Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko jak to sie ma do Ortofona 2M Black,oczywiscie odnosnie brzmienia,mile widziane uwagi z twojej strony?

Dobre pytanie ... nie wiem a spekulować nie zamierzam. Listowa cena Maestroo wyzsza ale to nie zawsze jest wyznacznik ceny. Wkładka nie jest na ramieniu więc zawsze mozna zalozyc i posluchac.

Tutaj byl opis Virtuoso, a Maestro jest wyzej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ciekawe stwierdzeniae: "The performance of the Clearaudio Virtuoso Wood was so ear-opening that I recommend that anyone thinking of spending up to $2500 on a moving-coil cartridge consider buying the $750 Wood instead, and investing the money saved in better components elsewhere in the system."

Ja wiem jak ta wkladka brzmiala na Fontesie i bylem baaaardzo zadowolony.

Jesli na stoisku DIY na Audio Szoł będzie Fontes to mogę przynieść i możemy założyć.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Dobre pytanie ... nie wiem a spekulować nie zamierzam. Listowa cena Maestroo wyzsza ale to nie zawsze jest wyznacznik ceny. Wkładka nie jest na ramieniu więc zawsze mozna zalozyc i posluchac.

Tutaj byl opis Virtuoso, a Maestro jest wyzej:

Ukryta Zawartość

Ciekawe stwierdzeniae: "The performance of the Clearaudio Virtuoso Wood was so ear-opening that I recommend that anyone thinking of spending up to $2500 on a moving-coil cartridge consider buying the $750 Wood instead, and investing the money saved in better components elsewhere in the system."

Ja wiem jak ta wkladka brzmiala na Fontesie i bylem baaaardzo zadowolony.

Jesli na stoisku DIY na Audio Szoł będzie Fontes to mogę przynieść i możemy założyć.

Pozdro

Dzieki za odpowiedz,

TAD

Ukryta Zawartość

Moze ktoś ma jakis pomysł bo ja nie....

Dzis mam wyjątkowo głosne buczenie w głośnikach. Ad Fontek połaczonyz pre Pro-Ject SE i poźniej do wzmacniacza .

Podłaczony do pre we wzmacniaczu tez buczy. Samo pre pod napięciem jest ok i pre we wzmacniacz też ok. Wymiana kabli z oryginalnych Ad Fontes na te które ida do wzmacniacza nic nie dało.

Połęczenia przewodów z gniazdami w gramofonie wydają sie ok, dodatkowo załążona " spiralka " na przewody i uziemiona.

Jak buczało tak buczy przy wzmacniaczu odkręconym na godz 12, słychac dość wyrażne przy uchu blisko głosnika.

Jak dodykam ręka przewodów wychodzących z ramienia to buczenie rosnie.

robiz

Wpinałeś coś ostatnio w system? Jakiegoś nowego klocka, może np. telewizor albo nową antenę? Może sobie jakąś pętlę masy wyhodowałeś niechcący?

Pozdro,

Yul

Kurna , o to chodzi , że nic nowego nie whcodziło do kolekcji audio ; )

Jedynie rano mi tuner radiowy padł w niewyjasniony spsoób ( nie łapie stacji ). Na pocieszenie zapodałem sobie płytke winylową i to pieprz.... buczenie . Rzez jasna jak muzyka gra to nic nie słychać, w przerwach między utowrami też nic, natomiast jak nic nie gra i podglosze na godz. 12 to lekko slychac.

teraz zrobiłem uziemienie dodatkowe : było z gramofonu do pre , a teraz jeszcze z pre do bolca uziemiającego w listiwe i jest znaczaca poprawa. teraz na godz 12 trzeba się bardzo wsłuchać, a na godz 15 ( nigdy tak nie słucham , ale.... ) , lekko słychać.

kurna , już sam nie wiem....

rbiz

Wpinałeś coś ostatnio w system? Jakiegoś nowego klocka, może np. telewizor albo nową antenę? Może sobie jakąś pętlę masy wyhodowałeś niechcący?

Pozdro,

Yul

U mnie po przywiezieniu od Andrzeja tez tak bylo,tylko w lewym kanale.

Poruszaj delikatnie przewody wychodzace z rurki (karbon albo Al)

Moze to pomoze?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

U mnie siał router wifi. Wyszło w czasie testów zaproponowanych przez Yula "Czy twój silnik brumi?" .Wystarczyło odsunać go o 10 cm od zasilacza gramofonu.

Nie stosuję uziemienia gramofonu, mam wersję z przewodami ramienia bez pancerzyka, gramofon stoi pod telewizorem. I nic. Sza!

U mnie jest ten pancerzyk, ale chyba nie wiele wnosi ( jest uziemiony )

Ruszając przewodami z ramienia , to tylko wzbudza sie bardziej. One nie sa ekranowane , tak więc dotykanie je wzbudza.

Jeszcze jedna rzecz, jak odłączę kable od gramofonu a zosatwie je w pre podłączonym do wzmacniacza , to wtedy dzwięk jest taki basowy , dużo niższy, takie bardzo basowe buczenie.

