Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo 5-6 tyś zł

Dominic2509

Rekomendowane odpowiedzi

bardzo dobry wzmacniacz, zwłaszcza, że to jest końcówka serii i można kupić dużo taniej.

z kolumn do niego, posłuchaj Tannoy Mercury i Mission M.

bardzo dobry wzmacniacz, zwłaszcza, że to jest końcówka serii i można kupić dużo taniej.

z kolumn do niego, posłuchaj Tannoy Mercury i Mission M.

ps. oceniasz Missiony wyżej od MA ?

ps. oceniasz Missiony wyżej od MA ?

te serie mogą konkurować z Monitor Audio jakością dźwięku :)

kolega jedynie zapomniał dopisać, że z Monitor Audio ale serią MR (co najwyżej), 2 szczeble w dół... tak jak wskazuje na to ich cena

Gość partick

(Konto usunięte)

te serie mogą konkurować z Monitor Audio jakością dźwięku :)

kolega jedynie zapomniał dopisać, że z Monitor Audio ale serią MR (co najwyżej), 2 szczeble w dół... tak jak wskazuje na to ich cena

ależ Ty upierdliwy jesteś... tak jakby Tannoy i Mission nie robili wyższych serii.

poza tym, nie każdy szuka sterylnego dźwięku.

posłuchaj Tannoy Mercury

Tannoy Mercury mają słabą zwrotnicę i dopiero jej wymiana pozwala lepiej wykorzystać przetworniki z tych kolumn.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość partick

(Konto usunięte)

Tannoy Mercury mają słabą zwrotnicę i dopiero jej wymiana pozwala lepiej wykorzystać przetworniki z tych kolumn.

a słuchałeś np. F3, czy tylko powtarzasz to co pisał McGyver naganiając sobie klientów na tuning?

a słuchałeś np. F3, czy tylko powtarzasz to co pisał McGyver naganiając sobie klientów na tuning?

Tak się składa, że na zdjęciu jest zwrotnica z moich Tannoy Mercury i wiem jak "grają". Po drugie robiłem tuning własnoręcznie nie korzystając jak sugerujesz z usług McGyver'a.

P.S. Dość ciepło wspominam te kolumny. W swojej klasie są całkiem dobre.

ależ Ty upierdliwy jesteś... tak jakby Tannoy i Mission nie robili wyższych serii.

poza tym, nie każdy szuka sterylnego dźwięku.

sugerowałeś Tannoy Mercury, nie wyższe serie, więc do nich się odniosłem - Mission m - to może oznaczać również serię mx albo i m3xi... więc żeby nie było niejasności

wspominałeś coś o sterylności... dziwne, że dokładnie wszystkie recenzje i testy jakie się ukazały temu przeczą, podkreślana jest barwa i klimat jaki te kolumny tworzą, wrażenia odsłuchowe kolegi również to potwierdzają, a Ty nagle, jak Filip z konopii wyskakujesz z czymś takim :)

inna sprawa, że na tle Tannoy Mercury niemal każde kolumny można uznać za nazbyt sterylne

Od RA 06 trzymaj się z daleka, prawdopodobnie jakiś 20 letni wzmacniacz UNITRY możesz kupić za 50-100 złotych i otrzymasz porównywalną jakość. ;-P

To jakiś kiepski żart.

Gość partick

(Konto usunięte)

inna sprawa, że na tle Tannoy Mercury niemal każde kolumny można uznać za nazbyt sterylne

ano, tak to już jest, że ani cena ani recenzje nie grają.

a że to kolumny mają największy wpływ na brzmienie systemu, to trzeba je dobrać do słuchanej muzyki oraz indywidualnych preferencji.

Witam! Ja chciałem dodać, ze osobiscie posiadam zestaw MA RX2 wraz z cd CA 640C i mysle, ze to co kolega whiter1 Ci zaproponował, wspolgrac bedzie znakomicie. U mnie Clapton, Mayer, Pink Floyd sie sprawdza:)

Pytanie.

Nadała się okazja kupna za dobre pieniądze Audio Physic Yara II Classic w sumie to nawet taniej niż AM RX 6 :)

Do tego NAD C355BEE?

