Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy duży pokuj odsłuchowy - problem z akustyką

punk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Panowie proszę was o pomoc w adaptacji akustycznej mojego pokoju . Wprowadziłem sie ze sprzętem do niego niecałe dwa tygodnie temu . Pokuj jest adaptacja strychu powierzchnia użytkowa to ok 35m2 -40m 2 wysokość w największym punkcie 2.2m skosu po bokach wneka na przedniej ścianie zreszta wszysto widać na zdjęciach . Podłoga panele, najbardziej włochaty gruby dywan jaki dostałem Jego powieszchnia 3x2 m . Po wsadzeniu mebli z dołu jest pusto echo gołe ściany chce to wszytko dobrze zaadaptować akustyczne ale tak by to tez ładnie wyglądało skłaniać sie do ustrojow ktore mógłbym wykonać sam lub zlecić stolarzowi . Mieszkam w Irlandii i nie ma tu możliwości kupna paneli akustycznych ewntualnie ebay ale tam głownie gąbki . Sprowadzanie z polski paneli gotowych wykonanych przez profesjonalne firmy nie wchodzi w grę ponieważ koszty przewozu były by z byt duże . Oglądałem galerie waszych adaptacji bardzo mi sie podobają panele wykonane przez.. EcstazY czy Imacman takie chciał bym wykonać czy by sie nadaly ? Jakie ustroje mógłbym zrobić sam ?? Z góry dziękuje za pomoc i porady .

Pozdrawiam

Piotr

P.s

Jakie materiały przepuszczają dzięka fale hodzi mi czym mogłbym obłożyć panele z watą mineralną .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-20756-0-59695900-1334662773_thumb.jpg

post-20756-0-44571600-1334662830_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"...Wolność albo jest pełna albo jej w ogóle nie ma, bez wolności nie ma rozumu, nie ma sprawiedliwości, nie ma dobrobytu, nie ma człowieczeństwa..."Michał Bakunin

Jakie materiały przepuszczają dzięka fale hodzi mi czym mogłbym obłożyć panele z watą mineralną .

Chcąc to sprawdzić wystarczy owinąć takim materiałem kolumny, puścić ulubioną muzykę i zobaczyć co taki materiał "wyciął" z przekazu dźwiękowego.

Czasami jest nawet wskazane obwinąć panel z wełny czymś co trochę pohamuję absorpcję wysokich tonów. Przetłumione pomieszczenie jest gorsze niż niedotłumione.

Opisz proszę niedomagania dźwięku po przeprowadzce.

Hej dzieki za szybka odpowiedz.

w poprzednim pokoju 24m2 ktory był mocno umeblowany miał obrazy papierowe lampy w rogach welurowa tapetę dywan itd

sprzet tam grał o wiele lepiej było bardziej dynamicznie ciepłej dźwięk był bardziej miesisty . Po przeprowadzce jest jaśniej ostrzej brak dynamiki basu . Po prostu jest zapusto to takie wrażenie jak by włożyć radyjko do pustego pokoju

"...Wolność albo jest pełna albo jej w ogóle nie ma, bez wolności nie ma rozumu, nie ma sprawiedliwości, nie ma dobrobytu, nie ma człowieczeństwa..."Michał Bakunin

Dobrze byłoby określić czas pogłosu dla Twojego pomieszczenia. Na pewno też przydałby się pomiar z wykresem wodospadowym. Jaką można dostać wełnę mineralną w Irlandii tak aby była w panelach i miała gęstość pomiędzy np 48-100 kg/m3? Możesz zrobić rysunek (rzut pionowy) pokoju z dokładnymi wymiarami?

Podaj jeszcze jaką masz bazę stereo oraz umiejscowienie punku odsłuchu.

