Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo 876, Yamaha RX-V1900,Marantz SR 6003

VIRUS254

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Yamaha 1900

Który wybrać za i przeciw :) głównie pod KD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ostatnio pojawia się moda na stwierdzenia o awaryjności Onkyo, mysle że to jest powtarzanie po kimś no ale nie o tym. Wybral bym ten ktory jest realnie w lepszym stanie. Niestety po aukcji Onkyo tego nie widać. Marantz przedstawia się solidnie

Mode oglądam w telewizji,lub na dworze.Onkyo i Harman to najbardziej awaryjne amplitunery to fakt.Niepodlegający dyskusji.W Niemczech,Anglii ,a nawet w Polsce całe serwisy zawalone tymi właśnie amplitunerami.

nie wiem jak z awaryjnością Onkyo, ale mam 875 od ponad 4 lat i działa idealnie, systematycznie zmieniam sprzęt co kilka lat i NIGDY nic mi się nie zepsuło, może mam szczęście w zakupach , a może zazwyczaj kupuje lepsze modele w tym wiele made in Japan i działają do "moralnej" śmierci bardziej związanej z trendami i postępem technologicznym niż ich funkcjonalnością/nadal/

Tak się składa że ten onkyo jest mój i chcę go sprzedać. Nie wiem skąd taka opinia że jest w gorszym stanie. Zdjęcia robiłem, niestety kompresja przez allegro znacznie psuje efekt. Jak powiedziałem że jest w idealnym stanie to tak jest. Żadnych rys itp... Wygląda jak ze sklepu. Zapraszam na odsłuch gdyż ta forma sprzedaży jest najlepsza. Można zobaczyć sprzęt w realnym stanie a nie słuchać ludzi którzy plotą co ślina na język przyniesie. Miałem yamahę (zwykle ostra dynamiczna), słuchałem marantza (taki leniuchowaty dżwięk), miałem harmana (efektowne granie) onkyo to przede wszystkim krystalicznie czysty dźwięk, i mega wykop. Amp jest za silny do moich kefów i boję się że przy imprezie zajedzie mi kolumny tylko dlatego go sprzedaję.

Jak się sprzedaje sprzęt w tysiącach sztuk to oczywiste jest statystycznie będzie więcej go się psuło. Marantz w tej cenie to biedak, gorzej się sprzedaje stąd mniej o nich na forach. Proszę przypomnieć sobie sprawę z konsolami: xbox (strasznie duża awaryjność) teraz dogoniło ją sony(playstation3) które miało byc niby trwalsze. Mam obie konsole i nic się nie dzieje. O sprzęt trzeba dbać a nie wczytywac się w fora internetowe. Zawsze pozostaje gwarancja.

Teraz się mowi że są warayjne bo doganiaja w tym rankingu Denona :D

do przedmowcy jeśli Twoje nawiązanie bylo do mojej wypowiedzi. nie twierdziłem że Twój jest w gorszym stanie bo tego po prostu nie widze. Absolutnie tak nie powiedzialem.

Coś mi się wydaje że to nie do końca prawda.Teraz od jakiegoś czasu tak od 2 lat Onkyo sprzedaje najwięcej amplitunerów ze względu przede wszystkim na wyposażenie i cenę.Jeżeli piszemy tu o awaryjności amplitunerów to bierzemy pod uwagę amplitunery paro letnie.W tedy jednak Onkyo wcale nie był chętnie kupowany,prym wiodła Yamaha,Denon,Pioneer.Patrząc na sprzedaż te ostatnie marki sprzedawały nie mniej niz Onkyo ,a większość osób kierowała się przywiązaniem do sprawdzonych firm.Proponuje sprawdzić jak rzadko pojawiają sie uszkodzone Yamahy 663,863,1800,1900,3800,3900.,czy Denony 3309,3310,2309,2310 Marantz 5003,6003 .Twierdze że prawie wcale.Czego nie można powiedziec o Onkyo,czy Harmanie jest tego kupa.Sam miałem dwa Harmany 255,460 ,oraz Onkyo 806 i wszystkie były w serwisie ,traciłem łącznie na ich naprawę ponad dwa miesiące.Poszły na Allegro i wiem ze nadal jest z nimi problem bo kupiec po tygodniu odsyłał HK-255 ,oraz nie tak dawno Onkyo do naprawy i juz za Onkyo musiał zapłacić bo gwarancja sie skończyła.