Jak to Wam się widzi.

Będzie dobrze ?

Mam 2 dni, aby podjąć decyzję.

nie mam gdzie w Poznaniu odsłuchać, salony nie mają go w ofercie. a w ciemno nie kupię,, miałem podjechać do q21 ale ciagle w weekend inne obowiązki. i tak sie przeciaga. sytuacja w ogole sie zrobiła....nie mam aktualnie miejsca na nie, rozstałem się, z przeprowadzki nic nie wyszło. szukan nowego lokum. szkoda wracać do domu, i słuchać teraz"płytkiej" muzyki z mikrowieży. brzmi to jakby z przegrywanej starej kasety. cierpliwości.

Ten CA kiedy kosztował ponad 4k to był sprzęt w swojej klasie cenowej bardzo dobry, teraz kiedy kosztuje 2,5k, czyli chyba nawet mniej niż NAD o którym piszesz, mógłbyś go wziąć nawet w ciemno. Poważnie. Ten CA gra jak 4k, a ten NAD gra jak 3k, mogąc kupić CA grającego jak 4k za 2,5k, zamiast nada grającego jak 3k i kosztującego 3k nawet bym się nie zastanawiał na twoim miejscu :)

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

>Ujemny

Co ty pleciesz. Dla Ciebie może grać jak milion dolarów a dla niego nie musi. Urządzenia mają swój charakter brzmienia. Mi żaden CA nie leży ani A540 ani A840, bez względu na cenę.

Gość partick

(Konto usunięte)

Urządzenia mają swój charakter brzmienia. Mi żaden CA nie leży ani A540 ani A840, bez względu na cenę.

a nie pomyślałeś, że CA ci nie leży właśnie ze względu na swą neutralność.

że nie narzuca swojego charakteru brzmienia jak np. Twój obecny wzmacniacz.

Urządzenia mają swój charakter brzmienia.

Pisałem, że jak dla mnie, różnicy między wzmacniaczami NADa, CA, Yamahy i Marantza w przedziale 4-5k nie ma. Wszystko zależy od kolumn. Nawet jeśli na granicy percepcji masz nazwijmy to 5% różnicę między tymi wzmacniaczami, to co z tego, jeśli kolumny dają różnicę 30%? Słuchałem wszystkich tych wzmacniaczy na kolumnach za 5k, nie pamiętam już co to było za badziewie, i wtedy myślałem, że żadnego z nich bym nie wziął, bo wszystkie są tak samo cienkie. Potem z kolumnami acoustic energy sytuacja zmieniła się całkowicie i nagle okazało się, że wszystkie są świetne - ale nadal w życiu bym nie poznał który gra akurat.

Osobiście też bym pewnie w ciemno nie chciał kupić, niemniej doradzam to, bo wierzę w to co mówię. Zaoszczędzone 2 tysie na tym cambridgeu można spokojnie wpakować w lepsze kolumny. Wtedy mamy wzmacniacz za 2,5 k naprawdę trzymający poziom z przedziału 4-5k i jeszcze możemy do niego dokupić kolumny za powiedzmy 5tke. Nawet gdyby istniał jakiś wyraźnie lepszy wzmacniacz w przedziale cenowym do tych 5k (poza Xindakiem MT3 o którym wspominałem) to i tak nie zagra lepiej z kolumnami za 3k.

Ten CA gra jak 4k, a ten NAD gra jak 3k, mogąc kupić CA grającego jak 4k za 2,5k

740 gra dobrze w porównaniu do 640/540, ale co Ty piszesz o obecnych wzmacniaczach za kwotę 4k ?? Porównaj go do chociażby Roksana Kandy K2 albo do podstawowego Naima 5i-2, Advance 306

nie wiem kiedy ten CA 740 kosztował 4k, ale jak się nim interesowałem kilka lat temu to miałem nówkę z salonu za równe 2k (fakt że po rabacie) !

