Skocz do zawartości
IGNORED

Philips 40PFL6606H12 - jakie źródła sygnału? Telewizja i kino domowe.

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jakiś czas temu kupiłem dla siebie nowy telewizor: Philips 40PFL6606H12. W tej cenie uważam za całkiem udany, zależało mi na matrycy Sharpa bo moim zdaniem ma najlepsze na rynku oddanie kolorów. Wcześniej kupowałem telewizor rodzicom i miałem już pewne doświadczenia.

No ale do rzeczy. Z natury nie zabieram się za coś na czym się nie znam dlatego mam do Was kilka pytań:

1. W domu mam zainstalowaną kablówkę UPC a więc sygnał SD - jaka jest jego jakość mogłem się przekonać podpinając kabel do tv. Czy multipleksy DVB-T oferują obecnie lepszą jakość? Jak jest z ich dostępnością w Krakowie?

2. Pod telewizor mam podpięte stare dvd Panasonic DVD A 360. Wysoki model ale jednak dość przestarzały. Brak mu HDMI i progresywnego skanowania. Mam wrażenie że laptop wpięty po HDMI lepiej sobie radzi z filmami. Czy lepszą inwestycją będzie zakup taniego Blu-Raya czy kupić wyższy model dvd? W jakie konkretne modele celować?

3. Która z obecnych telewizji HD oferuje najlepszą jakość i dostępność kanałów?

4. Jakie są zasady korzystania z Net TV?

5. I ostatnie pytanie: jakie są zasady kopiowania na twardy dysk czy kartę SD? Czy muszę mieć telewizor wpięty do sieci? Czy można kopiować np cyfrowy sygnał z DVB-T?

Wybaczcie te pytania laika ale w temacie jestem zielony;-)

Kupiłeś telewizor zrobiony przez chińczyków z TPV, z matrycą do której nie dostaniesz ani inwertera ani t-con'a w przypadku usterki.

Chociaż w sumie teraz kupuje się sprzęt tylko na czas gwarancji, potem kosz i do sklepu po nastepny :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Kupiłeś telewizor zrobiony przez chińczyków z TPV, z matrycą do której nie dostaniesz ani inwertera ani t-con'a w przypadku usterki.

Chociaż w sumie teraz kupuje się sprzęt tylko na czas gwarancji, potem kosz i do sklepu po nastepny :)

Kierowałem się jakością obrazu a że zajmuję się zawodowo fotografią to co nieco znam się na matrycach. Sharp oferował najlepsze oddanie barw i najlepszą czerń w tej cenie. Poza tym telewizor Philipsa ma czas reakcji 2ms. Ciężko znaleźć dla niego konkurencję w tej cenie. Taki jest mój wybór. Zamiast go kwestionować może wysiliłbyś się na jakiś merytoryczny wpis?

Witaj Disco,

DVD zapewni max rozdzielczość 576i, czyli SD. Owszem, są upskalery (w odtwarzaczu, czasem także w amplitunerach) które robią z tego metodą matematycznej obróbki sygnału 1080p, ale można powiedzieć to samo co mówi się w tematyce audio: "z g.... bata nie ukręcisz". To jest cały czas sztuczne "polepszanie" drogą różnych mniej lub bardziej zaawansowanych interpolacji. Żadnej nowej, rozszerzonej informacji na wejściu nie ma.

Mając więc do wyboru czy odtwarzacz DVD z wysokiej półki, mający wysokiej klasy podzespoły obrabiające (z definicji) taki-sobie sygnał wejściowy 576i, czy też nawet tani odtwarzacz BD obrabiający (za pomocą może nie tak wysokiej klasy podzespołów) doskonały (również z definicji) sygnał wejściowy 1080p - ja bym doradzał odtwarzacz BD. Zauważmy, że każdy odtwarzacz BD odtworzy Ci dyski DVD, natomiast żadem odtwarzacz DVD nie przeczyta dysków BD.

Na temat jakości telewizji HD była kiedyś dyskusja w innym wątku i podawano tam dane. Potwierdziła się panująca opinia, że najlepszy obraz daje Cyfra+, gdyż stosują najwyższy bitrate. Ponadto Cyfra+ emituje wszystko w standardzie 1080i, podczas gdy wg panujących opinii (proszę aby inni Koledzy sprostowali, jeśli to nieprawda) pozostali nadawcy stosują raczej 720p.

Pozdrowienia.

W zasadzie to 720p jest lepsze niż 1080i, szczególnie przy dynamicznym obrazie.

To zależy. Bo w 1080i 60 fps można zakodować progresywny film 24 fps 1080p praktycznie bezstratnie. W 1080i 50fps tym bardziej nie powinno być problemu z 1080p 25 fps (co do pierwszego przypadku to miałem takie fragmenty zgrane z karty sat i edytowałem na PC, więc masz info praktycznie z pierwszej ręki, bo fizycznie Ja się bawiłem takim materiałem). Tak więc 720p może być atrakcyjne tylko przy 50-60 fps (vs. 1080p 24-25 fps / 1080i 60-50 fps) ... oczywiście tylko w dynamicznych scenach.
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Człowiek uczy się całe życie;-)

W tej chwili najlepszy obraz jaki udaje mi się uzyskać pochodzi z plików. Właśnie kończę oglądać Samotnego Wilka Mc Quade z Norrisem w 1080i (takie wspomnienie z VHS). Obraz znakomity. Czeka na mnie Szybki jak błyskawica z Tomem Cruise w 720p. Zobaczymy jaka będzie różnica. Ten drugi to też wspomnienie. Jako gówniarz byłem na nim w kinie. Zdumiewająco dobrze zachowuje się klasyka kina z dvd. Np Ben Hur czy Kleopatra. Ale ten drugi będę miał w 1080i.

Jaki odtwarzacz blu-ray byłby Waszym zdaniem dobry do tego TV? Na razie bez widełek cenowych.

Pozdrawiam. R

Ale kiedyś może będziesz chciał mieć także z tego dźwięk lepszy niż poprzez telewizor. Oprócz bardzo dobrego obrazu (wysokiej jakości tor video) obydwa zaproponowane powyżej mają naprawdę bardzo dobry dźwięk, kto wie czy nie najlepszy jak na multiformatowe odtwarzacze BD. Ci którzy mieli okazję czynić bezpośrednie porównania mówią, że na poziomie dobrego odtwarzacza CD (choć oczywiście nie jest to żaden Hi-End).

Jeśli mówimy o samym obrazie - to do wymienionej dwójki można dorzucić jeszcze nowy Pioneer BDP-LX55.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Muszę przyznać że w jakości video dokonał się niesamowity postęp. Inaczej niż w audio. Days of thunder w 720p wygląda znakomicie.

Muszę przyznać że w jakości video dokonał się niesamowity postęp. Inaczej niż w audio. Days of thunder w 720p wygląda znakomicie.

720p stanowi dopiero pół drogi. 1080p - to dopiero sprawia wrażenie.

Może zauważyłeś w tu w zakładce Kino Domowe informację, że japońska telewizja publiczna NHK próbuje 7680 x 4320p odbierane w Tokio na nielicznych odbiornikach testowych, w handlu niedostępnych. I nieprędko będą na rynku, gdyż to jest eksperyment, w dodatku w początkowej fazie. Miałem okazję to widzieć. Nie przesadzając: zwala z nóg.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.