Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:)))))))))))))))))))))))))))))))

I z czego Ty się cieszysz? Ja za macanie bym co najmniej o flaszkę wnioskował:-))

żałuję że osobiście nie mogę POMACAĆ :) - dopiero ok 10-15 czerwca będę miał czas pojechać, ale mam bujną wyobraźnię obrazowo-przestrzenną i wyobrażam sobie jak podnoszę ramię, opuszczam nad płytą i po chwili .... :))

Poza tym widzę swojego białego, lekko kremowego (w kolorze listew przypodłogowych i innych dodatków) AD Fątka, w otoczeniu ciemnej podłogi czarnego stolika z czarnymi klockami, między ciemnymi kolumnami.... .

Generalnie ciemne tło i prawie biały Fątek :))). Zastanawiam się nad pokrywą i jakimś diodowym oświetleniem Fątka - delikatnym - jakieś bateryjne lampki diodowe (ciepłe).

Oświetlenie tylko na czas zmiany stron. Słucham wyłącznie w całkowitej ciemności (na razie CD, bo Bernard wylądował w piwnicy ze 20-25 lat temu, a PŁYTY CZEKAŁY - I CZEKAJĄ NA FĄTKA :)))))))))).

Ostatnio zmywałem klej z wyświetlacza cd i diody wzmacniacza (niebieskiej ;((((((((((( po czarnej taśmie klejącej (taśma nie spodobała się drugiej 1/2 :((( co tu wymyślić - nie mogęwyłączyć wyświetlacza. Mógłbym wypiąć kable, ale żonka z niego korzysta. Ja i tak słucham płyty od dechy do dechy więc nie potrzebuję.

PS

elcancar: "Kolega nie wnioskował - czas minął. Co wymacałem to moje :))"

Nie jestem aż tak zazdrosny. Prawiczkiem AF i tak nie będzie, bo AA testuje gramofon przed klientem :))

pozdrawiam

PS

Flaszkę czemu nie - jeśli w okolicy Poznania - jak już będzie grało - nie z okazji macania :)

Edytowane przez axiomax

axiomax,

Twój gramofon Ad Fontes bardzo mi się podoba. Ta kremowa biel plinty na żywo prezentuje się rewelacyjnie. Gdybym zamawiał u Pana Andrzeja gramofon, to chyba zdecydowałbym się na podobny kolor. Napisz Kolego (jeśli możesz) kilka słów o projekcie, bo na zdjęciu widać, że jest przygotowane mocowanie na dwa ramiona w Ad Fontes. Talerz to też nie rutynowy stop aluminium, a zdaje się czarny akryl.

Pozdrowienia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

1.Talerz dopiero będę wybierał:

a.alu

b.alu-akryl-alu

c.alu-POM czy jakoś tak

2.Zamówiłem 2 ramiona od razu lekkie karbon i mosiądz - okablowanie ramion z wtykami do gniazd w plincie, co by nie trzeba było przelutowywać.

3.Wkładka ortofon 2m black.

cyt:"bo na zdjęciu widać, że jest przygotowane mocowanie na dwa ramiona w Ad Fontes"

MOCOWANIE NA 2 RAMIONA W PLINCIE? Myślałem, że drugie ramię będzie sobie stać na jakiejś podstawce (i na razie czekać na fundusze na MC Denon 103r?)

Wspominałem coś - ale, że w przyszłości plinta na 2 ramiona od razu - bo teraz chyba się nie da?

Myślałem, że "oczekujące" ramię będzie stać na jakiejś podstawce osobno - jak silnik, ale jeżeli AA upchnął je gdzieś na plincie? może to lepiej? muszę zapytać.

Plinta na 2 pracujące ramiona byłaby chyba zbyt ogromna.

Swoją drogą już ta musi być wielka na 14" ramię.

Nie znam wymiarów - ktoś zna?

Jak duży musi być blat/półka/podstawa?

he he a może puścić talerz w drugą stronę, a 2-gie ramię równolegle?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Wymiary są podobne do typowego gramofonu. To tylko tak groźnie wygląda. Zwróć uwagę, że typowy gramofon ma sporo plinty na lewo od talerza, często w tym miejscu są regulatory. W AF talerz "wisi".

W tej plincie nie ma gdzie zamontować drugiego ramienia 14 cali. Chyba, że na jakimś wysięgniku mocowanym do ściany bocznej :)

Edytowane przez frywolny trucht

patrzę na zdjęcie i nie widzę, gdzie tam postawić "nieczynne" ramię? Gdzie to "przygotowane miejsce na 2-gie ramię?

Zapytanie poszło do AA. Czekam na odpowedź.

