Skocz do zawartości
IGNORED

Różnice soniczne pomiedzy Auto-bias a fixed-bias w 2A3 SE

Teddy_2012

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pytanie do kolegów forumowiczów ,czy są znaczace róznice w ukladach jak w tytule dla lampy typu 2A3 w ukladzie SE??

Może ktoś kiedyś testował taki temat?

Za wszelkie uwagi bedę bardzo wdzięczny

Pozdrawia,

TAD

Hej,

Miałem obydwa układy i uważam, że fixed bias brzmi bardziej dynamicznie. Czy są do duże różnice - raczej nie, natomiast są zauważalne.

Dodatkowo przy fixed bias możesz modyfikować punkt pracy lampy (w granicach rozsądku i noty katalogowej) co powoduje, że również zmienia się brzmienie.

A najwięcej zmienia dobrze zrobione zasilanie i tu jest najwięcej słychać ;-)

Hej,

Miałem obydwa układy i uważam, że fixed bias brzmi bardziej dynamicznie. Czy są do duże różnice - raczej nie, natomiast są zauważalne.

Dodatkowo przy fixed bias możesz modyfikować punkt pracy lampy (w granicach rozsądku i noty katalogowej) co powoduje, że również zmienia się brzmienie.

A najwięcej zmienia dobrze zrobione zasilanie i tu jest najwięcej słychać ;-)

Dzieki Cypher,

wlasnie mialem tez takie podejzenia ,ze lepiej niz w Auto-bias (zysk na mocy traconej) brak kondensatora w filtrze katodowym (gorna polka)

No ale cos za cos moze jednak z Auto-biasem sonicznie lepsze brzmienie??

Gdzies znalazlem taka wzmianke ,ze w 2A3 to tylko Auto-bias ! - na stronach USA

A juz chcialem zamawiac trafa sieciowe z odczepem?

Pozdrawiam,

i wszelkiej pomyslnosci z okazji Swiat Wielkiej NOcy

dzieki

Dzieki Cypher,

wlasnie mialem tez takie podejzenia ,ze lepiej niz w Auto-bias (zysk na mocy traconej) brak kondensatora w filtrze katodowym (gorna polka)

Pozdrawiam,

dzieki

Nie wiem czym podyktowane jest takie zalecenie, raczej jest to to "osobiniczą" wizją ;-)

Co do zmiany auto na fixed to nie tylko potrzebne jest ujemne napięcie na siatkę ale również trzeba obniżyć napięcie na anodzie ;-(

Tak więc nie jest to prosta przeróbka..

Nie wiem czym podyktowane jest takie zalecenie, raczej jest to to "osobiniczą" wizją ;-)

Co do zmiany auto na fixed to nie tylko potrzebne jest ujemne napięcie na siatkę ale również trzeba obniżyć napięcie na anodzie ;-(

Tak więc nie jest to prosta przeróbka..

Tak stad moje pytanie?

Mialem zamiar zamowic trafo z odczepem do anodowego -aby to sprawdzic?

Dzieki

Tad

to prawda, ale - moim zdaniem najlepsze efekty daje utrzymanie wartości minusa w pobliżu proponowanej w katalogu dla danego trybu pracy

przy podjechanych lampach prądzik wyjdzie wprawdzie mikry ale i tak grać to będzie wtedy najlepiej

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

to prawda, ale - moim zdaniem najlepsze efekty daje utrzymanie wartości minusa w pobliżu proponowanej w katalogu dla danego trybu pracy

przy podjechanych lampach prądzik wyjdzie wprawdzie mikry ale i tak grać to będzie wtedy najlepiej

A ja zrobiłem doswiadczenie z biasem (konfiguracja na desce) no i potwierdza sie jak w poscie powyzej ,ze najlepsze brzmienie jak dla mnie to FIXED_Bias!! (bardzo energetyczny) przy auto_biasie (bas jest moim zdaniem gorzej kontrolowany taki "rozlazły") No i jeszcze taka zaleta ,ze mozna ustawiac pkt pracy 2A3 (dopasowując brzmienie???)

U mnie rogrzewa sie do 30min ale to NOS,y RCA z 1945r!! jeszcze nie wygrzane??

Pozdrawiam,

TAD

A ja zrobiłem doswiadczenie z biasem (konfiguracja na desce) no i potwierdza sie jak w poscie powyzej ,ze najlepsze brzmienie jak dla mnie to FIXED_Bias!! (bardzo energetyczny) przy auto_biasie (bas jest moim zdaniem gorzej kontrolowany taki "rozlazły") No i jeszcze taka zaleta ,ze mozna ustawiac pkt pracy 2A3 (dopasowując brzmienie???)

U mnie rogrzewa sie do 30min ale to NOS,y RCA z 1945r!! jeszcze nie wygrzane??

