Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw KD do 5 tyś

Andybaca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Proszę o pomoc w wyborze KD w budżecie do 5 tyś

Pomieszczenie ok 20 m2 (wielka płyta)

Zestaw ma służyć głownie do filmów (90%).

Po przeczytaniu wielu wątków na forum skłaniam się do ampli Onkyo 609 lub Yamaha 671 (70/30)

Jeżeli chodzi o kolumny to początkowo skłaniałem się do Jamo 606 / 608, jednak opinie o nich są bardzo zróżnicowane.

Teraz moje pytanie, czy do upatrzonych przeze mnie amplitunerów warto kupować droższe kolumny a jeżeli tak to jakie?

Czy kolumny z listy poniżej byłyby lepsze? Kuszą mnie jeszcze..

1. Dali Concept 6

2. Wharfedale Diamond 10.6

3. Roth Oli 4020 lub "słabsze" 3010

4. JBL Northridge Cine Pack lub Jbl ES 80 Pack

Jaki zestaw będzie optymalny do kina ?

https://www.audiostereo.pl/topic/93047-zestaw-kd-do-5-ty%C5%9B/

Witam,

Oba amplitunery do kina są jak najbardziej ok. Yamaha gra trochę lepiej w stereo i jest prostsza w obsłudze.

Co do głośników concept 6 grają najlepiej ale przy kinie konieczny jest sub.

Witaj,

biorąc pod uwagę wielkość pomieszczenia oraz przeznaczenie systemu głównie do projekcji kina domowego, zdecydowanie polecałbym Ci amplituner ONKYO TX-NR609 z kolumnami JAMO C405 HCS3 (znacznie lepsze od serii S czyli S606 lub S608) oraz subwooferem Jamo SUB 260 lub zestaw JBL Northridge Cine Pack 5.1. Zestaw oparty na kolumnach JBL zaoferuje Ci bardzo efektowne, kinowe brzmienie. Jamo zagrają trochę łagodniej, spokojniej.

Alternatywnie jeszcze zwróciłbym Twoją uwagę na kolumny KEF serii "C" - np. zestaw bez subwoofera KEF C7 / C3 / C6LCR.

W miarę możliwości zapraszam na odsłuchy, które pozwolą Ci na wybór najbardziej odpowiadającego Twoim preferencjom zestawu.

W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Przychylając się do kolegi wyzej ppieram Onkyo 609. bo...

Yamaha gra trochę lepiej w stereo i jest prostsza w obsłudze.

Nic bardziej mylnego. Nie ma prostszych amplitunerow on Onkyo. A dodatkowo kalibracja Audyssey i dynamic EQ ktorymi nie dysponuje Yamaha srawdza się świetnie w kinie.

Co do głosników.

Z tych co wymieniałes najsensowniejsze Roth i Dali faktycznie do dali mogł by sie sub sprzydać. Jesli jak mówisz będziesz uzywał ich tylko do kina 90% to pomysła bym nd tanszym rozwiazaniem + sub. Wspomniane Jamo 406, Wharfhedale Vardus, Quadral Quntas 5000 + sub Magnata Omega sub. Jesli jednak będziesz chcial słuchać muzyki:

Tannoy V4, Dali Concept Roth Oli 40

Odnośnie KEF-ów z serii C mogę z czystym sumieniem polecić, Sam mam u siebie w 15m Kef C3/C1/C6LCR+sub C4 z tym że jak byś zdecydował się na fronty C7 to może sub nie będzie konieczny - W kinie jest bardzo efektownie z bassem masującym trzewia :D, w muzyce też się sprawdzą bardzo dobrze z tym że to juz kwestia odpowiedniego ampli

Odnośnie KEF-ów z serii C mogę z czystym sumieniem polecić, Sam mam u siebie w 15m Kef C3/C1/C6LCR+sub C4 z tym że jak byś zdecydował się na fronty C7 to może sub nie będzie konieczny - W kinie jest bardzo efektownie z bassem masującym trzewia :D, w muzyce też się sprawdzą bardzo dobrze z tym że to juz kwestia odpowiedniego ampli

A czy Onkyo 609 da im radę ?

Czy jako zestaw będą dobrze współgrać?

Cięzko powiedzieć ale ja mam u siebie denona 1312 który jest zdecydowanie budżetowym aplitunerem za 1k pln i jestem bardzo zadowony a to onkyo to wyższa półka niż mój denon więc na pewno będzie jeszcze lepiej ale odnośnie samych głośników to mozesz byc spokojny

Oczywiście każdy poleca to co ma. Natomiast ja ze swojej strony odradziłbym serię C KEF-a - dla mnie to jeden wielki niewypał. Radziłbym decydować się pomiędzy Dali Concept lub Roth Oli 40. Najlepiej wczesniej posluchac.

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.

Swoją uwagę skieruję w stronę Dali i Roth 40 ze wskazaniem raczej na Roth, bo niestety narazie bedę musiał obejsc sie bez suba.

I ostatnie pytanie rozumiem, że Onkyo 609 ładnie zagra z Oli 40? Chociaż 2 dni temu jeden ze sprzdawców zaskoczył mnie informacją, że już kończą się im 609 i nie bedą wiecej sprzedawać z uwagi na nowe modele ?

nowe modele Onkyo będą sporo, sporo droższe. Yamaha w tym przedziale nie prezentuje nic szczególnie ciekawego - wyższe modele to inna rozmowa.

Roth poradzi sobie zarówno z Onkyo jak i Yamahą, jeśli chcesz więcej dołu bierz Onkyo, jeśli brzmienie ma być delikatniejsze weź Yamahę. Jeśli chcesz słuchać w stereo postaw na Harmana lub Marantza. Gdzieś po środku jest Denon.

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Zapoznaj się z tym, mnie zatkało jak posłuchałem, w porównaniu do wcześniejszej wersji klasa wyżej. Świetne kolumny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.