstęgi AMT, tymczasowo możesz to spróbować pokleić przy pomocy jakiegoś kleju na żywicy dwuskładnikowej rozcieńczonego rozpuszczalnikiem im mniej masy tym lepiej.

Moim zdaniem po sklejeniu dalej będzie różnica w brzmieniu, bo tak jak pisze Woytl, zmieni się waga membrany i spadnie skuteczność.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Właśnie, suszarka- sprawdzony sposób na zminimalizowanie widocznych śladów np wgięcia kopułki przeciwpyłowej głośnika z membraną z PP. Tu jest jednak dodatkowy problem: wstęga wygląda na "zmęczoną" tak bardzo, że podgrzanie może załatwić ją do reszty- odklei się ścieżka lub sama folia "straci płaszczynę", poluzuje się, itp. Jestem za poszukiwaniem oryginalnej membrany, naprawa to "ostateczna ostateczność" :)

Skleiłem folię. Użyłem dwuskładnikowego kleju. nałożyłem go pędzelkiem pod lupą zegarmistrzowską. Oczywiscie samym klejem tego nie dało by rady zakleić. Potrzebowałem jakiegoś "plasterka". Uzyłem skraweczka folii z woreczka śniadaniowego. Najcieńsze co znalazłem. Owa filia była cieńsza jak folia technicsa. Myślę więc, że dużo masy mu nie dodałem :)

Po sklejeniu głośnik gra lepiej niż wcześniej, z dziurą:) Jednak zdaję sobie sprawę, że to chałupniczy sposób naprawy.Na jakiś czas, póki nie znajdę nowego, sprawnego, moje rozwiązanie powinno wystarczyć:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.