Edytowane przez axiomax

Ramiona są wymienne-stąd ten wtyk i gniazdo.Drugie ramię będzie stało sobie na podstawce osobno.Wymiana to poluzowanie wtyku w podstawie,wypięcie wtyku i wysunięcie ramienia do góry.Pozostaje ustawić VTA i grać...Ramię dodatkowe będzie skalibrowane wstępnie.Po założeniu Denona pewnie trzeba będzie doregulować overhang...Ot i cała tajemnica.Nakleiłem sobie matę peezeeta i jest fajnie.....A

• 2 tygodnie później...

Gramofon przywiozłem w zeszłą sobotę ale dopiero wczoraj skończyłem lutować sekcję MC Nudy więc dopiero wczoraj nastąpiło próbne odpalenie. Położyłem pierwszą z brzegu płytę tylko na chwilę, żeby sprawdzić czy to w ogóle zagra i cóż, niemal przez 4 godzin nie byłem w stanie zdjąć słuchawek z uszu, po prostu płyta za płytą :) Jednak dopiero kiedy wrzuciłem na talerz ostatni album Dead Can Dance, o którym tak jak kilku innych forumowiczów uważałem że jest masakrycznie przebasowiony, wręcz nie do słuchania, dopiero kiedy położyłem go na talerzu mojego Fontka, szczęka mi opadła. Owszem, basu syntetycznego nadal jest dużo ale teraz już nie razi, no i to co się dzieje w opozycji do tego basu, wszystkie dzwoneczki, smaczki - obłęd. Ta sama płyta z pliku, choć lepiej, spokojniej zrealizowana teraz brzmi jakoś tak bez mocy i już z pewnością nie zastąpi, jak dotąd, wersji winylowej. Jestem przekonany, że sprzęt jeszcze nie pokazał na co go stać. Gramofon z wkładką i przyległościami dopiero się rozgrzewa :) A przecież jest jeszcze zabawa napięciami w Nudzie, opampami, kabelkami itp. Można też zaprosić pod strzechę Freickerta w celu optymalizacji ustawień; słowem trochę zabawy z ostatecznym szlifem zapewne będzie ale na razie mnie to jakoś nie martwi.

Oczywiście od razu mówię, że nie mam doświadczenia w analogu. Dotąd słuchałem na Thorensie 318 z krótkim ramieniem i wkładką MM (Nagaoka JT-555) i byłem bardzo zadowolony z tego co słyszałem. Zachciało mi się jednak zdecydowanej poprawy, nie jakichś tam zmian na granicy percepcji tylko wyraźnych i dobitnych. Wyjścia nie było - nowy napęd, nowe, długie ramię, niskopoziomowa MC. Wątek o Ad Fontesie podsunął pomysł na napęd i poszło...

Aby zatem odnieść się do tytułu wątku, muszę powiedzieć, że zdecydowanie jest wart swojej ceny. W dodatku w świetnej cenie otrzymujemy sprzęt spersonalizowany wg upodobań klienta (moja zebra w realu wygląda bosko).

Cóż mogę powiedzieć, oby Pan miał, Panie Andrzeju, całe rzesze zadowolonych klientów, bo ten sprzęt w pełni na to zasługuje. Bardzo się cieszę, że i ja mogę do nich dołączyć :))

Edytowane przez elcancar

Witam

Witam

Jade odebrac fątka pojutrze.

W jakiej konf. słuchałeś?

Wkładka, ramię, talerz - bo przedewzm to "nuda"?

Jak szło na przedwzm. Pana Andrzeja (lampowa Hiraga) - porównania dżwieku Hiraga vs Nuda?

Lampa czy tranzystor?

Edytowane przez axiomax

Trudno byłoby mi porównywać ponieważ słucham wyłącznie na słuchawkach a u Pana Andrzeja grały kolumny. Mogę jedynie powiedzieć, że dźwięk z kolumn na wkładce MC podobał mi się bardziej, niż podczas poprzedniej wizyty dźwięk z MM ale odsłuchy były krótkie i nie miały na celu bezpośredniego porównania tego rodzaju więc to może być tylko moje chwilowe wrażenie. Ramię i wkładkę opisałem w "o mnie", talerz taki jak na zdjęciu mojej zebry no i Nuda. Sekcję MC Nudy lutowałem od razu w klasie A, wg instrukcji.

Witam

Witam

Jade odebrac fątka pojutrze.

W jakiej konf. słuchałeś?

Wkładka, ramię, talerz - bo przedewzm to "nuda"?

Jak szło na przedwzm. Pana Andrzeja (lampowa Hiraga) - porównania dżwieku Hiraga vs Nuda?

Lampa czy tranzystor?

Oj , to sie "sypnelo z zamowieniami ,tez bede odbieral za mc.

Zamowilem w ciemno,oby tylko nam Konstruktor sie wyrobil?

