Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gdyby mnie kiedyś trzepło na zakup AT 33ptg to zmieniam tylko ramię z powrotem na alu z weglowego i daję grubszy headshell.

AT33PTG gra u mnie na ramieniu AT1005II.

Rewelacja do niczego nie mogę się doczepić.

Masa efektywna ramienia to 20 gram.

Może to pomoże konstruktorowi w zaprojektowaniu

jeszcze lepszego ramienia.

VIS

AT1005II.jpg

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

AT33PTG gra u mnie na ramieniu AT1005II.

Rewelacja do niczego nie mogę się doczepić.

Masa efektywna ramienia to 20 gram.

Może to pomoże konstruktorowi w zaprojektowaniu

jeszcze lepszego ramienia.

VIS

Właśnie, choć z wyliczeń wychodzi, że na standardowym ramieniu Andrzeja z rurką alu, powinna śmigać bardzo dobrze. Dlatego o niej czasem myślę, czasem, co by w paranoje nie popaść, dopiero trzystaczwórkę zanabyłem.

Maiłem ostatnio okazje posłuchać na spokojnie (na AS było trochę tłoczno) gramofonu kol. Andrzeja.

Dla mnie - rewelacja. Gratulacje dla konstruktora bo nie było się do czego "przyczepić" a gramofon grał znakomicie.

Wykonanie - profesjonalne.

Zastanawia mnie tylko (jako potencjalnego użytkownika) dlaczego ten gramofon (a właściwie ramię) "pozycjonowane" jest jako sprzęt dla wkładek MM ?

Gram obecnie na ZYX 100RS i po przeliczaniach wyszło mi, że mogę grac na ramionach o masie efektywnej od 8 do 24g.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kiedy kilka lat temu budowałem prototyp,nie posiadałem żadnej wiedzy o możliwościach współpracy z tak szeroką gamą wkładek.Moje prywatne zapasy wkładek ograniczały się do kilkunastu historycznych MM-ek i na nich wykonywałem testy.Ponieważ nie miałem własnych doświadczeń z MC nie chciałem wydawać opinii ani polecać czegoś, czego sam nie byłem pewny.Obecne , tak szerokie doświadczenia kolegów pozwalają zweryfikować moje dawne opinie i przemyślenia.Bardzo mnie cieszy,że na plus dla ramion mojej konstrukcji.Jeśli jeszcze okaże się ,że ramię ciężkie,szykowane do testów dla benpe zapełni lukę,będziemy mieli pełne spektrum możliwości.Posiadając AD FONTES z kompletem 2 ramion i dodatkami do upgrade można będzie przebierać we wkładkach bez ograniczeń.Oczywiście nie doszedł bym do tego sam z przyczyn prozaicznych czyli finansowych.Ale od czego są przyjaciele...Powoli więc realizuje się moja idea gramofonu dla wszystkich...A

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Dokładnie, wszelkie doświadczenia użytkowników są niezbędne. Wiadomo juz na 100 %, że ten gramofon po prostu gra. czy to z MM czy z MC. Ta prosta konstrukcja, na szczęście nie przekombinowana, wyciąga multum z analoga. I naprawdę nie trzeba wydawać kilkunastu nastu tysiaków by mieć dźwiek na najwyższym poziomie. Nie wierzę za bardzo w to, że andrzejowy 'produkt" może przegrać z czymś za np. 15 000. To niemożliwe. Po prostu, ten gramniak podaje to co jest z płyty a potem to już reszta toru robi. Moje zdanie oczywiście. Ale poparte pewnym doświadczeniem.

Taaaa, a jednak z Dorianem mocno nie wyszlo. Patrz drapak peezeeta.

Jak dostanę tą wkładkę na tydzień to wyjdzie....Chyba...
Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Taaaa, a jednak z Dorianem mocno nie wyszlo. Patrz drapak peezeeta.

