Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Czyli są identyko, a dałbym sobie jajko odciąć, że mój sporo niższy.

Nie ma prostej odpowiedzi na to, który materiał lepszy, bo każdy niby coś tam troszke wnosi, pytanie czy tego rodzaju zmian oczekiwałeś?

To zresztą dotyczy doboru mat.

Nie słyszałem 440ML na AD ale to musi być niezła wścieklizna :)

Niezła wścieklizna w pozytywnym słowa znaczeniu czy wręcz odwrotnie? Właściwie to nie wiele zmieni, AT będę musiał mieć przez jakiś czas założoną.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Werk gra jasno i detalicznie. Wkładka to samo, a jeszcze podbija efekt lekkim odciążeniem basu. Przy neutralnej reszcie toru - ja czułbym się źle, ale Kubeł w tym królestwie nakłuwania detalem byłby wniebowzięty :) Kwestia gustu.

Przez kilka tygodni grałem AT 440 na moim AF. Przy lampowym wzmacniaczu i szerokopasmowych głośnikach nie było źle. Ale Ortofon jednak przyjemniejszy. Grałem na VMS 30 a teraz na 540. Dużo przyjemniej niż AT 440. Choć gdyby ktoś pytał czy VMS30 czy 540 to nie umiałbym się opowiedzieć po którejś stronie, obie mi się podobają.

pozdrawiam

mały, to chyba alu na dole i POM od góry

mały, to chyba alu na dole i POM od góry

słuchalem trzech talerzy:

pełne alu - twardo -(rock)

alu-POM - delikatny - miły dzwiek

alu-akryl-alu - coś pomiędzy - i taki wybrałem.

Niesamowite zmiany daje mata.

Dla mnie - jak najbardziej miękka.

U AA słuchałem maty gumowej, bardzo miękkiej.

Była to płaska guma z kółeczkami - jak by rozłożyć równomiernie

przessawki na gładkiej macie.

AA tez ja lubi i nie chciał jej się pozbyć

o coś takiego - tylko z miękkiej gumy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a może ktoś testował to:

Ukryta Zawartość

myślę też o silikonie DIY

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

.....no i jak już posiadasz gramofon, to masz pełne pole do popisu z rożnymi gadżetami . A jest tych pierdół całe mnóstwo.Można sobie dostroić dźwięk do swoich upodobań.Generalnie to fajne i miłe zajęcie ten analog.

Używa ktoś może wkładki AT440 MLa z Fontesem, jak to gra?

Drugie pytanko, jaki talerz jest lepszy, pełny aluminiowy czy aluminiowo akrylowy? Akrylowy zewnętrznie lepiej się prezentuje.

ja do rocka, metalu itp. i G1042 wybralem full metal.

Za kilka tygodni dołączę do klubu. Sprzęt w trakcie zamawiania. Pozostaje wybór ramienia. Stawiam na aluminiowe, a co myślicie o węglowym. Wkładka oczywiście w dalszym ciągu AT 440.

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Za kilka tygodni dołączę do klubu. Sprzęt w trakcie zamawiania. Pozostaje wybór ramienia. Stawiam na aluminiowe, a co myślicie o węglowym. Wkładka oczywiście w dalszym ciągu AT 440.

Mam węglowe, jest nieźle z dopasowanymi wkladkami, przerobiłem VMS'y oraz Nagaokę (twardą) i zostałem z Denonem DL304. Dla mnie to wkladka MC do tegoż gramofonu. Radzi sobie pięknie, i chyba najlepiej z jazzem, ale rock też nie pozostaje w tyle. Oczywiście kwestia pre... Ale u mnie ta wkładka gra pelnym pasmem, niczego nie brakuje a różnica pomiędzy MM jest kolosalna.

Wracając do talerza, to u mnie jest kanapka, dól akryl , góra alu. i całośc ma ok 6 cm , tak więc to raczej standrad.

Wkładka oczywiście w dalszym ciągu AT 440.

Też mi się wydaje , że z ta AT , to uszy mogą krwawić, ale....... Każdy lubi co innego.

robiz

Edytowane przez robiz

No ale wróćmy do ramienia, które będzie lepsze, alu czy węgiel. Wkładkę zawsze można wymienić, używać kilka a ramię jakie zamówię takie pozostanie.

Tak na marginesie przydały by się na Fontesach numery seryjne. Te z nr 1 były by już w cenie. :) Kolekcjonerskie. First pressy.

Jasne z wkłądką zawsze dasz radę zmienić.

Ramię.... w mojej opini to tylko kwestia estetyki wizualnej. Róznice sa na tyle minimlane, że ja nie wiem. Słuchałem i tego i tego i skusiłem sie na alu, ładniej się komponuję z moim Ad Fontkiem ; )

robiz

No ale wróćmy do ramienia, które będzie lepsze, alu czy węgiel. Wkładkę zawsze można wymienić, używać kilka a ramię jakie zamówię takie pozostanie.

Tak na marginesie przydały by się na Fontesach numery seryjne. Te z nr 1 były by już w cenie. :) Kolekcjonerskie. First pressy.

ramie tez mozesz z czasem wymienic

Jasne z wkłądką zawsze dasz radę zmienić.

