Skocz do zawartości
IGNORED

Scan Speak Discovery

Krzysztof Kam.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja używam w 3 way, nową w serii 10cm na średnich i 22cm na niskich. Co do jakości nie mam zastrzeżeń. Zawieszenia nie mają potężnych wychyleń, ale wiadomo... wszystko na miarę potrzeb. Głośniki mi się sprawdzają. Bardzo zoptymalizowane, bez udziwnień, liniowe. Niskotonówki mają dobrą relatywną skuteczność na basie, jak to scany.

Ja mam wysokotonówkę D2608/9130. Głośnik ma parę mankamentów - nie można lutować kabli do pinów i ma górkę w okolicach 15kHz niezbyt przyjemną dla ucha lecz można ja bez problemu wyciąć pułapką. Ostatecznie głośnik oceniam znacznie wyżej niżeli mojego poprzedniego Morela CAT378. Ten głośnik to ogniwo łączące pozostałe modele serii Discovery z górną półką Scan Speaka. Polecam

Na początek chciał bym poznać opinie osób które z tymi głośnikami obcowały

Chyba nie rozumiesz tematu.

Co z tego że ktoś Ci napisze że ten głośnik gra tak a ten tak.

Pomijając fakt kto i z czym taki głośnik słucha , w jakiej aplikacji i jakie są jego preferencje .

Głośniki to tylko część tego co usłyszysz w zależności od ich aplikacji i wielu innych czynników.

A jeżeli nie masz konkretnego , pomierzonego projektu na takich głośnikach to rzucasz się na głęboką wodę.

Gdzie prawie zawsze okazuje się że dobrze zrobiony projekt na dużo tańszych głośnikach zagra po prostu lepiej.

Już gdzieś czytałem że Misiomor dawał Ci to do zrozumienia co zapewne przeoczyłeś ;)

Od siebie dodam że jak Scan Speak - to tylko wyższe serie . Ale też i wybrane głośniki bo nie wszystkie są tak dobre jak na to wskazuje cena . A często głośniki innych firm w tej cenie są po prostu lepsze .

A w tej kasie to bym pchał się w Seasa

Na tym forum jest właśnie świetny , dopracowany projekt Misiomora na Seasach w tym 27TBFC/G

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo sam nie wiem do czego dążę :)

To nie o to chodzi.

Dobre głośniki + dobry projekt = dobre kolumny.

Nie ma zbyt wielu darmowych projektów udanych kolumn bo kto by miał interes z tego żeby je udostępnić ?

Chyba że kupisz gotowca w firmach oferujących gotowe kity do głośników które sprzedają.

Za co też zapłacisz.

Z tych co znam i mogę z czystym sumieniem polecić to wyżej wspomniane zestawy Misiomora , Hurricane z Audiohobby i ZRT ZAPHa ale to już droga zabawa.

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Każdy początkujący amator chcący zbudować własne pierwsze zestawy głośnikowe powinien zaczynać od gotowych projektów.

Ja sam dopiero po 10 latach interesowania się elektroakustyką zdobyłem wystarczającą wiedzę i doświadczenie by samodzielnie zaprojektować kolumny.

Konstruowanie zestawów głośnikowych to dosyć interdyscyplinarne zagadnienie.

Ja nie mam zamiaru samemu projektować kolumn bo wiem że nie poradził bym sobie z tym do końca.

No to zadaj sobie pytanie czy ten kto będzie to robił dla Ciebie jest w tym profesjonalistą ?

Czy wyślesz mu głośniki , czy całe kolumny i zrobi wszystko jak sztuka tego wymaga ( ma doświadczenie , sprzęt , pomieszczenie do tego ) ?

Ile za to weźmie ?

Podsumuj to na końcu i porównaj z gotowymi ofertami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.