Ok rysunek zrobię jak najszybciej ale boje ze nie dam rady zrobić tego dzisiaj do racy za godzinę lecę. Jutro przejazdem sie za wełna zobaczę co maja . Co do roztawienia kolumn to jest to losowe :) poprostu polozylem i tak stoją nie bawilem sie w dokładne ustawienie jeszcze .

pozdrawiam

Dzięki :)

Z czego są zrobione ściany i sufit?

Jak dużo jest wełny na skosach?

Mniej więcej ile chcesz wydać?

Czy jest coś na podłodze za kanapą?

Szkoda że nie założyłeś wątku przed wprowadzeniem się.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

hmmmm. <br>

<br>

Mi się wydaje ze stosunek szerokości i długości względem wysokości jest delikatnie mówiąc do dupy. w skrócie jest DUŻO za nisko, podejzewam że dużo lepiej by to grało tam jak pokój byś po prostu skrócił/zmniejszył i zrobił z niego 2 pokoje. <br>

<br>

nie chce mi się liczyć teraz bo i nie znam nawet a x b, ale przy powierzchni pewnie wysokość powinna wynośić conajmniej 3m. <br>

<br>

<br>

pzdr. Łukasz 

oczywiście golizna na ścianach, jak i brak czegokolwiek rozpraszającego nigdzie też nie pomaga

Ściany i sufit są to płyty kartonowo gipsowe wszędzie na maksa jest upchane waty szklanej. Tez żałuje ze nie rozpocząłem wątku zanim zaczęłam robic poddasze :(

Za tapczanem jest szafka porobie wiecej zdjęć i po wsadzam . Ile kasy planuje wydać tyle ile bendzie trzeba w granicach rozsądku i najlepiej by nie było wszystko naraz po remoncie jestem splukany .

Łukasz kolejny remont nie wchodzi w grę ..

Pozdrawiam

Generalnie proporcji akustycznych pokoju nie przeskoczysz nigdy w tym układzie. Gdzieś tez oglądałem i czytałem jak jakiś gość też miał problem bo chciał na siłę za niski pokój zaadoptować ustrojami dyfuzorami pułapkami, generalnie puenta była taka, że wstawienie ścianki i zmniejszenie pokoju dało 5x lepszy efekt niż kupa kasy na kupę adaptacji. <br />

<br />

Ja teraz przy budowie pierwsze co to zrobiłem pokój pod wyliczenia najsampierw proporcji akustycznych czy miesci sie w tych właściwych ( jest taka tabelka/rysunek ), miał być większy finalnie wyszedł koło 26-27m2, a wysokości mam 2.7m<br />

<br />

<br />

pzdr. Łukasz 

Pojedyncza płyta GK i za nią ile cm wełny mineralnej?

Domyślam się że masz niedostatek basu, a to co jest to wyższy bas który może buczeć i duży czas pogłosu dla średnich i wysokich częstotliwości.

Albo kolejne płyty i próba zatrzymania basu w pomieszczeniu, albo wyciszenie reszty pasma pochłaniaczami.

Taka piękna ściana z tapetą za kolumnami. Nic tylko zrobić stelaż, dać w środek wełnę i zakryć tapetą, a tak trzeba kombinować.

Jak pisać Imacman najlepiej jakbyś mógł zrobić pomiary w pokoju.

Pomiaru nikt mi tu nie zrobi :(

Niestety moze przesadzilem z tym pisząc ze dzwiek to kupa po prostu jest za pusto nie mam mebli by wstawić regaly z książkami zostały na dole . Jak by

Miał porównać jakość spadła o 25 -30% w porównaniu z dołem . Moze i draryzowalem w pierwszym poście ale aż takiej tragedi nie ma da sie słuchać po prostu wiem ze moze byc lepiej. Mam goli jest poglos chce tu cos po wsadzić itd bardzo dużo zrobiło wystawienie dywanu poprawa odrazu uslyszalna teraz zostają puste ściany rogi itd . Panowie zależy mi na waszej pomocy w aranżacji akustycznej i budowie ustroji nie porad dotyczących remontu ;)

No to na początek zrób 4-6 pochłaniaczy. Odwiedź kilka sklepów z materiałami budowlanymi i zobacz jaką wełnę mineralną/skalną posiadają - szukaj tej w arkuszach nie w rolkach. Przepis na wykonanie ustrojów jest kilka wątków wyżej.