Spoko, spoko, to złudzenia ;) 13 500 zeta różnicy nie zrekompensuje kilku smaczków więcej. Tu i tam ;)

Spoko, spoko, to złudzenia ;) 13 500 zeta różnicy nie zrekompensuje kilku smaczków więcej. Tu i tam ;)

ja nie spodziewam się wiecej smaczków wynikających z różnic konstrukcyjnych, bardziej z niedopasowania dynamicznego zastosowanej wkładki w stosunku do użytego ramienia.
Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

DL 304 została powieszona na lżejszym ramieniu, skalibrowana wstępnie i zagrała. Zagrała sobie dźwiękiem pełnym, wyrównanym, średnica to coś czego zawsze mi brakowało a tu jest ona piękna. Żywy, energetyczny bas i soczyste wysokie tony. Jestem pod wrażeniem możliwości gramofonu i wkładki.

post-27859-0-16475000-1359895495_thumb.jpg

post-27859-0-54230900-1359895501_thumb.jpg

post-27859-0-66621200-1359895506_thumb.jpg

post-27859-0-86147900-1359895510_thumb.jpg

Nie wierzę za bardzo w to, że andrzejowy 'produkt" może przegrać z czymś za np. 15 000. To niemożliwe.

Po prostu, ten gramniak podaje to co jest z płyty a potem to już reszta toru robi. Moje zdanie oczywiście. Ale poparte pewnym doświadczeniem.

Zapewniam, że AF jak i DP przegra z gramofonem za 1000 zł.

Moje zdanie też jest poparte doświadczeniem!

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Zapewniam, że AF jak i DP przegra z gramofonem za 1000 zł.

Moje zdanie też jest poparte doświadczeniem!

Ale ja nie neguję, że tak stać się nie może. Może. 1000 zł, rozumiem za używany gramofon z epoki? Nie produkt gramofonopodobny z marketu?

Powracam do pytania:

Ile "bujnięć " wykonuje ramię w stanie "wyprowadzenia go ze zrównoważenia" ?- Nurtuje mnie inercja .

Może posiadacze zamieszczą filmik w demonstracji "swobody" zawieszenia.

Piekno grania może wynikać z trzymania " za uzdę" wkładki

Inercja to bezwładność, a konkretnie w przypadku ramienia gramofonu moment bezwładności, od którego zależy okres drgań. To ile tych drgań - cykli ramię wykona zależy od oporów łożyskowania w płaszczyźnie poziomej.

To ile tych drgań - cykli ramię wykona zależy od oporów łożyskowania w płaszczyźnie poziomej.

No właśnie - ??? -ile ?

Konrad, ale czemu muszę liczyć ile razu machnie mi wajchą któryś z moich gramofonów, kiedy mam podaną siłę niezbędna do ruszenia go ze stanu spoczynku. Takie dane podawała każda profesjonalna firma budująca ramiona, a również te które te ramiona implementowały do swych napędów?

Pytam o konkretny przypadek : AF.

W nim ramie jest firmowane AA, ale bez "cyfr"

Gra - chwała mu , ale lubimy dane techniczne ,równie jak te słuchowe.

Sorry Konrad, pisałem wyczerpująca odpowiedź jednak ten je... y silnik as wyj..ł wszystko w niebyt!!

Teraz w skrócie:

- Ramiona Andrzeja to produkty autorskie w stanie ciągłego rozwoju pod wpływem opinii ich dobrowolnych użytkowników.

- Podanie uczciwych parametrów finalnych tych ramion, wymaga poddania ich weryfikacji z aktualnymi normami w niezależnych powołanych do tego instytucjach stwierdzających ich klasę i dopuszczenie do obrotu handlowego.

- To produkt rzemieślniczy- hobbystyczny, więc to sprawa dobrowolna:-)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ja już okres podniety wiecznym ustawianiem mam za sobą, ale jak chcesz to bujnę :)

Proszę bardzo: Jak gibniesz lekko ramię w górę lub w dół, powiedzmy 3-5 cm od stanu równowagi, ramie idealnie poziomo wyjściwo, to ramię wraca do pozycji równowagi w bardzo podobnym miejscu. Jak zaczniesz z góry gibnie się w dół, wróci i już jest na swoim miejscu. Mniej więcej. Róznica może 1-1,5 cm między maksymalnym dolnym, a górnym położeniem. Są więc jakieś opory łożyska. Jak próbujesz inaczej tj. uzyskać maksymalny dolny i górny poziom równowagi, tj wkładka w góre lub w dół bez chęci powrótu do pozycji zero, idealnego poziomu- to 3 cm amplitudy jak nic gdy ramię nie podejmuje walki z masą. czyli 1,5 cm w góre od poziomu i 1,5 w dół od poziomu.