Ramię.... w mojej opini to tylko kwestia estetyki wizualnej. Róznice sa na tyle minimlane, że ja nie wiem. Słuchałem i tego i tego i skusiłem sie na alu, ładniej się komponuję z moim Ad Fontkiem ; )

robiz

I o taką odpowiedź mi chodziło. Dzięki.

Na PW miałem zapytanie AA odnośnie ramienia, dlatego tu się zapytałem, które może być lepsze. Czyli wychodzi na to że węglowe również są dostępne. Zamówienie już złożone, zmieniał już niczego nie będę, chyba żeby naprawdę jakieś wpisy były odnośnie wyższości jednych podzespołów nad innymi. Dziękuję pany.

ja zamawiałem węglowe ramię, ale na razie AA wstrzymał się z carbonami - bo ponoć pękają?

Ponoć pękają? Mam weglowe i "działa" aż miło. Poza tym takiego serwisowego podejścia do klienta jak ma Andrzej dawno nie widziałem. Wszystkim takiego życzę, porównajcie prosze w moim nowym wątku o zakupie kolumn w Visatexie.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Ponoć pękają? Mam weglowe i "działa" aż miło. Poza tym takiego serwisowego podejścia do klienta jak ma Andrzej dawno nie widziałem. Wszystkim takiego życzę, porównajcie prosze w moim nowym wątku o zakupie kolumn w Visatexie.

Pozdro

Pozdro

Pan Andrzej na razie wstrzymał się z węglowymi - zamawiałem węglowe - wróciłem z aluminiowym - ze względu na wadę? materiału.

Metalowy element na którym wisi przeciwwaga wciskany jest w rurkę o określonej średnicy wewnętrznej.Partia rurek miała minimalnie mniejszy otwór.Po wciśnięciu rurka węglowa się rozwarstwiała i musiałem sprawdzić,czy nie skutkuje to pękaniem w przyszłości..Dla pewności wymieniłem cała partię na nowe o powtarzalnej średnicy otworu...Tak więc nie ma już problemu z dostępnością .Co do różnic w graniu ramion węglowych-na pewno bardziej miękko niż metal-ale przy porównaniu identycznych wkładek.Zdecydowanie bardziej działa talerz i maty...A

No i stało się panie Andrzeju. Oba gramofony sprzedane i do czasu odbioru u pana Fontesa jestem skazany na słuchanie muzyki z radio. Ale te tygodnie będą się ciągnęły, jedyne pocieszenie jest w tym że czekam na kawał porządnego sprzęcicha.

Trochę z innej beczki...Testując kolejny gramofon zamontowałem dostarczoną wkładkę MC Ortofona.Wkładka była niskopoziomowa a moje pre do takich wkładek w stanie niekompletnym....Popełniłem więc na szybko transformatory step-up o przekładni 1:100 z czegoś,co walało się jeszcze z lat 70 .czyli transformatorów mikrofonowych.Liczyłem na krótkie testy z dodatkowymi efektami w postaci przydźwięku i kiepskiego pasma, więc niezbyt dbałem o sam montaż.Po prostu dolutowałem gniazda we i kabel ekranowany z wtyczkami na wy.Nie mając wielkich oczekiwań zostałem miło zaskoczony równym dźwiękiem i wspaniałą definicją oraz rozdzielczością.A co najbardziej istotne brakiem przydźwięków.Tak więc szykuję obudowy dla kilku kompletów które posiadam trochę w ciemno i przy okazji innych..PROŚBA:Za jakieś 2 tygodnie chcę przekazać do testów jeden komplet transformatorów komuś,kto posiada mój gramofon,wkładkę MC oraz dobrej jakości pre MC.Zależy mi na obiektywnej opinii bez, naciągania i wazeliny.Celem jest 1.Zagospodarowanie zapasów transformatorów.2.pozyskanie alternatywy dla pre MC.3.Nie bez znaczenia jest także możliwość uzupełnienia konstrukcji o dodatkowy element..Niestety nie pamiętam symbolu wkładki..

Nie wiem czy to o mnie mowa, czy jeszcze któryś z kolegów przywiózł Panu Andrzejowi ostatnio do zamontowania wkładkę MC bo jeżeli chodzi o moją, do której właśnie trzeba było szybko coś dopasować, żeby można było posłuchać to to była Audio-Technica nie Ortofon.

robiz

Innymi słowy – użycie do konstrukcji ramienia dwu materiałów o krańcowo różnych własnościach mechano-fizycznych nie daje praktycznie żadnych dostrzegalnych różnic w masie efektywnej oraz ostatecznych własnościach akustycznych ramienia jako całości.

Na szczęście pytającemu dokładnie o taką odpowiedź chodziło, w przeciwnym wypadku można by ją wziąć za żart.

Pytający mógł jeszcze zmienić ramię z alu na węglowe i dlatego pytał. Gdyby odpowiedzi były że węglowe jest dużo lepsze to by takie wybrał.

• Pokaż nowe odpowiedzi