Jak kable wyjme też z pre , to cisza , tylko lekki szum , jak odkręce wzmacniacz ma max.

robiz

U mnie jest ten pancerzyk, ale chyba nie wiele wnosi ( jest uziemiony )

Ruszając przewodami z ramienia , to tylko wzbudza sie bardziej. One nie sa ekranowane , tak więc dotykanie je wzbudza.

Jeszcze jedna rzecz, jak odłączę kable od gramofonu a zosatwie je w pre podłączonym do wzmacniacza , to wtedy dzwięk jest taki basowy , dużo niższy, takie bardzo basowe buczenie.

Jak kable wyjme też z pre , to cisza , tylko lekki szum , jak odkręce wzmacniacz ma max.

robiz

To moze te kable -zmieniales?

• 2 tygodnie później...

Witam!

Z okazji rocznicy goszczenia Fontka na moim stoliku audio ,sprawiłem mu postument jak nie przymierzając dziele sztuki ( którym jest w istocie)

Wygląda na nim bardziej dostojnie i chyba gra jeszcze lepiej.Pozdrawiam wszystkich entuzjastów dzieła p.Andrzeja

Ukryta Zawartość

post-42951-0-56101200-1384005181_thumb.jpg

post-42951-0-04520900-1384005235_thumb.jpg

post-42951-0-13431500-1384005282_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No stary, że tak sobie pozwolę, zdjęcie silnika to chyba zamieściłeś po to, żeby pokazać, że nie sprzątasz sprzętu zbyt często :)) Drugie, co kłuje w oczy, choć to twoje zabawki i twój wybór to te tabliczki z napisami. Niestety psują cały efekt i pasują jak pięść do nosa, może gdyby były dyskretniejsze - zarówno w sensie wielkości jak i czcionki ale moim zdaniem są zupełnie niepotrzebne, a na pewno zbędny jest podwójny napis Ad Fontes, w dodatku kompletnie inny na plincie i na platformie. Nie obraź się, to tylko moja paranoja i jak wiemy najważniejsza jest muzyka :))

Taa.. flejtuch ze mnie. Co do tabliczki- to jeden lubi brunetki drugi blondynki.Tak mi się podoba i koniec kropka.

Zdjęcie silnika pokazałem nie dlatego żeby pokazać panujący u mnie nieporządek, ale osobną podstawę pod silnik niwelującą drgania silnika.

Frustracja jest uleczalna, wystarczy dobry psycholog.

Pozdrawiam

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Bałaganiarstwo także. Wystarczy szmata na kiju ;)

Również pozdrawiam :)

Pozdrawiam

Nie unoś się bo nie ma powodu. Nie pisałem tego żeby ci dokopać. To twoje zabawki ale umieściłeś je na publicznym forum więc każdy może mieć na ich temat swoje zdanie. Ja tylko uważam, że przedobrzyłeś. Te granitowe półki wyglądają świetnie same z siebie, same się bronią, nie trzeba im wszędzie dorabiać metek HI-END. Przecież jak zaprosisz gości i któremuś się nie spodoba to go chyba nie wyrzucisz z domu i nie wyślesz do psychiatry? :)))

Wczoraj byłem na Audio Show, impreza super, troche fajnego sprzętu do obejrzenia.

Byłem tez obejrzeć gramofon Zontek, No musze powiedziec , że grał najlepiej ze wszystkich wystawionych i robi wrażenie na zywo, niesamowity, gdyby nie ta cena ... ; )

Pozwoliłem sobie tez na zakup pamiatki, maty Zontek . Musze Wam powiedzieć , że brązowa z " włoskami " na moim Ad Fontku wygląda zacnie.

Łatwa do naklejenia na aluminiowy tależ , idelanie pasuje, dla mnie bomba , od strony estetycznej , rzecz jasna.

Pamiatka super ; )

robiz

Ja pierdziu, ale wzdyt, podstawófka była juz tak dawno , ze nic we łbie nie ostało sie

to z tego podniecenia , zenowa mata na TALERZU ; )

robiz

Wiecie co, cos jest na rzeczy z tymi " wektorami, " jak ryszard prawi. Ja się na tym rzecz jasna nie znam ,ale zycie to potwierdza.

Pomierzylem w swoim Fontku , uzywając tej " audiofilskiej " wagi za 20 zyla i wyszło , ze dla VMS 20 na poziomie płyty jest 1,1 grama , a na wadze połozonej na talerzu, to jakieś 15 cm wyżej jest 1,4 grama.