Coś mi się wydaje że to nie do końca prawda.Teraz od jakiegoś czasu tak od 2 lat Onkyo sprzedaje najwięcej amplitunerów ze względu przede wszystkim na wyposażenie i cenę.Jeżeli piszemy tu o awaryjności amplitunerów to bierzemy pod uwagę amplitunery paro letnie.W tedy jednak Onkyo wcale nie był chętnie kupowany,prym wiodła Yamaha,Denon,Pioneer.Patrząc na sprzedaż te ostatnie marki sprzedawały nie mniej niz Onkyo ,a większość osób kierowała się przywiązaniem do sprawdzonych firm.Proponuje sprawdzić jak rzadko pojawiają sie uszkodzone Yamahy 663,863,1800,1900,3800,3900.,czy Denony 3309,3310,2309,2310 Marantz 5003,6003 .Twierdze że prawie wcale.Czego nie można powiedziec o Onkyo,czy Harmanie jest tego kupa.Sam miałem dwa Harmany 255,460 ,oraz Onkyo 806 i wszystkie były w serwisie ,traciłem łącznie na ich naprawę ponad dwa miesiące.Poszły na Allegro i wiem ze nadal jest z nimi problem bo kupiec po tygodniu odsyłał HK-255 ,oraz nie tak dawno Onkyo do naprawy i juz za Onkyo musiał zapłacić bo gwarancja sie skończyła.

To przykre że pogoniłeś sprzęt po serwisie do człowieka chyba że go o tym fakcie wcześniej poinformowałeś. Ja miałem yamahę, 3 harmany i teraz onkyo. Z żadnym nie miałem jakichkolwiek problemów. Te statystyki które podajesz jakoś nie robią na mni9e wrażenia. Wybrałem onkyo bo oferuje najwięcej za możliwie rozsądną cenę. 2 porty hdmi na wyjściu, zaawansowany system kalibracji. Pierwszy raz spotkałem się z tym że dla 6 miejsc można skalibrować system. Dodam jeszcze może humorystycznie że Marantz waży 13,2kg , onkacz 25 kg. Sprzedawany egzemplarz posiada gw. co jest ważne i nie był nigdy w serwisie.

Sprzęt był opisany,co do tej wagi to akurat nie ma takiego znaczenia.Marantz SR-6003 właśnie ważył około 13 kg miałem go ponad rok,i grał zdecydowanie lepiej od wszystkich Onkyo.Kultura gry to raczej zaleta.Wcale nie potrzebował takiego jak to mówią poweru jak Onkyo,bo przynajmniej słychać było każdy szczegół w filmie,czy koncercie.Słuchając Onkyo to tak jak bym ogłuchł..Oczywiscie kazdy ma swoje zdanie,ale kazda osoba która trochę sprzetu miała i się osłuchała wie o co chodzi.Onkyo robi kiepskie nie tylko amplitunery,ale także i wzmacniacze,cd i blu-ray.Fascynacja szybko przemija.Pozd

rawiam fanów ONKYO. i życzę im aby mogli się trochę pocieszyc swoim sprzętem.Kazdy z nas ma prawo do kupna tego co mu sie podoba,ale prosze zachować troche dystansu i nie wpierac nikomu ze sprzęt który akurat posiadamy jest najlepszy.Nic bardziej mylnego,sam sie o tym przekonałem i to nie raz.

2 porty hdmi na wyjściu, zaawansowany system kalibracji. Pierwszy raz spotkałem się z tym że dla 6 miejsc można skalibrować system.

Dopiero co zamieniłem ONKYO 608 na YAMAHA RX-A2010, to dodam swoje dwa grosze dla informacji.

YAMAHA RX-A2010 również posiada 2 wyjścia HDMI, ale to szczegół.

Szukając nowego amplitunera brałem w dużym stopniu pod uwagę system korekcji akustyki, bo mam akustycznie nieciekawy pokój.

YPAO ma wielopunktowy pomiar akustyki pomieszczenia, dokładnie 8-punktowy.

Miałem okazję sprawdzić na własnej skórze jak radzi sobie AUDYSSEY w ONKYO 608 a jak YPAO w YAMAHA RX-A2010.

Akurat u mnie YPAO zdecydowanie, zdecydowanie lepiej. Ale mówimy o ustawieniach automatycznych.

Nie wiem jak jest w wyższych modelach ONKYO, ale w 608 nie było możliwości korygowania tego co automat ustawił sam, a miałem potrzebę, bo nie radził sobie z ustawieniem basu.

W manualu niewielkie pole manewru.

W YAMAHA RX-A2010 system YPAO pozwala skopiować do ustawień ręcznych wynik autokalibracji i można tam robić praktycznie wszystko. Pełna dowolność.

