Skocz do zawartości
IGNORED

Technics SL-1510 modyfikacja

Basstech

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam gramofon Technics SL-1510. Gramofon jest już lekko zmodyfikowany - posiada ramię czyszczące Canton z odprowadzeniem zakłóceń, stoi na kolcach (wypoziomowany). Wkładka to Denon DL-103.

2ajpcn7.jpg

23jphm1.jpg

Chciałbym pójść dalej i zakupić krążek dociskowy do niego. Moje pytanie czy to ma sens, czy można stosować do gramofonów z napędem DD, jaka powinna być w tym wypadku waga docisku.

Następnie chciałbym wymienić przewody sygnałowe. Czy coś takiego jak poniżej jest godne polecenia?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ew.

Ukryta Zawartość

Następnie chciałbym zmienić ramię czyszczące na lepsze ale nie wiem czy to ma sens.

Np. coś takiego:

Ukryta Zawartość

Pytanie odnośnie ramion - czy nie powodują one rysowania płyt (oczywiście zamontowane tak jak trzeba z ustawioną wysokością itd.)

Dodatkowo w gramofonie chcę wygłuszyć matą bitumiczną cały spód gramofonu (dolną obudowę), co powinno usztywnić konstrukcję i dodać trochę wagi.

Czekam na odpowiedzi ew. sugestie, co mógłbym jeszcze zrobić by ulepszyć swoje źródło.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/93529-technics-sl-1510-modyfikacja/
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

I jeszcze jedno, jeśli ktoś z Was posiada szablon do ustawiania wkładki gramofonowej to czy mógłby się ze mną podzielić na PW? Będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam.

Może szablon podany na końcu tej http://www.rcm.com.pl/?action=hobby strony będzie odpowiedni.

GM

I jeszcze jedno, jeśli ktoś z Was posiada szablon do ustawiania wkładki gramofonowej to czy mógłby się ze mną podzielić na PW? Będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam.

Post #195

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Krążek dociskowy nic Ci nie da (oprócz efektu wizualnego).

Wymiana przewodów nic nie daje.

Denon DL-103 jest moim zdaniem przeciętną wkładką, która ponoć gra rewelacyjnie z bardzo ciężkim ramieniem. Ten Technics takiego nie ma. Tak więc największy postęp zrobisz wymieniając wkładkę na taką, która będzie pasować do tego ramienia. No chyba że jesteś zauroczony legendarnym Denonem :-)

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak to wymiana przewodów nic nie daje? W moich gramofonach nastąpiły rewolucyjne zmiany na plus po zastosowaniu Proel`a HPC 305.Radzę spróbować!

Matę bitumiczną też bym zastosował.Wydatek niewielki, a efekt może nas zaskoczyć.

Również gdzieś czytałem, że DL-103 wymaga ciężkiego ramienia. Powiem, że jestem bardzo zadowolony z jej brzmienia. Ale na niektórych zwłaszcza nowych wydaniach płyt trochę sobie nie radzi jak jest duże zagęszczenie wysokich tonów. A czy jest możliwość dociążenia ramienia. Gdzieś wpadły mi w oko odważniki montowane na headshella. Z tymże też nie wiem jaki ciężar zastosować.

Również gdzieś czytałem, że DL-103 wymaga ciężkiego ramienia. Powiem, że jestem bardzo zadowolony z jej brzmienia. Ale na niektórych zwłaszcza nowych wydaniach płyt trochę sobie nie radzi jak jest duże zagęszczenie wysokich tonów. A czy jest możliwość dociążenia ramienia. Gdzieś wpadły mi w oko odważniki montowane na headshella. Z tymże też nie wiem jaki ciężar zastosować.

Bez paniki.

Jeszcze bez dociążeń wkładka DL103 z ramieniem Technicsa z trudem, ale jednak mieści się w zalecanym zakresie czestotliwości rezonansu układu ramię - wkladka: 8-12 HZ. Z teorii i z pomiarów na płycie testowej wychodzi ok. 11,5 HZ.

Z pierwszym lepszym dociążeniem, np. 2,5 grama będzie jeszcze lepiej. Opitmum to 10 Hz. Górna granica to 12 Hz. Zmierzone dla ramienia Tech.+DL103 - 11,5 Hz - blisko górnej granicy ale jeszcze do tolerowania. Dokonywałem niedawno pomiarów odmiany wkładki DL103- DL103R - wyniki udostępniłem na Youtubie w postaci filmów. Pomiary porównawcze dla wkłądki BenzMicri Glider M2 za 3000 zł i DL-103R (zweryfikowany oryginał sprowadzony z Japonii, na 2 letniej gwarancji) za ok. 1200 zł wykazały zdecydowaną wyższość wkładki DL103R.

