Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Yamaha AX-5xx jako końcówka mocy? Pomocy!

Matijas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych Panów.

Otóż zdecydowałem się zwrócić po pomoc, bo nie jestem jednak pewien tego jak się zabrać do moich eksperymentów.

Mianowicie: chciałbym odciążyć swój amplituner (Sony STR-DB 840 QS) i podłączyć fronty do Yamahy AX-530. Radzi sobie dobrze, nawet lepiej niż ta Yamaha, ale ona stoi nieużywana i się kurzy, a szczerze chciałbym poeksperymentować jak to działa :) Amplituner ma oczywiście PRE-OUT.

I tu pytanie:

Mój wzmacniacz ma możliwość pracy jako czysta końcówka mocy. Nawet Kolega z forum poruszył ostatnio tą kwęstię, ale pod innym kątem. Jak podłączyć poprawnie sygnał przez PRE-OUT z amplitunera do wejść w Yamasze (oznaczone jako Accessory)? Angielski znam bardzo dobrze, mimo to wolę spytać, bo jak coś się stanie to chyba umrę. Załączam grafikę dla zobrazowania.

Pozdrawiam i dziękuję z góry.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wzmak będzie pracował jako końcówka gdy wypniesz zwory i podepniesz ampli w jedną parę L R .

Angielskiego nie znam , trzeba podpiąć w w wejście , obecnie oznacza się INPUT , albo MAIN . Sam przetłumacz te dwa napisy .

Mianowicie: chciałbym odciążyć swój amplituner (Sony STR-DB 840 QS) i podłączyć fronty do Yamahy AX-530

Lepiej podłączyć ampli w zwykłe wejście liniowe wzmaka stereo . Źródło dźwięku stereo bezpośrednio analogiem do wzmaka stereo .

Edytuję :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak podłączyć poprawnie sygnał przez PRE-OUT z amplitunera do wejść w Yamasze (oznaczone jako Accessory)?

Podłączasz w receive ( otrzymać ) , te drugie send to wysłać , czyli pre- out .

UWAGA : W TE WEJŚCIE RECEIWE NIE MOŻNA PODŁĄCZAĆ BEZPOŚREDNIO ŹRÓDŁA DŹWIĘKU , PODŁĄCZ TYLKO AMPLITUNER .

Dzięki za odpowiedzi :) Tak, właśnie wiem, że w receive, tylko ogólnie nie jestem biegły w tych wszystkich mechanizmach i nie zawsze wszystko działa tak, jak powinno to wynikać z opisu ;) Dlatego wolałem spytać.

Asus Xonar --> Przewód optyczny -->Amplituner PRE-OUT 2Rca <--> 2Rca RECEIVE Wzmacniacz. Tak to będzie wyglądało :)

Dziękuję za pomoc :)

Wszystko pięknie działa :) Tylko dziwi mnie, skoro przedwzmacniacz został odłączony to jakim cudem jest możliwość zmiany Vol/Bass/Treble na Yamasze? Nie rozumiem.

Ja tego też nie rozumiem , ale zaraz dojdziemy . Napisz co dokładnie zrobiłeś, a najlepiej daj zdjęcie , jeżeli to możliwe .

Nie rozumiem

Daj zdjęcie z przodu wzmaka , napisz jaki to model .

Może , żeby szło na końcówkę mocy i omijało przedwzmacniacz trzeba włączyć DIRECT .

UWAGA , GDY WŁĄCZYSZ DIRECT TO POKRĘTŁO GŁOŚNOŚCI AMPLITUNERA MA BYĆ USTAWIONE NA MAŁO !!!!!!!!!!

Podłączyłem tak jak "powinno być" w sumie ;) W Yamasze wypiąłem te zworki oznaczone jako "Accessory". Następnie w "receive" wpiąłem RCA, drugą stronę podłączyłem do "pre-out front" w amplitunerze. Ale nadal mogę regulować wzmocnienie na Yamasze. Yamaha gra na źródle "CD" z wyłączonym "CD Direct" - gdy włączę to nie ma dźwięku. Yamaha AX-530.

Załączam zdjęcia. Niestety nie mogę w lepszej jakości, mam nadzieję, że wystarczą.

Ukryta Zawartość

post-26211-0-95084800-1333914091_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Yamaha gra na źródle "CD" z wyłączonym

Odtwarzacz CD jest bezpośrednio podłączony analogiem do Yamachy , jeżeli tak to podaj nazwę gniazda .

Co masz podłączone do amplitunera ( chodzi o źródła dźwięku ) ?

Podłączyłem tak jak "powinno być" w sumie

Niestety to nie jest wejście na końcówkę mocy , to " jest możliwość podłączenia korektora "

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Napiszę Ci podłączenie i całość sprzętu:

Amplituner: podłączony kablem optycznym do komputera do dźwiękówki Asus Xonar DG, do wejścia DVD/LD; do amplitunera podłączony centralny i surroundy.

Wzmacniacz: podłączony jedynie przewodem 2xRCA-2xRCA od wyjścia PRE-OUT w ampli do Accessory w Yamasze; podłączone są do niego fronty.

Wzmacniacz gra na każdym innym źródle też (Tape1, Tape2, Aux itd.), jedynie na CD z włączonym DIRECT nie.

No to po co wszędzie pisali, że jest możliwość pracy jako końcówka mocy :/ Tylko zawracanie głowy. Cóż, jutro to rozłączę, bo jeszcze coś się stanie, a dźwięk się pogorszył znacznie. Dziękuję za pomoc :)

Cóż, jutro to rozłączę, bo jeszcze coś się stanie, a dźwięk się pogorszył znacznie.

Gdy wepniesz z powrotem zwory to sprawdź czy gniazdo INPUT CD przy funkcji Direct działa .

Jeszcze trochę pogoggluję o twoim wzmacniaczy .

Nara .

Cały czas tak go używałem na "CD Direct", jeśli nie będzie działało to znaczy, że teraz coś się spartoliło. Dziękuję za pomoc. Za wiele nie wygooglujesz o nim.

Wesołych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.