Jeżeli wiesz co to makro i mikro dynamika to doskonale rozumiesz po co takim amplitunerom moc. I nie będę z Tobą wchodził w polemikę dot. jakości dźwięku amplitunerów w ogóle bo tak naprawdę rzecz ujmując w kinie domowym oferują porządny dźwięk na dość wyrównanym poziomie. I nie pisz że taki marantz (który zapewnie posiadasz) to top hi-fi w kinie. Firma Marantz robi przede wszystkim bardzo ładny sprzęt natomiast jeżeli chodzi o dźwięk to nie jest już tak kolorowo. Kilka lat temu posiadałem najdroższą integrę marantza pm14 KI. Szału nie było, zmieniłem go na amplifona i pomimo 3 krotnie niższej ceny grał muzykę, z barwą, energią, życiem. W tej chwili posiadam cdek marantza cd14 gra to z asr emitter i zapewne zastąpi go ayon bo nie dorównuje poziomem do tranzystora. Koledze który się waha "co kupić" polecam odsłuchy to da mu namiastkę tego co sprzęt reprezentuje. Fan boyem klubowym nie jestem, dużo sprzętu przerzuciłem i dlatego nie godzę się z wieloma opiniami "znafców". Polecam onkyo bo w tej cenie żaden producent nie oferuje tak wiele. I panie dariuszu964 pragnę przypomnieć że na pokładzie onkyo w sekcji wzmocnienia pracują prawdziwe Burr Browny.

Zauważyłem że posiada Pan chińskiego lampowca MA na KT88, fajne granie za małą kasę ale polecam przesiąść się na trochę droższego amplifona. To zdecydowanie inna półka dźwiękowa. Wiem bo miałem Angela po tunningu i po przygodzie z amplifonem szybko się go pozbyłem.

No tak ale YAMAHA RX-A2010 kosztuje 4500zł ;(

Trochę kiepskie porównanie .Onkyo 608 to był jeden z niższych modeli Onkyo taka zabawka bez pre-out.Powinieneś tą Yamahę równać z modelem powiedzmy 3009,pewnie i tak była by lepsza.

MA-800 to przeszłość.Jeżeli dla pana Onkyo gra lepiej od PM14 ki ,to nie mamy o czym dyskutować.

Wcale tego nie powiedziałem że onkyo gra lepiej od pm14 i nie wiem dlaczego pan na to wpadł. Chodziło mi bardziej o brand, markę firmę marantz która dla wielu jest wyznacznikiem super jakości. Dla mnie to sprzęt budżetowy i tyle w tym temacie.

Nie łączę kd z stereo. Mam oddzielne systemy.

sluchalem dwoch modeli yamahy tj. 3800 i 3900 przed zakupem onkyo 905 jakies 4-5 lat temu- dzwiek yamahy za jasny nieraz zajazgocze, to nie dla mnie..

onkyo przez tyle lat dziala jak szwajcarski zegarek i jeszcze pewnie z 10lat popracuje bo dlaczgo nie?

teraz ciekawostka co do dzwieku stereo 905ki

postanowilem rozdzielic stereo i kino- moim bledem byl zakup NADa c375 bez odsluchu jedynie fajne zachywty fajnych ludzi na forum..

i co sie okazalo, ze nie ma jakiejs duzej przepasci miedzy ampem 905 a wzmacniaczem 375 zeby NAD kradl mi prad;]

onkyo 905 na frontach z dynaudio 220II w stereo wymiata jak rasowy wzmacniacz juz chyba drugi rok..

ale zeby ktos nie myslal:)- dedykowane stereo tez jest ale to juz inna bajka...

taka moja nudna historia z tym psujacym sie zlomem onkyo, ktorego zalega na allegro 4tony;d

Zabiorę w temacie też trochę głosu. Muszę poprzeć dariusza ponieważ na własnej skórze przerobiłem amplitunery panasonica(do dziś w domu) yamahę(niezawodna) onkyo coś tam 605( zdechła po roku po naprawie zmieniła towarzystwo), harman 255( kilka razy w serwisie, od ponad roku nic się nie dzieje, chodź centralny gra ciszej-głośniej, został w domu pójdzie do drugiego systemu). Na dzień dzisiejszy posiadam marantza sr6006 i po kilkudziesięciu godzinach odsłuchu stwierdziłem nareszcie koniec poszukiwań. Wniosek dla mnie jest taki że czytanie forum daje rozeznanie na runku ale na podjęcie decyzji powinien mieć wpływ odsłuch. Wiem że podane modele są już nie osiągalne do odsłuchu ale nowsze modele zbyt radykalnie nie odeszły brzmieniowo od swoich poprzedników, warto wydać kasę na sprzęt który komuś pasuje?. O bajery można się dopytać, brzmieniowo sprzęt określić, choć na efekt końcowy wpływ ma zbyt wiele składowych, chociażby niskie tony.