Pozdrawiam,

TAD

Na razie się wyrabiam, choć drugi etat powoli zaczyna mnie męczyć...Z drugiej strony przechodzenie do historii w tak ciekawej dziedzinie nie może być lekkie ani łatwe..Jest za to przyjemne-szczególnie,że mam okazję poznawać coraz to nowych pasjonatów winylu..

Oj , to sie "sypnelo z zamowieniami ,tez bede odbieral za mc.

Pozdrawiam,

TAD

musi, ja jade jutro do Wloclawka:)

musi, ja jade jutro do Wloclawka:)

Tez po odbiór,czy zamówienie?

Na razie się wyrabiam, choć drugi etat powoli zaczyna mnie męczyć...Z drugiej strony przechodzenie do historii w tak ciekawej dziedzinie nie może być lekkie ani łatwe..Jest za to przyjemne-szczególnie,że mam okazję poznawać coraz to nowych pasjonatów winylu..

Panie Andrzeju, Duzo Zdrowia i wytrwalosci w dzialaniu,

Podziwiam Pana za te Wytrwalosc do osiagniecia zamierzonego celu!!

Tad

zamowic

A jaka plinta

Jakas wypasiona ??

moze zalozymy watek na wzor,kordegardy w której bedziemy demonstrowac najladniejsze plinty, Fontki naszego Konstruktora ?

cos na wzor "Miss Fontek"

Pozdrawiam Miłosników

Tad

UPSSS ! Kordegardy z duzej litery

Edytowane przez Teddy_2012

Użytkownicy

112 postów

Napisano dziś, 15:49

Na dzień dzisiejszy jaki jest czas oczekiwania na Ad Fontes'a? Wliczając ewentualną przerwę urlopową

Około 4-6 tygodni..A

Czy jest ktoś z Górnego Śląska, kto chętnie przedstawiłby mi u siebie ten gramofon?:) Byłbym bardzo wdzięczny.

W niedzielę odebrałem "kremówkę" ;)

Wczoraj odpaliłem Fątka gdzieś o 16 i skończyłem o 2 w nocy :))))

JESTEM ZACHWYCONY!!!! KOPARA DO ZIEMI!!!!!

BRAWO PANIE ANDRZEJU!!!!

Do tej pory słuchałem na Audio Note AN CD-1 (lampowy st. wyjściowy na ECC82) , do tego Baltlab Epoca v 1,3 i kolumny 3A2 (projekt Akustyk na Scan Speak).

Vinyle grają co najmniej tak samo lub lepiej niż japońskie wydania CD, KH2, SHMy, XRCD itp

NA PEWNO PRZYJEMNIEJ!!!

Umyte starocie mniej trzeszczą (grane na Arturze i Bernardzie) niż nie prane nówki 180 i 200g.

Pozdrawiam wszystkich

Fotki - jak dotrze stolik z upgradu.

Edytowane przez axiomax

Już Ci zazdroszczę i czekam na fotki. U mnie też takie cudeńko stanie. Niech no tylko z alle zejdzie jeden gramiak, zamawiam od razu Fontesa.

Już Ci zazdroszczę i czekam na fotki. U mnie też takie cudeńko stanie. Niech no tylko z alle zejdzie jeden gramiak, zamawiam od razu Fontesa.

Polecam

PS

Krótko przede mną był odbierany czarny fortepian i zrobił na mnie jeszcze większe wrażenie wizualne, ale ja muszę mieć jasny, bo otoczenie ciemne (czarny by "zgasł").

U mnie Fątek będzie na honorowym miejscu - już teraz "wali po gałach" a jak się dołączy uszy...................... :) czekam (nie moge doczekać się) na stolik.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Pilot, ja się nie chcę wtrącać w twoje biznesy, ale lekko sobie solisz te ceny :) Więc nie badź może zdziwiony, że kupcy nie walą drzwiami i oknami.

I wytłumacz mi jeszcze sformułowanie:" Luxman, firma sama w sobie".

Edytowane przez frywolny trucht

Frywolny, jak chcesz kupić Luxmana to postaram się Ci to wytłumaczyć. Wiem że jest u nas mało popularny, ale tak jak pisałem wcześniej, wolę słuchać płyt na Luxmanie niż na Thorensie. Ceny kup teraz są może i przesolone, ale licytacji nie. W tej chwili zależy mi na sprzedaniu jednego gramiaka, gdy to się uda to drugi będę wystawiał z ceną wyższą. Czy pójdzie czy nie nie będzie dla mnie miało żadnego znaczenia, ale poniżej 800 nie zejdę teraz. Wiem że zbliżają się wakacje i trudno będzie teraz coś sprzedać. Ale bez przesady żebym wystawiał je po 600. Do tego nie dojdzie. Mam czas.

• Pokaż nowe odpowiedzi