Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka lampa? budżet 4-5k

AeternusJester

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

poszukuję lampy do glośników, które mają 87 dB efektywności. Będzie to grało z odtwarzaczem CECa. Budżet maks 5k. Co polecacie?

Ja osobiście zastanawiałem się nad Mingda 3008 ABMC3008-AB-Stereo-Integrated-Amplifier-Class-A-.jpg

Lub używany Phast. Co będzie lepszym wyborem?

https://www.audiostereo.pl/topic/93372-jaka-lampa-bud%C5%BCet-4-5k/

Bierz tego w ciemno, rzadko jest w ogłoszeniach, nowy kosztował 12,5 kzł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wzmacniacz elektrownia - sam używam takiego od 6 lat i nie planuje zmiany - gra u mnie z Cec 5100 z i monitorami na ss revelator.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam!

poszukuję lampy do glośników, które mają 87 dB efektywności. Będzie to grało z odtwarzaczem CECa. Budżet maks 5k. Co polecacie?

Ja osobiście zastanawiałem się nad Mingda 3008 ABMC3008-AB-Stereo-Integrated-Amplifier-Class-A-.jpg

Witam

Jeśli miałbym wybierać pomiędzy CAYIN A - 88T,Phastem i Mingdem 3008 AB to zdecydowanie Mingd 3008 AB

cześć,

nie znam ani phast'ów ani ming ding'ów, ale ja mając dokładnie taki sam budżet, kupiłem wzmak z drugiej ręki (z tym,że na el34) za ok.3kPLN,a resztę ulokowałem w lampach typu NOS, osobiście polecam właśnie takie rozwiązanie, no chyba, że jesteś przygotowany i masz jakieś "zaskórniaki" na lampy, tym bardziej, że 300B niestety nie należą do najtańszych lamp :-)

pzdr

zdecydowanie Cayin A-88T, o którym napisał borrrys

osobiście proponuję poszukać innych modeli tej firmy lub pod starą nazwą SPARK

Ja mam Cayina 500 - i wymiata większość współcześnie produkowanych modeli, model nieprodukowany, używkę można kupić za ok 800-1000 EURO (nowy kosztował ok 5000 EURO), ja swój kupiłem we Włoszech. Cayiny 500 były bardzo popularne we Francji i tam bym szukał w pierwszej kolejności.

Natomiast jeśli nie interesują Ciebie takie poszukiwania, to nie kombinuj tylko bierz tego A-88T, póki jeszcze nikt go nie kupił - oczywiście po wynegocjowaniu lepszej ceny u sprzedającego ;-)

Żyj chwilą! Przyszłość i tak jest nieznana...

Nie chcę wychwalac w niebogłosy posiadanego Cayina a88, ale miałem okazje słuchać i Phasta i Yaqina i Bewitcha na kt 88 - sorry, nie ta liga co Cayin.

Przejrzystość, dynamika, średnica, rozdzielczość góry - wszystko na korzyść Cayina

Cene na pewno trochę zbijesz i zostanie Tobie na jakieś steruące NOSy - naprawdę warto.

Tak jest. I jeszcze frytki do tego :)

I sajgonki...

Witam.

Sorry ale napisałem wyrażnie że jeśli miałbym wybierać pomiędzy CAYIN A - 88T,Phastem i Mingdem 3008 AB to zdecydowanie Mingd 3008 AB,ponieważ miałem okazje akurat w różnym okresie czasu słuchać tych wzmacniaczy i akurat ten ostatni podkreślę z tych 3-ech konstrukcji najbardziej trafił w moje preferencje.Osobiście nie posiadam żadnej z tych konstrukcji i nigdy bym nie zakupił....Tak jak myślałem każdy broni swojego i myśli że ma najlepszy system na świecie a gdzie tolerancja i zrozumienie że inni mają inny gust i oczekiwania...Życzę Wesołych Świąt..

