Skocz do zawartości
IGNORED

Yaqin 100B vs Yamaha AX900 + pre z lampą ?

Lumperator

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki dylemat. Targa mną zakup Yagina 100B, miałby grać z moimi obecnymi kolumnami Heco Metas 700, w bliskiej przyszłości z Celanami 501. Moje obecne źródło to karta dźwiękowa Xonar ST, ale przy zakupie Yaqina chciałbym przeskoczyć na DACa z okolicach 1200-1600 zł (rDac, Hegel moze nowy V-DAC II). Wzmacniacz na którym słucham muzyki to Yamaha AX-900. Jak wiadomo, nie jest to mistrz czarowania i tworzenia klimatu, ma za to mocną podstawę basową, dobrze ułożoną scenę i szybkość wybrzmień.

Interesuje mnie rozsądny wzmacniacz lampowy za niewygórowaną kwotę. Yaqin 100B zdaje się taki być. Nie widzę możliwości odsłuchu, z resztą niewiele mi to powie dopóki nie zagra to z moimi paczkami w pokoju. Ale po cichu stawiam, ze się na tym sprzęcie nie zawiodę. W stosunku do jasnej i nieco technicznej Yamahy oczekiwałbym znacznie lepszego wypełnienia barwami, wyraźniejszych planów i więcej planktonu. Tym samym nie chciałbym doprowadzić do utraty kontroli basu, "zmułowacenia" i zlania barw w jedną kluchę. Moje paczki grają dźwiękiem nieco osuszonym, z wyraźną średnicą i lekko wycofaną górą. Niby jest przełączenie na +2dB, jednak zawsze źle mi się słuchało na takim podbicu. Z resztą gdzie z tym do Yamahy ;) Liczę wraz zakupem Janka 100B na wiecej klimatu i płynności brzmienia, czego mi na Yamaszce po prostu brakuje. Próbowałem z dwoma odtwarzaczami CD, trzema kartami PCI, dwoma DACami, ale zawsze słychać, że w muzykę wdaje się zbytnia próba odrysowywania każdego podzakresu, instrumentu... taka przesadna poprawność, silenie się na te szczegóły.

Chyba że... dokupić pre na lampie Yaqina i złączyć z Yamahą. Ale to już chyba kombinatorstwo :/

Podziękował za pomoc.

.

Przepraszam, temat miał sie znaleźć na podforum LAMPA. Bardzo prosiłbym moderatora o przeniesienie tematu do tamtego działu. Mój pośpiech z tym HE ;)

.

Heh, dlaczego niech pozostanie. Zaraz usłyszymy o wyższości białego człowieka.

A tak na poważnie ten chinczyk spokojnie da radę. A jak mu jeszcze zaserwujesz fajne lampy to sie ładnie odwdzięczy.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Chyba mi starczy tej "łupanki". Przymierzałem się, żeby "uszlachetnić" go preampem na lampie. Pytanie czy gra warta świeczki. Może po prostu przeskoczyć na tego Janka i nie kręcić sobie bajery.

.

Chyba że... dokupić pre na lampie Yaqina i złączyć z Yamahą. Ale to już chyba kombinatorstwo :/

Im więcej elementów w torze tym gorzej.

Kup MC-100B i dobre lampy.

Mocy Ci nie braknie a brzmienie dopasujesz sobie poprzez odpowiednie lampy.

I to jest ogromna zaleta tego wzmaka bo lampy 6SN7 są " charakterne " i dużo zmieniają jego brzmienie .

Modyfikacja to też krok do przodu.

Wszystko zresztą jest już na tym forum ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.