Skocz do zawartości
IGNORED

Ten sam plik a różnica w brzmieniu ?

tadeo

Rekomendowane odpowiedzi

O jakiegoś czasu bawię się trochę z plikami bo próbuję zrozumieć o co w tym wszystkim chodzi ,oczywiście w kontekście brzmienia ?

Mam pokażną płytotekę /winyle i CD/ i materiału /repertuaru/ mi nie brakuje więc niczego nie ściągam z sieci oprócz kupionych na "próbę" do porównań dwóch albumów z hdtraxa w rozdzielczości 24/96 ale ja nie o tym.

Wczoraj zripowałem sobie EAC-kem płytę Pata Mehenego na HD kompa ,zgrałem ją również na penraka Toshiba 32GB i zrobiłem porównanie jak jest odtwarzana przez wejście USB w ampli Arcama AVR-400.

Porównanie polegało na odtworzeniu z pena poprzez wejście USB w ampli tego Pata Methenego oraz tego samego materiału z laptopa Dell Inspiron 1720 . Wychodziłem z założenia ,że musi brzmieć identycznie dlatego dałem plikowi z laptopa fory w postaci puszczenia sygnału kablem USB poprzez konwerter cyfrowo-cyfrowy StyleAudio Carat T2 ,podłączony do Arcama w wejście coax kablem Stereovox .

Wejścia w Arcamie ustawiłem na najwyższą dostępną rozdzielczość tj. 24/96.

Brzmi inaczej , z pendriva dzwięk jest szybszy ,bas lepiej kontrolowany , z kompa większa przestrzeń ,bas bardziej napompowany ,mniejsza kontrola,

odczuwalne zwolnienie dzwieku ale to chyba przez ten "ciągnący" się bas.

Dla porównania zgrałem ten album na zewnętrzny dysk twardy 2TB i podłączyłem w to samo wejście USB co przedtem pendriva , dzwięk przypominał

ten z pliku z komputera .

O ile jestem w stanie zrozumieć /?/ różnice w brzmieniu pierwszego połączenia z powodu różnej aplikacji ,dodatkowe urządzenie w torze ,kabel coaxialny ,wejście coaxialne ,to w drugim przypadku już nie.

Ten zewnętrzny HD różni się od pendriva tym,że ma dodatkowy kabel USB oraz zasilacz ,czyżby to miało wpływ ?

W ramach dalszej zabawy i porównań mam zamiar podłączyć twardziela do routera poprzez wejście USB a router do ampli kablem LAN .

Skoro była różnica pomiędzy HDD USB a pendrive w tym samym USB, to mówisz o autosugestii.

Ten zewnętrzny HD różni się od pendriva tym,że ma dodatkowy kabel USB oraz zasilacz ,czyżby to miało wpływ ?

Może i jest prawdopodobne że przez masę wniesie jakieś śmieci ... ale wpływ na przestrzeń, BAS ... człowiek jest bardzo ułomny i jak chcesz mieć obiektywną pewność to trzeba by pomierzyć, czy jest choćby różnica w SNR (ale nawet w to wątpię).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.