Dziwna sprawa z tym Onkyo, bo każdy kto ma to chwali (modele od 805 w górę + nowsze odpowiedniki), natomiast ci co nie mają/ nie mieli cały czas marudzą i "ostrzegają".

Zupełnie obiektywnie - konkurencja nie oferuje w tej cenie równie solidnych, ponad 20kg kloców.

Paradoks polega na tym, że ktoś interesuje się tymi wysokimi modelami, ale zaraz ktoś mu odradzi, bo miał model 605, albo 508, albo innego low-enda i nie był zadowolony. Tylko co ma piernik do wiatraka.

Czyli na zasadzie: ktoś pyta czy warto kupić np. Opla Insignię, a ktoś mu odpowiada, że nie, bo miał kiedyś Corsę i mu sie psuła, więc poleca mu Corollę.

...Wniosek dla mnie jest taki że czytanie forum daje rozeznanie na runku ale na podjęcie decyzji powinien mieć wpływ odsłuch. Wiem że podane modele są już nie osiągalne do odsłuchu ale nowsze modele zbyt radykalnie nie odeszły brzmieniowo od swoich poprzedników, warto wydać kasę na sprzęt który komuś pasuje?. O bajery można się dopytać, brzmieniowo sprzęt określić, choć na efekt końcowy wpływ ma zbyt wiele składowych, chociażby niskie tony.

Odsłuch porównawczy wzmacniacza ma sens tylko wtedy kiedy robisz porównanie na swoich kolumnach u siebie w domu. Już same różnice w opadaniu krzywej impedancji w różnych kolumnach mają bezpośredni wpływ na niskie tony (a także przesłuchy oraz całokształt innych parametrów) i w różny sposób odkształcają charakter widma parametrów tego samego wzmacniacza a nie mówiąc już o bardzo różnych charakterystykach strojenia każdych kolejnych podpinanych kolumn.

Osobiśnie nie widzę żadnych szans aby była możliwa choćby przybliżona prognoza brzmienia na podstawie odsłuchu w salonie z całkiem inną akustyką niż ta w domu a nie mówiąc już o innych kolumnach które w inny sposób wpłyną (bo są innym obciążeniem impendancyjnym) na generowanie sygnału ze wzmacniacza.

Jeszcze taka jedna uwaga odnośnie wyciągania wniosków odnośnie prognozowania brzmienia u siebie w domu na podstawie słuchania w innej akustyce pomieszczenia niż ta u nas w domu. Otóż miałem kiedyś okazję posłuchania jak brzmią dokładnie takie same zestawienia kolumn i wzmacniaczy w dwóch pomieszczeniach obok siebie, no i jakie były wrażenia ? ano były takie że brzmienie tych samych zestawów było całkowicie do siebie niepodobne !.

I w ten piękny sposób KRAK_ON uzasadnił to aby nie udzielać odpowiedzi na zadawane pytania, gdyż zakładam że każdy ma inne pomieszczenia do zainstalowania sprzętu a różnice w opadaniu krzywej impedancji.........na pewno wszyscy wiedza o co chodzi i będą to brali pod uwagę szukając dla siebie sprzętu.

Mczaj a może inne porównanie a mianowicie Fiat się psuje często a Alfa to samochody na pierwszych miejscach bezawaryjności?. Wszędzie zdarzają się buble ale są marki które same sobie robią renomę. Yamaha jakoś się broni, Harman nie, Chińskie powiedzenie mówi że jeśli wychodzisz z domu i ktoś mówi ci że jesteś piany, olej to, ale jeśli powtarza Ci to któraś kolejna napotkana osoba coś jest nie tak.

Ja miałem okazję oglądać te nieuszkodzone sprzęty Onkyo na pewnej aukcji i tych wysokich modelów było zatrzęsienie a to już daje coś do myślenia.

I w ten piękny sposób KRAK_ON uzasadnił to aby nie udzielać odpowiedzi na zadawane pytania, gdyż zakładam że każdy ma inne pomieszczenia do zainstalowania sprzętu a różnice w opadaniu krzywej impedancji.........na pewno wszyscy wiedza o co chodzi i będą to brali pod uwagę szukając dla siebie sprzętu.

