Skocz do zawartości
IGNORED

co zmienic w HK AVR 255?

cekmar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Niestety jestem zmuszony do używania AVR 255 w torze stereo. Słucham głównie muzyki, filmy idą rzadziej, ale nie mogę sobie pozwolic na dodatkowy zestaw stereo. Co zrobic, żeby ten amplituner lepiej zagrał w stereo?

Nadmieniam, iż słucham z wyłączonym DSP, czyli bez regulacji barwy tonu.

Chciałbym spróbowac wymienic elementy samemu, a nie szukac magica od tuningu, dlatego proszę o konkretne i szczegółowe porady.

https://www.audiostereo.pl/topic/93099-co-zmienic-w-hk-avr-255/
  • 9 miesięcy później...

Niestety jestem zmuszony do używania AVR 255 w torze stereo. Słucham głównie muzyki, filmy idą rzadziej, ale nie mogę sobie pozwolic na dodatkowy zestaw stereo

, a na używany wzmacniacz stereo zintegrowany który można podpiąć do amplitunera możesz sobie pozwolić ?

Już zapomniałem o tym poście :). Ale, jeśli mi przypomniałeś, to bardzo chętnie pogadam.

Teraz znów wróciłem do ulepszenia sprzętu i właśnie się dowiedziałem, że można podłączyć wzmaka stereo do amplitunera pod gniazdo pre out. Jest to trochę niewygodne podczas odsłuchu kina, bo trzeba pamiętać i ustawiać odpowiednią głośność przy oglądaniu filmów, ale za to mamy osobne stereo.

Natomiast w ostatnim roku doszedłem do wniosku, że muszę najpierw zmienić kolumny frontowe. Mam JBL E 80, a podobno nie są zbyt dobre do muzy i warto wymienić je chociażby na Paradigmy.

Ale jest też sprawa, której nie rozumiem do końca: Dużo słucham na słuchawkach (Sennheiser HD 595). Gdy podłączymy je do Harmana możemy słuchać w dwóch trybach. Albo HD (czyli zgodnie z naszym ustawieniem dźwięku), albo Bypass. Ja mam ustawiony amplituner zgodnie z tym, co napisałem wyżej (regulacja tonów na off), czyli jak najbardziej naturalnie. Powinienem wtedy mieć naturalny dźwięk w słuchawkach. Niestety jest on zamulony i prawie monofoniczny. Natomiast po przełączeniu na bypass jest po prostu pięknie. Przestrzeń, naturalność i szczegółowość muzyki jest wspaniała. Czy można taki efekt uzyskać na kolumnach?

Czy można taki efekt uzyskać na kolumnach?

Można , ale to pewnie kosztuje , lecz nie mam takiego doświadczenia .

Natomiast w ostatnim roku doszedłem do wniosku, że muszę najpierw zmienić kolumny frontowe. Mam JBL E 80, a podobno nie są zbyt dobre do muzy i warto wymienić je chociażby na Paradigmy.

W stereo nic Ci nie pomoże zbytnio bo masz amplituner , a te kolumny podobno są świetne w kinie tzn . że w stereo może być gorzej ( tak coś obiło się mi o uszy , chyba ta marka )

Ale jest też sprawa, której nie rozumiem do końca: Dużo słucham na słuchawkach (Sennheiser HD 595). Gdy podłączymy je do Harmana możemy słuchać w dwóch trybach. Albo HD (czyli zgodnie z naszym ustawieniem dźwięku), albo Bypass. Ja mam ustawiony amplituner zgodnie z tym, co napisałem wyżej (regulacja tonów na off), czyli jak najbardziej naturalnie. Powinienem wtedy mieć naturalny dźwięk w słuchawkach. Niestety jest on zamulony i prawie monofoniczny.

, a gdybyś podłączył do wzmaka stereo ( nie wspomnę dedykowanym oddzielnym wzmacniaczu słuchawkowym ) to co byś usłyszał ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Teraz znów wróciłem do ulepszenia sprzętu i właśnie się dowiedziałem, że można podłączyć wzmaka stereo do amplitunera pod gniazdo pre out. Jest to trochę niewygodne podczas odsłuchu kina, bo trzeba pamiętać i ustawiać odpowiednią głośność przy oglądaniu filmów, ale za to mamy osobne stereo.

, są nowe wzmaki które mają taką funkcję " przystosowany do współpracy z kinem domowym " , występuje też to w innych nazwach angielskich , wzmaki te wyeiliminowują tą niedogodność.

Edytuję : radzę pozostać przy kolumnach , a najpierw podpiąć do nich wzmacniacz stereo , a do niego bezpośrednio źródło dźwięku stereo , może być nawet DVD analogowo .

Miałem kiedyś JBL E 90 , a podobno 80 - siątki są najlepsze z tej serii .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a gdybyś podłączył do wzmaka stereo ( nie wspomnę dedykowanym oddzielnym wzmacniaczu słuchawkowym ) to co byś usłyszał ?

No tak... bazując na tym, co oferuje mój HK przy odsłuchu słuchawkowym na ustawieniu HD (czyli "przez wzmacniacz"), natychmiast powinienem kupić wzmak stereo (nawet do tych moich JBL e80). Pozostaje problem kasy w stosunku do jakości, czyli ile muszę wydać, żeby odczuć różnicę? No i czy można kupić używany i jakiego szukać do moich kolumn? Na rynku wtórnym jest mnóstwo wzmacniaczy kilkunastoletnich. Ale czy one są w odpowiednim stanie? Czy kondensatory jeszcze nie wylały? Czy potencjometry zachowują parametry?

Mam starego wzmaka technicsa z 1995 roku (niski model SU-V500). Jest w pełni sprawny. Podpiąłem go do JBLi i zagrało fatalnie. Płasko, nienaturalnie, zimno. Nawet nie było co porównywać z AVR. I jak tu teraz szukać czegoś używanego?

Jest na forum dużo na ten temat, ale gdybyś mógł napisać parę słów, to byłbym Ci wdzięczny....

am starego wzmaka technicsa z 1995 roku (niski model SU-V500). Jest w pełni sprawny. Podpiąłem go do JBLi i zagrało fatalnie. Płasko, nienaturalnie, zimno. Nawet nie było co porównywać z AVR.

Bo niskie modele miały marne zasilacze trafa ( technicsomania kiedyś była ) .

Nie obawiaj się używanych , miałem i nie naciołem się nigdy ( wzmacniacze z pierwszej ręki , nie znaczy że z drugiej są złe )

Coś jednak podejrzewam , że lubisz podbity dźwięk .

Pozostaje problem kasy w stosunku do jakości, czyli ile muszę wydać, żeby odczuć różnicę? No i czy można kupić używany i jakiego szukać do moich kolumn?

Miałem kiedyś używaną Yamahę ax 396 pracującą z JBL E 90 i o niebo lepiej niż z Yamahą amplitunerem RXV 750 . ( preferuje ustawienia zerowe w w zmacnaiczu stereo )

Jaki wzmak stereo używany do twoich kolumn to w dziale stereo , nowy temat , od razu piszesz czego oczekujesz w stereo , jakiej muzyki słuchasz , z jakich źródeł , ja wzmacniaczy nie przewaliłem tonami , a są ludzie co przewalili i znają JBL - ele .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.