Pozdrawiam,

TAD

Bardzo dobrze dla dynamiki i przejrzystości dźwięku (oprócz fixed bias) robi dławik w siatce 2A3. Uwaga jest taka, że trzeba dobrze dobrać kond sprzątający aby nie powstawało podbicie w słyszalnym paśmie ( z drugiej strony może działać jak loudness ;-)..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

U mnie 8 szt .2A3 - minimum 45 - 50 minut
<br />

<br />

A w jakiej konfiguracji PP _SE ?? Auto bias a moze fixed?<br />

Co to za wzmak?<br />

Pozdrawiam,<br />

TAD<br />

Witam,

mam ponownie pytanie do Szanownego gremium?

odnosnie rezystora w siatce tej lampy 2A3,katalogi podaja dla Fixed biasu wartosc nie przekraczajaca 50kom ? co bedzie jak ta wartosc bedzie wieksza (oprocz wiekszej impendacji?) Czy mozna ja bezkarnie przekraczać?

Dla Autobias to wartosc 1Mom?

Moze ktorys z kolegów sie wypowie?

Pozdrawiam,

TAD

Witam,

mam ponownie pytanie do Szanownego gremium?

odnosnie rezystora w siatce tej lampy 2A3,katalogi podaja dla Fixed biasu wartosc nie przekraczajaca 50kom ? co bedzie jak ta wartosc bedzie wieksza (oprocz wiekszej impendacji?) Czy mozna ja bezkarnie przekraczać?

Dla Autobias to wartosc 1Mom?

Moze ktorys z kolegów sie wypowie?

Pozdrawiam,

TAD

Zwiększanie rezystora siatkowego ponad normę podaną w katalogu może prowadzić to niestabilności punktu pracy lampy i do tzw "thermal runaway"

Coś na ten temat w poście z linku poniżej..

Ukryta Zawartość

Generalnie należy się trzymać noty katalogowej i nie kombinować ..

Artur

Ukryta Zawartość

Zwiększanie rezystora siatkowego ponad normę podaną w katalogu może prowadzić to niestabilności punktu pracy lampy i do tzw "thermal runaway"

Coś na ten temat w poście z linku poniżej..

Ukryta Zawartość

Generalnie należy się trzymać noty katalogowej i nie kombinować ..

Artur

Dzieki CYPHER za info ,jest co studiować?

Pozdrawiam,

TAD

Ukryta Zawartość

Dzieki Cypher,

Pozdrawiam,

dzieki

Tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) o wadach fixed-bias

Ukryta Zawartość

namor - artykuł dotyczy układów PP a póki co rozmawiamy o SE. Czy założenia przedstawione w artykule mają również odbicie w układach SE ?

Co koledzy sądzą o rozwiązaniu biasu stosowanego przez Audio Note ? Czy ktoś testował podobne rozwiązanie ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

namor - artykuł dotyczy układów PP a póki co rozmawiamy o SE. Czy założenia przedstawione w artykule mają również odbicie w układach SE ?

O ile dobrze zrozumiałem sens wywodów H. Ravenswood'a zniekształcenia powodowane przez fixed-bias mogą dotyczyć również układów SE. Źródłem zniekształceń jest przeładowujaca się pojemność kondensatora sprzegającego stopień sterujący z lampą mocy. Lekarstwem ma być sprzężenie stałoprądowe (przykłady na Fig.6 artykułu), z tego punktu widzenia konstrukcja AudioNote jest wykonana zgodnie z tezą artykułu. Z tym że problem dotyczy pracy wzmacniaczy w warunkach maxymalnego wysterowania gdy zaczyna się obcinanie i przede wszystkim układów objętych sprzężeniem zwrotnym.

Co koledzy sądzą o rozwiązaniu biasu stosowanego przez Audio Note ? [...]

Nie testowałem, ale analizowałem swego czasu to i podobne rozwiązania AN. Generalnie pomysł polega na wydzieleniu lokalnej masy i oddzielnego zasilania stopnia sterującego końcówkę (wtórnika katodowego), i takiego doboru napięć, by napięcie na katodzie tego wtórnika było niższe o wielkość biasu od zerowego potencjału katod lamp końcowych (czyli ujemne względem masy zasadniczej - wspólnej dla wejścia, wyjścia i reszty układu poza wtórnikiem. Taki patent ma tę zaletę, że można pominąć kondensator pomiędzy driverem, a końcówką (który - oczywiście obowiązkowy w klasycznych układach - powinien być dobrany bardzo starannie pod względem pojemności i mieć jak najwyższą jakość). Tym samym wyrzuca się ze ścieżki sygnałowej jeden z elementów potencjalnie mogących degradować dźwięk. Audio Note zastosowało to rozwiązanie najpierw w Ongaku, gdzie IMO sprawdziło się doskonale, w aplikacji do układu na 2A3 powinno też zadziałać.

pzdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.