Ok jak duże maja byc?? I jakim materiałem odkryć wate?

Dzięki ;)

Jakie będą takie bierz. Standardowo to 100x50 lub 110x60 lub podobnie.

Materiałem który Ci się spodoba wizualnie i nie będzie zbyt mocno zbity. Przyłóż do ust, chuchnij i jak poczujesz podmuch powietrza po drugiej stronie to będzie OK.

Dzięki wielkie ;)

Jak masz mało basu to ja bym póki co poczekał z pochłaniaczami, bo niedość ze w jakimś stopniu wpłynie to na bas, a jak obijesz to tkanią przenikliwą to możesz jeszcze to przytłumić na górze i śrdnicy i jeszcze będzie gorzej. Zaczął bym raczej od dyfuzorów i rozproszenia odbić, bo pewnie odbija się tam jak głupie bo ma od czego. Z tym pochłanianiem to bym poczekał jeszcze.

pzdr. Łukasz

Zrobię na próbę 2-4 i zobaczę efekt

Pozdrawiam

Ja bym zaczął od umeblowania pokoju ;).

No chyba,że nie chcesz tam już wstawiać,półek,szafek,książek,płyt,itd.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Stefek ja już nie mam co wstawiać :) nie dorobiłem sie jeszcze tylu książek mebli to tyle co widać . Wiesz w normalnym pomieszczeniu typu 20 m2 to tych mebli jest aż nad to ..

Pozdrawiam

Rozumiem :).

Szkoda,bo ujarzmić taką powierzchnię tylko ustrojami,nie będzie łatwo.

Te szafki z tyłu,(tam,i tak nic nie dają),przenies do przodu,albo na białe ściany za kolumnami,albo na boczne ,między miejscem odsłuchowym a kolumnami.Efekt powinien byc słyszalny od razu :).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Napewno tylko one jakieś ładne nie są ale coś sie wymyśli :)

Ostatnio wymyśliłem coś takiego - połączenie paneli z wełną mineralną z dyfuzorem QRD 2D oraz z półkami na np płyty CD. Można to ustawić na bocznej ścianie, tak aby dyfuzor wypadł w miejscu pierwszego bocznego odbicia. W moim przypadku dyfuzor QRD 2D jest biały bo takowe posiadam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hej kupiłem 6 arkuszy wełny rockwool i sosnowe kantowki nie mamjeszcze materiału . Czy to musi być len czy może być coś ladniejszego ??

Np satyna ?? Albo mieszany ze wzorami ?? No nie bende ukrywał ze len do ładnych nie należy :) a polester ??

Np satyna ?? Albo mieszany ze wzorami ?? No nie bende ukrywał ze len do ładnych nie należy :) a polester ??

Materiał nie gra aż tak dużej roli, napisał Ci L3VY oraz ja, jak można sprawdzić przydatność akustyczną materiału. Najważniejsze, żeby Ci się wizualnie podobał, a jak minimalnie ograniczy pochłanianie najwyższych częstotliwości to nawet i dobrze.

Hej kupiłem 6 arkuszy wełny rockwool

Napisz jaki to Rockwool ?

Grubość 10 cm ale jaki model nie mam pojęcia bo na zamówienie podejrzewam ze tylko jeden model model mogę dostac to nie sterty Irlandia tu są dwa sklepy hi fi jeden w republice a drugi na północy :(

Jeśli rockwool to RW 4 - 80kg/m3. W uk to koszt ok 20f i najlepiej kupić w jakimś składzie budowlanym bo jak w sklepie hi fi to może być audiofilsko droga :-)

Nie no wykładzie budowlanym kupiłem 6 za 50 e

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.