No dobra w skrócie, ten sam wzmacniacz na różnych kolumnach (które są różnym obciążeniem impendancyjnym) przy takiej samej głośności może zachowywać się różnie, np na jednych kolumnach będzie miał utratę kontroli i spadki na basie a na drugich przy tej samej głośności będzie się zachowywał w pełni stabilnie, odnośnie ostrego brzmienia to tak samo, ten wzmak który zostanie podłączony do bardziej wymagających kolumn może generować podwyższone poziomy wyższych harmonicznych które są właśnie odpowiedzialne za ostre brzmienie, przy zbyt dużym obciążeniem impedancyjnym tak samo zwiększa się przenikanie kanałów i siada jakość stereofonii. A jaki jest z tego wniosek ? ano taki że brzmienie na optymalnie dobranych kolumnach przy tej samej głośności będzie znacznie lepsze niż na tych źle dobranych. I teraz słuchaj forumowych opinii jak jeden będzie miał źle dobrane głośniki, drugi średnio a trzeci doskonale ;) .

Parafrazując wzrotkę znanej piosenki można by napisać tak :

Odsłuchiwać każdy może, jeden trochę lepiej a drugi gorzej ale nie o to chodzi jak to komu wychodzi bo to o efektywność kolumn i impedancję chodzi ;) .

Mczaj a może inne porównanie a mianowicie Fiat się psuje często a Alfa to samochody na pierwszych miejscach bezawaryjności?. Wszędzie zdarzają się buble ale są marki które same sobie robią renomę. Yamaha jakoś się broni, Harman nie, Chińskie powiedzenie mówi że jeśli wychodzisz z domu i ktoś mówi ci że jesteś piany, olej to, ale jeśli powtarza Ci to któraś kolejna napotkana osoba coś jest nie tak.

Ja miałem okazję oglądać te nieuszkodzone sprzęty Onkyo na pewnej aukcji i tych wysokich modelów było zatrzęsienie a to już daje coś do myślenia.

Jak nie podasz statystyk usterkowości to jest to tylko czcza gadanina, ot, ja mogę odbić, że np. znajomy serwisant to psioczył na Yamahę itp.czyli piaskownica

znasz statystyki dla odpowiednio onkyo/yamahy/marantza/denona/harmana:

liczba oddanych do serwisu z powodu usterki amplitunerów spośród wszystkich sprzedanych w okresie X / liczba sprzedanych amplitunerów w okresie X

to byłby konkret i odpowiedź na pytanie, a nie: a ja widziałem to, a ja słyszałem tamto, a w jednym serwisie to się półki uginały, a wójka Heńka to prąd kopnął

Ty poczułeś na własnej skórze model 605 i dlatego rozumiem jesteś bardziej miarodajny w opiniach na temat serii 805/875/905 i następców niż ich posiadacze piszący tu na forum, ktorzy nie stwierdzili żadnych problemów z tymi wysokimi modelami???

Odnośnie komentarza co do statystyk usterkowości to wybacz ale nie zrozumiałem co miałeś na myśli.

Ukryta Zawartość

Tak wyglądają częste usterki,miałem to samo w 806,a kolega w 905

Ukryta Zawartość

Tak wyglądają częste usterki,miałem to samo w 806,a kolega w 905

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przekonałeś mnie, po tym linku już wiem, jak nic Onkyo jest najbardziej usterkowe...

szczerze, to co miałem napisać - napisałem wyżej i ... wychodzę z piaskownicy :(

Kolego nie ma co się obrażać jak dziecko.Przykro mi że tak bardzo bierzesz to do siebie.Masz model bezawaryjny no to super,niech ci służy jeszcze te 10 lat,nie uważam że to złe modele 805,905,906.Przeciwnie jedne z najlepszych,ale trzeba mieć szczescie ,pewnie dobrze je eksploatować ,dać im powietrza,ale to że grzeją sie jak diabli wpływa na nie niekorzystnie,podobnie z Harmanami dlatego ich awaryjnośc jest ponad przewciętna.Ja nie trzymam amplitunerów latami,bo dla mnie przyjemnością jest wymiana co jakiś czas abym miał porównanie.Miałem Denony,Yamahy,Marantze,Cambridge,Pioneery,Onkyo i Harmany.Wszystkich po pare modeli.Niestety ostatnie Onkyo,i Harmany psuły sie bardzo.Pozostałe nigdy mnie nie zawiodły.Pierwszy to był Pioneer 808 i Onkyo 575 i było to w 1999 roku.Tak więc przez 13 lat przewinęło mi sie ich sporo i skalę porównawczą posiadam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.