Natomiast jeśli nie interesują Ciebie takie poszukiwania, to nie kombinuj tylko bierz tego A-88T, póki jeszcze nikt go nie kupił - oczywiście po wynegocjowaniu lepszej ceny u sprzedającego ;-)

Z tą ceną to nie tak do końca do zbicia.

Wygląda na to że gość nie chce sprzedać tego wzmacniacza. Rozmawiałem z nim przez telefon. Z rozmowy jasno dał do zrozumienia że iteresuje go nie mniej, nie więcej tylko 5kzł i to poza allegro, innym zainteresowanym życzę powodzenia.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Witam!

Ja osobiście zastanawiałem się nad Mingda 3008 AB

Witam,

Sprawa nie jest chyba taka prosta bo w znacznej mierze uzyskany efekt będzie zależał od posiadanych kolumn o skuteczności 87 dB. Niestety nie wiadomo co to są za kolumny a i volumen pomieszczenia nie jest znany.

U mnie gra MingDa 845 i z kolumienkami Renaissance 90 radzi to sobie dobrze.

Wymienione wzmacniacze też będa się różnić koloraturą dźwiękową. Podsumowywując trzeba chyba to wszystko sprawdzić nausznie w swojej sali odsłuchowej według swoich własnych preferencji sonicznych.

Spokojnych Muzycznych Świąt,

Jarek

Sprawa nie jest chyba taka prosta bo w znacznej mierze uzyskany efekt będzie zależał od posiadanych kolumn o skuteczności 87 dB

Kolumny takie jak w opisie. QBA elements 300al, na aluminiowym niskotonowcu IT Gradient i wysokotonowym SEASie.

Cayina nie znam, chciałbym tylko zwrócić uwagę na jedną rzecz:

zarówno zaproponowana przeze mnie Mingda jak i Phast to konstrukcje SET na ciekawych lampach 805 i 300B. Wy zaproponowaliście PP.

Single Ended wydaje się być dobrym wyborem, gdyż pomieszczenie nie duże - około 15 metrów kwadratowych, z niestety otwartą z boku kuchnią o wielkoście 7m2.

Zależy mi na dociążeniu dźwięku, urealnieniu, bez straty na przestrzeni. Przyda się również lekkie wyexponowanie średnicy. Ważne, nie chcę żeby wzmak zamulił mi górę.

Czy wybrane konstrukcje są ciemnie - Phast, Migda?, ew. Cayin ?

Kolumny takie jak w opisie. QBA elements 300al, na aluminiowym niskotonowcu IT Gradient i wysokotonowym SEASie.

Cayina nie znam, chciałbym tylko zwrócić uwagę na jedną rzecz:

zarówno zaproponowana przeze mnie Mingda jak i Phast to konstrukcje SET na ciekawych lampach 805 i 300B. Wy zaproponowaliście PP.

Single Ended wydaje się być dobrym wyborem, gdyż pomieszczenie nie duże - około 15 metrów kwadratowych, z niestety otwartą z boku kuchnią o wielkoście 7m2.

Zależy mi na dociążeniu dźwięku, urealnieniu, bez straty na przestrzeni. Przyda się również lekkie wyexponowanie średnicy. Ważne, nie chcę żeby wzmak zamulił mi górę.

Czy wybrane konstrukcje są ciemnie - Phast, Migda?, ew. Cayin ?

Kolumn QBA nie znam.Co do wzmacniacza MingDa MC845-AA jest to typowy SET o mocy 20W/kanał. Gra on dźwiękiem zrównoważonym bez wypychania wokali w publiczność. Z Renaissance 90 bas jest bardzo mocny (koryguję kablem głośnikowym). Przy monitorkach Craft Dynaudio basu jest oczywiście mniej (stosuję głośnikowy XLO Signature), piękna góra z Esotara no i niezła przestrzeń choĆ kolumienki na dłuższej ścianie (17m2). Pozdrawiam,

Jarek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.