Tak więc fajnie aby ryszard rozrysował to i owo ..

robiz

Znalazłem w sieci materiał rysunkowo-opisowy obcy, ale miarodajny:

Ukryta Zawartość

Całość materiału (jest interesujący sam w sobie):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ryszard_pp

Znalazłem w sieci materiał rysunkowo-opisowy obcy, ale miarodajny:

Dużo mądrych informacji, dla mnie chyba za dużo tak na jeden raz. Musze to wszystko na spokojnie przetrwiać i zrozumiec ; )

Ale jak widzę zdrowy rozsądek jest wazny według autora artykułu :

"AND forget about VTA/SRA/VTF issues and reproducing system itself and enjoy the music as you like - the last is most important. Pudding is made to be eaten, not to be discussed how to eat this way or that way."

robiz

To jak to jest w końcu z antyskatingiem w tym gramofonie, jest potrzebny czy może siła dośrodkowa jest na tyle mała dla ramienia 14'', że można ją pominąć?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Powiem ci prawdę. Andrzej normalnie zakłada układ antyskatingu, ale jakoś tak mu się przytrafiło, że nabywcami jego gramofonu są aktywni fizycznie, szukający adrenaliny hipsterzy. Wiesz, tacy co lecą ze skał na dętce od traktora. Jak ja. Dla takich ludzi szkoda czasu, by żyć z jedną wkładką więcej jak 4 miesiące. A tak, max cztery miesiące i siły wyrywają cantilever, a życie staje się piękne i ciekawe. Zaczynasz polowanie na wkładkę. Przebierasz między okazjami, a oszustami. Podniecenie sięga zenitu gdy ściągasz wkładkę z Kenii. Parafrazując hasło reklamowe Są Leys, jest zabawa - Wyrwało ci cantilever, życie nabiera rumieńców:)

Proszę kliknąć w obrazek by zrozumieć ten stan.

post-32153-0-59656600-1385304271_thumb.gif

Edytowane przez frywolny trucht

Powiem ci prawdę. Andrzej normalnie zakłada układ antyskatingu, ale jakoś tak mu się przytrafiło, że nabywcami jego gramofonu są aktywni fizycznie, szukający adrenaliny hipsterzy. Wiesz, tacy co lecą ze skał na dętce od traktora jak ja. Dla takich ludzi szkoda czasu, by żyć z jedną wkładką więcej jak 4 miesiące. Cztery miesiące i siły wyrywają cantilever i zycie staje się piękne i ciekawe. Znowu szukasz wkładki. Parafrazując hasło reklamowe Są Leys, jest zabawa - Wyrwało ci cantilever, życie nabiera rumieńców:)

ale na żadnym gramofonie w tym wątku nie widziałem tego układu, na moim tez nie ma ... a wkładkę chciałbym mieć zdecydowanie dłużej niż 4 miesiące

Edytowane przez Davis
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ja to jestem ten z flagą co upadł na głowę. Normalka.

Ryszard wali bańką w ścianę, trochę przesadził i ostatnio mniej mu pozwalają pisać na forum.

ale na żadnym gramofonie w tym wątku nie widziałem tego układu, na moim tez nie ma ... a wkładkę chciałbym mieć zdecydowanie dłużej niż 4 miesiące

Stary, wyluzuj:)) Trochę dystansu:) Spokojnie. Jak poczytasz dokładnie, to doczytasz dlaczego Andrzej zrezygnował z antyskatingu. Jak ktoś bardzo chce, to jest otwarty. Teoretycznie ZAWSZE warto aby był, ale teoretycznie i nie ma co dyskutować z fizyką.

Stary, wyluzuj:)) Trochę dystansu:) Spokojnie. Jak poczytasz dokładnie, to doczytasz dlaczego Andrzej zrezygnował z antyskatingu. Jak ktoś bardzo chce, to jest otwarty. Teoretycznie ZAWSZE warto aby był, ale teoretycznie i nie ma co dyskutować z fizyką.

ja cały czas jestem spokojny, więc jak najbardziej spokojnie tylko spytałem czy taki układ zakładać czy nie :)

U mnie jest, ciężarek na żyłce.

Mam płytę testową HiFiNews, tam to po prostu słychać, że jest potrzebny.

dodam, że to u mnie... każdy może mieć swoje sposoby oceny.

To jak to jest w końcu z antyskatingiem w tym gramofonie, jest potrzebny czy może siła dośrodkowa jest na tyle mała dla ramienia 14'', że można ją pominąć?

Ja testowalem kilka wkladek na tym ramieniu i musze stwierdzic,ze zalezy to glownie od adjustacji wkladki i ramienia (najwazniejszy dobór -rezonans ramienia i wkladki ,to podstawa).

Za namowa Frywolnego ,tez zbudowalem antyskating i róznice sa minimalne.

Obecnie "smiga MM 2m Black i przechodzi test 16dB bez problemu a na +18dB wyklada sie symetrycznie -scina wieszcholki sinusoidy antyskating pomaga nieznacznie.

Tesowane na plycie LP NEWS plus oscyloskop.

Ale jak ktos chce to moze zamowic antyskating u Andrzeja bez problemu.

Ja posiadam ramie weglowe tzw(lekkie)

Pozdrawiam,

Tad

Edytowane przez Teddy_2012
  • Pokaż nowe odpowiedzi