Rada - przede wszystkim przeszukaj to forum, czytaj i analizuj - dopiero potem pytaj, ze wzgłędu na ograniczony czas ludzi , którzy mogą ewentualnie odpowiedzieć, a nie mają czasu na opisywanie tego samego po raz 1000-ny.

• 1 miesiąc później...

Witam.

Modyfikacja mojego gramka dobiegła końca. Zmiany - nowy headshell + 4g, docisk 360g, wymienione okablowanie sygnałowe na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , kabel sieciowy - Supra LoRad, podświetlenie talerza. Pod gramofonem znalazła się płyta granitowa a cała obudowa wewnątrz została wyłożona matą bitumiczną.

Filmik pokazuje gramka oraz moje stereo oraz fotki (sorki za jakość):

Ukryta Zawartość

post-42516-0-03485500-1336644441_thumb.jpg

post-42516-0-58613800-1336644482_thumb.jpg

post-42516-0-34600300-1336644489_thumb.jpg

post-42516-0-56521200-1336644497_thumb.jpg

post-42516-0-92771400-1336644501_thumb.jpg

post-42516-0-32890600-1336644506_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak Yul,

domyślam się że jak u Ciebie ''nie gra'' to już u nikogo ''nie zagra'' : P

konkretnie

Czy mógłbym uprzejmie kolegę nie-branżystę :) prosić, aby się nie wtrącał pomiędzy bułkę a herbatę?

>>>Basstech,

Czy można się dowiedzieć, jakie konkretne zmiany w dźwięku przyniosło:

1. wymienienie kabli sygnałowych,

2. wymienienie kalbla sieciowego na Suprę Lo-Rad?

Pozdro,

Yul

Ja tez jestem ciekawy.

Na wstępie dodam, że nie jestem jakimś wysoce wymagającym audiofilem itd. Po prostu lubię dobrze posłuchać muzyki.

Nie napiszę co spowodowała zmiana osobno kabla zasilającego oraz sygnałowego bo nie robiłem tego oddzielnie tylko za jednym zamachem.

Zmiany zwiększyły przede wszystkim detaliczność dźwięku. Wysokie tony bardziej uwydatniły się, nie ma przydźwięku itd. Poprawiła się dynamika w zakresie niskich tonów oraz zwiększyła się przestrzeń (stereofonia).

Tyle mogę napisać od siebie bo nie jestem dobry w pisaniu recenzji. Ogólnie poprawiło się dźwiękowo, a że lubię bawić się w majsterkowanie to tym bardziej efekt mi się podoba.

Krążek dociskowy nic Ci nie da (oprócz efektu wizualnego).

ktos gdzies wczesniej w innym temacie pamietam pisal,ze dla niektorych direct drive'ow docisk nawet daje wiecej zlego niz dobrego. (ryszard_pp??)

Na wstępie dodam, że nie jestem jakimś wysoce wymagającym audiofilem itd. Po prostu lubię dobrze posłuchać muzyki.

Nie napiszę co spowodowała zmiana osobno kabla zasilającego oraz sygnałowego bo nie robiłem tego oddzielnie tylko za jednym zamachem.

Zmiany zwiększyły przede wszystkim detaliczność dźwięku. Wysokie tony bardziej uwydatniły się, nie ma przydźwięku itd. Poprawiła się dynamika w zakresie niskich tonów oraz zwiększyła się przestrzeń (stereofonia).

Tyle mogę napisać od siebie bo nie jestem dobry w pisaniu recenzji. Ogólnie poprawiło się dźwiękowo, a że lubię bawić się w majsterkowanie to tym bardziej efekt mi się podoba.

Ogolnie sie to zgadza z tym co pisza, ale 'przydzwiek'? Tego nie rozumiem.

Ogolnie sie to zgadza z tym co pisza, ale 'przydzwiek'? Tego nie rozumiem.

Mam na myśli to, że przed zmianami na dwóch płytach przy wysokich tonach (ostre gitarki) pojawiało się syczenie w głośnikach, jakieś zniekształcenia. Myślałem, że to wina płyt ale myliłem się. Napewno pomógło też dodanie odważnika na headshell.

Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.