Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny zamknięte na dużych wooferach.

RyszardStr

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Coś w stylu tego projektu tylko na lepszych przetwornikach, bardziej współczesnych. To na dzisiejsze czasy oczywiście bardzo nietypowa koncepcja ale ma swoje zalety. Znacie jakieś tego typu gotowe projety- kolumna zamknięta duuuży woofer, 3-drozne oczywiście. Kiedyś stareńki Radioelektronik 9/1985 zamieścił nawet projekt 5 drożnej kolumny na polskich głośnikach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu jest w miarę porządny projekt, bez fajerwerków jednak:

Ukryta Zawartość

Brak lepszych wzmocnień, trochę mało ambitny design obudowy, można było nieco inaczej rozwiązać sprawę kompensacji rezonansu średniaków - połączenie równoległe dwóch 8ohm midwooferów sprawia że pojemność kompensacji wychodzi duża, raczej pod elektrolity.

Ukryta Zawartość

Tu jest w miarę porządny projekt, bez fajerwerków jednak:

Ukryta Zawartość

Brak lepszych wzmocnień, trochę mało ambitny design obudowy, można było nieco inaczej rozwiązać sprawę kompensacji rezonansu średniaków - połączenie równoległe dwóch 8ohm midwooferów sprawia że pojemność kompensacji wychodzi duża, raczej pod elektrolity.

witam

czy takie kolumny zagrają prawidłowo w pokoju 18m2 lekko zaadaptowanym akustycznie

ile w przybliżeniu wyniesie koszt takiego projektu, no i czy jest ktoś kto u nas w kraju wykona takie kolumny od a-z, ktoś kto się na tym bdb zna

Ukryta Zawartość

czy takie kolumny zagrają prawidłowo w pokoju 18m2 lekko zaadaptowanym akustycznie

W opisie pod linkiem rzecz jest obszernie omówiona przez konstruktora.

ile w przybliżeniu wyniesie koszt takiego projektu, no i czy jest ktoś kto u nas w kraju wykona takie kolumny od a-z, ktoś kto się na tym bdb zna

Koszt zależy od tego ile zrobimy sami a ile zlecimy pod-wykonawcom. Sprawdzenie cen przetworników i komponentów zwrotnicy to chyba nie jest jakieś nadludzkie zadanie. W końcu w dziale DIY jesteśmy...

W opisie pod linkiem rzecz jest obszernie omówiona przez konstruktora.

Koszt zależy od tego ile zrobimy sami a ile zlecimy pod-wykonawcom. Sprawdzenie cen przetworników i komponentów zwrotnicy to chyba nie jest jakieś nadludzkie zadanie. W końcu w dziale DIY jesteśmy...

fakt, uruchomiłem google tłumacz i coś tam wydedukowałem, że pokój raczej duży, ale z wyliczeń wyszło mi że te 18m2 może ujdzie

co do robienia ich samemu wolałbym tego nie robić, bo nadzwyczajniej na tym kompletnie się nie znam i wolałbym tego nie spaprać skoro nigdy tego nie robiłem, ani nigdy tego nikomu nie zlecałem stad moje pytanie ile to może wynieść chociaż w jakiś rozsądnych przedziałach, bo domyślam się że jeden stolarz zrobi obudowę za tyle a inny za inną kwotę, ale też jakąś średnią rozsądną chyba można przyjąć bazując na doświadczeniu innych tutejszych osób, także jeśli chodzi o złożenie pozostałych elementów

Konstruktorowi chodziło o to żeby zachować 5 - 6 stóp a więc ok. 1.5 - 1.8m od ścian bocznych i 1.2m od tylnej, gdyby kolumny musiały być bliżej rogów, może zabraknąć pola manewru ze zmniejszaniem kompensacji baffle step przez zmniejszenie tłumienia średniotonowców i gwizdka. Sam testował w 27m2 i to otwartych na inne pomieszczenie, do tego amerykańskie domy z dykty lepiej transferują ciśnienia akustyczne na zewnątrz (to już jest moje spostrzeżenie). Generalnie idea jest taka, że mniejsze kolumny daje się zrobić tak, żeby miały spadek basu wyżej a więc żeby główne mody pomieszczenia nie były nadmiernie uwypuklone. Plus fakt że duże sprzęty są koniecznością w dużych pomieszczeniach za sprawą maksymalnego SPL.

Dlatego raczej nie polecałbym tych kolumn do pomieszczenia 18m2. Sugerowałbym coś o słabszym zejściu na dole, niestety nie znam takiej gotowej konstrukcji. Zwłaszcza że z mniejszym wooferem to już by było OT w tym wątku.

dzięki za odpowiedz

więc pozostaje mi ew. taki chyba też zacny projekt

Ukryta Zawartość

tylko czy można by wstawić innej marki (tańszej bo z ATC wychodzi ok. 10tyś) głośniki bez dużego uszczerbku dla całej kolumny

Ukryta Zawartość

dzięki za odpowiedz

więc pozostaje mi ew. taki chyba też zacny projekt

Ukryta Zawartość

tylko czy można by wstawić innej marki (tańszej bo z ATC wychodzi ok. 10tyś) głośniki bez dużego uszczerbku dla całej kolumny

sorry za wpis - w wątku miało być o kolumnach zamkniętych

Ukryta Zawartość

RyszardStr popełniłem te kolumienki za czasów innego systemu politycznego. Z powodów budżetu i dostępności tylko na jednym GDM. Mimo że minęło wiele czasu pamiętam to brzmienie jako zaskakujące przyjemne.... ( zmodyfikowałem lekko zwrotnice) , to był nowy wymiar dźwięku po słuchaniu wielu kolumn fabrycznych. Mimo prostego filtru i czterech głośników nie gubiły się na większym składzie... Basik miękki i szybki i pełnia brzmienia - przyjemnego bez ostrości, były muzykalne - tak to teraz pamiętam. Mam nawet paczki i część głośników, które mogę się pozbyć bezinteresownie.

Na bardziej asertywnym forum DIY opisałem ten projekt...ale nie wiem czy nie zaginął po ataku i zmianie serwera - poszukaj , jezeli Cię to zainteresuje.

Duży zamknięty monitor z Dayton RS270S:

photo.jpg

Ukryta Zawartość

Black Box

Ukryta Zawartość

Duży zamknięty monitor z Dayton RS270S:

Ukryta Zawartość

Black Box

Witam,

mi się ten projekt podoba, a czy ktoś mógłby się wypowiedzieć czy jet on faktycznie godzien uwagi - z góry dzieki za wskazówki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla mnie ta szeregowa zwrotka to kosmos. mnogość elementów dość przytłaczająca.

No i od 750 Hz do 2 KHz średniotonowa kopółka ma pdnisioną charakterystykę przez to, że reszta głośników "głośno" gra jeszcze poniżej pasma podziału. Co gorsza nie jest już to zakres gdzie woofer i wysoko tonowy mają rewelacyjne zniekszatłcenia.

Ukryta Zawartość

mi się ten projekt podoba, a czy ktoś mógłby się wypowiedzieć czy jet on faktycznie godzien uwagi<br>

Głośniki stosunkowo tanie do swoich możliwości.

RS28A-4 to podobno lepszy tweeter od Seas 27TBFC/G.

Ukryta Zawartość

RS52AN-8 o nim pozytywnie wypowiadał się Misimor.

Ukryta Zawartość

RS270S-8 właśnie zabieram się za obudowę testową do niego. Będzie zamknięta 70L. Więc za kilka tygodni będę mógł coś o nim napisac. Cięcie niskie nie tak jak w tym projekcie - 250Hz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.