Wszystkich wzmacniaczy za kwotę 4k na świecie niestety nie testowałem i nie mówię, że nie ma lepszych od tego CA. Od początku piszę, że są, i podaję też konkretny przykład, podaję też z czym konkretnie był porównywany i jak na tym tle wypadł, a wszystko to chyba w kontekście odsłuchów które miał okazję wykonać autor wątku więc nie rozumiem z czym masz problem. Zwłaszcza, że fragment który cytujesz ewidentnie dotyczy relacji CA do NADa?

Powiedz jeszcze tylko autorowi wątku gdzie tych wzmacniaczy można posłuchać, bo z tego co widzę, NAIM jest w jednym sklepie w poznaniu a Roksana nie ma nigdzie.

Poza tym chyba w ogóle pominąłeś drógą połowę mojego postu:

"Zaoszczędzone 2 tysie na tym cambridgeu można spokojnie wpakować w lepsze kolumny. Wtedy mamy wzmacniacz za 2,5 k naprawdę trzymający poziom z przedziału 4-5k i jeszcze możemy do niego dokupić kolumny za powiedzmy 5tke. Nawet gdyby istniał jakiś wyraźnie lepszy wzmacniacz w przedziale cenowym do tych 5k (poza Xindakiem MT3 o którym wspominałem) to i tak nie zagra lepiej z kolumnami za 3k."

"Zaoszczędzone 2 tysie na tym cambridgeu można spokojnie wpakować w lepsze kolumny. Wtedy mamy wzmacniacz za 2,5 k naprawdę trzymający poziom z przedziału 4-5k i jeszcze możemy do niego dokupić kolumny za powiedzmy 5tke. Nawet gdyby istniał jakiś wyraźnie lepszy wzmacniacz w przedziale cenowym do tych 5k (poza Xindakiem MT3 o którym wspominałem) to i tak nie zagra lepiej z kolumnami za 3k."

co do kolumn/wzmacniaczy - masz rację, lepiej dołożyć do kolumn ale 2 sprawy:

- nie uważam żeby ten wzmacniacz trzymał poziom wzmacniaczy za 4-5k

- jak się poszuka to również znacznie taniej można znaleźć nie tylko tego Cambridge'a, tylko te lepsze również, no a wtedy przy małej różnicy ten CA staje się już nie tak bardzo opłacalny :)

A jakie wzmacniacze za 4-5k poza Naimem i Roksanem, których praktycznie nigdzie posłuchać nie można, również są lepsze?

A jakie wzmacniacze za 4-5k poza Naimem i Roksanem, których praktycznie nigdzie posłuchać nie można, również są lepsze?

Ciekawym wyborem zwłaszcza jak ktoś słucha głównie rocka byłby Harman Kardon 990, ta bestia napędzi każde kolumny i ma dobry bas oraz możliwości dostosowania go pod swoje preferencje dźwiękowe. Jak ktoś nie boi się używek to dobrym wyborem są starsze Marantze PM14 albo młodszy PM15s1.Marantz będzie grał już bardziej neutralnie więc nie każdemu się spodoba.

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

Advance 306/450, poniżej i powyżej 4k są różne Xindaki, Vincenty i pewnie kupa innych mniej popularnych

Akurat z tego przedziału miałem okazję posłuchać HK990, ale sprzedawca zapierał się rękami i nogami i mówił, że nawet nie chce mu się go ruszać z półki tylko po to, żebym kazał mu go tam odstawić po 5s, także nie wypowiem się o nim osobiście, ale nie słyszałem o nim do tej pory nic dobrego. Owszem, może ma dwa razy większą moc niż reszta konkurencji i możliwość podłączenia dwóch subwooferów, ale już właśnie samo to świadczy o nim jako o urządzeniu na dyskotekę, a nie do słuchania muzyki.

O Xindaku pisałem, że jest genialny, ale było też mówione, że wielkim problemem jest jego funkcjonalność.Oczywiście warto posłuchać tego Advenca'a, Roksana i Naima choć część z nich wystaje poza budżet o którym tu rozmawiamy.

Niestety szczerze wątpię w tą kupę mniej popularnych.

Co do używek to była również o nich mowa, więc chyba warto przeczytać wątek od początku, zanim zabierze się w nim głos...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.