Ramię da sie podnieść baaaardzo wysoko w górę więc daruję sobie puszczanie go w dół bo mam wrażenie, że coś moge urwać.

Co ciekawe gdy chcę ustalić nacisk igły powiedzmy 1,65 g to co bym nie robił z ramieniem i jak je układał- nacisk zawsze jest identyczny :)

Edytowane przez frywolny trucht

Co ciekawe gdy chcę ustalić nacisk igły powiedzmy 1,65 g to co bym nie robił z ramieniem i jak je układał- nacisk zawsze jest identyczny :)

I w tym chyba moja obawa. Ruch hamujący łożyska zawieszenia ,niejako wymusza opór . Bardziej widzę w tym ścisk niż nacisk:)

W/g info na stronach www . ramię powinno wykonać 3-4 wahnięć nim zatrzyma się w punkcie spoczynkowym

Edytowane przez ricon
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ewidentnie, przynajmniej w moim gramofonie, pozioma część łożyskowania Cardana poprzez stawiany opór robi za swego rodzaju amortyzator. Pytanie czy to dobrze czy źle i czy wkładkom MM o nacisku 1,7-2,0g coś to robi?

Jak źle to chyba można psiknąć WD40, ale poczekam, niech ktoś inny ulepszy i powie, że jest lepiej :)

Edytowane przez frywolny trucht
Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Ale wkładka lyra dorian z ramieniem Ad Fontes zgrała się ze sobą znakomicie .Rezonans tego układu wypadł na 10 Hz . To idealny wynik, nie rozumiem więc ,skąd macie tyle obiekcji

Edytowane przez miniabyr

Ewidentnie, przynajmniej w moim gramofonie, pozioma część łożyskowania Cardana poprzez stawiany opór robi za swego rodzaju amortyzator. Pytanie czy to dobrze czy źle i czy wkładkom MM o nacisku 1,7-2,0g coś to robi?

Jak źle to chyba można psiknąć WD40, ale poczekam, niech ktoś inny ulepszy i powie, że jest lepiej :)

WD40? Chyba lepiej smar do łożysk precyzyjnych. WD40 to środek do czyszczenia...

Wykonałem to doświadczenie rocon-a. Wypoziomowałem ramię. Uniosłem w góręok 2 cm i puściłem. Ramię wpało w oscylacje góra-dół. wahnięć do punktów krańcowych wykonało 6 zanim przestało. Ostatnie 6-te to koniec zaobserwowanych wahnięć. To 6 oznacza, że tyle razy osiągnęło punkt szczytowy z malejącą amplitudą Czy to dobrze, czy źle?Ramię gra z wkładką Shure o podatności 25.

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Polecam płytę testową, którą możesz sprawdzić rezonans ramienia zarówno boczny jaki pionowy. Polecam Hifi News.ściężka 2 i 3 na stronie B.To najprostsza metoda.Koszt ok 150 zł.Płyta zawiera jeszcze ścieżki np do ustawiania antyskatingu.

W ramach wypoczynku od, niewątpliwie ciekawych, rozważań technicznych chciałbym przywitać się w zakładce o gramofonie Ad Fontes i przedstawić swój nabytek. Powiesiłem wkładkę Ortofona 2M Bronze, a mata którą używam to naklejana na aluminium talerza mata od peezeeta która doskonale mi się sprawdza. W tej chwili czeka mnie wybór preampa, kilku już słuchałem i mam faworytów.

ad_fontes.jpg

ad_fontes5.jpg

ad_fontes2.jpg

ad_fontes3.jpg

ad_fontes4.jpg

Z tego co wiem następne będą cieńsze, ta faktycznie odstaje na obwodzie. W tej chwili jako osłona przeciwkurzowa robi, płyty kładę na matę peezeeta. Porównywałem różne maty, opisałem to w wątku o drapaku peezeeta.

• Pokaż nowe odpowiedzi